Rechercher dans ce blog

Kamis, 14 Desember 2023

Martin Bosma of Tom van der Lee? Volg hier de stemming voor de nieuwe Kamervoorzitter - RTL Boulevard

Het stemmen gebeurt via stembriefjes die in een bus worden gedaan. De stemming is per Kamerlid, geheim en alleen geldig als er voldoende leden aan de stemming hebben meegedaan. Volt-leider Laurens Dassen is bijvoorbeeld ziek, maar komt toch speciaal naar de Kamer om te stemmen. 

Als beide kandidaten evenveel stemmen halen, beslist het lot via het uit de stembus trekken van een naambriefje. 

Tweestrijd

Het gaat dus tussen Martin Bosma en Tom van der Lee. De kandidaten zijn allebei in juli geboren en 59 jaar oud, maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op tussen de twee. 

Kandidaat 1- Martin Bosma

PVV’er Martin Bosma zit sinds 2006 in Kamer en deed al twee keer een gooi naar het voorzitterschap. Hij staat bekend als een kleurrijk persoon, een man vol humor en heeft al ervaring als ondervoorzitter. Maar hij is niet onomstreden. Zo was hij het brein achter termen als 'kopvoddentaks', nepparlement en de minder-Marokkanenuitspraak van Geert Wilders.

Vanwege dit verleden kreeg hij tijdens zijn sollicitatie kritische vragen van Kamerleden: hoe kan hij er zijn voor mensen die een hoofddoek dragen? En: hoe kijkt hij terug op zijn eerdere uitspraken?

De kansen van Bosma lijken groot, want de PVV is met 37 zetels de grootste partij in de Kamer. Bovendien is er een rechtse meerderheid. 

Kandidaat 2 - Tom van der Lee

Kandidaat nummer twee is Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA. Hij is sinds 2017 lid van de Tweede Kamer, en voorzitter van de enquêtecommissie Groningen. Critici wijzen bij hem op zijn tijd als directielid bij Oxfam-Novib, waarvan hij zelf toegaf te veel weg te hebben gekeken bij het misbruikschandaal van de stichting.

Van der Lee hield zich in de Kamer bezig met onder meer buitenlandse zaken. Hij kreeg grote bekendheid omdat hij voorzitter was van de parlementaire enquête die onderzoek deed naar de gaswinning in Groningen.

Zijn ervaring maken hem tot een serieuze kandidaat.  Maar de linkse partijen zijn wel in de minderheid in de Tweede Kamer. Dat telt nog geen vijftig zetels. Vergeleken met de kleurrijke Bosma is hij een wat saaiierige kandidaat.  

Wat doet een Kamervoorzitter?

De meest in het oog springende taak is het leiden van de debatten. Daarnaast ontvangt de Kamervoorzitter ook buitenlandse gasten en vertegenwoordigt de voorzitter ons parlement in het buitenland. De Kamervoorzitter is ook voorzitter van het bestuur van de Tweede Kamer: het presidium. Daar worden tal van taken besproken; zoals het personeel van de Tweede Kamer en de verbouwing van de Tweede Kamer.  

Adblock test (Why?)


Martin Bosma of Tom van der Lee? Volg hier de stemming voor de nieuwe Kamervoorzitter - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...