Rechercher dans ce blog

Senin, 28 Juni 2021

Opnieuw schokkende beelden slachthuis: varkens en koeien krijgen klappen en stroomstoten - RTL Nieuws

RTL Nieuws heeft alle beelden, die zijn gemaakt in opdracht van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood, in bezit en vastgesteld dat de beelden echt zijn. Bekijk de beelden hier:

Opmerkelijk is dat op de beelden te zien is dat slachthuismedewerkers overtredingen bewust verbergen voor de NVWA. Een stalmedewerker wijst naar een toezichtcamera en waarschuwt zijn 'nieuwe collega' met als bedoeling geen overtreding te maken in het zicht van de camera.

Hij attendeert hem er ook op om wat rustiger aan te doen als de NVWA-dierenarts er aan komt. Zo zegt de stalmedewerker tegen de maker van de beelden: "Als de dokter komt, geen prikker gebruiken hè?" Daarmee doelt hij op het gebruik van een elektrisch apparaat waarmee stroomschokken aan dieren worden uitgedeeld en die de dierenarts van de NVWA niet mag zien.

Stroomstoten en harde klappen

Op de beelden is te zien dat er geweld wordt gebruikt bij de aanvoer van de dieren naar de slachtplek. Zo worden varkens door slachthuismedewerkers langdurig met peddels hard op kop en rug geslagen. Zo'n peddel heeft een platte kant, maar ook een scherpe zijkant waarmee op de dieren wordt ingeslagen. Dat is extra pijnlijk.

Een kreupel varken wordt aan een oor door het slachthuis getrokken. En koeien krijgen herhaaldelijk pijnlijke stroomstoten van 5000 volt toegediend. Het gebruik van een prikker is aan strenge regels gebonden. De wet schrijft voor dat zo'n schok alleen mag worden toegediend als een dier weigert te lopen, en niet meerdere keren achter elkaar.

Maar op de undercoverbeelden is te zien dat het apparaat veel vaker wordt gebruikt en ook kort na elkaar bij hetzelfde dier. Het apparaat wordt zelfs op de kop van een koe gezet die niet overeind kan komen. Dit is niet toegestaan.

Tempo maken

De beelden zijn eind vorig jaar gemaakt bij slachterij Gosschalk. Dat bedrijf is één van de grotere slachthuizen van Nederland. Elke dag worden hier tot vijfduizend varkens en tot zo'n zeshonderd runderen geslacht.

De maker van de beelden is een medewerker van Varkens in Nood die we  'Robin' noemen (echte naam bij redactie bekend). Hij solliciteerde als slachthuismedewerker en werkte eind vorig jaar ruim een maand bij het Gelderse bedrijf uit Epe. Hij moest de varkens en runderen voortdrijven door de stallen naar de plek waar de dieren werden verdoofd en gedood. Hij filmde alles. Twintig werkdagen nam hij op met een verbogen knoopcamera.

De regels worden bij Gosschalk overtreden om zo snel mogelijk te kunnen produceren, zegt Robin. "Al tijdens mijn kennismaking werd gezegd dat het 100 euro per minuut kost als de slachtbaan stilligt. Dus daarom is er baat bij tempo. Dat er zoveel mogelijk varkens, dieren verwerkt worden."

NVWA grijpt hard 

De inspecteur-generaal van de NVWA, Maarten Ruys, raakt geëmotioneerd als we hem de beelden laten zien. "Dit is afschuwelijk, dat je zo met levende wezens omgaat. Ik schrik hier ontzettend van. We hebben het bedrijf al langer op de radar staan en de afgelopen periode zijn er ook al diverse waarschuwingen en boetes opgelegd vanwege dierenwelzijn, maar dat het zo erg was wisten we niet."

De NVWA grijpt vandaag dan ook hard in bij Gosschalk. Zo komen er extra NVWA-inspecteurs en camera's bij in het bedrijf. En het bedrijf mag niet langer met levende dieren omgaan, zonder de aanwezigheid van een NVWA-dierenarts. Dat betekent praktisch dat ze om 3 uur 's nachts niet langer levende dieren mogen lossen. Dat mag pas om 5 uur in de ochtend en dat betekent dat ze twee uur later kunnen beginnen met slachten.

Ruys benadrukt dat het niet alleen ligt aan de stalmedewerkers die slaan, maar wijst ook naar de directie van het bedrijf die zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Zo is het het nodige aan te merken op de inrichting van het slachthuis dat dit soort misstanden in de hand werkt.

Op de vraag of NVWA-dierenartsen deze misstanden zelf niet op hadden moeten merken, zegt Ruys dat er eerder al boetes zijn opgelegd en dat zijn mensen ontzettend hun best doen. Maar uiteindelijk is het bedrijf zelf verantwoordelijk om beter met de dieren om te gaan, aldus Ruys.

Deskundige: dit is dierenmishandeling

RTL Nieuws heeft de beelden voorgelegd aan meerdere universitaire deskundigen op het terrein van dierenwelzijn en diergeneeskunde. Die noemen de beelden 'schokkend'. "Je ziet heel duidelijk dat mensen met geen enkele reden op dieren staan in te slaan. Het is dierenmishandeling", zegt Len Lipman hoofddocent diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. "Hier schrikt iedereen van. Je zit te sidderen op je stoel als je daar naar zit te kijken."

De wijze waarop de elektrische prikkers worden gebruikt, noemt Lipman 'echt heel erg'. "Die mag je gebruiken om een dier in beweging te krijgen, maar je ziet hier dat dieren worden achtervolgd met elektrische prikker. "

Hij denkt dat de mentaliteit, kennis en attitude van slachthuismedewerkers op een hoger niveau moet komen. "En als je geen begrip hebt voor het dier, als je niet snapt dat dieren ook pijn voelen, dan krijg je misschien dit soort gedrag."

Varkens in Nood doet aangifte

De undercoveractie is opgezet door Varkens in Nood. De organisatie wil laten zien dat het ook in Nederlandse slachthuizen, ondanks de regels en zogenaamd goed toezicht, heel erg mis is.

Directeur Frederieke Schouten: "Dit dierenleed in slachthuizen is het gevolg van dat we zó efficiënt slachten voor zo goedkoop mogelijk vlees. En dat heeft gewoon een prijs en de dieren betalen dat."

De dierenrechtenorganisatie heeft vanwege deze beelden aangifte gedaan tegen Gosschalk. "Wij vinden dat de directie gestraft moet worden, omdat zij er eigenlijk voor verantwoordelijk zijn dat het personeel normaal met die dieren omgaat."

Gosschalk schorst stalmedewerkers

RTL Nieuws heeft de beelden aan Gosschalk laten zien en de directie van het bedrijf zegt geschrokken te zijn en noemt wat ze zag onacceptabel. "We trekken ons dit zeer aan, nemen onze verantwoordelijkheid en hebben een onderzoek naar de misstanden ingesteld." Het bedrijf zegt ondertussen maatregelen te hebben genomen. Zo gaat gedurende het onderzoek de slachtsnelheid naar beneden, stopt Gosschalk met het gebruik van de peddels en zijn de betrokken medewerkers geschorst. Verder zegt het bedrijf te gaan investeren in mensen en apparatuur om herhaling te voorkomen.

Adblock test (Why?)


Opnieuw schokkende beelden slachthuis: varkens en koeien krijgen klappen en stroomstoten - RTL Nieuws
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...