Rechercher dans ce blog

Jumat, 08 Desember 2023

'Europees energiebedrijf mag Russisch gascontract verscheuren' - RTL Boulevard

De 27 EU-lidstaten krijgen binnenkort de mogelijkheid om energiebedrijven in hun land te verbieden om voortaan nog gas in te kopen uit Rusland en Belarus. Dat onthult de Britse zakenkrant Financial Times die het concept van de nieuwe wet heeft ingezien.

Sommige landen willen wel af van Russisch gas, maar worden belemmerd door meerjarige contracten die zijn afgesloten met Russische leveranciers. De Europese Commissie wil er nu voor zorgen dat zij hun contracten kunnen verscheuren zonder consequenties, zoals het moeten betalen van een fors boetebedrag. Details over de verdere uitvoering zijn nog niet bekend.

Juist die contracten hebben er mede voor gezorgd dat er geen importverbod van Russisch gas in heel Europa is ingevoerd. Zo'n verbod stuitte bovendien op weerstand van lidstaten die nog te sterk afhankelijk waren van Russisch gas in hun energievoorziening. Daarnaast had het vermoedelijk tot grote onrust op de financiële markten geleid.

Dan maar afbouwen

Er werd daarom besloten om de afhankelijk van Russische gas dan maar gestaag af te bouwen. De Europese Commissie spoort de lidstaten aan dat zij in 2027 helemaal geen fossiele brandstoffen meer importeren uit Rusland.

Sinds 5 december 2022 geldt in de EU al een verbod op Russische olie. Maar dat land leverde in het derde kwartaal van 2023 nog wel zo'n 12 procent van de totale gasimport in de EU (voor de invasie, die plaatsvond in februari 2022, was dit zo'n 40 procent).

In het nieuwe wetsvoorstel staat dat lidstaten de toegang van leveranciers uit Rusland en Belarus tot hun energie-infrastructuur 'gedeeltelijk, of indien gerechtvaardigd, volledig' kunnen beperken als dat nodig is om 'essentiële veiligheidsbelangen te beschermen'. Dat betekent in de praktijk dat bedrijven uit Rusland en Belarus dan geen toegang meer hebben tot gaspijpleidingen.

Meer LNG uit Rusland

De wet richt zich ook nadrukkelijk op terminals voor LNG (vloeibaar aardgas). Europese landen importeren namelijk meer vloeibaar gas uit Rusland dan voor de Russische inval in Oekraïne. In de eerste negen maanden van dit jaar kochten de EU-landen in totaal 22 miljoen kubieke meter LNG, vergeleken met 15 miljoen kubieke meter in dezelfde periode in 2021, een toename van 40 procent.

Rusland verdiende in die periode volgens ngo Global Witness zo naar schatting 5,3 miljard euro aan de export van LNG naar Europa.

Nederland importeert vrijwel geen energie meer uit Rusland en halveerde in diezelfde periode zijn LNG-import van 30 procent naar 15 procent. Maar in andere Europese landen, zoals België, Spanje en Frankrijk, gaat de import en doorvoer van van LNG op grotere schaal door.

Zo is het Belgische Zeebrugge een draaischijf voor Russisch LNG via de terminal van gasnetbeheerder Fluxys. Dat bedrijf heeft zich sinds de Russische aanval op Oekraïne altijd verdedigd dat het zijn contract nu eenmaal moet nakomen.

De vrees is wel dat, als België een verbod invoert, de Russische gastankers vermoedelijk zullen uitwijken naar landen die liever geen verbod willen. Zoals Frankrijk, waar energiereus Total een belang van 20 procent heeft in Yamal LNG, een dochterbedrijf van de Russische gasreus Novatek.

Adblock test (Why?)


'Europees energiebedrijf mag Russisch gascontract verscheuren' - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...