“Naar aanleiding van het rapport van de TU Delft en de vragen van de Kamer wil ik nader laten onderzoeken in welke specifieke omstandigheden een coronatoegangsbewijs gebaseerd op 2G ingezet kan worden, zodat het een proportionele maatregel kan zijn,” schrijft Kuipers aan de Tweede Kamer.
Daarmee schuift het kabinet 2G noodgedwongen opnieuw op de lange baan. Met de komst van de veel besmettelijker omikronvariant nam de kritiek op de 2G-coronapas begin dit jaar al toe.
Omstreden middel
Het kabinet beschouwde het instrument als optie om eerder uit een lockdown te komen, maar politiek was het middel zwaar omstreden. Alleen VVD, D66 en later CDA (samen 72 van de 150 zetels) toonden zich voorstander, andere partijen bleven kritisch. Ze menen dat het middel tweedeling zaait, en na een nieuwe wetenschappelijke analyse bleek ook de virologische meerwaarde marginaal.
Daarmee leek het politieke doodvonnis getekend voor het plan, al wil minister Kuipers het niet weggooien, meldt zijn woordvoerder. “Uit de studie van de TU Delft blijkt dat de meerwaarde van de 2G-coronapas bij omikron beperkt is. Maar wellicht heeft het wel een effect onder bepaalde omstandigheden of bepaalde virusvarianten. Dan wil je niet het hele plan in de versnipperaar gooien, maar heb je het liever in de gereedschapskist.”
Rooskleurig effect
Nieuw onderzoek moet nu aantonen of de coronapas voor gevaccineerde of genezen personen nog haalbaar is. Of de coronapas nog wel goed werkt, is voer voor discussie. Minister Kuipers spiegelde de effecten volgens onderzoekers te rooskleurig voor toen hij zei dat 2G ‘tot wel vijftien procent’ van het aantal infecties zou remmen.
Het werkelijke effect zou kleiner zijn omdat de nieuwe variant makkelijker door de vaccinatiewal breekt en omdat de coronapas helemaal niet zo breed wordt ingezet als in het door Kuipers geciteerde rekenvoorbeeld.
Kabinet stelt 2G-plan uit na kritisch rapport en tegenstand in Tweede Kamer - Parool.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar