Zij vinden dat de regeringspartijen het handelen van de ministers in de ministerraad duidelijker moeten veroordelen. Zo viel het bij een aantal partijen verkeerd dat VVD- fractievoorzitter Sophie Hermans zegt dat er niet om politieke redenen informatie is achtergehouden voor de Tweede Kamer.
Geen steun voorstellen
D66-Kamerlid Rob Jetten werd geconfronteerd met een lijst van PvdA-leider Lilianne Ploumen van voorstellen die D66 niet heeft gesteund, die volgens haar een oplossing voor de toeslagenouders dichterbij had gebracht.
De opmerking van Jetten over het 'onmacht en onvermogen' van het kabinet, valt verkeerd bij Marijnissen. "Dit was geen onmacht, dit was willens en wetens gebeurd", zegt Marijnissen over de toeslagenaffaire.
Schokkend en ongewenst
CDA-Kamerlid Anne Kuik noemt het beeld uit de vrijgegeven notulen van de ministerraad 'schokkend en verontrustend'. Ze vindt het 'bizar' dat het kabinet kritische Kamerleden als het probleem zag in plaats van het leed van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. D66-Kamerlid Rob Jetten noemt de toon over kritische Kamerleden 'onnodig, ongewenst en ongepast'.
"Dat zeg ik ook tegen de bewindspersonen van mijn partij", zei D66'er Jetten tijdens het debat over de notulen over de toeslagenaffaire. "Ze hadden de ogen op de bal moeten houden." In het kabinetsvak zaten naast VVD-premier Rutte en CDA-minister Hoekstra, de D66-bewinslieden Kaag, Koolmees en Ollongren.
Toch proberen regeringspartijen wel afstand te nemen tot de opmerkingen van de bewindslieden in het kabinet. Volgens Kamerlid van het CDA Anne Kuik hebben coalitiepartijen en kabinet de afgelopen jaren veel te 'klef' contact gehad.
Dat moet volgens haar in de toekomst anders. Ze ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de ideeën van haar partijgenoot Pieter Omtzigt. Hij is een van de Kamerleden die steeds vragen heeft gesteld over de toeslagenaffaire. Dat werd hem door het kabinet echter niet in dank afgenomen, blijkt uit de notulen.
Sensibiliseren
CDA-ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge hebben zonder veel succes geprobeerd Omtzigt te 'sensibiliseren'. Volgens Kuik is Omtzigt 'letterlijk' ziek geworden door het dossier en de tegenwerking van het kabinet. Omtzigt zit al weken thuis omdat hij overwerkt is.
Volgens PVV-leider Geert Wilders nam Kuik het juist niet stevig genoeg op voor Omtzig. Ook SP-leider Lilian Marijnissen vraagt Kuik om zich hierover uit te spreken. Volgens de socialiste is het niet genoeg dat Kuik alleen vragen hierover aan het kabinet stelt: "Dat is toch geen eigen mening?" vraagt Marijnissen zich af.
Het CDA vindt dat de Kamer beter door het kabinet geïnformeerd moet worden. Daar gaat artikel 68 van de Grondwet over. Volgens Kuik is dat artikel de afgelopen jaren 'veel te beperkt uitgelegd'.
Oppositie neemt regeringspartijen onder vuur in debat notulen ministerraad - RTL Nieuws
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar