Rechercher dans ce blog

Kamis, 29 April 2021

Tweede Kamer in debat over notulen ministerraad, Azarkan dient motie van wantrouwen in - Parool.nl

Al vroeg in het debat eiste PVV-partijleider Geert Wilders dat extra notulen donderdag nog worden vrijgegeven, maar voor dit verzoek was geen meerderheid. Kort erna diende Denk-leider Farid Azarkan een motie van wantrouwen in. Die wordt gesteund door PVV, Forum voor Democratie, BoerBurgerBeweging en Bij1. Aan het einde van het debat wordt erover gestemd, maar er is waarschijnlijk geen meerderheid. De vijf partijen hebben samen slechts 30 van de 150 zetels.

Meerdere Kamerleden vielen tijdens het tweede uur van het debat VVD-Kamerlid Sophie Hermans aan. Ze betwijfelen of de VVD voortaan wel meer informatie zou delen bij een crisis zoals de toeslagenaffaire. Zo zei GroenLinks-leider Jesse Klaver dat ‘het kabinet fout zat’. De partij die genoemd wordt als mogelijke coalitiepartner in een nieuw kabinet met VVD, D66 en CDA, is kritisch over wat er níét in de notulen van de ministerraad staat. Klaver hamert hierbij vooral op ‘het beschermen van burgers’.

‘Geen politieke redenen’

Zelf ziet Hermans ‘geen politieke redenen’ bij het kabinet om niet alle informatie over de toeslagenaffaire te delen. “Het kabinet had geen politieke, slechte redenen om in het feitenrelaas bepaalde informatie niet te delen,” stelt ze. “Dat is de conclusie van de VVD-fractie.” Wel vindt Hermans de manier waarop in de ministerraad werd gesproken over kritische Kamerleden ‘lelijk en opgepast’. Hermans haalt daarbij uit naar de eigen VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen, die volgens de notulen zei dat ‘coalitie-Kamerleden niet kritischer mogen zijn dan Kamerleden van de oppositie’. Premier Rutte beaamde die woorden. VVD’er Hermans wil dat Rutte zegt dat dat ‘ongepast’ was.

Tijdens de beurt van CDA-Kamerlid Anne Kuik komt Kamerlid Pieter Omtzigt ter sprake. Ze zegt dat ‘het aftreden van het voltallige kabinet onontkoombaar was’. “Ons Kamerlid Pieter Omtzigt is letterlijk ziek geworden van de enorme tegenwerking. Juist op dat punt ontstaat in de notulen een bizar beeld.”

PVV’er Geert Wilders reageerde hierop met de vraag aan Kuik hoe zij denkt dat het komt dat Pieter Omtzigt ziek thuis zit. “Hij is niet tegengewerkt door kaboutertjes. Daar zit de man: minister Hoekstra van Financiën. Die heeft gezegd dat hij samen met minister De Jonge de heer Omtzigt wilde ‘sensibiliseren’. Het was de intentie van de heer Hoekstra om de heer Omtzigt te piepelen.”

Jetten reageert op kritiek

Rob Jetten (D66) zegt over de toon in de notulen van de ministerraad dat ‘dat niet had gemoeten’. Hij noemt de aanval op kritische Kamerleden in 2019 ‘ongepast’. Óók zijn eigen D66-ministers gingen hun boekje te buiten, stelt hij.

Volgens Jetten heeft partijgenoot Sigrid Kaag eerder gezegd het goed te vinden dat er een ‘fel debat’ was met kritische Kamerleden. Maar ze zei óók dat zo’n debat wel ‘binnen kaders’ moest plaatsvinden. Wat de D66-leider daar precies mee bedoelt, legt ze straks zelf uit in de Kamer.

Lilian Marijnissen (SP) is kritisch op Jetten, die volgens haar niet zomaar kan spreken van ‘onmacht’ vanuit het kabinet met betrekking tot de toeslagenaffaire. Achteraf excuses maken vindt Marijnissen ‘te makkelijk’. Ze stelt dat D66 willens en wetens de toeslagenaffaire heeft toegedekt. “Het gaat erom dat het kabinet daarover heeft vergaderd, actief besloten heeft dat de groep slachtoffers groter is en toch is doorgegaan, omdat er geen belastinginkomsten gemist konden worden.”

Sylvana Simons (Bij1) beleeft rond 16.00 uur haar maidenspeech in de Kamer. Als geen ander zegt ze te weten hoe het is om uitsluiting te ervaren – zoals ook de getroffen ouders in de toeslagenaffaire die hebben ervaren. “Dit land staat aan de rand van een ravijn waar burgers stelselmatig door de overheid in worden geduwd,” stelt Simons. “De oproep voor een andere bestuurscultuur is geen apolitieke boodschap. We moeten met deze cultuur breken. (...) Kamer, alstublieft, grijp de macht terug.”

Het kabinet heeft om 16.30 uur aangegeven drie kwartier nodig te hebben om zich voor te bereiden en in te gaan op de kritiek vanuit de Kamer. Om 17.15 uur wordt het debat hervat.

Kaag in ‘Vak K’

Op verzoek van de oppositie is D66-minister Sigrid Kaag gevraagd om het debat bij te wonen vanuit de kabinetsstoelen in ‘Vak K’. Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën, die verantwoordelijk is voor de toeslagen, is aanwezig.

Naast Kaag en Van Huffelen zijn premier Mark Rutte (VVD), minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren aanwezig bij het debat. Zij vinden dertien uiterst kritische oppositiepartijen tegenover zich.

Vrijgegeven notulen

De partijen willen weten waarom de regering in 2019 niet meteen alle stukken over de toeslagenaffaire deelde met de Kamer. Ook zullen ze opheldering vragen over de maandag vrijgegeven notulen, waarin de ene na de andere minister klaagt over al te kritische parlementariërs.

Pieter Omtzigt (CDA) en Helma Lodders (VVD) moesten een toontje lager zingen en ‘gesensibiliseerd’ worden, zo blijkt uit de verslagen. Experts betwijfelen daarbij of het kabinet zich wel aan de grondwet heeft gehouden bij de selectie van stukken die niet werden gedeeld met de Kamer.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Let's block ads! (Why?)


Tweede Kamer in debat over notulen ministerraad, Azarkan dient motie van wantrouwen in - Parool.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...