Dat schrijven Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, Vrijschrift en Waag in een gemeenschappelijke verklaring. De privacy-organisaties zijn het niet eens met de gang van zaken rondom het nieuwe omstreden wetsvoorstel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
In strijd met de wet
Het wetsvoorstel komt er na berichtgeving van NRC, dat onthulde dat de nationale terrorismecoördinator NCTV online mensen volgde terwijl dat in strijd was met de wet. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus noemde die handelswijze eerder dit jaar "juridisch kwetsbaar". Met het wetsvoorstel moet het voor NCTV mogelijk worden om mensen in de gaten te houden.
"We hebben het hier over een heftig en omstreden voorstel dat gaat over de verwerking van gevoelige persoonsgegevens van iedereen in Nederland", zegt Evelyn Austin van Bits of Freedom.
"De regering denkt dat het hier om een futiliteit gaat, maar dat is het niet", vindt Merel Koning van Amnesty International. "Met deze wet installeren we een nieuwe geheime dienst die specifiek het maatschappelijk middenveld in de gaten houdt."
Enkele dagen reactietijd
Niet alleen zijn de organisaties boos over de inhoud van de wet, het schort ook aan de manier waarop het kabinet het wetsvoorstel heeft gepresenteerd. De wet is sinds afgelopen week 'in consultatie', maar de organisaties hebben slechts enkele dagen om op het voorstel te reageren. Normaal is er minimaal vier weken reactietijd.
Wet 'in consultatie'
Voordat een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat, vraagt het kabinet burgers, bedrijven en instellingen vaak om verbeteringen. Dit 'in consultatie' gaan kan ook online, via internetconsultatie.nl. Iedereen heeft minimaal 4 weken de tijd om op de wetsvoorstellen te reageren en mensen kunnen suggesties doen om de kwaliteit of uitvoerbaarheid van wetsvoorstellen te verbeteren.
Niet alle wetsvoorstellen gaan 'in consultatie'. "Soms is er bijvoorbeeld haast bij regelgeving", schrijft het kabinet. "Er is dan geen tijd om reacties van betrokkenen en geïnteresseerden te vragen."
Austin zegt dat ze alleen 'een constructieve reactie kan geven na grondige bestudering' van het voorstel. "Daarvoor zijn vijf werkdagen niet alleen niet genoeg, het is een schoffering van de tegenmacht."
'Macht en tegenmacht'
Ook Serv Wiemers, directeur van Open State Foundation vindt de wijze waarop het wetsvoorstel de wereld in wordt gebracht in fel contrast staan met de discussies van de afgelopen maanden in Den Haag: "Het kabinet heeft de mond vol van een nieuwe bestuurscultuur. Van een betere balans tussen macht en tegenmacht. En van transparantie. De manier waarop dit wetsvoorstel wordt doorgeduwd lijkt daar helemaal niet op".
Online volgen van burgers? Weerstand tegen wetsvoorstel - RTL Nieuws
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar