Rechercher dans ce blog

Jumat, 03 September 2021

Voor Wopke Hoekstra zou een tocht door de woestijn het beste zijn - Vrij Nederland

De laatste kans voor Wopke Hoekstra om te blijven regeren is een minderheidscoalitie met VVD en D66. Maar het verscheurde CDA zou er beter aan doen zich te ‘herbronnen’ in de oppositie, stelt Thijs Broer.

Nu de formatie na vijf maanden vruchteloos gepraat in een totale impasse is beland, voelde Wopke Hoekstra zich van de week genoodzaakt de CDA-leden ‘bij te praten’ in een ‘Brief van Wopke’. Een passende gelegenheid voor de CDA-leider, zou je zeggen, om uit te leggen waarom hij sinds juni koppig weigerde zelfs maar met de combinatie PvdA-Groenlinks te gaan práten – met een volstrekt uitzichtloze formatie tot gevolg, mede omdat Sigrid Kaag even halsstarrig bleef bij haar weigering opnieuw met de ChristenUnie in zee te gaan.

Maar wie gehoopt had dat Hoekstra in zijn brief enige duidelijkheid zou scheppen over zijn inzet bij de formatie – niet alleen over wat hij níet wil maar ook over wat hij wél wil – kwam bedrogen uit. Nu heeft het CDA nooit uitgemunt in heldere taal, maar in mijn herinnering is er zelden z’n mistig bericht aan de leden verstuurd als deze week door Hoekstra.

Over de weigering met PvdA en GroenLinks in zee te gaan kregen de leden niets anders te lezen dan een paar cryptische zinnen: dat een coalitie van vijf partijen de ruimte verkleint om ‘ons verhaal’ voor Nederland te realiseren, ‘te meer daar dat een combinatie zou zijn met drie linkse partijen, drie liberale partijen en vier partijen die op principiële onderwerpen anders denken dan wij’. Waarbij onvermeld bleef welke principiële onderwerpen dat dan zouden zijn, behalve dat PvdA en GroenLinks ‘een andere positie innemen dan wij als het gaat om de verworvenheden van het bijzonder onderwijs en medisch ethische onderwerpen.’

Waarmee Hoekstra precies het argument gebruikte dat Sigrid Kaag naar voren brengt om niet meer met de ChristenUnie te willen regeren. Zo raakten zelfs goedbedoelende CDA-leden al snel het spoor bijster: zit de formatie nu werkelijk al vijf maanden muurvast omdat Wopke Hoekstra zich zorgen maakt over medisch ethische kwesties, terwijl juist hij binnen het CDA bekend staat om zijn liberale opvattingen op dat gebied?

Ook het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer, dat donderdag werd gepresenteerd, bracht niet meer duidelijkheid, want daarin stonden precies dezelfde cryptische zinnetjes.

herbronnen

Over wat het CDA wél wil bracht Hoekstra in zijn brief alleen maar algemeenheden naar voren waar geen enkele serieuze partij in Den Haag het mee oneens kan zijn, zoals ‘een sterke en eerlijke economie waar je met een gewone baan een fatsoenlijk inkomen verdient’, ‘een veilige en verantwoordelijke samenleving waar we zorgdragen voor elkaar’ en ‘een betrouwbare en dienstbare overheid die naast de mensen staat en oog heeft voor hun zorgen’. Je zou precies dezelfde bouwstenen kunnen aandragen om uit te leggen waarom het CDA als partij die zich ‘constructief opstelt’ en ‘haar verantwoordelijkheid neemt’ juist wél bereid zou zijn om in een brede coalitie te stappen, óók met de PvdA en GroenLinks.

Zo dringt de conclusie zich op dat Hoekstra eigenlijk geen enkel serieus inhoudelijk argument heeft om zo’n coalitie van vijf partijen te blokkeren en alleen maar bezig is met tactiek, óf zelf eigenlijk niet zo goed weet waar hij staat, of beide.

Het CDA zou er naar mijn idee beter aan doen zich te gaan ‘herbronnen’ in de oppositie. Het is tijd voor een tocht door de woestijn.

Bij de presentatie van haar eindverslag verklaarde informateur Mariëtte Hamer van de week dat de weg naar een meerderheidscoalitie hoe dan ook is afgesloten en dat een minderheidskabinet van ‘een combinatie van’ VVD, D66 en CDA nu het meest voor de hand ligt – en dus niet noodzakelijk met alledrie. Aan Johan Remkes de taak die mogelijkheid als nieuwe informateur te onderzoeken.

De grote vraag is wat Wopke Hoekstra nu te doen staat. In de Haagse wandelgangen gaat al maanden het hardnekkige gerucht dat hij niets liever wil dan opnieuw minister van Financiën worden: de ideale springplank naar het premierschap, als Rutte straks eindelijk de Haagse arena verlaat. Geen wonder dus dat hij bereid is met VVD en D66 in gesprek te gaan over een coalitie met z’n drieën. Maar de kans is klein dat D66 hem die machtige positie zal gunnen, zeker na het dwarsliggen van de afgelopen maanden. Bovendien is de vraag wat het verscheurde CDA, verliezer van de verkiezingen, überhaupt als kleinste partij in een wankele minderheidscoalitie te zoeken heeft.

De partij zou er naar mijn idee beter aan doen zich te gaan ‘herbronnen’ in de oppositie. Het is tijd voor een tocht door de woestijn, zoals de christendemocraten het graag uitdrukken. Dan kan Wopke Hoekstra ook in alle rust bedenken waar hij eigenlijk voor staat.

Adblock test (Why?)


Voor Wopke Hoekstra zou een tocht door de woestijn het beste zijn - Vrij Nederland
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...