Rechercher dans ce blog

Rabu, 10 Januari 2024

Aanbieders woekerpolissen schikken met gedupeerden, maar meeste schade wordt niet vergoed - de Volkskrant

Al bijna twintig jaar sleepte de woekerpolisaffaire zich voort, toen hij vorig jaar in een stroomversnelling terechtkwam. Afgelopen september oordeelde de rechter dat verzekeraars kosten verborgen hadden gehouden voor klanten die zij de beruchte beleggingspolissen aanboden. Plots bleken de verzekeraars bereid tot schikkingen met de claimorganisaties die namens gedupeerden rechtszaken voeren.

Over de auteur

Niels Waarlo is economieverslaggever voor de Volkskrant. Hij schrijft onder meer over duurzaamheid en de circulaire economie. 

Dat leidde in november al tot een deal met ASR, nu is er ook een schikking met Nationale Nederlanden. De verzekeraar zet 300 miljoen euro opzij voor leden van onder meer de Vereniging Woekerpolis, de Consumentenbond en ConsumentenClaim. Afhankelijk van hun individuele situatie krijgen gedupeerden minimaal 500 euro vergoed, in sommige gevallen kan die compensatie oplopen tot in de tienduizenden euro’s. In ruil laten de organisaties hun rechtszaken vallen.

Flink rendement

Het draait allemaal om beleggingsproducten die verzekeraars sinds de jaren negentig aanboden. Vier miljoen Nederlanders stapten in, hopend dat hun inleg dankzij beleggingen flink zou groeien. Zo wilden ze bijvoorbeeld hun hypotheek afbetalen of hun pensioen aanvullen. De opbrengsten vielen echter sterk tegen, sommige klanten verloren veel geld.

In 2006 constateerde marktwaakhond AFM dat verzekeraars hoge verborgen kosten in rekening brachten en misleidende vooruitzichten gaven. De verzekeraars boden klanten in totaal 3 miljard euro compensatie, een fractie van de geleden schade. Gedupeerden die hier geen genoegen mee namen, verenigden zich in ‘claimclubs’.

Die jarenlange procedures werpen nu hun vruchten af. Ab Flipse, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis, is ‘buitengewoon tevreden’ met de schikking met Nationale Nederlanden. Ongeveer tachtig duizend mensen krijgen compensatie. Bij ASR ging het om negentig duizend mensen.

Met de drie overgebleven verzekeraars – Achmea, Reaal en Goudse – zijn de claimorganisaties in contact over een mogelijke schikking, zegt Flipse. Hij hoopt de affaire nog in de eerste helft van dit jaar af te hechten. ‘De uitspraak in september is ingeslagen als een bom’, zegt hij. De beurskoersen van de verzekeraars daalden na de uitspraak en bleven laag. ‘Mijn analyse is dat ze zich achter de oren zijn gaan krabben en zich realiseerden dat ze beter in gesprek konden gaan.’

Dat blijkt een juiste inschatting, afgaand op de beurs tenminste. Na de deals met ASR en Nationale Nederlanden veerden de beurskoersen van deze verzekeraars weer op. Dat duidt erop dat beleggers blij zijn dat een voor verzekeraars rampzalige uitspraak niet langer dreigt.

Wel zit er zit nog een addertje onder het gras: 90 procent van de leden moet akkoord gaan met wat Nationale Nederlanden op basis van de schikking aanbiedt. Dat proces kan nog twee jaar duren, verwacht Flipse. Wordt die instemming niet bereikt, dan vervalt de deal en worden de procedures hervat. Zowel Flipse als de Consumentenbond verwachten op basis van eerdere consumentenclaims dit percentage van 90 procent makkelijk te halen.

Het grootste schandaal

Eindelijk gerechtigheid? Niet volgens Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vindt de schikkingen binnen het grotere geheel ‘eigenlijk een aanfluiting’ en noemt deze ‘nihil’. De woekerpolissen waar hij al in de jaren negentig de aandacht op vestigde, noemt hij steevast ‘het grootste financiële schandaal in de Nederlandse geschiedenis’.

Zelf schat Boot de schade voor consumenten tussen de 20 en 30 miljard euro. De paar miljard aan generieke compensatie die verzekeraars de afgelopen jaren hebben geboden, vindt hij zo bezien een schijntje. Daarnaast is slechts een paar procent van de gedupeerden aangesloten bij een claimclub en profiteert zo van de schikkingen. Na al die jaren zijn veel gedupeerden inmiddels overleden, wijst hij.

Dat de verzekeraars hiermee wegkomen, wijt Boot aan slap toezicht vanuit de overheid. ‘Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank hebben in het belang van financiële stabiliteit de klanten in de steek gelaten – verzekeraars zouden anders mogelijk omvallen’, mailt hij. ‘Alleen via de gerechtelijke weg konden er af en toe stappen worden gezet.’

Hoge overlijdenspremies

Voor de ‘schrijnende gevallen’ die geen lid zijn van een claimorganisatie, heeft Nationale Nederlanden nog wel 60 miljoen euro opzijgezet. Eerder deed ASR iets soortgelijks. Sommige klanten raakten door kosten als hoge overlijdenspremies zo veel geld kwijt, terwijl de beursresultaten zo slecht waren, dat er van 100 duizend euro slechts een paar duizend overbleven, geeft Flipse als voorbeeld.

De schikking geeft hem ‘ook een beetje een naar gevoel’ in zijn maag, vanwege ‘al die mensen die zich nooit hebben aangemeld bij een belangenorganisatie’. Hij adviseert gedupeerden die bij Achmea, Reaal of Goudse zitten en met wie nog niet geschikt is, om zich alsnog te melden bij een claimorganisatie.

Gedupeerden die bij Nationale Nederlanden een woekerpolis afsloten, kunnen nog proberen zelf via de rechter of klachteninstituut Kifid geld te claimen, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. ‘Wij gaan dat niet meer doen.’

Adblock test (Why?)


Aanbieders woekerpolissen schikken met gedupeerden, maar meeste schade wordt niet vergoed - de Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...