In totaal is er dit jaar voor ruim 6,6 miljard euro aan Tikkies verstuurd. Het vorige record - dat stond op 5,5 miljard euro in 2022 - is daarmee verbroken. Ook Rabobank en ING laten aan Editie NL weten een flinke stijging te zien.
Soortgelijke betaalsystemen bestaan in het buitenland ook, maar toch zijn Nederlanders nog aan hun eigen Tikkie gehecht, ziet betaaldeskundige Stephan Fellinger. "Op alle vlakken worden we voorbijgestreefd door de Amerikanen. We gebruiken allemaal Apple en Google, en die hebben ook eigen betaalsystemen. Maar toch blijven we vasthouden aan Tikkie, het is Nederlands trots. Het past ook wel bij onze cultuur."
Doel van betaalverzoek
54 procent gebruikt betaalverzoeken voor het delen van een rekening delen met vrienden en familie. 25 procent verstuurt ze voor het afhandelen van online transacties. En 20 procent doet dit voor het terugbetalen van leningen onder bekenden.
Bron: ING
Etiquette
Maar kun je zomaar iedereen voor alles een betaalverzoek sturen? Volgens etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering is het goed om er vooraf afspraken over te maken. "Daarmee voorkom je irritatie. Geef vooraf alvast aan dat je de kosten verdeelt en een betaalverzoek gaat sturen. En of je daar bijvoorbeeld de fooi in meeneemt", zegt hij tegen Editie NL. "Iemand zomaar een Tikkie sturen na afloop zonder vooraankondiging is niet netjes. Dat wekt irritatie op."
Je weet immers niet hoe breed de ander erbij zit. "Je kunt nooit in iemands portemonnee kijken. Zelfs een klein betaalverzoek kan voor iemand misschien al een heel bedrag zijn."
In bijna 70 procent van de gevallen ligt een betaalverzoek tussen de 5 en 30 euro, blijkt uit gegevens van ING. Maar ook voor kleinere bedragen worden ze verstuurd. "Er is niet per se een ondergrens, maar ik zou persoonlijk toch geen Tikkie van 50 cent sturen", zegt etiquettedeskundige Van Weering.
Per persoon verschillend
Volgens gedragswetenschapper Dirkje van de Ven hangt het maar net af van de persoon. "Het ligt eraan hoe je opgevoed bent, uit welke cultuur je komt en welke afspraken je er onderling over hebt gemaakt. Ik kom zelf uit een Brabants dorpje waar weinig betaalverzoeken worden verstuurd. Bij ons geldt: doe ik dit rondje, dan doe jij de volgende. Voor wat hoort wat."
Of je veel of weinig geld hebt, hoeft daarin geen rol te spelen. "Ik ken kinderen uit rijke families die een Tikkie sturen van een euro. Er zijn nu eenmaal gezinnen die meer op de centen zitten."
Snelle betalers
De meeste mensen zijn snel in het betalen van een Tikkie. Dit jaar werd 89 procent van de verzoeken binnen één dag betaald en 64 procent zelfs al binnen een uur.
Van alle mensen die hun Tikkie binnen een uur betaalden, deed 37 procent dit binnen vijf minuten. 21 procent betaalde zelfs binnen één minuut.
Bron: Tikkie
Afspraken maken
Gedragswetenschapper Van de Ven denkt dat het vooral belangrijk is om onderlinge afspraken te maken. "Veel vriendengroepen doen het altijd op dezelfde manier. Zo sturen wij bij etentjes een foto van het bonnetje in de groep, met een open Tikkie erbij. Dan kan iedereen zelf kijken hoeveel hij betaalt. Maar er zijn ook vrienden die het bedrag gewoon delen door het aantal aanwezigen."
Is dit vooraf nog niet duidelijk, dan is het goed om het nog even te bespreken. "Soms ontstaat er discussie aan tafel, omdat de een de rekening wil delen en de ander precies wil betalen wat hij heeft gegeten, bijvoorbeeld omdat diegene een goedkoper gerecht had. Die strijd wil je niet aan tafel hebben. Hoe beter de afspraken vooraf, hoe minder weerstand en frictie."
Mag je een betaalverzoek sturen voor 50 cent? Alle etiquette op een rij - RTL Boulevard
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar