Rechercher dans ce blog

Kamis, 17 Maret 2022

Van alleenheerschappij tot versplintering: 7 opvallende verkiezingsuitslagen - NOS

Den Bosch heeft meest versplinterde gemeenteraad

In Den Bosch haalden zestien partijen de gemeenteraad. Van die zestien partijen hebben er zeven 1 zetel. Dat wordt op zijn zachtst gezegd een uitdaging bij de vergaderingen de komende vier jaar, schrijft Omroep Brabant. Andere steden waar de raadszetels onder zestien partijen verdeeld worden zijn Maastricht en Almere.

Sjef van Creij, die in zijn eentje in de raad komt voor zijn partij gewoon ge-DREVEN, denkt te weten waar de versplintering in Den Bosch door komt: "Dat komt door onvrede over de heersende macht. De kiezers gaan dan op zoek naar iets anders." In de stad wordt rekening gehouden met lange raadsvergaderingen. "Het moet geen Poolse landdag worden", zegt Paul van der Krabben van Bosch Belang (1 zetel). "Dit gaat het zeker niet korter maken", zegt Mike van der Geld van D66 (zes zetels). "We moeten nu gaan kijken hoe we dat gaan organiseren."

De Mos wint in Den Haag, ondanks onderzoek

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is opnieuw de grootste geworden in Den Haag. De partij krijgt 9 zetels, ondanks de verdenking van corruptie die justitie heeft tegen leider Richard de Mos. Door het corruptieonderzoek naar De Mos is het zeer de vraag of andere partijen met hem willen samenwerken. "We weten dat partijen ons willen uitsluiten en dat is een drama", zegt hij tegen Omroep West.

"We willen graag besturen, we willen dingen anders in Den Haag." De huidige coalitie van GroenLinks, D66, VVD, PvdA en CDA behoudt de meerderheid. Mocht De Mos er niet uitkomen bij de onderhandelingen, dan kan deze mogelijk voortgezet worden.

Van Rey blijft ook na veroordeling dominant in Roermond

Jos van Rey is met zijn Liberale Volkspartij Roermond wederom de grootste geworden. De voor corruptie veroordeelde Van Rey gaat er voor de derde keer op rij met de winst vandoor. Z'n partij kreeg bijna een derde van de stemmen, en ging er zelfs twee zetels op vooruit.

Dat betekent overigens niet dat de partij in het college komt. De afgelopen jaren werden al, ondanks de winst bij de vorige twee verkiezingen in de oppositie gesleten. De vraag is nog of dit nu weer zal gebeuren.

Gisteren kwam Roermond in het nieuws nadat bekend was geworden dat burgemeester Rianne Donders van Roermond aangifte heeft gedaan van ronselen van stemmen. Het is nog niet bekend of daar politieke partijen bij betrokken zijn. Eerder is Jos van Rey wel voor een soortgelijk vergrijp veroordeeld.

De lokale partijen zijn de grote winnaar geworden van de verkiezingen:

Adblock test (Why?)


Van alleenheerschappij tot versplintering: 7 opvallende verkiezingsuitslagen - NOS
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...