Rechercher dans ce blog

Kamis, 02 September 2021

Informateur Hamer adviseert minderheidscoalitie met combinatie uit VVD, D66 en CDA over 11 uur - nu.nl

Om de formatie van de grond te krijgen nu de mogelijkheden om tot een meerderheidscoalitie te komen zijn opgedroogd, moet er worden gekeken naar een minderheidscoalitie met een nader te bepalen combinatie uit VVD, D66 en CDA. Dat staat in het donderdag gepubliceerde eindverslag van informateur Mariëtte Hamer.

Een nieuwe informateur, waarschijnlijk VVD'er Johan Remkes, moet coalitieonderhandelingen gaan begeleiden "waarbij het op dit moment voor de hand ligt deze te richten op het vormen van een minderheidscoalitie uit een nader te bepalen combinatie uit VVD, D66 en CDA", schrijft Hamer.

Het ligt volgens haar dan voor de hand dat er wordt samengewerkt met de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie, de partijen die tot deze week in beeld waren als mogelijke coalitiepartners.

Deze partijen komen in beeld omdat zij "de afgelopen decennia altijd met elkaar hebben geregeerd, dan wel hebben samengewerkt in akkoorden (Lenteakkoord, Pensioenakkoord, Klimaatakkoord)", aldus het verslag.

De poging om de onderhandelingen tussen de partijen die een coalitie willen vormen te laten beginnen - officieel is de formatie nog niet eens van start - strandde afgelopen dinsdag.

Hamer noemt mislukken formatie onbevredigend en onnodig

Zowel de optie VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks als de voortzetting van de huidige coalitie (ChristenUnie in plaats van PvdA en GroenLinks) is definitief van tafel.

Andere wegen naar een meerderheidscoalitie zijn er eigenlijk niet. De PVV en FVD werden door bijna alle partijen al direct na de verkiezingen uitgesloten, voor andere combinaties zijn de verschillen tussen de partijen te groot. Zo is een minderheidskabinet de enige logische volgende stap.

Hamer noemt het mislukken van de gesprekken op persoonlijke noot "zeer onbevredigend en op de inhoud onnodig". Er waren volgens haar "op basis van de inhoud voldoende aanknopingspunten" om tot een meerderheidscoalitie te komen.

"Met alle uitdagingen die ons land te wachten staan, met alle grote problemen en transities, verdient ons land een stabiel kabinet met voldoende politiek draagvlak."

Ondanks 'zeer zorgelijke' uitkomst biedt minderheidskabinet ook kansen

Hamer en de partijen hebben "veel tijd genomen" om met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor een meerderheidskabinet. Ze vindt de uitkomst "zeer zorgelijk" en geeft als verklaring onder andere "een beperkt aantal winnende partijen die de kar kunnen trekken" en "een gefragmenteerde Tweede Kamer".

"Hoe verklaarbaar al deze redenen ook zijn, opgeteld leidt het tot een situatie die het vertrouwen van de burger in de politiek niet zal vergroten."

Een minderheidscoalitie biedt ook kansen, staat in verslag. Oud-informateur Herman Tjeenk Willink pleitte voor een open bestuurscultuur "met meer ruimte voor dualisme". Een regeerakkoord op hoofdlijnen, zoals nu het plan is, biedt de Tweede Kamer meer ruimte voor debat en meer invloed.

Wel moeten de partijen werken aan hun onderlinge verhoudingen, waarbij Hamer extra naar de VVD - de grootste partij - kijkt.

Adblock test (Why?)


Informateur Hamer adviseert minderheidscoalitie met combinatie uit VVD, D66 en CDA over 11 uur - nu.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...