N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Flitsbezorgers De magazijnen van flitsbezorgers als Gorillas staan vaak in drukke woonwijken en zorgen voor overlast. Het Amsterdamse stadsbestuur blokkeert hun komst voor ten minste één jaar.
Je zag ze de afgelopen maanden overal in de grote steden verschijnen: dark stores. De magazijnen van flitsbezorgers als Gorillas en Getir zien er, vriendelijk gezegd, niet al te uitnodigend uit. Ramen dichtgeplakt met folie, elektrische fietsen voor de deur en plukjes koeriers – helm, zware kleding, oordopjes – op de stoep.
In Amsterdam waren er begin dit jaar naar schatting dertig van dit soort distributiepunten. Waarschijnlijk zijn het er inmiddels al meer, want flitsbezorging (‘boodschappen bezorgd binnen tien minuten’) is in de stad bezig aan een onstuimige opmars.
Lees ook deze reportage over de overlast van flitsbezorgers in AmsterdamEén jaar geen vergunningen
Tot nu toe. Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft per direct de vestiging van nieuwe dark stores in de stad geblokkeerd: ten minste één jaar worden geen vergunningen meer verstrekt. Het besluit is woensdagavond in het geheim bekrachtigd door de gemeenteraad en meteen de volgende ochtend ingegaan, om te voorkomen dat flitsbezorgers op de valreep nieuwe huurcontracten zouden afsluiten.
De razendsnelle opkomst van levensmiddelenkoeriers op elektrische fietsen leidde de afgelopen maanden op verschillende plekken in Amsterdam tot bewonersprotest. Om zo snel mogelijk bij hun klanten te kunnen zijn, vestigen de flitsbezorgers hun magazijnen midden in in de stad, in drukke buurten als De Pijp en De Baarsjes. De koeriers zorgen hier voor overlast, doordat ze continu af en aan rijden, de stoep blokkeren met geparkeerde fietsen en rondhangen in afwachting van een volgende bezorging – vaak tot ’s avonds laat.
Met hun afgeplakte ramen en gesloten karakter (je kunt er niet binnenlopen voor een boodschap) zetten de dark stores volgens de gemeente de leefbaarheid in wijken onder druk. En dan is er nog het continue laden en lossen voor de bevoorrading. „De dark stores dragen over het algemeen niet positief bij aan de representativiteit van de omgeving”, schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) aan de gemeenteraad.
Het moratorium van één jaar wil Van Doorninck gebruiken om specifiek beleid te maken tegen de komst van dark stores. Tot nu toe kon het stadsbestuur via de reguliere weg van een bestemmingsplan niets ondernemen tegen nieuwe magazijnen, zoals dat wel kan bij supermarkten. Tegen Het Parool zegt Van Doorninck dat dark stores „in de toekomst in ieder geval niet in woonwijken mogen komen”.
In een eerste reactie laat Gorillas weten „verbaasd” te zijn over het „plotselinge besluit” van de gemeente. „Wij zijn erg teleurgesteld en zullen onderzoeken welke verdere stappen wij kunnen ondernemen.”
Amsterdam verbiedt per direct nieuwe 'dark stores' - NRC
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar