Rechercher dans ce blog

Jumat, 17 September 2021

Tweede Kamer wil terras uitzonderen van QR-plicht, wel krappe steun voor kabinetsplan - Parool.nl

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over de nieuwe coronaregels die het kabinet wil invoeren. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over de nieuwe coronaregels die het kabinet wil invoeren.Beeld ANP

Het kabinet probeerde donderdag het parlement te overtuigen van het plan om op grote schaal met coronatoegangsbewijzen te werken. Vanaf 25 september gaat de 1,5 meter overboord, in ruil daarvoor moet vrijwel overal een QR-bewijs worden getoond. Veel partijen betwijfelen nut en noodzaak, ook vrezen ze een tweedeling in de samenleving.

Een meerderheid eist dat buitenterrassen uitgezonderd worden van het verplichte QR-bewijs. “Straks kan je in het park gewoon samen zitten en op een terras ernaast moet je een QR-code laten zien,” klaagde D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Demissionair premier Mark Rutte vond het ‘onverstandig’ om een onderscheid te maken: “Je moet naar de wc, of even naar binnen om te betalen, dan moet je alsnog het bewijs tonen. Of als het gaat regenen, duikt iedereen naar binnen. Het wordt voor handhaving niet makkelijker als we onderdelen snijden uit het pakket.”

Onvrede en wantrouwen

Na anderhalf jaar verdwijnt volgende week de 1,5 meterregel. Maar verschillende fracties zien het gebruik van de QR-bewijzen als overbodig of zelfs als ‘100 procent vaccinatiedrang’, zoals PVV-leider Geert Wilders het verwoordde. “Stop daarmee. Nederland moet open. We moeten terug naar het oude normaal.”

Ook bij Forum voor Democratie, BBB en GL klonk kritiek op de brede inzet van het coronabewijs. ChristenUnie noemde het ‘zorgelijk’, de SP zag te veel privacybezwaren en was tegen. Uiteindelijk steunden alleen VVD, D66, CDA, PvdA en Liane den Haan het kabinetsplan. Van de aanwezige Kamerleden stemden 70 in met de coronapas, 58 Kamerleden waren tegen.

“Saamhorigheid is omgeslagen in onvrede en wantrouwen,” zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken eerder op de dag nog wel. “Waarom zou je je als inwoners nog aan regels houden als de overheid zelf de grote spelbreker is? Wij zijn niet principieel tegen een coronapas, wel tegen de reikwijdte en de uitvoering. Dit vraagt veel van de bezoeker en zeker van de ondernemer die moet handhaven.”

Parlementariërs benadrukten verder dat de QR-maatregel tijdelijk moet zijn. “Kunnen we december in zonder toegangsbewijzen?” vroeg CDA-Kamerlid Joba van den Berg.

Ergernis over Halsema

Voor toegang tot horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden moet iedereen straks kunnen aantonen dat je bent gevaccineerd, recent negatief getest óf een coronabesmetting hebt doorgemaakt. Vooral VVD, D66 en CDA schaarden zich vierkant achter deze opzet. “Een grote groep gevaccineerden mag niet onevenredig geraakt worden door de vrije keuze van een kleine groep mensen die zich niet wil laten vaccineren,” aldus VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

De Vries was kritisch over het feit dat burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft gezegd dat zij de QR-verplichting niet actief gaat handhaven. “Ik erger me behoorlijk aan de burgemeesters die nu roepen niet of beperkt te gaan handhaven,” zei het VVD-Kamerlid. Volgens SGP’er Chris Stoffer is de handhaving ‘gewoon een heel lastig ding’. “Zeker op plekken waar het aantal besmettingen al heel lang laag is.”

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemde de brede invoering van QR-bewijzen ‘de minst ingrijpende maatregel’. “Door die coronatoegangsbewijzen krijg je juist géén tweedeling. We maken hiermee grotere groepen mogelijk. Daardoor kunnen gevaccineerden én ongevaccineerden op een veilige manier bij elkaar komen.”

‘Berlijnse model’

Het kabinet zette de deur eerder op een kier voor ‘het Berlijnse model’, waarbij alléén gevaccineerden of van corona genezen personen welkom zijn in bijvoorbeeld het nachtleven. Niet-gevaccineerden lopen na een negatieve sneltest nog twee keer zoveel kans het virus te dragen. Bij een volgende versoepeling zou het coronabewijs in riskante omgevingen – zoals nachthoreca – volgens een verzwaard regime toegepast kunnen worden, stelt ook het Outbreak Management Team (OMT). Dat kan door de geldigheidsduur van de negatieve test te bekorten, of door alleen nog volledig ingeënte gasten toe te laten.

D66-Kamerlid Paternotte is voor: “Het lijkt me redelijk als je iets kunt versoepelen wat anders dicht moet blijven. In Duitsland gebeurt het, daar krijgen mensen in nachtclubs toegang na volledige vaccinatie of doorgemaakte infectie. Ik krijg ook berichten van mensen in de grensstreek die zeggen: ik ga al weken op stap in Duitsland.’’ Andere partijen vonden het te ver gaan om enkel gevaccineerden toe te laten. CDA-Kamerlid Van den Berg: “Daar zijn we nu echt niet voor. Als er geen keuzevrijheid is, is er wél sprake van drang.”

De Jonge wil er nu niet aan, maar totaal uitsluiten kan hij het niet. Als het nachtleven over een tijdje nog steeds niet open kan, kan ‘dat op enig moment een reële weging zijn’. “Dat kan ik nu niet voorspellen. Liever niet, is onze positie. Maar helemaal uitsluiten kan ik het niet.”

Italië verplicht pas op de werkvloer

Voor alle werknemers in Italië wordt een coronapas verplicht. De regering in Rome ging donderdag akkoord met zo’n verplichte digitale of papieren pas op de werkplek die toont of iemand is gevaccineerd, negatief getest of recent genezen van Covid-19.

Na instemming van het parlement geldt de verplichting vanaf 15 oktober. Wie de pas niet kan presenteren op de werkplek wordt geschorst en krijgt geen salaris meer, maar kan niet worden ontslagen. Wie toch gaat werken zonder certificaat kan een boete tussen de 600 en 1500 euro krijgen.

De zogeheten groene pas is in Italië nu een vereiste voor mensen die bijvoorbeeld in het onderwijs werken of restaurants, musea of sportscholen bezoeken.

De centrumregering van premier Mario Draghi wil mensen er op die manier van overtuigen zich te laten inenten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De afgelopen weken waren er wel wat protesten, maar de meeste politieke partijen steunen de verplichte pas op de werkplek, evenals de voornaamste werkgeversorganisaties. Vakbonden zijn minder enthousiast en vinden dat tests voor werknemers die geen vaccin willen gratis moeten zijn. De regering ziet dat niet zitten omdat er dan geen stimulans zou zijn een inenting te halen.

De pas, oorspronkelijk bedoeld om reizen in de Europese Unie te vergemakkelijken, krijgt steeds meer toepassingen, ook in andere landen.

Italië is niet het eerste EU-land dat werknemers verplicht zich te laten vaccineren of testen. In Griekenland moeten niet-gevaccineerde werknemers sinds 13 september zich op eigen kosten een of twee keer week laten testen, afhankelijk van hun beroep.

Italië heeft meer dan 130.000 coronadoden te betreuren, het hoogste aantal in Europa na het Verenigd Koninkrijk. Bijna driekwart van de bevolking van 60 miljoen mensen boven de 12 jaar heeft minstens één prik gehad. (ANP)

Adblock test (Why?)


Tweede Kamer wil terras uitzonderen van QR-plicht, wel krappe steun voor kabinetsplan - Parool.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...