De nieuwe fractievoorzitter Jimmy Dijk wil "de beuk erin gooien" met de SP, maar snapt dat er nog een lange weg te gaan is met slechts vijf zetels in de Kamer. De massaal overgelopen stemmers wil hij terug. "Die horen bij ons."
Er zit "ook woede" in Dijk, zegt hij vlak nadat hij als fractievoorzitter is aangewezen in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Met die woede "moet je iets goeds doen", zegt hij.
Dat ligt niet aan de thema's die voor de verkiezingen belangrijk werden gevonden, zoals de zorg en bestaanszekerheid. SP streed vaak genoeg voor die onderwerpen, maar behaalde er geen succes mee. De laatste zes jaar werden onder Lilian Marijnissen liefst zeven verkiezingen op rij verloren.
"We hebben veel sympathie. Maar we krijgen de stemmen niet", zegt Dijk. Hij wil daarom nog beter luisteren naar wat er leeft bij de mensen op straat en in de wijken.
Veel SP-kiezers uit 2021 zijn ook in groten getale naar de PVV overgestapt. Hoe haalt u die terug?
"Mensen voelen dat er op hen wordt neergekeken als zij de zorgen uiten die ze hebben in hun wijken en op de werkvloer. Dat gaat over migratie, maar ook over rond kunnen komen als je hard werkt."
"Dat zijn buurten met veel statushouders, met mensen die een alcohol- of drugsverslaving hebben. Waar de buurtagent, de bibliotheek en de buslijn zijn verdwenen. Die mensen zijn al jaren ontevreden over de politiek. Ik begrijp dat zij een proteststem uitbrengen."
Je zou zeggen dat die proteststem ook bij de SP terechtkomt.
"Daarom zeg ik ook: die mensen horen allemaal bij ons. We zijn daar de afgelopen jaren alleen niet in geslaagd. Daar moeten we van leren. Duidelijker zijn over onze standpunten."
Ook duidelijker over migratie?
"Dat standpunt is bij ons wat minder onder het voetlicht gebracht."
"Er zijn drie stromingen die allemaal zorgen voor problemen. Arbeidsmigratie zorgt alleen maar voor druk op wijken en buurten. Wij pleiten daarom voor een tijdelijke stop op arbeidsmigranten."
"Pandjes worden opgekocht om arbeidsmigranten te huisvesten. Ze spreken vaak de taal niet. Wij roepen al sinds de jaren tachtig dat zij dat wel moeten doen."
"Hetzelfde zien we met internationale studenten in de grote steden. Die groep kan vaak een wat hogere huur betalen, waardoor de druk op de woningmarkt ook daar nog meer toeneemt."
"Dan hebben we nog de asielmigratie. Dat is een cruciaal punt voor mensen. Zij zien dat mensen op straat moesten slapen in Ter Apel. Zij zagen ook dat bijna de helft van de asielzoekers in het noorden van Nederland wordt opgevangen. Vaak in de wijken waar niet de rijkste mensen wonen."
Is het een opvangprobleem?
"We moeten ook de aantallen terugbrengen. In iedere volksbuurt waar ik kom, wonen mensen samen met migranten. Dat gaat goed, maar er zijn ook spanningen. Die mensen weten donders goed dat zij solidair met elkaar moeten zijn."
"Zij willen mensen die vluchten voor oorlog en geweld opvangen. Maar zij zien ook dat de druk op hun buurt te hoog is. Hun kinderen kunnen geen woning krijgen, maar een statushouder wel. De politiek is er niet voor hen. Ik snap die zorgen heel goed."
U zei dat u op termijn wil meeregeren met de SP. Is het gebrek daaraan de reden geweest dat de verkiezingen zijn verloren?
"Natuurlijk willen wij regeren, maar daar heb je veel zetels voor nodig. Ik mik op gestage groei. Dat betekent de komende tijd dat wij niet in het kabinet gaan zitten en de uitdagers van de macht worden."
Sluit u zich daarbij aan bij het linkse blok GroenLinks-PvdA?
"Goede voorstellen steunen we. Maar ik pas ervoor om op te gaan in een of andere linkse partij die samen is gegaan en hun geschiedenis heeft verloochend."
Nieuwe SP-leider Dijk begrijpt stemmen op PVV: 'Maar die horen bij ons' - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar