Eerder wist Urgenda af te dwingen dat de Nederlandse Staat veel meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Nu dat niet gebeurt, eist Urgenda een dwangsom.
De klimaatorganisatie dreigde in mei terug te gaan naar de rechter als het kabinet niet binnen een maand met extra klimaatregelen zou komen. Omdat er met staatssecretaris Dilan Yesilgöz een nieuwe naam kwam op de klimaatportefeuille, kreeg de overheid nog wat langer de tijd.
Maar volgens Minnesma duurt het nu te lang. "Er gebeurt niet wat nodig is, blijkbaar moet je dan terug naar de rechter", zegt Minnesma.
De Urgenda-zaak, hoe zat het ook alweer?
De Urgenda-zaak draait om de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Zowel de Nederlandse staat als duurzaamheidsorganisatie Urgenda vindt dat dat moet gebeuren, maar ze verschillen van mening over het tempo.
De staat wil dat de CO2-uitstoot in 2020 met 20 procent is verminderd ten opzichte van de uitstoot in 1990. Urgenda vond dat te weinig. In het klimaatverdrag van de VN heeft de Nederlandse staat ruim tien jaar geleden beloofd in 2020 minstens 25 procent minder CO2 uit te stoten.
Urgenda vond in 2013 dat de staat niet voldoende deed om die doelstelling te halen en spande een zaak aan. Zowel de rechtbank als het gerechtshof stelde Urgenda in het gelijk. De Nederlandse staat ging vervolgens in cassatie.
In december 2019 oordeelde de Hoge Raad dat Urgenda gelijk heeft. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland eind volgend jaar met 25 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990.
Tussen 100 miljoen en 2 miljard
De klimaatorganisatie eist een dwangsom van de staat die volgens Minnesma tussen de 100 miljoen en 2 miljard euro kan uitkomen. "Het is aan de rechter om te kiezen hoeveel. We gaan waarschijnlijk ook naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om een klacht in te dienen tegen Nederland." Zo'n dwangsom moet de staat betalen als hij in een bepaalde periode niet handelt volgens de regels.
Yesilgöz noemt het in een reactie 'teleurstellend dat Stichting Urgenda weer naar de rechter stapt." Het kabinet kijkt de komende weken naar maatregelen om de CO2-uitstoot in 2030 te halveren ten opzichte van 1990, benadrukt zij. Ze vindt het jammer dat Urgenda de maatregelen niet afwacht.
Urgenda opnieuw naar rechter in klimaatzaak, eisen dwangsom van Staat - RTL Nieuws
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar