Rechercher dans ce blog

Rabu, 10 November 2021

Coronavirus: KNVB en evenementen: ingrijpen zou weer puur symboliek zijn - Omroep West

Corona test | ANP
Corona test | ANP

REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 10 november.

Kabinet vraagt advies aan OMT over vuurwerkverbod jaarwisseling

Het OMT kijkt op verzoek van het kabinet naar de vraag of er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod moet komen tijdens de jaarwisseling. Het kabinet wil weten of een dergelijk verbod nodig is voor de bestrijding van het coronavirus. Bronnen bevestigen berichtgeving van de NOS hierover. Het advies over het vuurwerkverbod zal donderdag tijdens het Catshuisoverleg worden besproken waarna het kabinet er mogelijk vrijdag een besluit over neemt. De burgemeesters hebben ook gepleit voor een vuurwerkverbod.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag gaf in september aan dit jaar weer een ouderwetse jaarwisseling te willen. Wel met de komst van meer vuurwerkvrije zones in de stad. Ook waren er al vergunningsaanvragen voor vreugdevuren binnen.

Tijdens de vorige jaarwisseling was er ook een vuurwerkverbod. Ziekenhuizen waren toen bijzonder druk met coronapatiënten en het vuurwerkverbod moest voorkomen dat ze het nog drukker zouden krijgen. Door de maatregel nam het aantal vuurwerkslachtoffers flink af tijdens oud en nieuw.

Vuurwerk
Vuurwerk © PXhere

12.713 positieve coronatests, net onder record van 20 december

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 12.713 positieve coronatests geregistreerd. Sinds het begin van de pandemie zijn er maar twee dagen geweest met meer nieuwe gevallen. Op 20 december vorig jaar meldde het RIVM 12.997 besmettingen en op 17 december waren het er 12.778.

In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 80.000 nieuwe gevallen aan het licht gekomen, gemiddeld 11.470 per dag. Er zijn ook maar twee dagen geweest waarop het weektotaal nog hoger lag. Ook dat was in december vorig jaar.

Rotterdam telde de meeste positieve tests, 544 inwoners kregen te horen dat ze het virus onder de leden hebben. In Amsterdam werd het coronavirus bij 504 mensen aangetroffen. Den Haag heeft 306 nieuwe gevallen. Utrecht 278.

Zorgminister De Jonge vraagt om spoedadvies over boosterprik

Hugo de Jonge heeft de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd over de noodzaak van een boosterprik voor mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen. De demissionair minister van Volksgezondheid vroeg daar om vanwege 'de laatste onderzoeksresultaten', zei hij na een corona-overleg met onder anderen justitieminister Ferd Grapperhaus. Die onderzoeken lijken uit te wijzen dat de bescherming van het Janssen-vaccin terugloopt.

De Jonge wijst erop dat leeftijd volgens de Gezondheidsraad de belangrijkste indicator is voor het geven van boosterprikken. Daarom komen eerst de zestigplussers aan de beurt. Hij wil nu weten of de mensen die een prik met Janssen hebben gekregen aan die groep toegevoegd moeten worden. De minister hoopt dat het advies volgende week klaar is.

Sanquin, dat in Nederland verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening, heeft vastgesteld dat de antistoffen die worden aangetroffen in het bloed van donoren het sterkst daalt onder mensen van 60 tot 64 jaar oud. Dat zei Hans Zaaijer van de bloedbank dinsdag in de talkshow Op1. Hij zei dat dit precies de doelgroep is die gevaccineerd is met AstraZeneca. Ook naar deze groep is volgens De Jonge meer onderzoek nodig. Toch zal dat in de praktijk volgens hem niet leiden tot ander beleid omdat de mensen die dit vaccin hebben gekregen vanwege hun leeftijd, gezondheid of werk veelal sowieso in aanmerking komen voor een booster.

Bij farmaceut Janssen in Leiden wordt hard gewerkt aan een coronavaccin
Bij farmaceut Janssen in Leiden wordt hard gewerkt aan een coronavaccin © Janssen Vaccines en Prevention

Geen coronapatiënten bij gekomen in ziekenhuizen

Er zijn in de ziekenhuizen woensdag geen coronapatiënten bij gekomen. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er nu bijna 1650 in het ziekenhuis, evenveel als dinsdag.

Op de verpleegafdelingen liggen 1320 coronapatiënten, acht minder dan dinsdag. Op de intensive cares nam het aantal juist toe met acht, tot 327. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni. Afgelopen 24 uur werden er 177 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 26 nieuwe patiënten opgenomen.

GGD: wij kunnen snel beginnen met boosterprikken

Regionale gezondheidsdiensten hebben alles klaarstaan voor de boosterprikken. 'We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang', laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. Ouderen en mensen die in de zorg werken, zijn als eersten aan de beurt voor een extra coronaprik. Het kabinet besloot eerder dat dit op 6 december zou beginnen, maar dat wordt misschien vervroegd omdat het aantal positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen de laatste weken snel stijgt.

De mensen om wie het gaat, moeten een uitnodiging hiervoor krijgen van het RIVM, zoals ook bij de eerste prikken. Bij de boosterprik krijgen de mensen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerder een ander vaccin kregen. Tussen de tweede prik en de boosterprik moet enkele maanden tijd zitten. Als de tweede prik korter geleden was, komt die persoon nog niet in aanmerking. Bovendien moet er twee weken zitten tussen de boosterprik en de griepprik, die in deze maanden wordt gegeven.

Tweetal opgepakt voor verkopen van valse coronapassen

Een 19-jarige man uit Nootdorp en een 20-jarige vrouw uit Den Haag zijn aangehouden op verdenking van fraude met QR-codes. Het tweetal zou samen betrokken zijn bij de verkoop van valse vaccinatie- en testregistraties, meldt de politie woensdag.

QR-code
QR-code © ANP

Partijen willen advies over boosterprik na AstraZeneca of Janssen

VVD, D66 en PvdA willen een spoedadvies van de Gezondheidsraad over het belang van een extra prik voor mensen die zijn ingeënt met de coronavaccins van AstraZeneca en Janssen, ook als zij jonger zijn dan 60 jaar. Zij hebben daar Kamervragen over gesteld aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

AstraZeneca is met name toegediend aan de leeftijdsgroep tussen 60 en 65 jaar, maar ook aan zorgverleners. Het mede in Nederland ontwikkelde Janssen-vaccin is vooral aan jongere mensen gegeven. Het wordt nu nog maar beperkt gebruikt, AstraZeneca zelfs helemaal niet meer. Het kabinet besloot eerder om alle zestigplussers en zorgpersoneel dat direct in contact komt met patiënten een boosterprik aan te bieden. Het plan is om vanaf december te beginnen met tachtigplussers. Pas later komen andere groepen aan de beurt.

Drukte bij teststraten, wachttijd maken afspraken

Het maken van een afspraak voor het inplannen van een coronatest is op veel plekken in de regio erg moeilijk. Woensdagmorgen was het voor mensen in de Duin- en Bollenstreek en de omgeving van Leiden niet mogelijk om een testafspraak te maken. Wie online via het afsprakensysteem van de overheid een test probeerde in te plannen kreeg de melding ‘Geen testplaats gevonden’.

De afgelopen dagen is er een explosieve toename in coronatests, waardoor het druk is bij de teststraten van de GGD. Voor inwoners die wel een testafspraak kunnen maken is het soms ver rijden. Maandagochtend konden mensen uit het Westland, Alphen a/d Rijn en Gouda alleen in Den Haag terecht voor een coronatest.

Verdubbeling aantal ziekmeldingen bij Haagse scholen baart zorgen

Het toenemende aantal coronabesmettingen baart het Lucas Onderwijs flinke kopzorgen. De Haagse scholenkoepel met tientallen scholen moest meerdere groepen naar huis sturen door de vele ziekmeldingen. Personeel en leerlingen melden zich steeds vaker ziek, merkt directeur Ewald van Vliet. Met name de laatste twee weken loopt het aantal coronabesmettingen snel op.

'Normaal zitten we net iets boven de 5 procent van het aantal ziekmeldingen, nu zitten we rond de 11 procent.'

Petitie seniorenorganisatie KBO-PCOB voor snelle boosterprik 60-plussers

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is een petitie gestart waarin het kabinet en de Tweede Kamer wordt opgeroepen haast te maken met de boosterprik. Wachten tot 6 december is volgens de organisatie te laat. Gusta Willems van KBO-PCOB: 'Het is nu al twee voor twaalf. Er zijn steeds meer zieken onder verpleeghuisbewoners, maar ook huisartsen krijgen meer mensen met coronaklachten op bezoek. De boosterprik moet, voor degene die dat wil, eigenlijk nu al klaarliggen. Laten we dan met 60-plus beginnen.'

Dat de impact van corona op senioren heftig is, heeft het afgelopen jaar wel laten zien, met name in verpleeghuizen. Willems: 'We moeten echt voorkomen dat dat zich herhaalt. En hopelijk hebben we geleerd van toen en kan iedereen in het verpleeghuis voor die extra prik terecht. Dus ook mensen die niet bij het RIVM geregistreerd zijn of niet onder behandeling van de instellingsarts staan.'

Vaccinatie bij GGD-locatie
Vaccinatie bij GGD-locatie © ANP

'Kabinet moet meer doen om lockdowns te voorkomen'

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dringen erop aan dat het demissionaire kabinet meer doet om nieuwe lockdowns te voorkomen. Ze willen dat er sneller boostervaccins beschikbaar komen en dat inspanningen om de vaccinatiegraad te verhogen gericht worden op groepen in de samenleving waarvan nu nog veel mensen niet zijn gevaccineerd. Het op meer plekken invoeren van een coronatoegangsbewijs zien de werkgevers niet zitten.

'Dit werkt niet, is niet handhaafbaar in tijden van personeelskrapte en in dit verband niet effectief', zeggen de invloedrijke lobbyclubs voor het bedrijfsleven in een toelichting. Eerder deze maand werd bekend dat het kabinet overweegt de coronapas ook op de werkvloer in te voeren. Daarnaast wordt gekeken naar de optie om in bepaalde regio's een coronapas te vragen voor toegang tot niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken) en plekken als pretparken en dierentuinen.

KNVB en evenementen: ingrijpen zou weer puur symboliek zijn

De KNVB en de organisatoren van alle grote evenementen en festivals roepen het kabinet op zich op de feiten en cijfers te blijven baseren nu de coronabesmettingen weer snel stijgen. De partijen, die hun krachten hebben gebundeld in de Alliantie van Evenementenbouwers, vrezen dat het demissionaire kabinet weer restricties gaat opleggen aan evenementen, terwijl de feiten volgens de sector al een jaar aantonen dat deze veilig en professioneel worden georganiseerd.

'In de zomer was de eerste reflex na de dansen met Janssen-piek om de evenementen dicht te gooien', stelt Gijs de Jong, die namens de KNVB in de Alliantie zit. 'Er waren geen feiten en cijfers die dat besluit ondersteunden, integendeel. Met de Fieldlab-experimenten hebben we geleerd en aangetoond hoe het mogelijk is om veilig grote evenementen goed te organiseren. Die methode bewijst zich nu al maanden, ondanks de trends in de besmettingen.'

Nederlandse evenementen controleren vanaf het begin op QR-codes en identificatie. De theorie van Fieldlab heeft volgens de Alliantie bij onder meer het Eurovisie Songfestival, Euro 2020 en Amsterdam Dance Event in de praktijk bewezen dat dit systeem waterdicht is. De Alliantie was zeer verbaasd en teleurgesteld dat het demissionaire kabinet die cijfers van Fieldlab, een project waar het zelf aan meedeed, na het dansen met Janssen-debacle opeens opzij schoof. De Jong verwijst naar bron- en contactonderzoek van de GGD. 'Hieruit blijkt dat de meeste besmettingen thuis, bij thuisfeestjes en op de werkvloer plaatsvinden.'

Nachthoreca, ter illustratie
Nachthoreca, ter illustratie © Pxhere

Ook Moderna vraagt goedkeuring coronavaccin voor jonge kinderen

Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden gebruikt bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar. De fabrikant heeft goedkeuring gevraagd bij de toezichthouder voor Europa, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Dat verwacht over twee maanden een besluit te kunnen nemen. De toezichthouder moet de uitkomsten van proeven beoordelen en beslissen of het middel inderdaad gebruikt kan worden voor iedereen van 6 jaar en ouder. Het Moderna-vaccin, dat Spikevax heet, is al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Eerder vroegen Pfizer en BioNTech om goedkeuring van hun coronavaccin voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Het EMA komt waarschijnlijk in december met een oordeel over die aanvraag.

Vaccin
Vaccin © ANP

'Weer meer ic-bedden voor coronapatienten'

'We zijn zeer bezorgd over de druk op de zorg door het oplopende aantal Covid-patiënten.' Dat zegt Regionaal Overleg Acute Zorg West, dat de zorg voor coronapatiënten in onze regio coördineert. Opnieuw is het aantal ic-bedden voor mensen met corona verhoogd, zegt een woordvoerder.

Het aantal voor coronapatiënten gereserveerde bedden op de ic verhogen, moet volgens de woordvoerder een zorginfarct voorkomen. Dat betekent wel dat operaties moeten worden uitgesteld.

Studie: 4 op 10 ic-verpleegkundigen kampen met angst en depressie

Vier op de tien ic-verpleegkundigen ervaren klachten als angst, depressie of posttraumatische stress als gevolg van werk, staat in een onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen en het Rotterdamse Erasmus MC. Zij deden in oktober onderzoek onder zeshonderd ic-verpleegkundigen in heel Nederland.

Volgens de onderzoekers heeft de helft van de deelnemende verpleegkundigen een verhoogd risico op uitval door vermoeidheid gerelateerd aan het werk. 'Een op de vier ic-verpleegkundigen heeft sinds de Covid-19-pandemie een periode niet kunnen werken, vooral vanwege fysieke of mentale klachten. Een kwart van hen is nu nog steeds niet volledig aan het werk', staat in de studie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de drie overweegt om te stoppen als ic-verpleegkundige.

OMT komt met advies over mogelijke nieuwe regels

Het Outbreak Management Team (OMT) komt woensdagmiddag weer bij elkaar om te praten over de huidige coronasituatie in Nederland. De experts bespreken met elkaar of er meer nodig is om het aantal besmettingen in Nederland terug te dringen. Het OMT zal vervolgens met een advies komen aan het kabinet. Sinds zaterdag moeten mensen op meer plekken een coronapas laten zien en weer mondkapjes op in publieke binnenruimtes.

De experts van het OMT, onder wie RIVM-baas Jaap van Dissel, praten donderdag het kabinet bij tijdens een overleg in het Catshuis. Het definitieve besluit valt vrijdag, waarna zeer waarschijnlijk een persconferentie volgt met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Het is nog niet zeker dat er dan daadwerkelijk nieuwe regels worden aangekondigd. Mogelijk vindt het kabinet het nog te vroeg om al conclusies te trekken, nadat vorige week zaterdag aangescherpte regels ingingen. De effecten daarvan zijn vrijdag nog vrijwel niet te zien.

RIVM-baas Jaap van Dissel
RIVM-baas Jaap van Dissel © ANP

61 tot 65-jarigen hebben minste antistoffen

Gevaccineerde mensen tussen de 61 en 65 jaar hebben een stuk minder antistoffen tegen corona dan gevaccineerde mensen in andere leeftijdsgroepen. Dat zei arts-microbioloog bij bloedbank Sanquin Hans Zaaijer dinsdagavond aan tafel bij talkshow Op1. Volgens Zaaijer is dat precies de groep die via de huisarts het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen. "Het lijkt dat dat een vaccin is dat minder goede, hoge antistoffen geeft dan de mRNA-vaccins."

Sanquin onderzocht de hoeveelheid antistoffen bij ongeveer 1400 gevaccineerde bloeddonors. Daaruit bleek onder meer dat hoe langer geleden iemand gevaccineerd is, hoe lager de antistoffen zijn. Volgens Zaaijer hebben de allerjongste donors, van 18 tot 25 jaar, gemiddeld bijna acht keer meer antistoffen in hun bloed dan de mensen uit de groep van 61 tot 65 jaar. Ook een oudere groep, van 71 tot 75-jarigen, heeft gemiddeld twee keer zoveel antistoffen in het bloed, terwijl deze groep eerder gevaccineerd is dan de 61- tot 65-jarigen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.

Meer nieuws

Adblock test (Why?)


Coronavirus: KNVB en evenementen: ingrijpen zou weer puur symboliek zijn - Omroep West
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...