Mbo-studenten lopen honderden euro's per jaar mis doordat ze geen zorgtoeslag aanvragen of helemaal geen belastingaangifte doen, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzocht. Het instituut meldt maandag dat slechts een derde van alle mbo'ers het afgelopen jaar aangifte heeft gedaan.
Studenten met een bijbaan krijgen vaak geld terug als ze aangifte doen, gemiddeld zo'n 180 euro per jaar. Met de zorgtoeslag, bedoeld om de zorgverzekering betaalbaar te houden, zijn nog grotere bedragen gemoeid. Als je die niet aanvraagt, "ontbreekt er zomaar 1.000 euro per jaar op je rekening", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Een kwart van de mbo-studenten die geen zorgtoeslag aanvragen, weet niet wat zorgtoeslag is. Ook over andere fiscale kwesties bestaat veel onwetendheid. Zo weet slechts de helft van de mbo'ers dat ze hun studentenreisproduct moeten stopzetten als ze klaar zijn met hun opleiding. Doen ze dat niet en reizen ze ermee, dan krijgen ze een boete.
Om financiële problemen bij mbo-studenten te voorkomen, vindt het Nibud het noodzakelijk dat het studiefinancieringsstelsel sterk wordt vereenvoudigd. Studenten op niveau 1 en 2 zouden de studiefinanciering bijvoorbeeld kunnen ontvangen zonder hem te hoeven aanvragen, op eenzelfde manier als waarop ouders kinderbijslag ontvangen.
Het Nibud constateert wel dat het percentage studenten met schulden is gedaald van 37 procent naar 28 procent. Het instituut denkt dat de coronapandemie hier een rol in speelt en dat de daling tijdelijk zal zijn.
Mbo-student loopt veel geld mis door onbekendheid met zorgtoeslag - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar