Rechercher dans ce blog

Rabu, 10 Januari 2024

Ernst Kuipers stopt per direct als demissionair minister van Volksgezondheid - NU.nl

Ernst Kuipers stopt als demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij vervulde die functie twee jaar. Kuipers verruilt zijn baan als minister voor een functie in het buitenland. Wat die baan inhoudt, maakt hij nog niet bekend.

Kuipers schrijft in een brief dat hij zijn ontslag met "een zwaar gemoed" indient, "omdat hij graag de periode had afgemaakt." De D66-minister zegt dat hij nu ontslag moet nemen, omdat er een bepaalde ingangstermijn geldt voor zijn nieuwe baan.

Demissionair premier Mark Rutte bedankt Kuipers. "Ik dank hem voor de fijne samenwerking en voor zijn grote inzet voor de zorgsector in de afgelopen jaren en ik wens hem alle succes voor de toekomst", schrijft Rutte op X.

Ook D66-leider Rob Jetten bedankt Kuipers op X. "Mede door jouw ambitieuze agenda zijn stappen gezet naar betere patiëntenzorg en gaan professionals weer met meer plezier naar hun werk."

Kuipers kwam tijdens pandemie al vaak in media

NU'91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen, vindt het vroegtijdig vertrek van Kuipers "in de huidige staat van de zorg zeer onwenselijk". Voorzitter Femke Merel van Kooten vreest dat de problemen in de zorg zich hierdoor verder opstapelen.

Voordat Kuipers als minister begon, kwam hij al regelmatig in de media. Hij was degene die tijdens de pandemie binnen het Erasmus MC in Rotterdam de overplaatsing van coronapatiënten coördineerde. Met zijn ministerschap werd die post voor het eerst in jaren weer vervuld door een arts.

Voorlopig neemt demissionair minister voor Langdurige Zorg Conny Helder (VVD) de taken van Kuipers over.

Meerdere bewindspersonen vertrokken vroegtijdig

Kuipers is de derde D66-bewindspersoon in korte tijd die het demissionaire kabinet-Rutte IV verlaat.

Zo vertrok demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) op 8 januari. Zij begon toen direct aan haar nieuwe baan als VN-coördinator voor humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza. Gunay Uslu stopte in december als demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media om de reisorganisatie Corendon te leiden.

Ook van andere partijen verlieten politici vroegtijdig hun post. Zo vertrok minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) in september vorig jaar en minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs, VVD) in juni.

Minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) was in september 2022 de eerste die aftrad.

Adblock test (Why?)


Ernst Kuipers stopt per direct als demissionair minister van Volksgezondheid - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...