Rechercher dans ce blog

Senin, 30 Agustus 2021

LeasePlan stelt als eerste Nederlandse bedrijf vaccinatieplicht in - NU.nl

LeasePlan is het eerste bedrijf met een hoofdkantoor in Nederland dat medewerkers vraagt om hun coronaprikken te halen. Zonder vaccinatie zijn ze niet welkom op kantoor. Het autoleasebedrijf zegt daar ook bij dat het personeel na de coronacrisis weer volledig teruggaat naar kantoor. "Het nieuwe normaal is terug naar normaal", citeert Het Financieele Dagblad (FD) het bedrijf.

LeasePlan zal niet controleren of medewerkers ook daadwerkelijk tegen COVID-19 zijn ingeënt. Deskundigen zeggen tegen het FD dat LeasePlan zich desondanks juridisch op glad ijs begeeft. Het bedrijf kan werknemers in gewetensnood brengen door ervan uit te gaan dat ze eerlijk over hun prikken zullen zijn. Bovendien is het verboden om werknemers te verplichten zich te laten vaccineren.

De vakbonden zijn er in ieder geval niet over te spreken. Vakbond CNV hoopt dat de multinational het besluit zo snel mogelijk herziet. "Werknemers mogen nooit tot vaccinatie worden verplicht. LeasePlan gaat hiermee een grens over die voor ons niet acceptabel is", zegt voorzitter Piet Fortuin.

FNV deelt deze opvatting. Zodra leden die bij LeasePlan werken klachten indienen of vragen stellen, zal de vakbond met het bedrijf in gesprek gaan. Over het algemeen kreeg FNV nog niet veel belletjes over verplichte vaccinatie. "Daarom gaan wij ervan uit dat er onder onze leden weinig werkgevers zijn die het opleggen", zegt een woordvoerder.

LeasePlan is zich ervan bewust dat het om een grijs gebied gaat, maar maakt zich geen zorgen. Het bedrijf zegt juist voor een "gevoel van saamhorigheid" te zorgen door alle medewerkers weer naar kantoor te halen.

'Wet staat het niet toe en we gaan de wet ook niet veranderen'

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zegt dat er van een vaccinatieplicht op de werkvloer geen sprake kan zijn. Maar over de eis van LeasePlan wil hij geen oordeel vellen. "Daarvoor ken ik de situatie onvoldoende."

"De wet staat dat niet toe", zegt hij over een vaccinatieplicht, zonder specifiek op LeasePlan in te gaan. "En we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan."

Wereldwijd zijn er meer bedrijven die vaccinaties verplicht stellen. Zo eist Google van alle werknemers dat ze een coronavaccin hebben gehad als ze naar een van de Amerikaanse kantoren willen. Facebook kondigde een vergelijkbare maatregel aan. En Frankrijk heeft de wet zodanig aangepast, dat zorgmedewerkers ertoe worden verplicht zich te laten inenten tegen COVID-19. In Nederland speelde dit probleem tot dusver niet.

Adblock test (Why?)


LeasePlan stelt als eerste Nederlandse bedrijf vaccinatieplicht in - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...