Rechercher dans ce blog

Minggu, 17 Desember 2023

Rust weer even terug in Den Haag na VVD-bommetje over spreidingswet - NU.nl

Na een roerige week op het Binnenhof is de rust voor nu even terug. De omstreden motie over de spreidingswet voor asielopvang van VVD-leider Dilan Yesilgöz werd afgezwakt, maar heeft de verhoudingen in het demissionaire kabinet op scherp gezet.

Yesilgöz liet deze week zien dat er met een nieuwe rechtse meerderheid in de Kamer een andere wind waait op het Binnenhof.

Ze diende woensdagavond tijdens het debat over de verkiezingsuitslag plots een motie in met daarin een oproep aan het demissionaire kabinet en de Eerste Kamer om "pas op de plaats te maken met de spreidingswet".

Het leidde tot veel commotie in de Kamer én in het demissionaire kabinet. Er ontstond een botsing tussen de oude coalitiepartijen en de nieuwe coalitie die in aantocht is. PVV, NSC en BBB ondertekenden de motie van Yesilgöz. D66, CDA en ChristenUnie stonden verbijsterd toe te kijken.

'We moeten allemaal een beetje normaal doen'

De boel moest vrijdagochtend in de ministerraad - ondanks dat de motie al was afgezwakt - uitgepraat worden, want het chagrijn bij een aantal bewindspersonen was zichtbaar aanwezig.

Zolang het demissionaire kabinet op de winkel past "moeten we allemaal een beetje normaal doen", zei minister en D66-leider Rob Jetten voor het overleg. CDA-minister Hugo de Jonge omschreef de gebeurtenissen van deze week als "staatsrechtelijk apenkooien".

"Ik vond het niet chic naar Eric van der Burg toe", nam CU-minister Piet Adema het op voor de demissionair staatssecretaris van VVD-huize. Van der Burg is verantwoordelijk voor de asielopvang en werkt zich een slag in de rondte om voldoende opvangplekken te regelen.

De spreidingswet in het kort

  • De spreidingswet moet de asielopvang beter over Nederland verdelen.
  • Het gaat niet om de huisvesting van statushouders, maar om reguliere asielzoekerscentra.
  • Op dit moment zijn er veel gemeenten die geen asielzoekers opvangen.
  • De Eerste Kamer heeft de wet niet controversieel verklaard en de behandeling staat voor januari met potlood in de agenda.

Angel werd er donderdag uitgehaald

Los van de oproep aan het kabinet stond in de motie ook een oproep aan de Eerste Kamer. De spreidingswet ligt daar op dit moment, nadat de oude Tweede Kamer de wet begin oktober had aangenomen.

Het demissionaire kabinet kon niet anders dan de motie nog dezelfde avond ontraden. "De Eerste Kamer gaat over de eigen agenda", schreef demissionair premier Mark Rutte woensdagavond in een brief. Bovendien staat het kabinet achter de wet, zo benadrukte hij.

Na alle commotie besloten de rechtse partijen de motie een dag later af te zwakken. Er ging een streep door zowel de oproep aan het kabinet als die aan de Eerste Kamer. Daarmee werd de angel eruit gehaald.

Waar is Van der Burg?

Desondanks moest de boel vrijdag nog gesust worden. Van der Burg zelf was niet aanwezig bij de ministerraad. Volgens een woordvoerder stonden er voor hem geen punten op de agenda. De VVD'er was donderdag ook niet bij de verkiezing van de nieuwe Tweede Kamervoorzitter.

Net als Yesilgöz is Van der Burg op dit moment onderdeel van het demissionaire kabinet én Kamerlid. Dat geldt overigens ook voor Jetten en nog een handvol andere bewindspersonen. In de periode na de Tweede Kamerverkiezingen tot aan de vorming van een nieuwe kabinet is dit vaker het geval.

Het zorgde voor een zeer verwarrende situatie. Als Kamerlid diende Yesilgöz een motie in met een oproep aan het demissionaire kabinet, waar zijzelf in zit. Bovendien ging het over een wet waar Van der Burg in zijn rol als staatssecretaris om staat te springen.

In de wandelgangen hoor je dat Van der Burg op z'n zacht gezegd niet blij was met de zet van Yesilgöz. De staatssecretaris heeft zelf nog nergens officieel gereageerd. Andere VVD-bewindspersonen die vrijdagochtend werden gevraagd naar de sfeer binnen de partij ontkennen dat er frictie is.

Na afloop van de ministerraad hielden de bewindspersonen de rijen gesloten. Demissionair ministers Carola Schouten (CU) en Sigrid Kaag (D66) benadrukten nog maar eens dat het kabinet achter de spreidingswet staat.

Voor nu lijkt de kou dus uit de lucht, maar de verhoudingen in het demissionaire kabinet zullen er niet beter op zijn geworden.

Beeld uit video: Chaos in Kamer na VVD-motie over spreidingswet: 'Geen porem'2:40
Afspelen knop

Chaos in Kamer na VVD-motie over spreidingswet: 'Geen porem'

Adblock test (Why?)


Rust weer even terug in Den Haag na VVD-bommetje over spreidingswet - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...