Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat wettelijk regelen dat de kinderen langer in de huurwoning mogen blijven wonen, ook als de verhuurder daar niet mee instemt.
Nu hebben kinderen als medebewoners geen rechten en kunnen ze na twee maanden uit huis worden gezet. Ze kunnen niet zomaar het huurcontract van hun ouders overnemen. Naar schatting gaat het jaarlijks om enkele tientallen gevallen.
Gedragscode
Omdat de wettelijke regeling tijd vergt, heeft Ollongren nu al een gedragscode afgesproken met onder meer de koepel van woningcorporaties Aedes en organisaties van particuliere verhuurders. De verhuurders beloven nu al maatwerk te bieden, om te voorkomen dat de kinderen zonder woning komen te zitten.
Ollongren: "Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van dit verlies. Dankzij de afspraken hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie. Dat geeft meer rust en komt ten goede aan het rouwproces."
De 22-jarige Sammy-Jo had die rust vorig jaar niet, toen zij haar vader verloor aan longkanker. Ze wilde graag in het ouderlijk huis blijven wonen vanwege de herinneringen. Maar de woningcorporatie was onverbiddelijk. Sammy-Jo moest er uit. Tegenover Editie NL vertelde ze hoe machteloos ze zich voelde.
Er waren meer voorbeelden, het ene nog schrijnender dan het andere. Het was reden voor VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis om zich ermee te gaan bemoeien. Hij diende een motie in, waarin hij vroeg om de kinderen na het overlijden van hun ouders menselijk te behandelen. De voltallige Tweede Kamer steunde de motie. Vervolgens is demissionair minister Ollongren met verhuurders gaan praten om de wens van de Kamer te verwezenlijken.
Tijdelijk contract
Het is de bedoeling dat de kinderen eerst een tijdelijk contract krijgen voor de ouderlijke woning, van maximaal 2 jaar. De verhuurder kijkt of de ouderlijke woning passend is voor de kinderen en verlaagt zo nodig de huur. Is de woning niet passend dan moet de verhuurder voor vervangende woonruimte zorgen.
Als de wettelijke regeling een feit is, geldt die voor zowel de sociale als de private huursector.
Kinderen na overlijden ouders niet meer uit huis gezet - RTL Nieuws
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar