Rechercher dans ce blog

Selasa, 12 Desember 2023

Groots dat Wilders wil onderhandelen over het eventueel in stand houden van de rechtsstaat - de Volkskrant

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waaraan op dat moment behoefte is. Ditmaal: de PVV moet wel iets terugkrijgen.

Thomas Hogeling

Verkenner Plasterk mag tevreden zijn, want de PVV, VVD, BBB en NSC zijn bereid te onderhandelen over een gezamenlijke ‘basislijn’. Dat gaat nog niet over woningnood of bestaanszekerheid, het doel is om het eerst eens te worden over ‘het waarborgen van de Grondwet, grondrechten en de democratische rechtsstaat’.

Dat is best bijzonder, want de winnaar van de verkiezingen adverteert al jaren met ideeën die juist tegen diezelfde rechtsstaat ingaan. De Nederlandse orde van advocaten zette de PVV helemaal onderaan op de ranglijst van rechtsstatelijkheid. Dat Wilders nu toch uit zijn comfortzone stapt en wil onderhandelen over het eventueel in stand houden van die rechtsstaat, is groots. Daar kunnen andere politici nog iets van leren.

Nooit eerder toonde de winnaar van de verkiezingen zich bereid om onmiddellijk na de uitslag z’n stokpaardjes op te geven. Om te begrijpen hoe ruimhartig dat is: stel je eens voor dat vier vrienden een potje willen pokeren. Eén vriend heeft tot nu toe nooit meegedaan en dat heeft een reden: hij roept al jaren dat hij de regels maar stom vindt. Hij vindt dat hij vooraf te zien moet krijgen welke kaarten er op tafel komen. En hij wil best wat verdienen als hij wint, maar niet betalen als hij verliest. Hij zet die eisen kracht bij met stevige taal: zijn vrienden zijn ‘schapen, geen knip voor de neus waard, knettergek’.

Als hij dan plotseling wel mee wil doen, moet hij over zijn schaduw heen stappen en de basisregels van poker accepteren. Als dat een gezellig potje poker met z’n vrienden mogelijk maakt, dan is hij de kwaadste niet. Als zijn vrienden maar onthouden dat hij in deze onderhandeling al veel heeft ingeleverd. En dat hij daar later in het spel natuurlijk wel iets voor terug wil. Zo werkt onderhandelen nu eenmaal.

Adblock test (Why?)


Groots dat Wilders wil onderhandelen over het eventueel in stand houden van de rechtsstaat - de Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...