Rechercher dans ce blog

Senin, 21 Februari 2022

Nooit eerder zo veel meldingen: minstens half miljard euro stormschade - NOS op 3

Windmolens in de storm

Windmolens profiteerden de afgelopen dagen juist van de harde wind. Donderdag was er zelfs sprake van een record. Die dag produceerden windmolens 6,84 gigawatt energie, 40 procent van de energie die in Nederland dagelijks nodig is, blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl.

Ook vrijdag, de dag van storm Eunice, was bijzonder. Door de zware storm werd het overgrote deel van de windmolens stilgelegd.

"Normaal gesproken is een stormfront vrij lokaal, dan staan windmolens ook lokaal stil", zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. "Maar nu stonden in het hele land 12 uur lang 80 procent van de windmolens op zee en 90 procent van de windmolens op land uit. Dat heb ik nog nooit meegemaakt in de vijf, zes, jaar dat ik het bijhoud."

Windmolens komen ongeveer bij windkracht 10 stil te staan, zegt Visser. De mechanische belasting van de molen wordt dan te groot. "Je zou windmolens kunnen bouwen die die windkrachten aankunnen, maar dat wordt heel erg duur. En omdat het zo weinig voorkomt, is dat het niet waard."

Adblock test (Why?)


Nooit eerder zo veel meldingen: minstens half miljard euro stormschade - NOS op 3
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...