Rechercher dans ce blog

Jumat, 01 Desember 2023

Rutte op klimaattop: 'Landen moeten klimaatbeloftes nu echt gaan waarmaken' - NU.nl

Wereldleiders moeten de klimaatbeloftes die ze al jaren doen nu echt gaan waarmaken. Dat was de hoofdboodschap die demissionair minister-president Mark Rutte vrijdag uitsprak op de klimaattop in Dubai.

Rutte zei dat hij jongeren had gevraagd wat zij hoopten dat de uitkomst van de top in Dubai zou worden. "Hun antwoord was duidelijk. Ze verwachten dat wij, de leiders van nu, onze al gemaakte beloftes waarmaken. En dat we harder ons best gaan doen om fossiele brandstoffen uit te faseren."

De klimaattop ging donderdag van start met een verrassend succes. Alle landen werden het meteen eens over de inrichting van een klimaatschadefonds, dat arme landen moet helpen na klimaatrampen. In totaal is al meer dan 400 miljoen dollar toegezegd om het fonds te vullen.

Daarvan draagt Nederland 15 miljoen euro bij, kondigde Rutte vrijdag aan. Het gaat volgens hem puur om startkapitaal om het fonds op de rails te krijgen. Later moet nog worden besloten hoeveel Nederland structureel gaat bijdragen. Nederland bouwt de internationale klimaatfinanciering momenteel op richting de 900 miljoen euro per jaar in 2050.

Ontvang meldingen bij nieuws

'Wereld is ziek'

Rutte is een van de 170 wereldleiders die afreisden naar Dubai om over het klimaat te spreken. Velen van hen spraken hun afschuw uit over de opwarming van de aarde. António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vertelde dat hij onlangs nog op het smeltende ijs van Antarctica en van een gletsjer in Nepal had gestaan.

"Die twee plekken liggen ver uit elkaar, maar zijn verenigd in crisis", aldus Guterres. Het smeltende ijs "is maar één symptoom van de ziekte die de wereld aan het wankelen brengt. Een ziekte die alleen u, wereldleiders, kunt genezen."

Ook de Britse koning Charles nam tijdens de openingsceremonie het woord. Hij hoopt dat de top een "cruciaal keerpunt" kan zijn voor het klimaat, dat volgens hem "een gigantisch, angstaanjagend experiment" aan het doorstaan is.

De toespraken blonken niet uit in concrete toezeggingen. Als gastland kondigden de Verenigde Arabische Emiraten als een van de weinigen een groot nieuw klimaatplan aan. Het land, dat economisch sterk profiteert van olie- en gasverkopen, steekt 30 miljard dollar in een fonds om ontwikkelingslanden te helpen overstappen op groene energie.

Kritiek op onvervulde beloftes

Her en der klonk ook pessimisme. Koning Tupou VI van Tonga noemde het bijvoorbeeld "pijnlijk" dat de klimaattop in Dubai "misschien niet de mijlpaal wordt waar we allemaal op hoopten". Als eilandengroep is Tonga een van de landen die het meest gevoelig is voor klimaatverandering.

Ontwikkelingslanden riepen vooral op om meer klimaatfinanciering op gang te brengen, zodat ook zij de overstap naar schone energie kunnen maken en beter beschermd kunnen worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. De afgelopen jaren slaagden rijke landen er niet in om daar de beloofde 100 miljard dollar per jaar voor in te zamelen.

"Zulke onvervulde beloftes verminderen de solidariteit en het vertrouwen", zei president Samia Suluhu Hassan van Tanzania. "Het heeft schadelijke en kostbare consequenties voor ontwikkelingslanden."

Stoppen met fossiele brandstoffen

Een van de agendapunten in Dubai is een plan om de hoeveelheid hernieuwbare energie te verdriedubbelen tussen 2022 en 2030. Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hebben 110 landen zich inmiddels bij die oproep aangesloten.

"De energie van de toekomst moet schoon en betaalbaar zijn, en van eigen bodem komen", zei Von der Leyen. Zij hoopt dat het plan onderdeel wordt van de slotverklaring van de klimaattop, waarin de belangrijkste conclusies staan. Daarvoor is unanieme steun nodig, ook van landen als Saoedi-Arabië en Rusland, die juist graag fossiele brandstoffen willen blijven verkopen.

Voor de Europese oproep om helemaal te stoppen met fossiele brandstoffen lijkt geen brede steun te bestaan. De meeste wereldleiders die vrijdag een toespraak hielden, noemden het onderwerp niet. Anderen kozen minder vergaande woorden.

Zo riep president William Ruto van Kenia op tot "verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen". Ook president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië wil een "economie die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen". Over dat soort woordkeuzes zal de komende twee weken nog veel worden getwist.

Adblock test (Why?)


Rutte op klimaattop: 'Landen moeten klimaatbeloftes nu echt gaan waarmaken' - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...