De waarde van de excuses is misschien vooral symbolisch, maar symboliek moet niet worden onderschat, meent Linda Nooitmeer, bestuursvoorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). "Excuses zijn erkenning van het feit dat slavenhandel een misdaad tegen de menselijkheid was."
Nooitmeer vindt ook dat het lang geduurd heeft voordat deze stap is gezet. "Het voelt alsof we in een andere tijd zijn waarin er ruimte is voor erkenning van het leed van slaafgemaakten. Voor hun nazaten is dat een openbaring."
Mitchell Esajas, directeur van cultuurhistorische organisatie The Black Archives, kijkt terug op een mooie, historische dag. "Die mij het gevoel geeft dat ik trots mag zijn dat ik een Surinaamse Amsterdammer ben." Dat de slavernij een 'erfenis' heeft in de vorm van racisme, is volgens Esajas "lang onder het tapijt geveegd". Esajas: "Dat hier nu erkenning voor is op dit niveau, vind ik een belangrijke stap vooruit."
Maar wat Esajas betreft, is de kous hiermee nog niet af. Hij wijst erop dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft om de ongelijkheid die is ontstaan door het kolonialisme aan te pakken. Zo zou er geïnvesteerd moeten worden in onderwijs, zodat kinderen van kleur geen achterstand oplopen, zegt hij. Ook pleit hij voor een fonds voor onderzoek van zwarte academici naar thema's als slavernij.
Toestemming van de Staten-Generaal
De vier stellen de excuses van Amsterdam dus op prijs. Maar daarnaast willen ze dat de Nederlandse Staat erkent geprofiteerd te hebben van het onmenselijke systeem dat slavernij was en dat de gevolgen ervan nog altijd zichtbaar zijn in de huidige Nederlandse maatschappij. Nooitmeer: "Het systeem van slavernij was ingericht met toestemming van de Staten-Generaal, de West-Indische Compagnie kreeg het monopolie op veroveringen en het uitvoeren van de slavenhandel."
Bezoekers van de herdenking reageerden positief op de excuses:
'Eindelijk excuses' van Amsterdam voor slavernij. Nu de Staat nog, zeggen nazaten - NOS
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar