Rechercher dans ce blog

Selasa, 25 Mei 2021

Coronanieuws: burgemeesters hopen op snellere versoepeling van regels - Omroep Brabant

In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws met betrekking tot de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

20.30

Aantal coronabesmettingen songfestival wordt niet bekendgemaakt

Het aantal coronabesmettingen dat eventueel onder het publiek heeft plaatsgevonden tijdens het Eurovisie Songfestival wordt niet bekendgemaakt. Dat bevestigde een woordvoerder van Fieldlab Evenementen na berichtgeving van RTV Rijnmond. Volgens de woordvoerder zou het wél melden van het aantal besmettingen ertoe leiden dat alle berichtgeving slechts daarover gaat en niet over de rest van het onderzoek.

Volgens Fieldlab is de bekendmaking van het aantal besmettingen geen onderdeel van het onderzoek. Bij eerdere testevenementen, zoals het concert van André Hazes en de theatervoorstelling van Guido Weijers, werd het aantal besmettingen wel gemeld. In de zogenoemde tweede fase van het onderzoek, waar ook de 3FM Awards en sportevenement Mud Masters onder vallen, gebeurt dat niet meer.

Bij Fieldlab Evenementen, een samenwerking tussen de overheid en de cultuursector, wordt gekeken hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis. De uitkomsten van eerdere evenementen, waaronder ook voetbalwedstrijden en een festival, worden nu meegenomen tijdens grotere evenementen, zoals het songfestival in Rotterdam Ahoy.

20.15

Burgemeesters hopen op snellere versoepeling van coronaregels

Burgemeesters van het Veiligheidsberaad hopen op snellere versoepelingen. "Wij willen allemaal zo snel mogelijk van alle maatregelen af, maar het moet wel kunnen", zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

"Iedereen snakt naar meer vrijheden, ook in Den Haag", zegt burgemeester Jan van Zanen van de hofstad. Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden ziet het rooskleurig in. "Het gaat de goede kant op met de coronacijfers." Aboutaleb denkt eveneens dat het kabinet zich kan beroepen op 'afspraken die eerder zijn gemaakt' om sneller te versoepelen nu de 'trend onmiskenbaar dalende' lijkt.

Het verschil tussen het RIVM en het kabinet is volgens hem maar vier dagen. Het RIVM adviseert het kabinet om nog even pas op de plaats te maken. Het kabinet wil juist met een paar dagen versnellen. "Als de discussie gaat over het aantal dagen, dan zijn we al een heel eind gekomen", vat Jack Mikkers van Den Bosch positief samen.

18.00

Kort geding fitness-stichting tegen Nederlandse staat

De Stichting Fitness Is Medicijn spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. De stichting wil dat de sportscholen volledig open mogen. "We eisen volledige heropening omdat de situatie nu disproportioneel is, zeker gezien de aanstaande versoepelingen", laat juridisch adviseur Karim Aachboun weten. Op de basiscoronaregels na, wil de stichting geen verdere voorwaarden voor de sportscholen.

Volgens Aachboun is het jongste kabinetsbesluit om de sportscholen onder voorwaarden te openen genomen op basis van een medisch advies van het Outbreak Management Team. Dat mag door de rechter getoetst worden op basis van een volledige belangenafweging, zegt hij. In Nederland zijn de sportscholen sinds woensdag 19 mei weer onder voorwaarden open. Bij binnensportlocaties mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn en moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Buiten geldt ook het maximumaantal van 30 mensen voor sporten in groepen. De stichting wil van deze coronaregels af.

17.15

Dit jaar minder vrijwilligersklussen tijdens NLdoet wegens corona

Vanwege coronabesmettingsgevaar zijn er dit jaar minder vrijwilligersklussen tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dat meldt organisator Oranje Fonds. Voor dit weekend zijn ruim 5500 projecten aangemeld.

Om coronabesmettingen te voorkomen moeten vrijwilligers zoveel mogelijk buiten aan de slag, waardoor er minder dan normaal mogelijk is. In 2019 werden nog ruim 8000 vrijwilligersacties aangemeld, een jaar eerder zelfs bijna 10.000. Vorig jaar kon het evenement niet doorgaan vanwege het coronavirus.

De zeventiende editie van NLdoet was eigenlijk gepland op 12 en 13 maart. Omdat de coronabesmettingscijfers volgens de organisatie nog te hoog waren en Nederland nog in een lockdown zat werd het evenement verplaatst naar aankomend weekend.

17.00

OMT sluit ondanks vaccinaties coronagolf komende winter niet uit

Het Outbreak Management Team (OMT) sluit een nieuwe golf van coronabesmettingen komende winter niet uit, zo wordt duidelijk uit het laatste advies dat de deskundigen naar het kabinet hebben gestuurd. In een "optimistische situatie" waarin 75 procent van de bevolking is gevaccineerd, zou het zogeheten reproductiegetal van het virus "net onder de 1" kunnen blijven, schat het OMT in. Een nieuwe uitbraak kan echter wel degelijk weer mogelijk worden als er bepaalde tegenvallers zijn.

Het reproductiegetal geeft weer hoe snel het virus zich verspreidt. Onder de 1 is er weinig aan de hand als maar weinig besmettelijke mensen rondlopen. Boven de 1 worden steeds meer mensen ziek. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als de mate waarin vaccins beschermen in de loop der tijd vermindert, nieuwe besmettelijkere varianten opduiken of als in bepaalde specifieke groepen minder mensen zijn gevaccineerd. Dat noemt het OMT "heterogeniteit in de vaccinatiegraad".

De belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet schrijven dat "dit suggereert dat naast het huidige vaccinatieprogramma (aanvullende) basismaatregelen nodig zullen blijven". Ze voegen eraan toe dat de prognoses voor de langere termijn onzeker zijn.

16.50

Polen begint loterij voor gevaccineerde mensen

Polen begint een loterij voor mensen die al ingeënt zijn tegen het coronavirus om zo mensen aan te sporen zich te laten vaccineren. De winnaars kunnen geldprijzen krijgen, tot 223.000 euro, of een auto.

Tot dusver hebben 18,3 miljoen Polen, op een bevolking van ruim 37 miljoen, een inenting gekregen. 5,6 miljoen van hen zijn al volledig ingeënt. De regering hoopt veel meer mensen aan te moedigen de prik te nemen door hun kans op een prijs te bieden. Voor de campagne is 31 miljoen euro uitgetrokken.

De loterij gaat op 1 juli van start. Iedere tweeduizendste deelnemer ontvangt voor de loterij begint al 110 euro.

16.15

Voor het eerst miljoen prikken in een week

Iets meer dan een miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Voor het eerst komt het aantal prikken boven die grens uit. Het aantal toegediende vaccins steeg met 1.009.988, volgens gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wekelijks verstrekt.

In totaal zijn nu 6,15 miljoen Nederlanders gevaccineerd. Van hen hebben 2,3 miljoen ook al de herhaalprik gekregen. Tussen maandag 17 en zondag 23 mei kregen ruim 491.000 mensen de eerste prik. Dat is minder dan in de vier weken ervoor. Daar staat tegenover dat meer dan 517.000 mensen de tweede inenting ontvingen. Dat is bijna evenveel als de twee voorgaande weken bij elkaar. Niet eerder kregen in één week tijd zoveel mensen de herhaalvaccinatie.

15.25

422 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn sinds maandag 422 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Maandag waren er dat nog 458. In heel Nederland waren er dat 2531, het laagste aantal sinds begin februari, toen de teststraten dicht waren vanwege extreem winterweer. Het is niet duidelijk of het lage aantal positieve tests van dinsdag komt doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen sowieso al lager dan later in de week.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 25.255 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op bijna 3608 gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds half februari.

Wachten op privacy instellingen...

15.03

(Brabantse) weekcijfers RIVM

Het aantal positieve coronatests in onze provincie is met 32 procent afgenomen ten opzichte van vorige week. De afgelopen zeven dagen kwamen 4487 meldingen binnen bij het RIVM. Een week geleden waren dat er nog 6573. Relatief gezien telt de regio Brabant-Noord nog steeds de meeste positieve testen, 224 per 100.000 inwoners.

Met 25.255 nieuwe positief geteste personen tussen 19 tot en met 25 mei, is het aantal meldingen landelijk gezien met 28% gedaald. In de afgelopen zeven dagen kregen 147 mensen per 100.000 inwoners een positieve corona testuitslag. Het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners daalde in alle leeftijdsgroepen.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

In een maand tijd is het aantal wekelijkse nieuwe coronagevallen meer dan gehalveerd.

Ook in de ziekenhuizen is steeds meer te merken dat corona op zijn retour is nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Volgens de RIVM-rapportage die dinsdag verscheen, werden in zeven dagen tijd 830 mensen met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis, ongeveer een derde minder dan een week eerder. Van deze patiënten waren er 186 zo ziek dat ze op de intensive care belandden. Dat is een afname van 23 procent.

Het RIVM registreerde afgelopen week 96 aan coronagerelateerde sterfgevallen. Vorige week waren het er 90, het laagste aantal sinds begin oktober.

Het reproductiegetal, dat aangeeft in welk tempo het virus zich verspreidt, is ook weer een fractie gedaald. Het stond afgelopen vrijdag op 0,86 en zakt verder naar 0,82. Dit cijfer is nooit helemaal actueel. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om een betrouwbaar getal te berekenen.

14.42

Moderna-vaccin na twee prikken 'uiterst effectief' bij tieners

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is twee weken na de tweede prik '100 procent effectief' bij tieners, meldt het bedrijf dinsdag. Bij het onderzoek naar de effectiviteit bij 12- tot 17-jarigen in de Verenigde Staten kreeg geen van de deelnemers nog het coronavirus na de tweede prik. Na de eerste prik was de effectiviteit 93 procent.

Moderna deed onderzoek bij 3732 mensen tussen de 12 en 17 jaar oud. De farmaceut zegt dat er geen ernstige bijwerkingen zijn vastgesteld. Een aantal mensen kreeg hoofdpijn of werd moe na de tweede prik.

14.35

Leegloop van coronavleugels ziekenhuizen gaat door

De coronadrukte in de ziekenhuizen blijft dalen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1681 mensen vanwege COVID-19. Dat is het laagste aantal sinds 11 december. In vergelijking met maandag daalde het totale aantal opgenomen patiënten met veertien. Het is de achtste achtereenvolgende dag waarop de bezetting daalt.

Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten. Dat betekent dat er binnen een maand meer dan 1000 bedden zijn vrijgekomen. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde verder. Op die afdelingen liggen nu 579 mensen met corona. Ook dat is het laagste aantal sinds half december. Eerder dinsdag meldden we al dat in de Brabantse ziekenhuizen afgelopen week het laagste aantal nieuwe coronapatiënten werd opgenomen sinds begin oktober 2020.

13.05

GGD vraagt nieuwe kabinet om 600 miljoen extra

De regionale gezondheidsdiensten hebben elk jaar zeshonderd miljoen euro extra nodig om hun werk te kunnen doen. Dat zegt hun overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. De 25 GGD-regio's hebben een brief gestuurd aan informateur Mariëtte Hamer.

"De les van corona is dat de basiszorg te zeer is verschraald. Daarbij leert corona dat Nederland beter voorbereid moet zijn op gezondheidsuitdagingen en -crises", aldus GGD GHOR Nederland. Voorzitter André Rouvoet zegt dat er te lang is nagelaten om te 'investeren in voorzienbare gezondheidsrisico's'.

12.40

16.500 toeschouwers bij finale Champions League

Bij de finale van de Champions League tussen de Engelse clubs Chelsea en Manchester City mogen zaterdag 16.500 toeschouwers naar binnen in het stadion van FC Porto. Beide finalisten kregen van de Europese voetbalbond UEFA eerder al zesduizend kaarten om te verkopen aan hun supporters.

Daarnaast gaan nog 1700 tickets in de vrije verkoop. De prijzen daarvan lopen uiteen van 70 tot 600 euro. De kaarten zijn te koop via de website van de UEFA. "Wie het eerste komt, is als eerste aan de beurt. We verkopen tot de kaarten op zijn", aldus de Europese voetbalbond. Liefhebbers krijgen toegang tot het stadion als ze kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of zich recent hebben laten testen.

12.30

Ook vaccinatie voor iedereen die geboren is in 1969 of 1970

Iedereen die is geboren in 1969 en 1970 kan vanaf vandaag een afspraak maken voor een vaccinatie bij de GGD. Dit meldt minister Hugo de Jonge in een tweet.

Wachten op privacy instellingen...

12.00

'Evenementen geschrapt door tekort aan politie'

Sommige evenementen kunnen dit najaar niet doorgaan, omdat er mogelijk niet genoeg politiecapaciteit is om de veiligheid te garanderen. Dat bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs na berichtgeving van BNR. Volgens Struijs moeten er keuzes gemaakt worden in welke evenementen kunnen doorgaan, en welke niet.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onderschrijft de waarschuwing van de politiebond. Hij heeft binnen het kabinet al gewaarschuwd dat de druk op handhavers al langere tijd hoog is. "We moeten niet denken dat als straks de maatregelen weg zijn, overal allerlei dingen kunnen worden georganiseerd", zei hij tegen radiozender BNR.

"De politie en de boa's hebben ook recht op vakantie, op overuren compenseren. We moeten hier echt nog goed naar kijken."

11.25

295 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen zijn dinsdag 295 coronapatiënten opgenomen, zestien meer dan maandag. Dat maakte het ROAZ dinsdagochtend bekend. De afgelopen 24 uur zijn 22 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat negen coronapatiënten uit het ziekenhuis werden ontslagen. Eén patiënt werd overgeplaatst en één coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in een van de ziekenhuizen in onze provincie.

De voorbije zeven dagen belandden 138 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 62 minder dan vorige week, toen 200 coronapatiënten werden opgenomen. Dit aantal was in de begindagen van oktober vorig jaar voor het laatst zo laag. Toen begon de tweede coronagolf in de ziekenhuizen.

11.20

Lagere score eindtoets groep 8 door corona

De kinderen in groep 8 van de basisschool die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben gedaan, hebben daarbij een gemiddelde score van 535 gehaald. Dat is het laagste resultaat in vijf jaar tijd. De scores voor de toets lopen van 501 tot 550.

Volgens het College voor Toetsen en Examens is er sprake 'van een kleine, maar aantoonbare leervertraging vanwege de coronamaatregelen'. Het college heeft daar rekening mee gehouden in de schooladviezen aan de kinderen qua middelbare school. De grenzen zijn iets verschoven. Zo krijgt een kind met een score van 539 nu een advies havo/vwo. Twee jaar geleden zou een kind met die score een vmbo-tl/havo-advies hebben gekregen. Een kind met een score van 544 krijgt geen havo/vwo-advies, maar vwo.

De eindtoets ging vorig jaar niet door vanwege de coronacrisis. Het jaar ervoor, in 2019, scoorden de achtstegroepers gemiddeld 536,1. In 2017 en 2018 was de gemiddelde score 535,6, in 2016 534,9.

10.30

Oorlogsmuseum Overloon viert 75-jarig jubileum later

Vandaag 75 jaar geleden werd het Oorlogsmuseum in Overloon geopend. De coronamaatregelen staan het vieren van dit jubileum in de weg. Later dit jaar, in de week van 14 oktober, wordt dit ingehaald.

Wachten op privacy instellingen...

10.10

Coronabesmettingen Songfestival zorgden voor 'flinke stress'

De coronabesmettingen tijdens het Eurovisie Songfestival leverden Sietse Bakker, de uitvoerend producent van het songfestival, flink wat kopzorgen op. In het bijzonder de besmetting van Duncan Laurence kwam als een klap voor de producent. "Ik blijf me afvragen: hoe heeft dit kunnen gebeuren?", aldus Bakker.

Sinds 6 april werd om de dag iedereen in Ahoy getest. "We hebben het over zo'n twintigduizend tests, waarvan er twintig positief zijn. Dat een van hen Duncan is, is en blijft ontzettend jammer." De zanger, die in 2019 het songfestival won en het evenement daardoor naar Nederland haalde, zat in tegenstelling tot de andere deelnemers van het songfestival niet permanent in Rotterdam, maar "had ook nog een leven buiten Ahoy", aldus Bakker.

De producent kijkt dinsdag opgelucht en trots terug. "We hebben iets gedaan wat de afgelopen maanden onmogelijk leek. Een grote show neerzetten mét publiek."

10.00

Zaak Stichting Viruswaarheid tegen de Staat

Vanmiddag om half 3 dient bij het Hof in Den Haag de zaak over het vaccinatiebeleid die de Stichting Viruswaarheid heeft aangespannen tegen de Staat. De zaak is via de onderstaande link live te volgen.

Wachten op privacy instellingen...

09.40

PinksterPar-t in september moet 'gemis goed maken'

Afgelopen weekend zijn Harmony of Hardcore & 7th Sunday Festival voor de tweede keer niet doorgegaan als gevolg van de coronacrisis. PinksterPar-t in september moet 'dit gemis' in de woorden van organisator Par-T goed maken.

PinksterPar-t, de voorloper van beide festivals, keert daarom op 10, 11 en 12 september terug aan de Hackerom in Keldonk. Daar waar het ooit begon in een weiland aan de rand van het dorp. Inmiddels is het achttien jaar geleden dat alles begon en is het volgens de organisatie tijd om terug te blikken in de vorm van een heuse reünie. Meer informatie is hier te vinden.

08.47

Het wordt weer drukker in de stad: waarschuwing voor zakkenrollers

De wijkagent in het centrum van Den Bosch ziet het weer drukker worden in 'zijn' stad nu de coronamaatregelen steeds verder worden versoepeld. Dat brengt ook een groot nadeel met zich mee: het dievengilde gaat weer op pad. Vooral op De Markt in Den Bosch is het oppassen geblazen voor zakkenrollers, zo waarschuwt hij.

Wachten op privacy instellingen...

07.20

Bedrijfsleven betaalt beter, maar het kan sneller

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is verbeterd tijdens de coronacrisis. Dat meldt platform Betaalme.nu op basis van onderzoek onder ruim vijfhonderd ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). "Grote organisaties betalen steeds sneller de facturen van hun kleinere leveranciers, die op hun beurt steeds efficiënter factureren", zegt Joost van den Hondel, oprichter van Betaalme.nu.

Van de ondervraagden zegt 65 procent dat zakelijke facturen binnen de afgesproken termijn worden betaald. Dat is een verbetering ten opzichte van de 58 procent van een jaar eerder. "Het betekent ook dat nog steeds een te groot deel van de ondernemers te laat betaald wordt", zegt Van den Hondel.

Betaalme.nu is een initiatief dat streeft naar korte betaaltermijnen voor het mkb en is opgericht met steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Er doen inmiddels 63 grote bedrijven aan mee, waaronder Jumbo, Philips, Heineken en Unilever.

06.20 – ‘Alleen commerciële PCR-test bij vakantie’
Mensen uit ons land die op vakantie willen, kunnen hiervoor voorlopig alleen een commerciële PCR-test doen. Die testen worden aangeboden door bijvoorbeeld zakenlui die soms hoge prijzen rekenen, schrijft De Telegraaf. Experts vragen zich af of alle commerciële partijen zich aan de regels houden en of testpersoneel wel bekwaam genoeg is.

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de kwaliteit van commerciële testen ‘over het algemeen voldoende tot goed’. Ze ontkent dat er sprake is van misstanden. "Het reizen naar het buitenland is een vrijwillige keuze, daarom is het nu niet mogelijk om bij de GGD’s een COVID-vrij verklaring te krijgen", legt een GGD-woordvoerder uit.

Uit een rondgang blijkt volgens de ochtendkrant dat PCR-testen worden aangeboden door onder anderen vuurwerkhandelaren, poffertjesbakkers, glaszetters en horecaondernemers. Een gemiddeld huishouden zou al snel een kwart van hun vakantiebudget kwijt zijn aan de testen. Een gezin met drie kinderen is bij sommige aanbieders in totaal 750 euro kwijt.

06.10 – ‘Coronapatiënten steeds jonger’
De leeftijd van coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen, daalt flink. De meeste mensen die deze maand met COVID-19 werden opgenomen, zijn vijftigers. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag op basis van nieuwe gegevens die de krant heeft opgevraagd bij de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE)."De mensen die je in mei in het ziekenhuis en op de intensive care (ic) krijgt, zijn de niet-gevaccineerden", zegt Diederik Gommers, voorman van de ic, tegen de krant. Volgens Gommers maakt de leeftijdsdaling de effecten van het vaccineren zichtbaar.

Voorheen waren de meeste mensen die werden opgenomen in een ziekenhuis, zeventiger of tachtiger, maar deze leeftijdsgroepen zijn inmiddels grotendeels gevaccineerd. Toch waarschuwt Gommers dat iemand nog niet volledig beschermd is na de eerste prik: “Je moet je na het halen van je prik dus nog niet meteen anders gaan gedragen", aldus Gommers.

06.00 – Burgemeesters praten over verdere versoepelingen
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praten dinsdag over mogelijk meer versoepelingen in het coronabeleid. Ze nemen de actuele besmettingscijfers door en kijken hoe het gaat nu er al wat meer vrijheden zijn. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan bij het Veiligheidsberaad in Utrecht. Het kabinet maakt naar verwachting op 1 juni bekend of er meer beperkingen worden opgeheven.

05.50 – ‘Meer aandacht nodig voor vaccinatie in Afrika’
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 pleiten voor meer voorlichting over vaccineren en voor opschaling in de levering van vaccins aan Afrika. Volgens hen is goede vaccinatievoorlichting essentieel voor succesvolle campagnes in Afrikaanse landen. Ze wijzen erop dat daar door grote schaarste aan vaccins nog amper of geen prik is gezet. Oeganda en Ethiopië prikten bijvoorbeeld tot dusverre nog maar respectievelijk 0,9 en 1,3 procent van hun bevolking. Ook heerst er de nodige achterdocht over het vaccineren.

De hulporganisaties achter deze Giro555-actie zijn onder meer Stichting Vluchteling, Cordaid, Kerk in Actie, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis en Terre des Hommes.

03.00 – Alle volwassenen op Waddeneilanden kunnen zich laten vaccineren
Alle volwassen inwoners van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kunnen zich er vanaf dinsdag laten vaccineren tegen het coronavirus. De Friese Waddeneilanden zijn daarmee de eerste gemeenten in het land waar alle inwoners van 18 jaar en ouder een prik kunnen krijgen. In totaal kunnen ongeveer vijfduizend mensen een prik halen. De uitnodigingen zijn alleen verstuurd aan mensen die op de eilanden ingeschreven staan. Mensen die er een huisje hebben of die er op bezoek zijn om vakantie te vieren, komen niet in aanmerking.

De eilanders krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Over vijf weken ontvangen ze de tweede dosis. "De vaccinatiegraad op de eilanden is heel hoog. Van de 65-plussers heeft ongeveer 90 procent ook de tweede prik al gehad. Ook onder zorgmedewerkers was toen veel animo", laat de GGD weten. De vier eilanden zijn door hun ligging redelijk gespaard gebleven tijdens de corona-uitbraak. Ze hebben de laagste besmettings- en sterftecijfers van het land.

02.50 – Aantal nieuwe gevallen blijft fors dalen
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft snel dalen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk minder dan 30.000 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zou betekenen dat het weekcijfer in een maand tijd is gehalveerd. Het RIVM komt dinsdag met het exacte aantal in zijn wekelijkse update.

Eind april kreeg het instituut in zeven dagen tijd meer dan 55.000 meldingen van positieve tests. Dit was voorlopig de laatste coronapiek. Twee weken geleden dook het weekcijfer onder de 50.000, toen het RIVM 47.108 nieuwe gevallen meldde. Vorige week zakte het tot onder de 40.000, met 35.142 nieuwe positieve tests.

In de zes dagen na de laatste update zijn 22.764 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gemiddeld zijn dat er bijna 3800 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer kan uitkomen op ongeveer 27.000. Het zou het laagste aantal sinds half februari zijn. De afname van het aantal coronagevallen komt deels doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: burgemeesters hopen op snellere versoepeling van regels - Omroep Brabant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...