Rechercher dans ce blog

Senin, 31 Mei 2021

Systeem dat treinverkeer platlegde over enkele jaren vervangen - NOS

"Het is een ongelooflijk stabiel netwerk, waar zelden problemen mee zijn en dat zelden uitvalt", zegt Van Kranenburg, van ProRail. Ook is het volgens hem "robuuster" dan telefonie. Soms zijn er "kleine hiccups", maar een dergelijke grote storing heeft hij niet eerder meegemaakt. Een nieuwe grote storing is op korte termijn niet aannemelijk, denkt Van Kranenburg.

'Prima systeem'

Dat ziet ook Norp. Er is eigenlijk niks mis met de techniek achter het GSM-R-netwerk, stelt hij. "Het is geen onveilige techniek, maar een prima systeem." Machinisten kunnen ermee bellen naar de verkeersleiding. Ook wordt het gebruikt voor de besturing van treinverkeer. "Zo kan een trein laten weten van: ik zit nu op dit gedeelte van het spoor. Dan is het duidelijk dat er geen andere trein op dat stuk mag rijden."

Wijnand Veeneman, ov-deskundige aan de TU Delft, noemt het systeem "wel wat ouderwets". Dat het is verouderd, is volgens hem logisch. "Mobiele telefoons zijn na twee jaar ouderwets, omdat de technologie in die wereld sneller vernieuwd. Maar we hebben niet om de twee jaar nieuwe treinen."

Camerabeelden

Er wordt gewerkt aan een vervanger van het GSM-R-netwerk, die op basis van 5G meer data kan verwerken. Want bellen en gegevens versturen gaat prima met 2G, maar het versturen van camerabeelden is er niet mee mogelijk - en Europese spoorwegmaatschappijen willen dat wel kunnen doen. Het nieuwe systeem zou er in 2030 moeten liggen.

Onderzoeker Norp: "GSM-R wordt dus niet vervangen omdat het onveilig zou zijn. Vergelijk het met auto's. Een diesel werkt goed, toch willen we over op elektrische auto's omdat we andere dingen belangrijk vinden."

Het is gissen wat de storing precies veroorzaakte. ProRail verwacht dinsdag met meer informatie te komen. De spoorbeheerder heeft geen aanwijzingen voor een hack. Ook heeft woordvoerder Van Kranenburg niks gehoord over ransomware, gijzelsoftware om belangrijke bestanden vast te zetten tot er losgeld wordt betaald.

Adblock test (Why?)


Systeem dat treinverkeer platlegde over enkele jaren vervangen - NOS
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...