Rechercher dans ce blog

Selasa, 07 November 2023

Zonnepanelen minder populair, maar nog altijd lucratief - RTL Boulevard

1. Ik twijfel over de aanschaf. Ga ik het terugverdienen?

Ja. De teruglevertijd is niet meer zo gunstig als in 2022, toen door de gestegen energiekosten door de oorlog in Oekraïne je voor stroom de hoofdprijs aan je energieleverancier moest betalen. Een gemiddeld huishouden verdiende de aanleg van zonnepanelen toen al binnen drie jaar terug.

Inmiddels is de stroomprijs gezakt. De terugverdientijd is daardoor opgelopen naar zeven tot acht jaar, wat het voor de energiecrisis ook was. Maar zonnepanelen gaan jaren mee. Er wordt vaak tien tot twaalf jaar productgarantie gegeven, wat bij sommige merken oploopt tot 25 jaar.

Bovendien is door de gedaalde vraag de prijs van de zonnepanelen ook gedaald. De aanleg van zonnepanelen verdien je dus nog altijd terug. Hoe snel dat precies gaat, is afhankelijk van je eigen verbruik, van het vermogen dat je opwekt en van de energieprijs die je moet betalen.

Je kunt zelf uitrekenen wat je terugverdientijd is. In deze video zie je hoe dat moet:

2. En als de salderingregeling straks verdwijnt?

Een speciale regeling die het voor eigenaren extra aantrekkelijk maakt om zonnestroom terug te leveren, wordt vanaf 2025 waarschijnlijk afgebouwd. 

Energieleveranciers verrekenen momenteel jaarlijks de zonnestroom die je teruglevert met je verbruik. Het maakt dus niet uit wanneer je stroom gebruikt. Je levert vooral als de zon schijnt en de stroom goedkoop is, maar je krijgt aan het eind van het jaar toch de gemiddelde prijs vergoed.

Het kabinet wil dat veranderen. In fases wordt de salderingsregeling volgens de plannen afgeschaft. Je zult dan de stroom die je opwekt op dat moment zelf moeten gaan gebruiken.

Onhandig als je overdag veel van huis bent, maar wie het slim aanpakt, komt een eind. Zo zijn er tegenwoordig wasmachines en vaatwassers die je op afstand aan kunt zetten of die je met een tijdklok kunt inprogrammeren. Zo kun je de vaat doen als de zon schijnt en je zelf op je werk bent.

3. Energieleverancier Vandebron laat klanten met zonnepanelen zelfs betalen voor het terugleveren van stroom aan het net. Gaan andere grote energieleveranciers dit ook doen?

Die kans zit erin. Klanten met zonnepanelen, kosten energieleveranciers geld. Er zijn immers technische maatregelen nodig om de teruggeleverde stroom te verwerken en te voorkomen dat het stroomnet wordt overbelast.

Die kosten worden nu door alle consumenten betaald, ook door diegenen die geen zonnepanelen hebben. Vandebron heeft dat verandert. Klanten moeten daar betalen als ze stroom terugleveren. Het tarief is afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Het zou om 10 tot 20 euro per maand gaan.

Het bedrag dat een klant verdient dankzij de opgewekte stroom, via de zogeheten salderingsregeling of terugleververgoeding, wordt dus lager door de heffing. Maar het is nog steeds de moeite panelen te leggen. Je betaalt alleen als er stroom wordt teruggeleverd.

4. Zijn er manieren om de energie zelf op te slaan?

Ja, die is er wel, maar dit gaat je niet schelen in je portemonnee. De opgewekte stroom die je op dat moment zelf niet gebruikt, kun je opslaan in een thuisbatterij. Die heb je voor consumenten in allerlei varianten, grofweg van 5 kilowattuur tot 10 kilowattuur. De terugverdientijd ligt op minstens vijftien jaar, met een sterke afhankelijkheid van de ontwikkeling van de energieprijzen aldus recent onderzoek van CE Delft.

Een thuisbatterij gaat volgens dit onderzoek gemiddeld ook maar vijftien jaar mee en je hebt er vaak maar tien jaar garantie op. Het is met de huidige stroomprijzen en de kosten van zo'n batterij dus niet de moeite om een thuisbatterij aan te schaffen.

5. Kan ik subsidie krijgen voor de aanleg van zonnepanelen?

Helaas. Die zijn er zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk al een paar jaar niet meer. Maar sinds januari van dit jaar hoef je als particulier geen btw meer te betalen. Dat kun je ook zien als een indirecte vorm van subsidie. 

Bedrijven kunnen nog wel subsidie aanvragen via de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) voor grootverbruikers of de ISDE voor midden- en kleinbedrijf, mits de panelen niet op een normale woning komen. 

6. Hoeveel panelen moet ik leggen om het lucratief te maken?

Dat is afhankelijk van je eigen stroomverbruik. Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2479 kilowattuur elektriciteit, aldus Milieu Centraal. Maar rijd je elektrisch en laad je je auto thuis op? Dan komt daar (bij 10.000 kilometer per jaar) al snel 1500 kilowattuur bij. Belangrijk is dus eerst je huidige verbruik in kaart te brengen. 

In het verleden kon je gerust je hele dak volleggen met zonnepanelen, ook als je weinig stroom verbruikte. Door de terugleververgoeding verdiende je er dan geld aan. Dat kan straks dus niet meer, het gaat je mogelijk zelfs geld kosten.

Probeer net zoveel zonnepanelen te nemen, als je nodig hebt. Later bijleggen omdat je meer stroom gaat verbruiken kan ook, maar houd er wel rekening mee dat je dan mogelijk ook een nieuwe omvormer nodig hebt als die al aan de maximale capaciteit zit.

Adblock test (Why?)


Zonnepanelen minder populair, maar nog altijd lucratief - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...