Rechercher dans ce blog

Selasa, 31 Agustus 2021

Almere schrapt functietitel 'hoofdredacteur' na kritiek uit journalistieke hoek - NOS

De gemeente Almere gebruikt niet langer de functietitel 'hoofdredacteur' voor de persoon die leiding geeft aan het communicatieteam, laat wethouder Hilde van Garderen weten aan Omroep Flevoland. Astrid Prummel, die de functie bekleedt, bevestigt aan persbureau ANP dat de gemeente op zoek gaat naar een andere benaming.

Het schrappen van de functietitel volgt op kritiek van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, dat het "zeer onverstandig" vond dat een overheidsorganisatie iemand de titel 'hoofdredacteur' had gegeven. Die titel wordt in de journalistiek gebruikt voor degene die eindverantwoordelijk is voor de gepubliceerde content en die de onafhankelijkheid van de redactie moet beschermen, legt voorzitter Marcel Gelauff, tevens NOS-hoofdredacteur, uit in een brief aan het Almeerse gemeentebestuur.

"Het gebruik van de functietitel hoofdredacteur door een overheidsorgaan wekt verwarring bij het publiek, kan worden gebruikt tegen de journalistiek en zet de journalistiek verder onder druk", staat in de brief, die gisteren is verstuurd.

Nieuwe manieren

Het genootschap benadrukt in dat verband dat journalisten regelmatig worden gezien als verlengstuk van de overheid of daarvan worden beschuldigd. "Als de overheid dan zelf terminologie gaat gebruiken die in onze samenleving staat voor kernwaarden van de onafhankelijke journalistiek, dan brengt u de journalistiek schade toe."

Almere stelde Astrid Prummel onlangs aan als hoofdredacteur om leiding te geven aan een team dat eigen nieuwsberichten voor de gemeente gaat schrijven. Volgens Omroep Flevoland wilde de gemeente daarmee nieuwe manieren ontwikkelen om in contact te komen met inwoners van Almere. Wethouder Van Garderen laat aan de regionale omroep weten de verwarring die de functietitel van hoofdredacteur heeft veroorzaakt zeer te betreuren.

Adblock test (Why?)


Almere schrapt functietitel 'hoofdredacteur' na kritiek uit journalistieke hoek - NOS
Read More

Bijltjesdag in formatie: Na optie met PvdA en GroenLinks valt ook route met ChristenUnie af - De Stentor

[unable to retrieve full-text content]

Bijltjesdag in formatie: Na optie met PvdA en GroenLinks valt ook route met ChristenUnie af  De StentorHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Bijltjesdag in formatie: Na optie met PvdA en GroenLinks valt ook route met ChristenUnie af - De Stentor
Read More

Negatieve rente zorgt voor run op bankrekening - Het Financieele Dagblad

U heeft een account, u bent abonnee? Log hier in

Krijg direct toegang tot dit artikel

Gratis registreren

Adblock test (Why?)


Negatieve rente zorgt voor run op bankrekening - Het Financieele Dagblad
Read More

Het stuk van de VVD en D66 had de formatie juist úít een impasse moeten halen - NRC

Analyse

Formatie De formatie zit weer in een impasse na de blokkade van rechts tegen samenwerking met links. Een minderheidscoalitie lijkt de laatste optie.

Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver(GroenLinks) verlaten dinsdag het Binnenhof na afloop van een gesprek met informateur Mariëtte Hamer over de kabinetsformatie.
Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver(GroenLinks) verlaten dinsdag het Binnenhof na afloop van een gesprek met informateur Mariëtte Hamer over de kabinetsformatie. Foto Les van Lieshout/ANP

Iets na het middaguur klonk dinsdag op het Binnenhof een woord dat voor de zomer al eens had geklonken. De vorming van een nieuw kabinet, zei D66-leider Sigrid Kaag, zit in een „impasse”. Het was dezelfde constatering die informateur Mariëtte Hamer vlak voor het zomerreces al had gedaan. Een gezamenlijk formatiestuk van VVD en D66, hoopte ze, had de formatie deze zomer juist úít de impasse moeten halen.

Maar dinsdag bleek dat, in de woorden van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, „alle wegen naar een meerderheid onbegaanbaar” zijn. Omdat CDA-leider Wopke Hoekstra en VVD-leider Mark Rutte ’s ochtends aan de twee linkse leiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) duidelijk maakten niet te willen samenwerken met allebei. En omdat Segers kort daarop informateur Hamer liet weten „grote, grote verschillen” te zien tussen zijn ChristenUnie en het formatiestuk van de twee liberale partijen.

Wat op dag 166 na de verkiezingen lijkt te resteren is een optie die in Nederland zelden stabiel is gebleken: een minderheidskabinet, waarin VVD en D66, eventueel aangevuld met CDA, voor elk afzonderlijk plan steun in de Tweede Kamer moeten vinden. Gezamenlijk hebben de drie partijen 73 van de 150 Kamerzetels – drie zetels te weinig voor een meerderheid.

Samenwerking met oppositie

Die optie kwam ’s ochtends al op tafel te liggen, toen Rutte en Hoekstra de twee linkse leiders een lange lijst argumenten voorlegden om uit te leggen waarom ze niet willen samenwerken. Het zou tot te veel instabiliteit leiden, dachten ze, want hoewel de twee fracties gezamenlijk zouden optrekken, blijven het twee afzonderlijke partijen, met verschillende achterbannen en verschillende partijcongressen. Ook probeerden ze links van elkaar los te weken. Konden ze bijvoorbeeld niet iets verzinnen waarbij één partij mee zou regeren en de andere partij in de oppositie zou werken aan de linkse beweging die ze zo graag willen? Dat wilden Klaver en Ploumen niet, herhaalden ze.

Waarna Rutte een handreiking deed: of ze wel wilden samenwerken met een minderheidskabinet, dat genoeg plannen zou bevatten om hun achterbannen tevreden te stellen. Wat op links de vraag opriep waarom ze zo’n kabinet wél zouden moeten steunen, maar er géén onderdeel van mogen uitmaken.

Met zijn afwijzing van twee linkse partijen voegde Rutte zich naar de wensen van CDA-leider Hoekstra, die in juni voor het eerst had gezegd niet met allebei te willen. Tot die tijd had Rutte geen problemen gehad met samenwerking met beide linkse partijen; pas nadat Hoekstra steeds vocaler werd over zijn bezwaren sprak ook Rutte zich er nadrukkelijk tegen uit. Maar achter de schermen merkten de twee linkse partijen dat Rutte zich niet onwelwillend opstelde. In de zomer, na haar vakantie, had Ploumen nog contact met Rutte. De VVD-leider had toen nog gepoogd mee te denken over hoe de linkse samenwerking tot coalitiedeelname kon leiden. Dinsdag, bij de informateur en met Hoekstra erbij, bleek die ruimte er bij Rutte niet meer te zijn.

Probleem voor D66

Dat de twee linkse partijen nu definitief geblokkeerd worden van formatiedeelname, levert een probleem op voor D66. Partijleider Sigrid Kaag zegt al sinds de campagne een „zo progressief mogelijk kabinet” te willen. Zónder de twee linkse partijen wordt dat onmogelijk. Ook omdat steun voor progressieve plannen van een minderheidskabinet geen vanzelfsprekendheid is. De rechtse Kamermeerderheid zou dan bijvoorbeeld plannen over migratie en klimaat kunnen blokkeren. Tenzij de coalitiepartijen harde afspraken maken. Maar té strikte afspraken gaan juist weer in tegen het idee van een minderheidskabinet dat via het politieke debat naar afzonderlijke steun in de oppositie zoekt.

De vooralsnog gebroken wens van een progressief kabinet betekent voor D66 ook dat het de verkiezingswinst in de onderhandelingen niet heeft weten te verzilveren. Waar het de VVD wel is gelukt vast te blijven houden aan het CDA, een partij die al maandenlang in crisisstand zit, lukte het de sociaal-liberalen niet om überhaupt formatiegesprekken te beginnen met hun voorkeurscoalitie.

Eindverslag informateur

De komende dagen moet blijken of informateur Hamer nog wél begaanbare wegen naar een meerderheidscoalitie ziet. De zes partijen die de afgelopen maanden met elkaar spraken kwamen voort uit de gesprekken die Hamer na haar aantreden half mei voerde met alle partijen. Zo’n ronde kan ze nu opnieuw doen.

Volgens betrokkenen ziet met name CDA-leider Hoekstra in de zoektocht naar een meerderheid wel iets in gesprekken met partijen die de laatste maanden niet meespraken, zoals Volt. Hamer legt deze dagen de laatste hand aan haar eindverslag, dat vervolgens nog ingezien wordt door de zes partijen die er de afgelopen maanden onderling niet uit wisten te komen. Daarna kan de rest van de Tweede Kamer zich over de formatie uitspreken in een debat.

Lees het laatste nieuws over de formatie in ons formatieblog

Adblock test (Why?)


Het stuk van de VVD en D66 had de formatie juist úít een impasse moeten halen - NRC
Read More

Zuid-Korea maakt als eerste een einde aan de machtspositie van Apple en Google - Volkskrant

null Beeld Bernd von Jutrczenka/dpa
Beeld Bernd von Jutrczenka/dpa

De nieuwe wet waarmee de regering van Zuid-Korea de macht van de twee techgiganten op het gebied van appwinkels wil breken, is dinsdag aangenomen. Hiermee krijgen externe appmakers eindelijk de door hen gewenste vrijheid; Apple en Google hebben niet langer het duopolie om extra kosten in rekening te brengen.

Apple en Google houden bij hun respectieve appwinkels App Store en Play Store commissies in die kunnen oplopen tot 30 procent. Wie vanuit een app een betaald abonnement afsluit, betaalt naast de abonnementskosten ook kosten aan de uitbaters van de appwinkels. Het is partijen als Spotify en Epic Games al tijden een doorn in het oog. Apple en Google verbieden ook alternatieve betaalmethoden: alles moet via hun platformen verlopen.

Hoewel ze ook betrekking heeft op Apple, wordt de wet in het land ook wel de ‘anti-Google-wet’ genoemd. In oktober vorig jaar kondigde Google in Zuid-Korea aan een commissie van 30 procent in te voeren op aankopen in zijn appstore. Daarvoor gold een jarenlange vrijstelling.

Vijandig

Apple en Google zijn tegen de nieuwe wetgeving. Google noemde het wetgevingsproces in Zuid-Korea eerder ‘gehaast’, terwijl Apple benadrukt dat de wet ouderlijk toezicht, privacy en vertrouwen zal ondermijnen.

De maatregelen van Seoul kunnen volgens kenners een precedent vormen voor andere landen. ‘Wetgevers en procesadvocaten in Noord-Amerika en Europa onderzoeken ook de factureringsregels van de appstores, en de overheersende politieke stemming is vijandig geworden tegenover de enorme hoeveelheid macht die in handen is van de grote techbedrijven’, zo zegt analist Guillermo Escofet van analistenbureau Omdia tegenover persbureau Bloomberg.

Er is al lang veel kritiek op Apple en Google vanwege de hoge commissies. De kwestie leidde bijvoorbeeld tot een slepende rechtszaak tussen techconcern Apple en Epic Games, vooral bekend van schietspel Fortnite. Epic beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik. Epic besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in zijn app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de programma’s van Epic daarom uit de App Store. Een Amerikaanse rechter buigt zich momenteel over die zaak.

Europa

Ook de Europese Commissie heeft Apple op de korrel, nadat Spotify een klacht had ingediend. Apple maakt volgens de muziekdienst misbruik van zijn macht door ontwikkelaars te dwingen gebruik te maken van Apples eigen betaalsysteem.

Vorige week nog wist Apple een schikking te treffen met een groep Amerikaanse appmakers. In een rechtszaak claimden zij dat het techbedrijf te veel kosten in rekening zou brengen voor de distributie van hun programma’s via de App Store. Apple gaat ze in totaal 100 miljoen dollar (zo’n 85 miljoen euro) betalen.

Deze schikking wordt door kenners gezien als een overwinning voor Apple omdat het bedrijf zijn verdienmodel niet ingrijpend hoeft aan te passen. Bedrijven moeten immers nog altijd commissie betalen aan Apple voor verkoop via de zijn appwinkel.

Wel heeft Apple beloofd het aantal mogelijke prijzen die ontwikkelaars kunnen vragen voor abonnementen, in-app aankopen en betaalde apps te vergroten. Ook mogen ontwikkelaars voortaan klanten actief benaderen om ze te wijzen op goedkopere opties om een app te gebruiken.

Adblock test (Why?)


Zuid-Korea maakt als eerste een einde aan de machtspositie van Apple en Google - Volkskrant
Read More

Veel verontwaardiging over overstap Cora van Nieuwenhuizen naar lobbygroep - Transport Online

DEN HAAG - Er is niets mis met de overstap naar haar nieuwe baan als voorzitter van lobbygroep Energie Nederland, vindt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Ze reageert daarmee op de kritiek die haar overstap naar de brancheorganisatie voor energiebedrijven opriep.

Er is veel verontwaardiging op onder meer social media en in de Tweede Kamer dat ze al aan een nieuwe baan begint, terwijl er nog geen nieuw kabinet is. Ook de keuze voor Energie Nederland als nieuwe werkgever roept irritatie op. Die heeft namelijk raakvlakken met het eerdere werkterrein van de infrastructuurminister. PvdA-Kamerleden Habtamu de Hoop en Khadija Arib hebben Kamervragen gesteld.

Maar Van Nieuwenhuizen zegt zich keurig aan de regels te houden die gelden voor ex-politici die naar de lobby overstappen. Ze heeft zich als minister naar eigen zeggen niet "beleidsinhoudelijk bemoeid" met thema's rondom energie. In Nederland gelden alleen regels dat voormalig bewindspersonen geen lobbywerkzaamheden mogen doen bij hun voormalige departement.

Terwijl de gesprekken met Energie Nederland liepen, heeft ze bovendien afspraken gemaakt met haar ministerie over de werkverdeling. Staatssecretaris Steven Van Weyenberg (Infrastructuur) of minister Stef Blok (Economische Zaken) zouden gesprekken waarnemen die over energie gaan, om zo belangenverstrengeling te voorkomen. Maar bij begrotingsgesprekken waar energie ter sprake kwam, is ze niet weggelopen.

Van Nieuwenhuizen had "graag de rit willen afmaken" als minister, en erkent dat ze ook 'nee' had kunnen zeggen tegen haar nieuwe baan.

Wel vindt ze haar nieuwe baan "een heel mooie uitdaging", ook omdat de energietransitie "superbelangrijk" wordt. Ook voor haar werk-privébalans is haar nieuwe werk beter, zegt ze. "Ik had kunnen wachten, maar ik vond dit toch dermate positief voor mij, mijn persoonlijke omstandigheden." Bovendien denkt ze dat het ministerie "goed geborgd" is door haar vervanger Barbara Visser. Zij was tot dusver staatssecretaris van Defensie.

Eerder stapte staatssecretaris Stientje van Veldhoven, tevens van Infrastructuur, al vroegtijdig op. Sinds het kabinet demissionair is, zijn er veel verschuivingen van bewindspersonen geweest. Inmiddels zijn al drie staatssecretarissen aangetreden terwijl zij ook nog Tweede Kamerlid zijn. Partijen in de Kamer, waaronder de SP, vinden dat het kabinet hiermee voorbijgaat aan de Grondwet, die stelt dat bewindslieden geen Kamerlid kunnen zijn.

Adblock test (Why?)


Veel verontwaardiging over overstap Cora van Nieuwenhuizen naar lobbygroep - Transport Online
Read More

Sms-fraude met kwaadaardige software: zo werkt het en zo kom je er vanaf - Omroep Brabant

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

De politie en Fraudehelpdesk waarschuwen sinds een paar dagen voor sms-berichten waarin telefoongebruikers worden gewezen op een gemiste oproep, niet beluisterde voicemail of een gemist pakketje. Mensen die erin trappen, sturen de malafide link vervolgens weer door naar een heleboel anderen. Hoe werkt zoiets en hoe kom je er vanaf?

Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door

Volgens Mathijs Verschuuren, expert op gebied van cybersecurity van Whitehats in Eindhoven, gaat deze ‘voicemailfraude’ om een vorm van phishing. Het doel is om jou toegang te laten geven tot jouw telefoon door het installeren van een app.

“Het draait om software die al geschreven is en op het darkweb wordt verkocht”, aldus Verschuuren. De cybersecurityexpert benadrukt dat het klikken op het linkje op zich niet desastreus hoeft te zijn. In het verleden is gebleken dat een telefoon kan worden overgenomen met alleen het openen van een link. “Dit gebeurde door bijvoorbeeld het draaien op een oude softwareversie, of als gebruikers apps hadden geïnstalleerd met kwetsbaarheden erin.”

Toch maar klikken
“Je kunt een website namelijk heel veel instructies meegeven, zoals het installeren van software, het kopiëren en versturen van alle contacten of een webcam aanzetten. Daarvoor heeft zo’n website wel een bepaalde interactie voor nodig, bijvoorbeeld het klikken op een pop-up of een knop met ‘Doorgaan’.” Het is dus het blijven doorklikken wat voor problemen kan zorgen.

“Het gevaar schuilt erin dat de gebruiker toch op zoek is naar die voicemail en dus toch maar klikt. Daarmee geef je jouw browser, en daarmee de aanvaller, expliciet toestemming om verschillende functionaliteit van je telefoon, zoals de camera, te besturen. Ook kan hiermee software worden geïnstalleerd.”

Onbekende app
Afgelopen vrijdag stuurde de Eindhovense Melanie van Dinter op die manier zo’n 1000 van die sms’jes. Toen ze boze berichtjes kreeg van onbekende nummers, ging ze op onderzoek uit en vond ze een onbekende app op haar telefoon.

"Die had ik niet zelf geïnstalleerd. Ik probeerde hem te verwijderen, maar dat lukte niet. Pas toen ik mijn telefoon terugzette naar fabrieksinstellingen was de app weer weg." Na het verwijderen van de app, verzond haar telefoon ook geen berichtjes meer naar vreemden.

Ook specialist Mathijs Verschuuren heeft geen fijner nieuws. “Heb je alleen op de link geklikt, dan is het sowieso verstandig om je browsergegevens, cache en cookies te verwijderen. Maar heb je een app geïnstalleerd, dan ben ik bang dat je jouw telefoon terug moet zetten naar de fabrieksinstelling.”

Checken
Verschuuren, de politie en Fraudehelpdesk adviseren om nooit linkjes te openen van afzenders die je niet kent of vertrouwt. Verschuuren: “Ik zou daar nog aan toe willen voegen dat je zo’n link kunt knippen en plakken in https://checkjelinkje.nl/. Daar kun je laten checken of een link wel veilig is.”

Er zijn ook valse smsjes in de omloop waarin staat dat een pakketje niet afgeleverd kan worden. Ook daarin staat een link.

Ook in de pakketjes-smsjes staat een link.
Ook in de pakketjes-smsjes staat een link.

Ben jij ook slachtoffer geworden van sms-fraude? Neem dan contact op met Omroep Brabant. Dat kan via mail, maar je kunt ook bellen met 040-2949494.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...

Adblock test (Why?)


Sms-fraude met kwaadaardige software: zo werkt het en zo kom je er vanaf - Omroep Brabant
Read More

VVD en CDA willen niet onderhandelen met links blok van PvdA en GroenLinks - NOS

Er zijn vandaag twee opties weggestreept in de formatie: een vijfpartijenkabinet met PvdA en GroenLinks en een voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie.

Een kabinet over links is geblokkeerd door VVD en CDA. Die twee willen niet met GroenLinks en PvdA praten over een mogelijk regeerakkoord. Dat zeiden PvdA-leider Ploumen en GroenLinks-leider Klaver na een gesprek met Rutte (VVD), Hoekstra (CDA) en informateur Mariëtte Hamer.

Klaver noemde het "on-Nederlands" dat de andere twee partijen niet inhoudelijk willen onderhandelen. "Maar misschien is het wel een compliment. Dat ze de kracht van onze samenwerking zien en denken: dat willen we niet." Ploumen vindt het "spijtig" dat er geen onderhandelingen komen. "Omdat Nederland wacht op oplossingen en die raken een beetje uit zicht."

Instabiel

VVD en CDA hadden al bij herhaling laten weten niets te voelen voor een coalitie met twee linkse partijen. Ook het voornemen van PvdA en GroenLinks om één blok te vormen heeft daar dus geen verandering in gebracht. VVD-leider Rutte en CDA-leider Hoekstra blijven bang dat twee linkse partijen de coalitie instabiel zullen maken.

Rutte zei in een reactie dat de samenwerking op links goed nieuws is voor de partijen zelf. "Maar voor ons heeft het niks veranderd. Ze zijn niet allebei nodig voor een meerderheid." Rutte voegde daaraan toe dat zijn partij best bereid is om met een van de twee partijen te onderhandelen. "Maar dat willen ze niet."

Wegen onbegaanbaar

Ook de voortzetting van de huidige coalitie is geen optie. D66-leider Kaag en ChristenUnie-voorman Segers zeiden dat na hun gesprek met Hamer. Kaag sprak van een "impasse" in de formatie en Segers noemde "alle wegen naar een meerderheidscoalitie onbegaanbaar".

De VVD wilde het liefst een voortzetting van de coalitie met de ChristenUnie, maar Kaag houdt dat tegen, omdat D66 een "zo progressief mogelijk kabinet" wil. Onder meer op medisch-ethisch gebied zijn er flinke verschillen tussen de twee partijen. Segers voelt zich niet welkom vanwege de opstelling van Kaag.

De D66-leider legt nu de bal bij Rutte. "Het is nu aan de VVD om een weg vooruit te vinden als de grootste partij. De vraag is: hoe komen we hier uit?" Het wegstrepen van de 'linkse optie' door Rutte en Hoekstra noemde Kaag moeilijk uit te leggen. "Het is heel moeilijk voor ons om de uitsluiting van GroenLinks en de PvdA zomaar te zien als een logische stap."

Minderheidskabinet

In de middag staat een sessie gepland met de partijen die elkaar niet uitsluiten: VVD, D66 en CDA. Die zouden ook een minderheidskabinet kunnen vormen, zoals de laatste tijd regelmatig wordt geopperd.

Inmiddels is de formatie al 5,5 maand bezig en is er nog weinig zicht op een nieuw kabinet. De twee winnaars van de verkiezingen, VVD en D66, willen allebei een andere richting op.

Adblock test (Why?)


VVD en CDA willen niet onderhandelen met links blok van PvdA en GroenLinks - NOS
Read More

Inflatieverwachting voor eurozone naar 3 procent, hoogste niveau sinds 2011 - NU.nl

Eurostat verwacht dat de inflatie in de eurozone deze maand op 3 procent uitkomt. Dat maakt statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend op basis van voorlopige cijfers. In juli was de inflatie nog 2,2 procent. Vooral de gestegen energieprijzen drijven de inflatie op. Nederland zit met een verwachte inflatie van 2,7 procent voor deze maand in de Europese middenmoot.

Ook industriële goederen werden flink duurder, net als voedsel, diensten en alcohol en tabak. Het komt erop neer dat consumenten en bedrijven voor veel zaken duurder uit zijn en dat hun koopkracht afneemt.

De inflatie valt hoger uit dan verwacht, aangezien van 2,7 procent werd uitgegaan. Het streefpercentage van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt met 2 procent zelfs nog lager.

In Estland en Litouwen valt de inflatie volgens Eurostat in augustus met respectievelijk 5 en 4,9 procent het hoogst uit. Ook België zit met een verwacht inflatiecijfer van 4,7 procent in de hoogste regionen. Bij onze zuiderburen loopt de inflatie bovendien het snelst op, aangezien deze in juli nog 1,4 procent was.

In Malta, Griekenland en Portugal valt de inflatie deze maand naar verwachting het laagst uit.

Adblock test (Why?)


Inflatieverwachting voor eurozone naar 3 procent, hoogste niveau sinds 2011 - NU.nl
Read More

Rotterdamse minister Cora van Nieuwenhuizen stapt over naar Energie Nederland - RTV Rijnmond

Van Nieuwenhuizen is de partner van de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga. Hij is door de gemeenteraad van Vlaardingen aanbevolen als de nieuwe burgemeester van die plaats, een voordracht die door de ministerraad is bevestigd.

Van Nieuwenhuizen werd in 2007 lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. In 2010 trad ze toe tot de VVD-fractie in de Tweede Kamer In 2014 stapte ze over naar het Europees Parlement. In kabinet Rutte III werd ze minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Kort geleden maakte minister Van Veldhoven van hetzelfde ministerie haar vertrek bekend. Voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt dat 'te gek om los te lopen', laat hij op Twitter weten. De Rotterdammer verwijt de bewindslieden 'gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel'.

Adblock test (Why?)


Rotterdamse minister Cora van Nieuwenhuizen stapt over naar Energie Nederland - RTV Rijnmond
Read More

VVD-veteraan Cora van Nieuwenhuizen stapt op als minister en wordt lobbyist - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. VVD-veteraan Cora van Nieuwenhuizen stapt op als minister en wordt lobbyist  AD.nl
  2. Cora van Nieuwenhuizen stapt op als demissionair minister van Infrastructuur  NU.nl
  3. Cora van Nieuwenhuizen stapt op als minister van Infrastructuur  Telegraaf.nl
  4. Koning Willem-Alexander verleent ontslag aan minister van I&W - Ditjes & Datjes  Ditjes en Datjes
  5. Van Nieuwenhuizen stapt op als minister van Infrastructuur vanwege nieuwe baan  NU.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

VVD-veteraan Cora van Nieuwenhuizen stapt op als minister en wordt lobbyist - AD.nl
Read More

Coronanieuws: slechts handvol boetes bij controles op coronabewijs - Omroep Brabant


De marechaussee bekeurt amper mensen zonder geldig coronabewijs. Tot nu toe zijn slechts vijf boetes uitgedeeld. Veel mensen hebben hun papieren op orde, maar ook de controles zijn verre van waterdicht, meldt BNR. Zo is lang niet altijd te controleren of iemand langer dan 12 uur de grens over was, blijkt uit navraag van BNR bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: slechts handvol boetes bij controles op coronabewijs - Omroep Brabant
Read More

Cora van Nieuwenhuizen stapt op als demissionair minister van Infrastructuur - NU.nl

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) stapt op als demissionair minister van Infrastructuur. Ze heeft een andere baan gevonden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagochtend.

Barbara Visser (VVD), nu nog staatssecretaris Defensie, volgt Van Nieuwenhuizen op. Dinsdagmiddag zal Visser op Paleis Noordeinde worden beëdigd door de Koning. Defensieminister Ank Bijleveld (CDA) neemt de taken van haar over.

Van Nieuwenhuizen gaat per 1 oktober aan de slag bij Vereniging Energie-Nederland. Die brancheorganisatie meent in haar een nieuwe voorzitter met "ervaring en daadkracht" te hebben gevonden.

Voordat Van Nieuwenhuizen in 2017 minister werd, was zij onder meer Tweede Kamerlid en Europarlementariër namens de VVD. Twee jaar geleden sprak ze in een interview met Elsevier nog de ambitie uit om ooit Mark Rutte op te volgen als partijleider.

Veel verschuivingen in demissionair kabinet

In het demissionaire kabinet heeft de laatste tijd een aantal verschuivingen plaatsgevonden. Zo werd oud-wethouder van Den Haag Tom de Bruijn (D66) eerder deze maand beëdigd als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma is staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geworden. En D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is benoemd tot staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Dit gebeurde nadat Sigrid Kaag (D66) minister van Buitenlandse Zaken was geworden en de post voor Buitenlandse Handel er niet meer bij kon doen. Wouter Koolmees (D66) kon het werk van de staatssecretaris van Sociale Zaken er niet meer bij doen en wilde er weer een staatssecretaris bij.

Adblock test (Why?)


Cora van Nieuwenhuizen stapt op als demissionair minister van Infrastructuur - NU.nl
Read More

Consumentenbond sleept TikTok voor de rechter | Home - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Consumentenbond sleept TikTok voor de rechter | Home  AD.nl
  2. Consumentenbond sleept TikTok voor rechter om schending van privacy kinderen  NU.nl
  3. TikTok voor rechter gedaagd om schending privacy kinderen  Telegraaf.nl
  4. Nederlandse Consumentenbond sleept TikTok voor de rechter | Nieuws | hln.be  Het Laatste Nieuws
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Consumentenbond sleept TikTok voor de rechter | Home - AD.nl
Read More

Senin, 30 Agustus 2021

Betogers bezorgen GGD-prikteam harde landing op ROC Friese Poort in Drachten: 'Ongelofelijk. Onze leerlingen zijn hierdoor beledigd en verontwaardigd' - Leeuwarder Courant

,,Het is nog niet te laat! Als je maar één prik hebt gehad, kun je nog ontgiften!’’ Drie boze vrouwen staan maandag rond het middaguur achter een metersbreed spandoek (‘Rutte, blijf met je poten van onze kinderen af’) op het terrein van ROC Friese Poort in Drachten. Ze schreeuwen pauzerende studenten toe dat ze zich vooral níet moeten laten vaccineren tegen het coronavirus. Jongeren die antwoorden dat ze hun prikken al hebben gehad, krijgen luid ,,NSB’ers!’’ naar hun hoofd geslingerd.

Voor het eerst gaan mobiele prikteams van GGD Fryslân op tournee langs scholen om studenten en medewerkers te vaccineren tegen Covid-19. Op verzoek van de scholen zelf krijgen mbo’s, hbo-instellingen en de RUG Campus Fryslân deze week een pop-up priklocatie in huis. De campus in Drachten is maandag de eerste, later deze week trekt de karavaan naar Sneek, Leeuwarden en Dokkum.

Kritische moeders

Zonder slag of stoot verloopt deze campagne niet, is snel duidelijk. Terwijl de kritische moeders - niet van Drachtster studenten overigens- aan de ene kant van de campus vuige taal uitslaan, helpen Friese Poort-medewerkers aan de achterkant van de school resoluut twee indringers van het terrein af. Zonder toestemming zijn de Leeuwarder advocaat Arno van Kessel en een onbekende vrouw die zei dat ze arts was kort daarvoor de school ingegaan om de vaccinatievoorlichting aan de jeugd te verstoren.

Lees ook | Demonstratie tegen coronavaccinatie bij ROC Friese Poort in Drachten loopt uit de hand: school doet aangifte tegen tweetal dat school binnendrong

,,Schandalig’’, zo vat locatieleider Dick ter Wee de gebeurtenissen in en rond zijn school samen. Van Kessel en de vrouw strooiden met flyers, ontnamen de GGD het woord en scholden medewerkers uit voor kindermoordenaars. Het duo joeg studenten angst aan met de waarschuwing dat de Pfizer-prik hun dood zou worden. Ter Wee: ,,Ongelofelijk. Onze leerlingen zijn hierdoor beledigd en verontwaardigd. We gaan aangifte doen bij de politie, in elk geval van huisvredebreuk.’’

Stemming

De stemming op de campus is vandaag ,,heel erg raar’’, zegt student Luuk Milo (17) uit Heerenveen. ,,Ik dacht: de demonstranten willen een gesprek. Maar ik kwam er snel achter dat een gesprek er niet in zat. Die advocaat en arts begonnen agressief tegen ons te praten. We waren met een groepje van vijf en moesten meelopen naar een straatje bij de Aldi waar ze ons ‘echte voorlichting en de bronnen’ zouden geven. Wie gevaccineerd is, is in feite een ‘fabriek met een chip’, zeiden ze. Echt vreemd.’’

In het kleurig ingerichte GGD-kantoor is weinig te merken van de opschudding. Nathan Tolsma (21, wil verzorgende worden) heeft net een gezondheidsverklaring ingevuld en schuift nu door naar de volgende halte: het stoeltje bij de GGD’er die de prik zal zetten. ,,Ik hearde fan 'e moarn dat we hjirhinne koenen. Ik soe al earder foar in faksinaasje, mar ik hie in drokke simmer mei staazje en wurk.’’ Hij heeft het thuis besproken: vooral doen als je dit wilt, zeiden z’n ouders. ,,Se litte my der frij yn.’’

Op het middaguur staat de teller op vijf eerste prikken. ,,Dat is meer dan ik had gedacht’’, zegt Ter Wee. ROC Friese Poort benadrukt dat het onderwijs vooral een faciliterende rol voor het pop-upteam vervult. Vaccineren is volledig vrijwillig, er is tijd en ruimte om erover na te denken en de discussie aan te gaan. Ter Wee: ,,De leerlingen kunnen er goed over praten en de bereidheid om te vaccineren is heel groot, merken we.’’ Dat ook hierdoor het onderwijs weer dóór kan, is een mooie bijvangst.

Kauwend op boterhammen staan plukjes leerlingen buiten toe te kijken bij de moeders en hun spandoek. Nu is er een nieuwe tekst op een laken uitgerold: ‘Geen experimentele injecties in onze kinderen!’ ,,Ze trekken wel de aandacht’’, zegt Sanne Dijkstra (16) uit Heerenveen vrolijk. Wat een drukte, vindt ze. ,,We kiezen zélf. Ik denk dat 80 procent van de school al gevaccineerd is.’’ Chantal Doddema (17) uit Drachten haalt haar schouders op. ,,En hoezo is het vaccin niet goed? We leven toch allemaal nog?’’

Advocaat Arno van Kessel is gevraagd naar een reactie, maar wilde niet reageren.

Je kunt deze onderwerpen volgen

Adblock test (Why?)


Betogers bezorgen GGD-prikteam harde landing op ROC Friese Poort in Drachten: 'Ongelofelijk. Onze leerlingen zijn hierdoor beledigd en verontwaardigd' - Leeuwarder Courant
Read More

Elizabeth Holmes voor de rechter: van 'de nieuwe Steve Jobs' tot megafraudeur - NU.nl

Dinsdag begint in de Verenigde Staten een van de grootste fraudezaken in jaren. Elizabeth Holmes werd een aantal jaar geleden door velen nog gezien als "de nieuwe Steve Jobs", maar door de grote schaal van haar vermeende bedrog lijkt een vergelijking met Bernie Madoff meer op zijn plaats. De 37-jarige Amerikaanse staat voor de rechter op verdenking van fraude en misleiding met haar biotechbedrijf Theranos. Wie is Holmes, en wat hangt haar boven het hoofd?

Elizabeth Holmes richtte in 2003 op negentienjarige leeftijd haar bedrijf Theranos op. Niet veel later stopte ze met haar opleiding aan de prestigieuze Stanford University, en stortte ze zich volledig op haar bedrijf.

In de daaropvolgende jaren wist ze Theranos uit te bouwen tot een bedrijf met honderden medewerkers. Uiteindelijk haalde ze meer dan 700 miljoen dollar aan investeringen binnen en op de piek werd het bedrijf op een waarde van 10 miljard dollar geschat. Ze werd daarmee meteen gezien als de jongste vrouwelijke selfmade miljardair.

Theranos beloofde niets minder dan een revolutie in de gezondheidszorg, dankzij een technologische innovatie waarmee het volgens haar extreem makkelijk zou worden om met een enkele druppel bloed tweehonderd tests af te nemen. Normaliter is een heel buisje bloed nodig voor één test.

Door bloedtests zo laagdrempelig te maken, zou het volgens Theranos mogelijk worden al veel eerder ernstige ziektes zoals kanker op te sporen. "Informatie over onze eigen gezondheid is een mensenrecht", hoorde je Holmes in die tijd vaak zeggen.

De veelbelovende technologie bestond alleen helemaal niet. Als het bedrijf bloedtests bij klanten afnam, werden in het geheim apparaten van andere bedrijven gebruikt, of klopten de resultaten vaak gewoon niet. Zo werd mensen bijvoorbeeld verteld dat ze kanker hadden, terwijl dat niet waar was. Of dat ze een miskraam hebben gehad, terwijl de baby nog in leven was.

Elizabeth Holmes staat voor de rechter op verdenking van fraude en misleiding met haar biotechbedrijf Theranos.

Elizabeth Holmes staat voor de rechter op verdenking van fraude en misleiding met haar biotechbedrijf Theranos.

Elizabeth Holmes staat voor de rechter op verdenking van fraude en misleiding met haar biotechbedrijf Theranos.

Foto: AFP

'Mediadarling' Holmes omringde zich met invloedrijke mensen. Onder de investeerders bevonden zich onder meer mediamagnaat Rupert Murdoch en de Braziliaanse tycoon Carlos Slim. In de raad van bestuur van Theranos zaten ook niet de minste namen, onder wie voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger en James Mattis, die later minister van Defensie werd onder Donald Trump.

De media geloofden haar verhaal ook: zakelijke tijdschriften zoals Fortune en Inc. schreven lovende profielen over haar. De vergelijking met Steve Jobs is vaak gemaakt, misschien ook omdat Holmes elke dag exact dezelfde coltrui draagt als de Apple-oprichter.

De ondergang van Theranos werd in 2015 ingeluid door een journalist. John Carreyrou van The Wall Street Journal schreef een serie verhalen op basis van anonieme medewerkers. Hij onthulde dat de beloftes van Theranos op niets gebaseerd waren, en dat de levens van nietsvermoedende patiënten in gevaar werden gebracht door het bedrijf.

Elizabeth Holmes hangt twintig jaar cel boven het hoofd.

Elizabeth Holmes hangt twintig jaar cel boven het hoofd.

Elizabeth Holmes hangt twintig jaar cel boven het hoofd.

Foto: AFP

Vanaf toen ging het snel: samenwerkingen werden stopgezet en er werden rechtszaken voor tientallen miljoenen dollars gestart. Theranos werd op de vingers getikt door de Amerikaanse laboratoriumtoezichthouder en moest ook schikken met de Amerikaanse beurswaakhond.

Als gevolg daarvan moest Holmes terugtreden en zou ze gedurende tien jaar niet aan het hoofd van een beursgenoteerd bedrijf mogen staan. In 2018 sloot het bedrijf definitief de deuren.

Het verhaal van Holmes is inmiddels goed gedocumenteerd. Journalist Carreyrou heeft zijn verhaal uitgebreid uit de doeken gedaan in zijn boek Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup. Er zijn meerdere podcasts over verschenen en HBO heeft een documentaire uitgebracht. Een speelfilm waarbij actrice Jennifer Lawrence in de huid van Holmes kruipt is nog onderweg.

Holmes hangt twintig jaar cel boven het hoofd. Ze wordt verdacht van fraude en misleiding van investeerders en patiënten. Naast Holmes moet later dit jaar ook haar voormalige rechterhand en ex-geliefde Ramesh 'Sunny' Balwani voor de rechter komen. De zaak van Holmes werd al twee keer uitgesteld; één keer door het coronavirus, de tweede keer omdat ze zwanger was. In juli is ze bevallen van een zoon.

Adblock test (Why?)


Elizabeth Holmes voor de rechter: van 'de nieuwe Steve Jobs' tot megafraudeur - NU.nl
Read More

Coronanieuws: 223 nieuwe besmettingen in Brabant - Omroep Brabant

De algemene coronasteunregelingen lopen zoals verwacht op 1 oktober af. Dat heeft het kabinet maandag officieel bekendgemaakt. Het doorzetten van steun aan werkgevers en ondernemers "zou het economisch herstel in de weg zitten", aldus demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Stef Blok (Economische Zaken). Voor bedrijven die op last van de overheid nog gesloten zijn, zoals nachtclubs en disco's, komt er nog een regeling.

Wel kunnen ondernemers nog even gebruik maken van sommige kleinere regelingen. Daarnaast komt de werktijdverkorting terug en worden de regels rond bijzondere bijstand voor zelfstandigen versimpeld. Ook blijven de financieringsregelingen van kracht voor bedrijven die geld nodig hebben om op korte termijn aan hun verplichtingen te voldoen.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: 223 nieuwe besmettingen in Brabant - Omroep Brabant
Read More

Een veilige werkomgeving zonder vaccinatiedwang? Bedrijven worstelen ermee - NOS

Werknemers worden door het thuiswerken 'zoombies', zegt bestuursvoorzitter Tex Gunning van Leaseplan, een verwijzing naar de video-vergadersoftware Zoom. Daarom heeft het autobedrijf aangekondigd dat werknemers terug op kantoor mogen komen, om zo gezondheidsklachten door het thuiswerken tegen te gaan, zoals burn-outs. "We krijgen ook veel verzoeken dat mensen terug willen naar kantoor." Maar: die werknemers moeten dan wel volledig gevaccineerd zijn, vindt het bedrijf.

Leaseplan is een van de eerste bedrijven in Nederland die die eis stelt. Steeds meer bedrijven worstelen met het vaccinatievraagstuk, zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie AWVN. "De werkgever is verplicht een veilige werkomgeving te creëren, maar mag niet naar vaccinatie vragen of dat verplichten. Dat is een beetje een rare paradox."

Van een plicht is volgens Leaseplan geen sprake, omdat dat wettelijk niet is toegestaan. Gunning: "We kunnen en zullen niet controleren. Maar ik ben ervan overtuigd dat diegenen die komen, gevaccineerd zijn."

Zwaarwegende reden nodig

Toch mag het niet, zegt Katja van Kranenburg, arbeidsrechtadvocaat bij CMS. "Je kunt niet tegen werknemers zeggen dat ze alleen welkom zijn als ze gevaccineerd zijn." Bedrijven hebben een zwaarwegende reden nodig om te vragen naar de vaccinatiestatus van werknemers of om vaccinatie te verplichten. Bovendien zijn andere maatregelen, zoals afstand houden, een alternatief voor een plicht.

Facebook en Uber, die in de Verenigde Staten wel een vaccinatieplicht voor kantoor hebben, laten dan ook weten dat er voor werknemers in Nederland geen plicht geldt. In Nederlandse ziekenhuizen, waar eerder sprake kan zijn van een zwaarwegende reden omdat er gewerkt wordt met kwetsbaren, is vaccinatie ook niet verplicht. Ook wordt er niet gevraagd naar de vaccinatiestatus, volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Maar dat bedrijven worstelen met het creëren van een veilige omgeving, ziet ook Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, in. Hij wil in gesprek gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld corona-toegangsbewijzen.

Adblock test (Why?)


Een veilige werkomgeving zonder vaccinatiedwang? Bedrijven worstelen ermee - NOS
Read More

LIVE | Nieuwe variant van coronavirus duikt op in Zuid-Afrika - Tubantia

[unable to retrieve full-text content]

  1. LIVE | Nieuwe variant van coronavirus duikt op in Zuid-Afrika  Tubantia
  2. LIVE | Nieuw-Zeelandse overlijdt 'waarschijnlijk' door vaccin, Japan haalt opnieuw Moderna uit roulatie  AD.nl
  3. De coronacijfers van vandaag  NU.nl
  4. LIVE | Grootste stijging opgenomen coronapatiënten, 2213 nieuwe besmettingen | Binnenland | ed.nl  Eindhovens Dagblad
  5. LIVE | Geen enkele patiënt op ic Brussel is gevaccineerd: 'Moeder van 35 overleden, schrijnend'  BN DeStem
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

LIVE | Nieuwe variant van coronavirus duikt op in Zuid-Afrika - Tubantia
Read More

LIVE | Nieuwe variant van coronavirus duikt op in Zuid-Afrika - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

LIVE | Nieuwe variant van coronavirus duikt op in Zuid-Afrika  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
LIVE | Nieuwe variant van coronavirus duikt op in Zuid-Afrika - AD.nl
Read More

Topman Van de Stolpe stapt op bij Galapagos - Telegraaf.nl

Teleurstellende onderzoeksresultaten dwongen Galapagos dit jaar de ontwikkeling van zijn middel tegen longfibrose stop te zetten. Eerder was een middel tegen artrose al hetzelfde lot beschoren. Maar de grootste klap was dat het reumamiddel van het Nederlandse bedrijf niet op de Amerikaanse markt toegelaten werd.

Opvolger

Van de Stolpe was een van de oprichters van Galapagos in 1999. Hij is van plan aan te blijven totdat er een opvolger is benoemd. De topman zei in februari al tegen De Telegraaf dat hij zou opstappen bij een nieuwe tegenvaller.

Ondanks de tegenvallers heeft Van de Stolpe vertrouwen in de toekomst van Galapagos. Hij wijst daarbij op de pijplijn met nieuwe producten. „De commerciële uitrol van onze eerste goedgekeurde product is onderweg.”

Adblock test (Why?)


Topman Van de Stolpe stapt op bij Galapagos - Telegraaf.nl
Read More

Friese studenten niet onder de indruk van coronademonstranten: 'Hoezo is het vaccin niet goed, we leven toch allemaal nog?' - Telegraaf.nl

Adblock test (Why?)


Friese studenten niet onder de indruk van coronademonstranten: 'Hoezo is het vaccin niet goed, we leven toch allemaal nog?' - Telegraaf.nl
Read More

Ewout is niet gevaccineerd, LeasePlan wil 'm daarom niet op kantoor: 'Ik schrik ervan' - RTL Nieuws

Ewout (niet zijn echte naam) kreeg twee weken geleden een mail over de 'back to the office day'. Vanaf aankomende vrijdag wordt iedereen weer verwacht om op kantoor te werken. Althans, de medewerkers die volledig gevaccineerd zijn, want anderen zijn niet welkom.

De mail verbaasde Ewout. "Het was ook niet een vriendelijk verzoek waarin gevraagd werd of je dan rekening wilde houden met je collega's of zo."

In de mail, die in handen is van de redactie, staat het inderdaad duidelijk onderstreept. Het is een toon die Ewout verraste omdat LeasePlan volgens hem aan het begin van de coronacrisis juist heel mild was. "We kregen toen veel mailtjes waarin we bejubeld werden. Het hybride werken ging geweldig en teksten die zeiden dat wij LeasePlan op de been hielden."

Vlak voor de zomer veranderde die toon. "De CEO gaf toen aan dat iedereen gewoon weer op kantoor werd verwacht na Covid. Het nieuwe normaal is terug naar het oude normaal. Ook dat kwam toen vrij plots. LeasePlan heeft vorig jaar nog een verdieping in het kantoor aan de Zuidas weggedaan omdat het hybride werken zo zou bevallen."

Die mail veroorzaakte volgens Ewout veel onrust in het bedrijf. "Mensen hadden het niet verwacht en schrokken ook wel van de toon. Maar omdat managers het voor een deel toch nog wel zelf mochten bepalen, leek het voor mijn team mee te vallen."

Alleen volledig gevaccineerden

De tweede mail, op 19 augustus, zorgde opnieuw voor onrust. "Daarin zat de uitnodiging voor de 'welcome back to the office day'", vertelt Ewout. "De bedoeling is: de helft van het kantoor komt in de ochtend en de andere helft in de middag. In de avond is er dan een soort feest in dierentuin Artis. Maar dat is dus allemaal alleen toegankelijk voor volledig gevaccineerden."

Ewout zelf is daardoor niet welkom. "Ik schrik er best van dat het bedrijf zo’n dwingende toon heeft. Ik ben toch bang dat je een soort tweedeling krijgt."

Bovendien vindt hij dat zijn rechten als werknemer niet gewaarborgd worden. "Ik ken mijn rechten echt wel, zij mogen er niet naar vragen en ik hoef er geen antwoord op te geven."

'Het mag gewoon niet'

Dat besef tempert de zorgen van Ewout een beetje. "Ik denk niet dat een werkgever mij uiteindelijk echt tot iets mag dwingen. Minister De Jonge heeft ook al aangegeven de wetgeving wat dat betreft niet te willen aanpassen. Ze zitten wat mij betreft niet in een grijs gebied. Het mag gewoon niet."

Ewout is dan ook zeker niet van plan zijn werkgever te vertellen dat hij niet gevaccineerd is. Met collega’s praat hij sowieso al weinig over Covid. "Juist omdat ik niet gevaccineerd ben, vermijd ik het onderwerp gewoon. Ik ben geen complotdenker of zo, maar je wordt al snel in die hoek geplaatst als je aangeeft niet gevaccineerd te zijn."

Wel of geen dwang?

LeasePlan geeft zelf aan werknemers niet te dwingen noch te zullen vragen of ze gevaccineerd zijn. CEO Tex Gunning laat vandaag voor de camera’s van RTL Nieuws weten wel te willen achterhalen waarom mensen niet gevaccineerd zijn.

Daarnaast maakte LeasePlan eerder vandaag melding van een uitzonderingsprocedure voor medewerkers die wel naar kantoor willen, maar vanwege medische, religieuze of andere redenen niet gevaccineerd willen worden. "Die procedure heb ik nog niet langs zien komen", laat Ewout weten. "Maar ook daar hoef ik niet op te antwoorden. Zij mogen het als werkgever gewoon niet weten."

Echt harde dwang of niet, voor Ewout zou het wel kunnen betekenen dat hij ander werk gaat zoeken. "Ik ben goed in mijn werk en heb nooit echt moeite gehad om een baan te vinden. Als dit echt zo’n groot punt blijft, dan zoek ik mogelijk wel wat anders."

Mag het nou wel of niet?

Het is in het geval van LeasePlan maar de vraag of het vaccinatieverzoek stand houdt, stellen de arbeidsrechtadvocaten tegenover RTL Nieuws. Advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers: "Je mag geen vaccinatieplicht opleggen én niet eens vragen of iemand gevaccineerd is." 

Advocaat arbeidsrecht Gerard Gijsberts valt op dat werknemers geen alternatief wordt aangeboden. "Zelftesten, in aparte ruimtes werken? Waarom moet het via vaccinatie? Dat gaat ongetwijfeld aangevoerd worden door werknemers, als het tot een rechtszaak komt." 

Bij vakbond FNV zijn ze voor vaccinatie. "Maar niet dat het verplicht door werkgevers wordt opgelegd", zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV. "Dat kan ook helemaal niet volgens de wet. Wij staan onze leden bij en bekijken hoe zij het beste geholpen kunnen worden."

Adblock test (Why?)


Ewout is niet gevaccineerd, LeasePlan wil 'm daarom niet op kantoor: 'Ik schrik ervan' - RTL Nieuws
Read More

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten - De Limburger

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten

V.l.n.r.: de ministers Stef Blok, Wouter Koolmees en Wopke Hoekstra Afbeelding: ANP/HH

De steunpakketten houden na september definitief op. Het demissionaire kabinet zet een streep door de generieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Dat maken ministers Koolmees (Sociale Zaken), Blok (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) volgens ingewijden maandagmiddag bekend. Het kabinet was voor de zomer al van zins om een einde te maken aan de algemene steun in het najaar, nu de meeste corona-beperkingen zijn opgeheven en de economie weer snel opbloeit. Bovendien hoopt het kabinet vanaf 20 september verder te versoepelen en onder meer de 1,5 meter afstand los te laten.

De knoop is nu definitief doorgehakt: er komt na ongeveer anderhalf jaar een einde aan de tientallen miljarden kostende compensatie voor loonkosten, vaste lasten en zelfstandigen.

Nachtleven, toerisme en evenementen

Het kabinet werkt nog wel aan steun voor specifieke sectoren, die nog altijd getroffen zijn door de coronacrisis. Dat gaat bijvoorbeeld om het nachtleven, toerisme en evenementen. Volgens bronnen wordt er gekeken naar kapitaalsteun of een vorm van compensatie voor vaste lasten.

Daarnaast werkt het kabinet aan een zachte landing voor zelfstandigen. Zij konden tijdens de coronacrisis via de Tozo bijstand krijgen. Die valt met het beëindigen van de steunpakketten weg, ter vervanging vormt het kabinet tijdelijk de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) om.

Daardoor krijgen zelfstandigen de mogelijkheid achteraf bijstand te vragen, vervalt de vermogenstoets en wordt het mogelijk om maandelijks de hoogte van de bijstand vast te stellen. In feite werkt de Bbz daarmee tot het einde van het jaar op dezelfde manier als de Tozo. Het kabinet verwacht namelijk nog wel een flinke bijstandsvraag onder zelfstandigen en hoopt die zo op te vangen.

Einde steun ’hakt er in’

Het einde van de steunpakketten hakt er bij veel ondernemers nog flink in, verschillende sectoren deden vorige week een noodkreet in deze krant. Voor hen wordt nu gezocht naar maatwerk. Bij de werkgevers valt te horen dat ze ervan uitgaan dat de 1,5 meter afstand op 20 september daadwerkelijk los worden gelaten, anders zullen ze alsnog verlenging van de steun eisen.

Adblock test (Why?)


Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten - De Limburger
Read More

Kabinet staakt coronasteun vanaf 1 oktober - BNR Nieuws

Het kabinet stopt definitief met de coronasteun. Vanaf 1 oktober gaat de stekker uit de generieke steunpakketten. Dit staat in een brief die naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. 'Het is een beetje een historische dag, we moeten afscheid nemen van die miljarden aan loonsteun, vaste lasten, tozo en tonk', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Wopke Hoekstra (Financien) en Ministers Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat),
Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Wopke Hoekstra (Financien) en Ministers Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat),ANP Lex van Lieshout

Ook Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, woordvoerder Economische Zaken voor de PvdA, ziet nu heil in maatwerk. 'Het is logisch dat als de corona-epidemie ten einde komt, dat je kijkt naar het hele coronasteunpakket en daar niet mee doorgaat. Maar er zijn nog steeds sectoren die steun nodig hebben, dat is breder dan de nachtclubs, zoals de festivals, de evenementensector, de toeristische sector en de cultuursector, die met voorstellingen zitten die niet zijn doorgegaan. Dus die groep is groter dan het kabinet nu doet voordoen. Daar ligt nog werk.'

Maatwerk

'Er wordt ook geld vrijgemaakt om mensen naar banen te helpen', zegt Frank van Es, senior econoom bij RaboResearch. 'Dat is goed voor zowel die mensen als de economie.' De uitvoering kan beter overgaan naar maatwerk meent het kabinet. 'Het is lastig, dat geven ze zelf eigenlijk ook al aan in die brief, dat de uitvoering zeer complex is. Daarmee geven ze aan dat ze eigenlijk zelf ook niet precies weten. Maar het is belangrijk dat je dat met maatwerk blijft doen. Ik zou zeggen leg de bewijslast meer bij de aanvrager.'

Dit gaat pijn doen

Volgens Van Leeuwen is er vandaag overleg op het Binnenhof met de ministers Koolmees, Blok en Hoekstra, ze verwacht dat ze vanmiddag 'er echt de stekker uit gaan trekken' De algemene steun houdt op. Dat gaat heel erg pijn doen, dit is een generieke stop.'

'Wat ik dan nog wel hoor. Als er dan nog beperkingen zijn, zoals voor de nachthoreca of discotheken, dan zou daar nog wat steun voor kunnen komen. Maar evenementen, daar gaat de anderhalve meter-regel weg. Ik neem aan dat daar dan toch geen steun meer voor is en ik vermoed dat het kabinet dan toch zegt: we hebben nog een garantiefonds, we hebben nog kredietregelingen, dat wordt voor heel veel bedrijven Auw.'

Faillissementsgolf komt eraan

Van Leeuwen voorziet dan ook in het najaar de gevreesde faillissementsgolf. 'Ik denk dat die voor ons ligt. Je hoort het van veel ondernemers, de touringcars, de rederijen: we gaan het niet redden. Het Binnenhof gaat daar niet eeuwig miljarden inpompen, je ziet ook langzaam herstel. Het kabinet wil ook een nieuwe dynamiek op de arbeidsmarkt: laat mensen gaan, ga snijden in je personeel want wij willen die banen niet eeuwig in de lucht houden. Dat is hard, maar ik denk dat dit nu voor ons ligt.'

De grote zorg in Den Haag? De grote tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg, de techniek, de bouw, het onderwijs. 'Koolmees wil al die mensen graag omscholen, begeleiden van werk naar werk. Hij heeft daar anderhalf miljard euro voor vrijgemaakt.'

Adblock test (Why?)


Kabinet staakt coronasteun vanaf 1 oktober - BNR Nieuws
Read More

Coronasteun stopt per 1 oktober, kabinet werkt nog aan regeling voor nachtclubs - NOS

De meeste steunmaatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te helpen stoppen, zoals verwacht, per 1 oktober. Het demissionaire kabinet vindt het niet langer nodig om met generieke maatregelen de economie te ondersteunen, omdat de meeste beperkende coronamaatregelen inmiddels zijn opgeheven.

"De economie draait weer volop en de werkloosheid is laag. Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten", laat het kabinet weten. Regelingen als de NOW (voor loonkosten), TVL (voor vaste lasten), Tozo (voor zzp'ers) en TONK (voor noodzakelijke kosten) houden op te bestaan. Alleen voor bepaalde sectoren blijven er ook in het vierde kwartaal van dit jaar steunregelingen van kracht.

Dan gaat het bijvoorbeeld om de nachthoreca en de evenementensector, die ook na 1 oktober nog niet helemaal van het slot kunnen. Het Garantiefonds Evenementen blijft bestaan, net als bepaalde financieringsgaranties voor ondernemers.

Nachtclubs

Het kabinet werkt nog aan een compensatieregeling voor nachtclubs en discotheken, omdat die als enige op last van de overheid nog helemaal gesloten zijn. "De uitvoering van zo'n regeling is zeer complex en vraagt veel van de uitvoeringsorganisaties", waarschuwt het kabinet.

De steunpakketten werden in maart 2020 in het leven geroepen, aan het begin van de eerste lockdown. In totaal gaat het om ruim 80 miljard euro die naar het bedrijfsleven vloeit.

Ondernemers die toch nog financiële steun nodig hebben, kunnen vanaf 1 oktober weer een beroep doen op de reguliere bijstandsuitkering voor ondernemers. De regels daarvoor worden versoepeld.

Uitstel belastingen

Op 1 oktober stopt ook de mogelijkheid voor ondernemers om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. Daar hebben 369.000 bedrijven gebruik van gemaakt. Een groot deel is al terugbetaald, maar er staat nu nog ruim 19 miljard euro aan belastingschuld open bij 270.000 ondernemers.

Van de bedrijven wordt verwacht dat ze vanaf 1 oktober weer gewoon belasting gaan betalen. Over een jaar moeten ze ook hun schuld aan de fiscus gaan terugbetalen. Daar hebben ze vijf jaar de tijd voor.

Adblock test (Why?)


Coronasteun stopt per 1 oktober, kabinet werkt nog aan regeling voor nachtclubs - NOS
Read More

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Dat maken ministers Koolmees (Sociale Zaken), Blok (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) volgens ingewijden maandagmiddag bekend. Het kabinet was voor de zomer al van zins om een einde te maken aan de algemene steun in het najaar, nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven en de economie weer snel opbloeit. Bovendien hoopt het kabinet vanaf 20 september verder te versoepelen en onder meer de 1,5 meter afstand los te laten.

De knoop is nu definitief doorgehakt: er komt na ongeveer anderhalf jaar een einde aan de tientallen miljarden kostende compensatie voor loonkosten, vaste lasten en zelfstandigen.

Nachtleven, toerisme en evenementen

Het kabinet werkt nog wel aan steun voor specifieke sectoren, die nog altijd getroffen zijn door de coronacrisis. Dat gaat bijvoorbeeld om het nachtleven, toerisme en evenementen. Volgens bronnen wordt er gekeken naar kapitaalsteun of een vorm van compensatie voor vaste lasten.

Daarnaast werkt het kabinet aan een zachte landing voor zelfstandigen. Zij konden tijdens de coronacrisis via de Tozo bijstand krijgen. Die valt met het beëindigen van de steunpakketten weg, ter vervanging vormt het kabinet tijdelijk de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) om.

Daardoor krijgen zelfstandigen de mogelijkheid achteraf bijstand te vragen, vervalt de vermogenstoets en wordt het mogelijk om maandelijks de hoogte van de bijstand vast te stellen. In feite werkt de Bbz daarmee tot het einde van het jaar op dezelfde manier als de Tozo. Het kabinet verwacht namelijk nog wel een flinke bijstandsvraag onder zelfstandigen en hoopt die zo op te vangen.

Einde steun ’hakt er in’

Het einde van de steunpakketten hakt er bij veel ondernemers nog flink in, verschillende sectoren deden vorige week een noodkreet in deze krant. Voor hen wordt nu gezocht naar maatwerk. Bij de werkgevers valt te horen dat ze ervan uitgaan dat de 1,5 meter afstand op 20 september daadwerkelijk los wordt gelaten, anders zullen ze alsnog verlenging van de steun eisen.

Adblock test (Why?)


Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...