De EU-landen en het Europees Parlement (EP) zijn het eens geworden over de verdeling van honderden miljarden aan landbouwsubsidies voor de komende jaren. Het akkoord, dat drie jaar op zich liet wachten, moet de Europese landbouw klimaat- en milieuvriendelijker maken.
De EU-landbouwsubsidies moeten meer gebruikt worden om duurzame landbouw aan te moedigen en meer ten goede komen aan kleine boeren, hebben onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement onder meer afgesproken.
Er wordt zo'n 400 miljard euro verdeeld over de EU-landen, schrijft de NOS. De landbouwministers van de EU-landen en het voltallige parlement moeten de overeenkomst nog goedkeuren.
De landbouwministers vergaderen daar volgende week over. Later dit jaar buigt het Europees Parlement zich over het akkoord.
Regels gaan in 2023 in
De Europese inkomenssteun voor boeren wordt voorlopig voor 20 en later 25 procent afhankelijk van hoe duurzaam zij te werk gaan. Lidstaten mogen zelf kiezen of ze met deze zogeheten ecoregelingen bijvoorbeeld biologische, precisie- of boslandbouw willen aanmoedigen. De nieuwe regels gaan in 2023 in, maar de landen krijgen wat tijd voor de overgang.
Het Europees Parlement drong er tevergeefs op aan voor de ecoregelingen 30 procent uit te trekken. Het EP vond dat de landbouw met een kleiner percentage niet genoeg bijdraagt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het beperken van de klimaatverandering, maar kreeg de EU-landen niet mee. Ook wordt de komende jaren een kleiner deel van de landbouwgrond onbenut gelaten dan de Europese Commissie en het EP graag hadden gezien.
Nederlands landbouwminister is niet helemaal tevreden
Europees Parlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP), die ook aan de onderhandelingstafel zat, noemt het akkoord "ambitieus, maar werkbaar voor de boer". "Dit pakket biedt voldoende flexibiliteit voor de lidstaten om het werkbaar te houden voor de boer. Het is nu aan Nederland om daar op een goede manier invulling aan te geven", reageert hij.
Voor de Nederlandse landbouwminister Carola Schouten had het akkoord echter iets ambitieuzer gemogen. Nederland had er in de onderhandelingen op ingezet dat een derde van het budget naar duurzame vormen van landbouw zou gaan. Maar dat is uiteindelijk een kwart geworden. "Dat is in ieder geval al wel een verbetering ten opzichte van de huidige situatie", zegt Schouten. "Maar wat Nederland betreft had dat hoger mogen zijn."
Boeren in Nederland zijn volgens Schouten best bereid iets goeds te doen voor de natuur, het milieu en het klimaat. Maar daar moet dan wel een vergoeding tegenover staan. Een goed gevulde Europese subsidiepot specifiek voor verduurzaming kan daarbij helpen, denkt zij.
Europese onderhandelaars bereiken akkoord over verdeling landbouwsubsidies - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar