Rechercher dans ce blog

Senin, 04 Desember 2023

Gefotografeerde memo bevestigt: Omtzigt wil nog steeds niet in kabinet met PVV - NU.nl

Om de verkenningsfase uit het slop te trekken nodigt Ronald Plasterk de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB deze week in verschillende samenstellingen uit. Pieter Omtzigt had een heldere boodschap: hij wil nog steeds niet regeren met de PVV.

Omtzigt werd maandag na zijn gesprek met verkenner Plasterk gefotografeerd met aantekeningen onder zijn arm waarop het woord "ondergrens" duidelijk is te lezen. Daaronder staat: "Niet in PVV/NSC/BBB-ka...". Het laatste woord wordt afgebroken, maar daar lijkt het woord "kabinet" te staan.

Omtzigt liet vorige week al duidelijk weten dat hij niet in een kabinet wil met de PVV van Geert Wilders, vanwege diens standpunten die niet stroken met de grondwet. Het gaat dan met name over het PVV-standpunt om islamitische scholen, korans en moskeeën te verbieden. "Voor mij is de grondwet de ondergrens", zei Omtzigt maandag.

De betreffende memo.

Foto is nogal saillant

Toch is de foto opvallend en nogal saillant. Twee jaar geleden ontspoorde de formatie volledig doordat de toenmalige verkenner Kajsa Ollongren met een memo werd gefotografeerd. "Positie Omtzigt: functie elders", waren de inmiddels beroemde woorden.

Er is geen sprake van opzet of van een grap, benadrukte Omtzigt even later via X. "Deze aantekeningen had ik voorafgaand aan het gesprek met de verkenner opgeschreven. Het was niet de bedoeling dat ze zo zichtbaar waren."

Plasterk doet zijn best om Omtzigt en in mindere mate VVD-leider Dilan Yesilgöz over de streep te trekken om toch met Wilders en BBB-leider Caroline van der Plas de onderhandelingen voor een nieuw kabinet te beginnen. Hij stelde maandag aan de vier partijleiders voor de komende dagen gezamenlijk in gesprek te gaan. Dat is een gebruikelijke opmaat tot coalitieonderhandelingen.

Het is ook de vurige wens van Wilders. "Ik wil graag met mijn collega's onderhandelen over een nieuw kabinet", zei de PVV-leider maandag, nadat hij als eerste langs Plasterk was geweest. Hij hoopt in de nieuwe samenstelling afspraken te kunnen maken over welke punten uit zijn verkiezingsprogramma de grootste obstakels vormen voor de anderen. "Ik ben positief gestemd."

Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Van der Plas: 'Ik zeg ook niet: goede ideeën, Geert'

Ook Van der Plas wil graag verder praten en voert de druk op NSC en VVD op. Zij drong er bij Plasterk op aan dat Omtzigt en Yesilgöz de verkiezingsuitslag tot zich laten doordringen. "Je moet handelen naar wat goed is voor Nederland en niet alleen wat goed is voor de VVD en NSC."

Van der Plas zegt de zorgen van met name Omtzigt te begrijpen. Maar de BBB-leider voegt daaraan toe: "Als je iets van tafel wil hebben, moet je eerst aan tafel zitten. Dat gebeurt nu niet."

Niet dat Van der Plas er per se anders over denkt, maar zij wil in ieder geval eerst het gesprek aangaan. "Je moet Wilders een kans geven om te zeggen wat hij met die punten wil. Want ik zeg ook niet: goede ideeën, Geert."

Yesilgöz maakt zorgen over PVV kenbaar

Yesilgöz blijft hameren op een rol vanuit de Kamer voor de VVD vanwege het zetelverlies (van 34 naar 24). De partij voegde daar in paginagrote advertenties afgelopen weekend aan toe: "Zitting nemen in een kabinet is niet per se een garantie op de goede resultaten."

Daarin ging het voor het eerst ook over de zorgen die binnen de VVD leven over samenwerken met de PVV. "Wij accepteren niet dat er gemorreld wordt aan de rechtsstaat." Daar kwam maandag geen verdere toelichting op. Yesilgöz stond de pers maar anderhalve minuut te woord na haar gesprek met Plasterk.

Zo blijven de vooruitzichten op coalitieonderhandelingen met PVV, VVD, NSC en BBB heel ingewikkeld en misschien wel onmogelijk. Toch gaan Omtzigt en Yesilgöz deze week het gesprek graag nog aan, lieten zij maandag weten.

Dan zal duidelijk moeten worden of verder praten in deze samenstelling überhaupt nog zin heeft. "We zullen zien waar het schip strandt", zei Wilders. En voegde daar snel aan toe: "Ik hoop niet dat het strandt. Ik hoop dat het lukt."

Beeld uit video: Omtzigt over PVV-plannen: 'Voldoen niet aan grondwet'0:45
Afspelen knop

Omtzigt over PVV-plannen: 'Voldoen niet aan grondwet'

Adblock test (Why?)


Gefotografeerde memo bevestigt: Omtzigt wil nog steeds niet in kabinet met PVV - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...