Rechercher dans ce blog

Senin, 30 Agustus 2021

Nieuwe gespreksronde, druk op informateur Hamer neemt toe na bezegeling linkse samenwerking - Volkskrant

Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse klaver (GroenLinks) trekken samen op in de onderhandelingen. Beeld
Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse klaver (GroenLinks) trekken samen op in de onderhandelingen.

Om 11.00 uur blikken Lilianne Ploumen en Jesse Klaver terug op het groene licht dat zij van hun leden kregen om in de formatie een team te vormen en zal ongetwijfeld vooruit worden gekeken naar het vervolg van de formatie. De druk op Hamer om conclusies te trekken neemt toe.

Afgelopen zaterdag kreeg Ploumen groen licht van de leden om in de formatie nauw samen te werken met GroenLinks en Klaver voelde in een gesprek met de achterban voldoende steun om met de PvdA op te trekken. De PvdA- en GroenLinks-fractie vormen in de onderhandelingen één team met één inzet.

Pauzestand

De formatie stond vorige week tijdelijk in de pauzestand. De formerende partijen keken allemaal naar de zaterdag van de linkse samenwerking. De impasse is bekend: VVD en CDA willen niet met twee linkse partijen, terwijl PvdA en GroenLinks elkaar niet loslaten.

Bij GroenLinks ging Klaver het gesprek met de leden aan, terwijl het bij de PvdA spannender was: daar kregen de leden het laatste woord over niet alleen de linkse samenwerking, maar ook over de vraag of de sociaaldemocraten überhaupt nog met VVD-leider Mark Rutte in zee moeten.

Prille linkse samenwerking

VVD en CDA hadden gehoopt dat de PvdA-leden de prille linkse samenwerking zouden breken, zodat zij niet als de partijen te boek komen te staan die de formatie blokkeren. Na maanden van stilstand beweegt de formatie zich nu wel die richting op: wie houdt inhoudelijke gesprekken nu nog tegen?

De onderhandelingen langs de lijnen van de inhoud kunnen van start: het formatiedocument dat VVD en D66 van de zomer opstelden, kan op enthousiasme rekenen van PvdA, GroenLinks en het CDA. De ChristenUnie, de favoriete voorkeurspartner van de VVD, ziet weinig aanknopingspunten in het document en maakt terugtrekkende bewegingen.

GroenLinks en PvdA maakten al eerder duidelijk dat zij niet de partijen zullen zijn die zich van de formatietafel laten wegjagen. ‘Want wie breekt, die betaalt’, is de opvatting bij GroenLinks.

Als de twee rechtse partijen inhoudelijke gesprekken blijven weigeren, dan komt het scenario van een minderheidskabinet waar steeds op zoek wordt gegaan naar meerderheden steeds dichterbij. Volgens Gert-Jan Segers komt die vorm het best tegemoet aan de wens om de positie van de Tweede Kamer te versterken en om de nieuwe bestuurscultuur vorm te geven.

Weigerachtige houding Hoekstra

Als het aan D66 ligt treedt het CDA in dat scenario niet toe tot het kabinet. D66 wil de weigerachtige houding van Hoekstra niet belonen in een kabinet. Ook zit partijleider Kaag niet te wachten op een rechtse meerderheid in de Trêveszaal.

De verwachting is dat Hamer maandag nog in gesprek gaat met Rutte, Kaag en Hoekstra.

Adblock test (Why?)


Nieuwe gespreksronde, druk op informateur Hamer neemt toe na bezegeling linkse samenwerking - Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...