Het demissionaire kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad om jongere groepen alleen nog met de coronavaccins van Pfizer en Moderna in te enten over, zo heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdag bekendgemaakt.
De raad adviseerde eerder op woensdag om de leeftijdsgroepen die nog aan de beurt moeten komen alleen in te enten met de vaccins van Pfizer en Moderna. Het advies om het AstraZeneca-vaccin alleen in te zetten bij zestigplussers blijft ongewijzigd, terwijl het Janssen-vaccin niet meer ingezet hoeft te worden doordat er andere vaccins beschikbaar zijn.
De Gezondheidsraad benadrukt in het advies dat het Janssen-middel effectief en veilig is, en dat de inzet ervan tot dusver verantwoord is, "maar omdat mRNA-vaccins volop beschikbaar zijn en het aantal besmettingen relatief klein is, kan Nederland zich deze keuze in het vaccinatieprogramma veroorloven".
Wat zijn mRNA-vaccins?
- De vaccins van Pfizer en Moderna zijn voorbeelden van mRNA-vaccins. In de middelen zit een stukje genetische code van een specifiek onderdeel van het coronavirus.
- De cellen in het lichaam van degene die het vaccin krijgt toegediend, krijgen vervolgens de instructie om dat onderdeel zelf te gaan produceren. Aangezien het immuunsysteem dat onderdeel niet herkent, wordt het ingebrachte 'nepcoronavirus' aangevallen.
- Als de persoon later in aanraking komt met het coronavirus, herkent het afweersysteem het coronavirus en komt het in actie.
Gezondheidsraad wil geen leeftijdsgrens voor Janssen-vaccin
In andere landen kregen enkele personen na vaccinatie met het Janssen-vaccin last van zeer zeldzame trombose in combinatie met een verminderd aantal bloedplaatjes. Dat is volgens de raad in Nederland nog niet voorgekomen, maar leidde in andere landen al wel tot maatregelen. Zo kwamen onder meer België en Duitsland al met een leeftijdsgrens voor het vaccin.
De Gezondheidsraad wil niet aan een leeftijdsgrens in Nederland, omdat er niet voldoende data beschikbaar zijn om te kunnen bepalen bij welke leeftijd de grens getrokken zou moeten worden. Daarnaast zou het Janssen-vaccin in andere situaties en omstandigheden nog altijd een grote rol kunnen spelen, stelt de commissie. Zo zouden moeilijk bereikbare groepen baat hebben bij een Janssen-vaccin, omdat zij dan maar één prik nodig hebben.
Omdat er zo veel andere vaccins beschikbaar zijn, vindt de Gezondheidsraad het onnodig om jongere leeftijdsgroepen überhaupt het risico van de zeer zeldzame bijwerking te laten lopen. "Maar als omstandigheden veranderen, kunnen we deze vaccins weer overwegen."
Inzet van Janssen- en AstraZeneca-vaccins zou coronacijfers amper beïnvloeden
De Janssen- en AstraZeneca-vaccins zijn zogeheten vectorvaccins. Volgens de raad zou het negeren van die vaccins amper effect hebben op de hoeveelheid infecties, ziekenhuisopnames en sterfte door COVID-19.
Sterker nog: bij inzet van bijvoorbeeld het Janssen-vaccin wordt uitgegaan van een iets negatiever scenario. Dat komt doordat Pfizer en Moderna effectiever zijn tegen het coronavirus (en dus meer besmettingen voorkomen in de toekomst). Bovendien verwachten experts dat het vaccinatieprogramma momenteel maar één week vertraging zou oplopen.
Als Janssen problemen krijgt met het leveren van vaccins - zoals momenteel het geval is - dan is het vertragende effect van deze strategiekeuze nog geringer. De commissie oordeelt na evaluatie van alle argumenten dat de beslissing om enkel mRNA-vaccins in te zetten ertoe leidt dat het vaccinatieprogramma alsnog zo snel en effectief mogelijk wordt uitgevoerd.
'Blijf AstraZeneca alleen gebruiken bij zestigplussers'
De Gezondheidsraad blijft bij het standpunt dat het AstraZeneca-vaccin alleen gebruikt moet worden bij zestigplussers. De experts wijzen erop dat er bij zestigminners nog altijd een (extreem klein) risico op zeldzame trombose en een verminderd aantal bloedplaatjes is na vaccinatie met het AstraZeneca-middel.
Volgens de experts zou de beslissing om het AstraZeneca-vaccin in te zetten bij vijftigers nauwelijks effect hebben op de hoeveelheid infecties, opnames en sterftecijfers. Dat komt doordat de tweede prik van het vaccin in sommige gevallen pas na twaalf weken gezet wordt; die tussenperiode is meer dan twee keer zo lang als bij Pfizer en Moderna. Die vaccins zijn ook effectiever dan dat van AstraZeneca.
Nederlanders die al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin toegediend hebben gekregen, kunnen ook gewoon een tweede dosis krijgen. De kans dat iemand na de tweede prik last krijgt van de zeer zeldzame bijwerking is nóg kleiner dan na de eerste prik.
Gezondheidsraad wil vanaf nu alleen nog vaccins van Pfizer en Moderna inzetten - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar