Rechercher dans ce blog

Selasa, 26 Desember 2023

Benzine 6 procent duurder dan eind vorig jaar, dieselprijs ongeveer gelijk - RTL Boulevard

Die daling compenseerde voor de stijging van de prijs voor een liter Euro95. In september piekte de prijs tot 2,30 euro, een stijging van bijna 19 procent ten opzichte van de prijs op oudjaarsdag 2022. 

Adviesprijzen

Met nog een paar dagen te gaan voor de jaarwisseling staat de landelijke adviesprijs vandaag op 2,054 euro, blijkt uit cijfers van consumentencollectief United Consumers. Eind vorig jaar waren automobilisten nog 1,939 euro per liter kwijt. Die adviesprijzen worden doorgaans alleen aan de snelweg gevraagd. Bij enkele goedkope pompen elders in het land kan nu al voor minder dan 1,80 euro per liter worden getankt.

De prijs schoot het hardst omhoog op 1 juli. Die dag werd de vorig jaar doorgevoerde accijnsverlaging voor een deel weer teruggedraaid en dat was goed voor een verhoging van maar liefst 12 cent in een keer. Vervolgens draaiden Saoedi-Arabië en Rusland de oliekraan een beetje dicht, waardoor de olieprijzen omhoog gingen. En dat sijpelde weer door naar de benzineprijs.

Minder vraag naar olie

In de afgelopen maanden daalden de olieprijzen ook weer flink omdat er minder vraag werd voorzien door zwakkere economische groei en recessies in diverse landen. Voor de automobilist pakte dit gunstig uit omdat oliemaatschappijen dan ook minder voor hun brandstof kunnen vragen.

De prijs van diesel liet in grote lijnen een vergelijkbaar koersverloop zien, met als enige verschil dat de prijs daar in de eerste maanden van het jaar geleidelijk omlaag ging. Een liter diesel is daarom nu met 1,870 euro per liter zelfs iets goedkoper dan eind vorig jaar.

Accijnsverhoging geannuleerd

De brandstofprijzen zouden eigenlijk op 1 januari opnieuw stijgen, omdat de accijns weer helemaal naar het oude niveau zou gaan. En daar zou vervolgens ook nog een inflatiecorrectie bovenop komen. Bij elkaar goed voor een prijsverhoging van 21 cent per liter benzine. 

Dit vooruitzicht zorgde voor een flink wat politiek rumoer en het plan werd geannuleerd onder druk van een meerderheid in de Tweede Kamer. 

Olieprijs kan alle kanten op

Wat de prijzen aan de pomp komende tijd gaan doen hangt waarschijnlijk in grote mate af van de ontwikkeling van de olieprijzen. Die is lastig te voorspellen. In veel landen zijn de zorgen over een recessie namelijk nog niet verdwenen. Tegelijkertijd zijn de grote olielanden bezig hun productie verder in te perken. Dat zou de prijzen zomaar weer kunnen opdrijven.

Adblock test (Why?)


Benzine 6 procent duurder dan eind vorig jaar, dieselprijs ongeveer gelijk - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...