Rechercher dans ce blog

Kamis, 07 Desember 2023

Verre vliegreizen zorgen voor helft van CO2-uitstoot van alle vakantiereizen - de Volkskrant

Dat blijkt uit het onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid (KiM). Het kennisinstituut heeft op basis van oude reisdata proberen te analyseren wat de CO2-uitstoot is van vakanties. Het gaat om alle soorten recreatieve reizen door Nederlanders, in binnen- en buitenland.

De meeste recreatieve reizen zijn binnen Nederland, zo’n 44 procent. Het gaat hierbij om allerlei recreatie zoals op visite gaan, winkelen of festivals bezoeken. Daarna volgt vakanties in omringende landen zoals België, Luxemburg, Duitsland of Frankrijk (24 procent). Daarna volgen landen in Zuid-Europa (17 procent) en overige Europese landen (8 procent). Landen op de andere continenten, Afrika, Zuid- en Noord-Amerika, Azië en Oceanië bedragen samen nog 6,3 procent.

Toch is het juist dit kleine aantal vliegreizen dat veel klimaatschade veroorzaakt. De vluchten naar Amerika, Azië en Afrika zijn samen goed voor 47 procent voor de CO2-uitstoot van alle vakantiereizen. Het vliegverkeer naar Zuid-Europese bestemmingen is goed voor 30 procent van de CO2-uitstoot. Recreatieve reizen in eigen land komen met 44 procent veruit het meeste voor en stootten het minste uit, namelijk zo’n 5 procent.

Het KiM ziet dat het reizigers met een ‘theoretische opleiding en een hoog inkomen’ twee tot drie keer zoveel CO2 per persoon uitstoten, in vergelijking met mensen met een praktische opleiding en/of een lager inkomen. Ook stedelingen reizen vaker en verder reizen dan bewoners van meer rurale gebieden, waardoor ze verantwoordelijk zijn voor meer klimaatschade.

In haar berekening keek het kennisinstituut alleen naar een klein deel van alle klimaatschade. Het keek alleen naar de emissies die ontstaan verbranding van brandstoffen. Overige emissies, zoals de zogenoemde well-to-tank emissies en de emissies van onder meer waterdamp en vliegtuigstrepen zijn niet meegenomen. Was dat wel gebeurd, dan zouden de vliegreizen een nóg grotere klimaatschade hebben gehad.

Adblock test (Why?)


Verre vliegreizen zorgen voor helft van CO2-uitstoot van alle vakantiereizen - de Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...