Rechercher dans ce blog

Kamis, 29 Juli 2021

LIVE: Nederland donkerrode vlek op Europese coronakaart - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 29 juli:

17:24 uur - Langer avondklok in Salou, Sitges en Barcelona
Pech voor vakantievierende nachtbrakers in de Spaanse regio Catalonië. In de strijd tegen corona wordt in populaire badplaatsen als Salou en Sitges en in de hoofdstad Barcelona de avondklok verlengd, voor de tweede keer.

Een rechtbank in Catalonië keurde het verzoek van de regionale regering goed om in 163 gemeenten de spertijd tussen 01.00 en 06.00 uur opnieuw te verlengen, tot en met volgende week vrijdag. De maatregel, bedoeld om de jongste besmettingsgolf in te dammen, was medio juli opgelegd.

17:14 uur - Gezondheidsraad positief over coronavaccin Moderna voor jongeren
Ook het coronavaccin van Moderna kan worden gebruikt om jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren, oordeelt de Gezondheidsraad. Tot nog toe kunnen jongeren in Nederland alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat van Moderna kan daar als optie aan worden toegevoegd, als het kabinet het advies overneemt.

Het vaccin van Moderna is net als dat van Pfizer gebaseerd op zogeheten mRNA-techniek. Er zit een stukje genetische code in dat lichaamscellen ertoe aanzet om zelf eiwitten te gaan aanmaken die vergelijkbaar zijn met een eiwit van het coronavirus. Als iemand dan later met het virus zelf in aanraking komt, herkent het afweersysteem een stukje daarvan en dat is genoeg om het te activeren.

De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed, na een positieve beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

14:27 uur - Meer coronapatiënten in ziekenhuis, iets minder nieuwe opnames
De coronadrukte in de ziekenhuizen is opnieuw iets toegenomen, maar het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten was het afgelopen etmaal iets lager dan in de dagen daarvoor. In totaal behandelen Nederlandse ziekenhuizen nu 648 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 19 meer dan woensdag.

Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen piekte dinsdag nog op 100, het hoogste aantal sinds eind mei. Woensdag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 95 nieuwe opnames, donderdag waren er op verpleegafdelingen 81 covidpatiënten bij gekomen. Intensive cares zagen het afgelopen etmaal 24 nieuwe patiënten binnenkomen, net zoveel als een dag eerder.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 471 coronapatiënten, 6 meer dan een dag eerder. Het totale aantal patiënten op de ic's steeg met 13 naar 177.

13:30 uur - Bonden en werkgevers: vaccinatieplicht zoals Google wil mag niet
Het verplichten van personeel om gevaccineerd te zijn voor de terugkeer naar de werkvloer, zoals techbedrijf Google woensdag aankondigde, mag niet in Nederland. Volgens vakbonden en werkgeversorganisaties stelt artikel 11 van de grondwet dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Zo mogen werkgevers hun werknemers niet verplichten tot vaccinatie en ook niet dwingen tot testen op het coronavirus.

Vakbonden FNV en CNV en werkgeverskoepel VNO-NCW stellen dat Google in Nederland onder het Nederlandse recht valt en dus de bestaande wetgeving van toepassing is. "De regering zou een spoedwet hiervoor kunnen aannemen, maar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten", zegt een woordvoerster van FNV.

13:11 uur - Studie: één prik voorkomt vaak ernstige ziekte door Delta-variant
De coronavaccins van Pfizer/BionTech, Moderna en AstraZeneca beschermen de meeste mensen al na één prik tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Canadees onderzoek duidt erop dat dit ook geldt voor de Delta-variant. Het vaccin van Moderna kwam volgens een voorpublicatie van de studie als beste naar voren. Waar het gaat om het voorkomen van ziekenhuisopname of overlijden door de Delta-variant, die in Nederland het meest voorkomt, is één dosis van dit vaccin volgens de berekeningen van de wetenschappers gemiddeld 96 procent effectief.

Daar zit wel wat onzekerheid in: het werkelijke cijfer ligt hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 72 procent en de 99 procent. Een vrij grote marge houden de onderzoekers ook aan voor de andere vaccins. Bij AstraZeneca komen ze uit op een 88 procent (tussen de 60 en 96 procent) lagere kans op overlijden of ziekenhuisopname na één dosis, bij Pfizer/BioNTech op 78 procent (tussen de 65 procent en 86 procent).

12:25 uur - Kabinet kijkt komende weken naar verbetering toegangstesten
Het kabinet gaat de komende weken "breed" kijken "hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd". Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten na berichtgeving van de Volkskrant over een gat in het systeem van de CoronaCheck-app. Door dat gat houden gevaccineerden een groen vinkje, ook als ze later positief getest zijn op corona.

Het ministerie is op de hoogte van het probleem. "Aan een vaccinatiebewijs is momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld in de app", aldus een woordvoerder. "Vaccinatie beperkt zowel het risico op een besmetting als overdracht van het virus, maar sluit dat niet helemaal uit."

11:32 uur - 'Gevaccineerde die positief test houdt zijn groene vinkje'
Wie eenmaal zijn vaccinatiebewijs heeft opgevraagd in de CoronaCheck-app, houdt het groene vinkje, ook als hij positief is getest. Met die QR-code kan hij vervolgens op vakantie of een evenement bezoeken, terwijl hij besmet is met corona, schrijft de Volkskrant. Het ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van deze tekortkoming in het systeem en beraadt zich op maatregelen.

De kans dat gevaccineerden besmet raken met het coronavirus is een stuk kleiner na de beschermende prikken, maar het is nog steeds mogelijk. Ze kunnen positief testen op corona en het virus doorgeven. Maar als ze dan besmet blijken te zijn, blijft de controleur van hun gedownloade QR-code in de CoronaCheck-app een groen vinkje zien. De positieve test heeft dan geen invloed op hun vaccinatiebewijs.

11:01 uur - AstraZeneca verkoopt meer coronavaccins in tweede kwartaal
Farmaceut AstraZeneca heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim drie keer zo veel omzet behaald met de verkoop van zijn coronavaccin als in de eerste drie maanden van het jaar. Het Brits-Zweedse bedrijf nam de verkopen van die inenting niet mee in zijn verwachtingen voor het hele jaar omdat het uit principe geen winst maakt op de productie en verkoop zolang de pandemie duurt.

De verwachtingen voor het hele jaar stelde AstraZeneca naar boven bij door de overname van het bedrijf Alexion. Dat specialiseert zich in geneesmiddelen voor zeldzame ziektes.

11:00 uur - Opnames coronapatiënten zet nog geen extra druk op normale zorg
Dat er meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lijkt nog geen effect te hebben op de doorgang van de zogeheten kritieke planbare zorg. Dat is zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen. "De capaciteit hiervoor in de ziekenhuizen blijft stabiel", meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Net als twee weken geleden geeft 92 procent van de ziekenhuizen aan deze zorg volledig volgens planning te kunnen leveren. De resterende 8 procent van de ziekenhuizen zegt de kritieke planbare zorg slechts deels volgens planning te kunnen leveren. Het gaat om vier ziekenhuizen.

6:58 uur - IOC werkt aan verbetering hotels voor atleten in quarantaine
Het Internationaal Olympisch Comité gaat de omstandigheden voor de atleten in de zogenoemde quarantainehotels verbeteren. Dat heeft de overkoepelende olympische instantie toegezegd, na klachten uit verschillende landen. Onder meer Nederland, met meerdere atleten vertegenwoordigd in de betreffende accommodatie, liet eerder weten zich grote zorgen te maken.

"We zijn bezig de protocollen te verbeteren", zei Kirsty Coventry, chef van de atletencommissie. "We staan in contact met de door het coronavirus getroffen atleten en horen hun klachten aan." Ze zei daarbij wel dat er niet heel veel van het IOC kan worden verwacht, de verantwoordelijkheid over de quarantainehotels ligt bij de Japanse overheid.

6:10 uur - Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart
Nederland blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen. Het gevolg kan zijn dat die landen vasthouden aan de reisbeperkingen die ze hebben ingevoerd voor Nederlandse vakantiegangers.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Landen gebruiken die kaart om hun regels op af te stemmen. Zo besloot Duitsland vorige week om de regels voor Nederlanders aan te scherpen. Dat moet de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus zo veel mogelijk buiten de deur houden.

6:09 uur - Twee coronapatiënten gelinkt aan Spelen in Japans ziekenhuis
Twee coronapatiënten die zijn gelinkt aan de Olympische Spelen in Tokio zijn opgenomen in een Japans ziekenhuis. Een woordvoerder meldt dat het om buitenlanders gaat van wie de toestand op dit moment niet ernstig is.

De organisatoren in Tokio melden verder dat er vandaag 24 nieuwe coronabesmettingen zijn geconstateerd die kunnen worden gelinkt aan de Spelen. Daarbij gaat het ook om drie atleten, maar het is niet duidelijk uit welke landen zij komen. Het totale aantal coronabesmettingen in verband met de Spelen is opgelopen tot 193.

6:07 uur - FDA: Janssen-vaccin mag langer in de koelkast bewaard worden
Het Janssen-vaccin van farmaceut Johnson & Johnson mag van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA langer bewaard blijven. Tot nu toe adviseerde de autoriteit om het coronavaccin maximaal 4,5 maand in de koelkast te bewaren bij een temperatuur van tussen de 2 en 8 graden Celsius, dat is inmiddels verlengd naar zes maanden.

Het besluit van de gezondheidswaakhond geldt ook met terugwerkende kracht voor Janssen-vaccins die inmiddels al 4,5 maand oud zijn. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert vooralsnog om het vaccin maximaal drie maanden in de koelkast te bewaren. In de vriezer, bij temperaturen van -25 tot -15 graden Celsius, kan het vaccin volgens de EMA twee jaar bewaard worden.

6:01 uur - '130 besmette bezoekers festival Verknipt kwamen door controle'
Zeker 130 van de 1100 bezoekers die begin juli na het technofestival Verknipt positief testten op het coronavirus, zijn besmet en wel door de controle gekomen. Dit concludeert de GGD regio Utrecht, de enige GGD die nog volledig bron- en contactonderzoek doet, schrijft de Volkskrant.

Van de ruim 20.000 bezoekers van dit tweedaagse technofestival in Utrecht testten er naderhand 1100 positief. Aan de hand van de Utrechtse data concludeert arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran van de GGD regio Utrecht dat deze uitzonderlijk grote virusuitbraak niet is veroorzaakt door een enkele 'superspreader'. Zo'n 34 procent, oftewel een derde van de door de Utrechtse GGD onderzochte besmette bezoekers, was volgens haar hoogstwaarschijnlijk al besmet bij aankomst op het festivalterrein.

Adblock test (Why?)


LIVE: Nederland donkerrode vlek op Europese coronakaart - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...