Rechercher dans ce blog

Minggu, 05 September 2021

Hamer tikt partijen op de vingers na mislukte formatie - Telegraaf.nl

Dat schrijft Hamer donderdag in haar eindverslag, na ruim drie maanden als informateur op zoek te zijn geweest naar een meerderheid voor een nieuw kabinet. Dat is haar niet gelukt, omdat VVD en CDA niet met PvdA én GL in een partij wilden, die partijen elkaar niet loslieten en D66 het voortzetten van het huidige kabinet met CU blokkeerde.

„Het feit dat het niet tot een doorbraak voor een meerderheidsvariant heeft kunnen komen beschouw ik als zeer zorgelijk”, zegt Hamer, die de houding van de zes partijen laakt: „Onze parlementaire cultuur heeft altijd bestaan uit de bereidheid van partijen om toch maar, soms met hele lange tanden, aan onderhandelingen te beginnen.”

Veel kiezers snappen niet waarom het huidige kabinet met CU niet gewoon doorregeert. Uit het rapport van Hamer blijkt dat Gert-Jan Segers (CU) nooit de deur heeft dichtgeggoid. Dat deed Sigrid Kaag (D66). Haar partij wil niet opnieuw in zee met ’twee, op belangrijke punten behoudende confessionele partijen’. Ze ziet obstakels op het gebied van ’medische ethiek, emancipatie, en individuele vrijheden’.

De informateur trekt de harde conclusie dat er nu een situatie is ontstaan die ’het vertrouwen van de burger in de politiek niet zal vergroten’. Hamer: „Het is de verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen zich dit te realiseren en het vertrouwen van de kiezer niet verder te verkleinen.”

Hoewel partijleiders buiten de deur bezworen vooral ’langs de lijnen van de inhoud’ te praten, is het volgens Hamer juist veel te veel gegaan over het beeld en de poppetjes gegaan. Ze noemt onder meer ’de positionering van partijen ten opzichte van elkaar en de beeldvorming daarover’, als struikelblok en constateert: „Tijdens de gesprekken is er ook veel tijd besteed aan wat over elkaar in de media is gezegd.”

De tussenstap van Hamer om VVD en D66 een ’document op hoofdlijnen’ te laten schrijven met bouwstenen voor een regeerakkoord, mocht niet baten. Ook al werd er nadrukkelijk bij vermeld dat het een liberaal stuk zou zijn, maar dat het niet volledig zou zijn en andere partijen altijd nog aanpassingen konden doen.

Volgens Hamer is het zinloos om een nieuwe poging te wagen om een nieuwe meerderheidsvariant te zoeken. Zij raadt de nieuwe informateur, als het aan de VVD ligt wordt dat Johan Remkes, aan om zich te ’richten op het vormen van een minderheidscoalitie uit een nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA’.

Dat ook daarover de mening alweer verschillen, baart Hamer nog meer zorgen. „Het is een heel dun lijntje naar nul onder de streep, dat we niks hebben”, sombert ze. „En als je geen opties meer hebt, dan is het spel over.”

Adblock test (Why?)


Hamer tikt partijen op de vingers na mislukte formatie - Telegraaf.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...