Rechercher dans ce blog

Sabtu, 30 April 2022

De Nederlandse miljoenen van Invest-NL gaan vooral naar buitenlandse fondsen - NRC

Investeringsfonds Met Invest-NL wilde Rutte III investeren in Nederlandse bedrijven die kansrijk zijn, maatschappelijk relevant en die moeilijk aan financiering komen. De missie blijkt lastig. „Waanzin dat Invest-NL daar nog eens geld bovenop wil gooien.”

Illustratie Pepijn Barnard

Het leek zomaar een woensdagmiddag op een winderig industrieterrein bij Delfzijl, maar volgens aanwezigen was het een historisch moment: op 20 april ging de eerste paal de grond in van de nieuwe fabriek van Avantium. Over twee jaar fabriceert het duurzame chemiebedrijf hier op grote schaal biologische plastics, met tarwe en maïs als belangrijkste grondstoffen.

De bouw van de fabriek kost 180 miljoen euro. Dat Avantium het geld bijeen kreeg, is voor een belangrijk deel te danken aan Invest-NL, het investeringsfonds van de overheid dat sinds twee jaar actief is. Van de benodigde 90 miljoen aan leningen neemt Invest-NL een derde voor zijn rekening. De rest komt van Nederlandse banken als ABN Amro, Rabobank en ING.

„Ik ben er heel erg trots op dat het gelukt is”, zegt Leo Holwerda, directeur Capital bij Invest-NL. „Het plan voor deze fabriek lag er al vier jaar, het was echt een financiële puzzel die we rond moesten zien te krijgen. Zonder onze betrokkenheid waren de banken er minder snel ingestapt, denk ik. Ze weten dat wij altijd grondig onderzoek doen. Dat geeft vertrouwen.”

De financiële steun aan de Avantium-fabriek en het wervende effect op andere investeerders, zijn precies de redenen waarom Invest-NL onder het vorige kabinet-Rutte werd opgericht. „Financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt,” luidt de missie van het fonds. Met name op het gebied van de energietransitie en duurzaamheid moeten de miljoenen van Invest-NL innovaties mogelijk maken die anders niet van de grond komen, omdat ze voor reguliere investeerders te risicovol zijn.

Tegelijk onderstreept de steun aan Avantium de zoektocht waarin het fonds ruim twee jaar na de aftrap nog altijd verwikkeld is. Het is namelijk veruit zijn grootste lening aan een Nederlands bedrijf tot nu toe. Zulke directe investeringen vormen een kleine minderheid binnen het investeringsportfolio van het fonds. Van het beschikbare budget, 1,7 miljard euro, heeft Invest-NL op dit moment ruim 500 miljoen euro gecommitteerd. Slechts 161 miljoen hiervan ging direct naar bedrijven; ruim twintig ondernemingen kregen geld. Het leeuwendeel, 340 miljoen euro, stak Invest-NL in andere investeringsfondsen.

De meeste van die fondsen zijn niet specifiek op Nederland gericht, maar investeren internationaal. Dat lijkt op het eerste gezicht in strijd met de wettelijke verplichting dat alle investeringen „ten bate van de Nederlandse economie” moeten komen. Alleen al dit jaar stak Invest-NL 45 miljoen euro in vier internationaal opererende fondsen, waarvan er twee in Luxemburg geregistreerd staan en één in België. Ook in 2020 en 2021 gingen tientallen miljoenen naar investeringsfondsen met een Europese of wereldwijde focus, blijkt uit een inventarisatie van NRC.

Volgens Invest-NL zijn die internationale investeringen geen probleem. De ontvangende fondsen zeggen toe het dubbele ervan terug in Nederland te investeren. Een fonds dat 10 miljoen euro krijgt, zoals het Belgische imec.xpand eind maart, moet dus de komende jaren 20 miljoen euro in Nederlandse ondernemingen steken. „Dat is een keiharde afspraak, die we met al onze fondsen maken”, zegt Holwerda. „Dat schrijven we echt met ze op.”

Meerdere betrokken fondsmanagers bevestigen dit. Al stellen ze ook dat het gaat om een gentlemen’s agreement, niet zozeer om een juridisch afdwingbaar contract. De eis het dubbele bedrag terug in Nederland te investeren komt van Invest-NL zelf en niet van de enige aandeelhouder, het ministerie van Financiën. Om politieke inmenging te voorkomen, is bij de start afgesproken dat Invest-NL volledige autonomie heeft over de bestedingen.

Krassen oplopen

De keuze om in internationale fondsen te stappen, tekent hoe lastig de opdracht is die Invest-NL bij de start vanuit de Tweede Kamer meekreeg. Het fonds beloofde aanvankelijk te gaan investeren in Nederlandse scale-ups op het gebied van de energietransitie. „Voor minder dan 5 miljoen hoef je bij ons niet aan te kloppen”, zei toenmalig topman van Invest-NL Wouter Bos in januari 2020 in NRC. Zijn fonds mocht „meer krassen oplopen” dan marktpartijen, en zou daarom risicovollere innovaties kunnen ondersteunen. Tegelijkertijd moeten de investeringen gewoon rendement opleveren: „een paar procent” per jaar, volgens voormalig minister van Financiën Bos (PvdA).

Lees hier het interview met Wouter Bos uit 2020 over Invest-NL: ‘Voor minder dan 5 miljoen hoef je hier niet aan te kloppen’

De dubbele doelstelling zowel maatschappelijke impact als rendement na te streven, droeg eraan bij dat Invest-NL al snel meer nadruk ging leggen op investeren via andere fondsen, zeggen oud-werknemers. Die richten zich ook regelmatig op een ander soort bedrijven dan Invest-NL bij de start beoogde. Zo gaat er geld naar start-ups die veel kleinere bedragen nodig hebben dan 5 miljoen, en naar bedrijven in heel andere sectoren dan de energietransitie.

Via het Dutch Future Fund, dat Invest-NL samen met de Europese Investeringsbank opzette, ging bijvoorbeeld 5 miljoen euro naar het Belgische Fortuno Capital, dat in Europese softwarebedrijven investeert. Keen Venture Partners, dat geld in jonge techbedrijven steekt, kreeg uit hetzelfde fonds 10 miljoen. Vorig jaar zomer lanceerde Invest-NL samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een nieuw fonds dat het midden- en kleinbedrijf moet ondersteunen met leningen van minder dan 2 miljoen euro.

Daar komt bij dat het Nationaal Groeifonds, waarmee het kabinet „duurzame economische groei” in Nederland wil aanjagen, sinds kort miljarden uitkeert; óók aan bedrijven in de duurzaamheids- en transitiesector. Bovendien besloot topman Wouter Bos onlangs te vertrekken naar zorgverzekeraar Menzis, waarvan hij per 1 mei bestuursvoorzitter wordt. Het roept allemaal de vraag op: wat is ruim twee jaar na de start de toegevoegde waarde van Invest-NL gebleken? In hoeverre financiert het echt projecten „die niet financierbaar lijken”? En welke ruimte blijft er over naast het subsidiegeweld van het Nationaal Groeifonds en het vergelijkbare Klimaatfonds – de financiële speeltjes van het níeuwe kabinet-Rutte?

Alles wat rendabel is, wordt al door de markt gefinancierd

Slagkracht vergroten

Directeur Capital Leo Holwerda maakt zich over die toegevoegde waarde geen enkele zorg, vertelt hij op het Invest-NL-kantoor nabij treinstation Amsterdam Sloterdijk. „Ik geloof wel dat we enige scepsis hebben moeten overwinnen. Je hoort heel vaak dat er al genoeg liquiditeit in de markt is, maar veel bedrijven die in deeptech [technische innovatie die forse investeringen vergt] of cleantech [innovaties op het gebied van duurzaamheid of energietransitie] zitten, kunnen nog altijd heel moeilijk financiering vinden. Die markten moeten nog ontwikkeld worden. Ik ben er heilig van overtuigd dat wij daar een belangrijke rol in kunnen spelen.”

Dat Invest-NL tot nu toe meer geld in andere fondsen steekt dan in bedrijven, heeft volgens hem een simpele reden: het vergroot de slagkracht. „Bij al die fondsen werken mensen die met specifieke deals aan de slag gaan, en die specialismen hebben die wij niet altijd zelf opgebouwd. Op deze manier kunnen we veel meer geld voor de juiste doelen aan het werk krijgen.”

Holwerda is trots op wat in twee jaar tijd is neergezet, benadrukt hij: er staat een organisatie met negentig werknemers, van wie velen uit de financiële wereld komen, met een investeringsportefeuille van een half miljard euro. Het volledige budget is nog lang niet uitgegeven, maar het fonds ligt volgens hem op schema. „Dat sommige mensen dachten dat wij wel even 1,7 miljard euro weg zouden zetten, was simpelweg een verkeerde verwachting. Dat is nooit de bedoeling geweest.” 250 miljoen euro per jaar investeren is het doel, zegt hij.

Lange aanloopfase

Bij de officiële aftrap in januari 2020 had Invest-NL al een lange aanloopfase achter de rug. Het eerste kabinetsplan voor een nationale investeringsbank dateert uit 2016. Uiteindelijk steggelde de Tweede Kamer tot in 2019 over de precieze missie die het fonds moest krijgen. Intussen uitten private investeerders kritiek, omdat ze oneerlijke concurrentie vanuit de overheid vreesden. Bij de start beloofde Wouter Bos ondanks die weerstand een fonds met „stevige ambities: wij willen in vijf jaar tijd de hoeveelheid risicokapitaal voor de energietransitie verviervoudigen”. Er lag een hele stapel aanvragen op de plank, vertelde hij in NRC: „We hebben in de aanloopfase zo’n vijftig projecten in de pijplijn, waarvan 70 tot 80 procent betrekking heeft op de energietransitie.”

Volgens twee oud-medewerkers, die met NRC spraken op voorwaarde van anonimiteit, viel dat in de praktijk tegen. „Er waren in het begin heel weinig projecten”, zegt er een. „De pijplijn zat helemaal niet zo vol, de hoeveelheid geschikte aanvragen was beperkt”, zegt de ander. Een probleem was volgens beide oud-werknemers dat Invest-NL alleen geld mocht steken in bedrijven waar marktpartijen hun handen niet aan durfden te branden. Hierdoor meldden zich veel aanvragers die overal al waren afgewezen wegens een gebrek aan potentie. „Er kwam veel langs dat echt niet kansrijk was. En bij de projecten die wel kans maakten, bleek het moeilijk om aan te tonen dat de markt er echt geen interesse in had”, zegt een van de oud-werknemers.

Het leidde al tijdens het eerste jaar tot kritiek uit de markt dat Invest-NL te traag op gang kwam. In september 2020 waren nog nauwelijks directe investeringen gedaan. Een speciale pot van 100 miljoen euro die Invest-NL bestemde voor bedrijven die getroffen werden door de coronapandemie, had slechts 4 miljoen uitgekeerd. „Het was ook een moeilijke uitgangspositie: alles wat rendabel is, wordt in principe al door de markt gefinancierd”, zegt een andere betrokkene uit de beginfase die anoniem wil blijven. „Mede daarom is er gezegd: we halen de doelstelling niet, dus we passen de uitgangspunten wat aan om gehoor te geven aan de kritiek.”

De vraag is ook of in Nederland genoeg ondernemers te vinden zijn die behoefte hebben aan het geld van Invest-NL. Eerdere vergelijkbare fondsen liepen tegen dat probleem aan. Het Dutch Venture Initiative (DVI) bleek in 2017, drie jaar na de start, nog maar 60 van de 400 miljoen beschikbare euro’s te hebben uitgegeven. Ook het DVI stak een groot deel van het geld in internationale fondsen. De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) – die vanaf 2014 verwachtte 3 miljard euro van pensioenfondsen en verzekeraars in Nederlandse bedrijven te kunnen investeren, onder meer op het gebied van energietransitie en duurzaamheid – hield er na vier jaar wegens een gebrek aan aanvragen mee op.

Een van de eerste investeringen van Invest-NL was in CapitalT, een techfonds met een omvang van 50 miljoen euro, dat geld steekt in Europese start-ups die tot 3 miljoen euro groeikapitaal nodig hebben – bij voorkeur ondernemingen geleid door een divers team. „Wij waren de eersten die met zo’n fonds kwamen, dus het was niet echt makkelijk om geld op te halen”, vertelt Eva de Mol, die CapitalT samen met Janneke Niessen oprichtte. Invest-NL stelde 5 miljoen euro beschikbaar. „Dat heeft voor ons als een vliegwiel gewerkt, het hielp institutionele investeerders aan boord te krijgen. Het is een stamp of approval.”

Toch merkte ook De Mol dat Invest-NL nog zoekende was. „Het kostte wel veel tijd om ze definitief aan boord te krijgen. Dat komt natuurlijk omdat het belastinggeld is, maar het was ook best onduidelijk wat er wel en niet binnen het mandaat paste.”

Het is geld op zoek naar bedrijven in plaats van andersom

Dat Invest-NL via CapitalT ook investeert in start-ups in andere Europese landen, vindt De Mol alleen maar verstandig. „Als je alleen in Nederlandse fondsen gaat zitten, doe je jezelf echt tekort.” Invest-NL heeft volgens haar baat bij een internationaal netwerk.

Net als andere fondsen heeft CapitalT toegezegd het dubbele van de ingelegde 5 miljoen in Nederland te investeren. Elk kwartaal overleggen ze aan Invest-NL een overzicht waarin niet alleen financiële resultaten staan, maar ook hoeveel werkgelegenheid in Nederland gecreëerd is. De Mol: „Ze nemen dat echt serieus. De samenwerking is gewoon heel goed.”

Ook andere betrokken fondsmanagers noemen het logisch dat Invest-NL verder kijkt dan de landsgrenzen. Jeroen Kelder van Infinity Recycling, een fonds dat investeert in start-ups die plasticvervuiling tegengaan en onlangs 15 miljoen euro van Invest-NL kreeg: „In de transitie naar een circulaire economie loopt Noordwest-Europa voorop. Voor ons liggen er dus kansen verspreid over de gehele regio. Via ons helpt Invest-NL de markt voor recyclebare plastics verder te ontwikkelen, daar profiteert de Nederlandse economie direct of indirect van.”

Het fonds van Infinity Recycling is statutair gevestigd in Luxemburg, volgens Kelder omdat daar de meeste expertise voor het managen van fondsen zit. Ook het European Circular Bioeconomy Fund, dat in januari 10 miljoen euro ontving, is in Luxemburg gevestigd.

Niet iedereen vindt het een verstandige stap. Oud-bankier Jan van Rutte, die ooit als ‘kwartiermaker’ de marktpotentie van het in 2018 opgedoekte NLII onderzocht: „Als gedachte vind ik investeren in fondsen prima. Maar ik ben er geen voorstander van om dat internationaal te doen, als de focus niet primair op Nederland ligt en Invest-NL er geen directe invloed op heeft. Het fonds zou zich juist meer op de forse uitdagingen in Nederland moeten richten. Er zijn genoeg grote Nederlandse partijen die samen willen investeren, zeker wanneer de focus op duurzaamheid ligt. Ik zou dat een gemiste kans vinden.”

Geen gebrek aan investeerders

Daar komt bij dat de internationale fondsen over het algemeen niet kampen met een gebrek aan investeerders. Unovis bijvoorbeeld, dat vanuit Nederland wereldwijd investeert in fabrikanten van plantaardige proteïnen, wilde begin dit jaar 75 miljoen euro ophalen voor een tweede fonds. Uiteindelijk stokte de teller pas bij 146 miljoen euro. Daarvan was 10 miljoen afkomstig van Invest-NL. Ook het Belgische imec.xpand haalde in maart tientallen miljoenen euro’s meer op dan de oprichters hadden verwacht: van de 150 miljoen opgehaalde euro’s kwamen er 10 miljoen van Invest-NL.

„Het is eigenlijk waanzin om daar als Invest-NL nog eens geld bovenop te gooien”, zegt Melvin Könings van adviesbureau Lysias, dat zich bezighoudt met financieringen op het snijvlak van markt en overheid. „De investeringsfondsen voor start-ups puilen al uit, het is geld op zoek naar bedrijven in plaats van andersom. Het strookt ook helemaal niet met de doelstelling om marktfalen tegen te gaan, de toegevoegde waarde is hier gering.”

Könings wijt het aan de „weeffout” dat Invest-NL jaarlijks rendement moest zien te behalen, maar dat het zogeheten ‘normrendement’ nog altijd niet is vastgelegd. Volgens Holwerda gebeurt dat later dit jaar. Het fonds had volgens hem tijd nodig om te ontdekken wat een realistische financiële doelstelling is. Het normrendement zal volgens hem niet ver afwijken van andere staatsdeelnemingen, zoals de NS of ontwikkelingsbank FMO, die vaak 4 tot 5 procent rendement nastreven.

Wat daarbij kan helpen is een samenwerking met het onlangs gelanceerde Nationaal Groeifonds. Invest-NL is daar al nadrukkelijk mee bezig, vertelt Holwerda. „Natuurlijk is het zo dat bedrijven liever daar aankloppen als ze de keuze hebben, want het gaat om subsidies. Maar bij veel innovaties kun je een deel subsidiëren, en voor een ander deel met ons in zee gaan. Sommige bedrijven hebben al de opdracht gekregen eerst met ons te gaan praten. Ik zie dat de komende jaren vaker gebeuren.”

Adblock test (Why?)


De Nederlandse miljoenen van Invest-NL gaan vooral naar buitenlandse fondsen - NRC
Read More

Laatste dag om belastingaangifte te doen - RTL Boulevard

Circa 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen een uitnodiging om belastingaangifte te doen over 2021. Dit kon vanaf 1 maart. Vrijdagochtend stond de teller op ruim 8,8 miljoen ontvangen aangiftes, meldt een woordvoerder van de Belastingdienst. Dat komt doordat ook mensen die niet verplicht zijn om aangifte te doen dat soms doen.

De afgelopen dagen zag de Belastingdienst een stijging in het aantal aangiftes, vertelt de woordvoerder. "We zien doorgaans aan het begin en aan het einde van de aangifteperiode dat het aantal aangiftes dat binnenkomt wat hoger ligt." Op extra veel aangiftes de laatste dag voor de deadline is de Belastingdienst 'helemaal ingesteld'. "De systemen staan er goed bij."  

Adblock test (Why?)


Laatste dag om belastingaangifte te doen - RTL Boulevard
Read More

Spoedoverleg over schip met Russische gasolie dat voor kust Amsterdam ligt - RTL Boulevard

Als bestemming van het schip staat nu de terminal van het bedrijf Evos in de Amsterdamse Afrikahaven genoteerd. Bij Evos was niemand bereikbaar voor een reactie.

Rond de mogelijke komst van het schip is ophef ontstaan vanwege de Russische lading. Er gelden vanwege de oorlog in Oekraïne sancties tegen Rusland. Het schip vaart echter niet onder Russische vlag maar onder de vlag van de Marshall Eilanden. Bovendien is er een uitzondering op de sancties voor brandstof en voedselproducten.

In Zweden geweigerd

De Sunny Liger was eerder onderweg naar Zweden maar werd daar geweigerd. Dat kwam niet omdat de Zweedse autoriteiten het schip weigerden, maar omdat de Zweedse havenarbeiders zich verzetten tegen het aanmeren.

De Nederlandse vakbond FNV deed, toen het schip daarna koers zette naar Nederland, een oproep om het ook hier te weigeren. Het lag gisteren vanaf twaalf uur 's middags voor de kust vlakbij Rotterdam, waar het volgens de vakbond eerst van de aankomstlijst afgehaald was en er later weer opstond. Toch mocht het de haven niet in, na druk van de vakbond, zo stelt FNV Havens.

Niet aanmeren

"In Zweden hebben de havenarbeiders het fatsoen om het schip te weigeren en het zou van VOC-mentaliteit getuigen als Nederland het schip wel laat aanmeren. Het schip is geen normale klant van de Rotterdamse haven en ik roep de havenarbeiders dan ook op om daar met hun poten van af te blijven", aldus vakbondsleider Niek Stam van FNV Havens gisteren.

Daarna zette het schip rond zeven uur koers richting Amsterdam.

"We hebben gisteravond laat nog allerlei partijen in de Amsterdamse haven verzocht om het schip niet te laten aanmeren en niet te behandelen", zo zegt vakbondsbestuurder Asmae Hajjari van FNV havens zaterdagochtend.

Overleg om 9.00 uur

"Dat is gelukt, de partijen hebben rond middernacht besloten het schip buiten de haven voor anker te laten liggen. Hij wordt niet naar binnen gesleept."

Om 9.00 uur hebben de diverse betrokkenen overleg over de situatie, bevestigen FNV Havens en het Havenbedrijf Amsterdam. Daarna zou duidelijk moeten worden wat er moet gebeuren met het schip. Wegsturen, voor de kust (buiten de zeesluis IJmuiden) voor anker laten liggen of laten aanmeren.

Adblock test (Why?)


Spoedoverleg over schip met Russische gasolie dat voor kust Amsterdam ligt - RTL Boulevard
Read More

Kamis, 28 April 2022

Twitter groeit harder, kijkt niet vooruit vanwege overname Elon Musk - NOS

Voor het eerst in bijna twee jaar heeft Twitter een kleine groeispurt in het aantal dagelijkse actieve gebruikers. Het afgelopen kwartaal logden er bijna 229 miljoen mensen in, een stijging van 14 miljoen in vergelijking met een kwartaal eerder. De laatste keer dat Twitter dusdanig groeide was aan het begin van de coronapandemie in 2020.

Mogelijk hebben de spanningen en de daaropvolgende oorlog in Oekraïne ervoor gezorgd dat meer mensen vaker het nieuws opzochten via Twitter. Het platform zelf zegt daar niks over. De omzet groeide ook, naar 1,2 miljard dollar, maar dat was wel minder dan verwacht.

Geen verwachtingen

Het zijn bijzondere kwartaalcijfers voor het bedrijf, want het is waarschijnlijk een van de laatste keren dat Twitter de cijfers levert als een beursgenoteerd bedrijf. Dat komt doordat Elon Musk voor 44 miljard dollar het bedrijf wil overnemen en dan van de beurs haalt. Twitter kan hierdoor geen verwachting geven over het komende kwartaal, iets wat normaal gesproken gebruikelijk is. Nu is er te veel onzekerheid.

Twitter blijft groeien, zij het lichtjes. De laatste keer dat er verlies werd geleden, is alweer twee jaar geleden. Daarmee staat er dus een gezond en relatief stabiel bedrijf, dat evengoed niet meedoet met de top van Silicon Valley. Dat is voor Musk, zo heeft hij zelf gezegd, ook niet belangrijk. Hij wil vooral dat Twitter de plek is waar de vrijheid van meningsuiting de ruimte krijgt. De economische kant interesseert hem, vooralsnog, niet.

Adblock test (Why?)


Twitter groeit harder, kijkt niet vooruit vanwege overname Elon Musk - NOS
Read More

60.000 spaarders die te veel belasting betaalden krijgen geld terug - NU.nl

Zo'n 60.000 huishoudens die de afgelopen jaren te veel belasting moesten betalen over hun spaargeld krijgen daar uiterlijk op 4 augustus compensatie voor. Het gaat om een tegemoetkoming van in totaal 2,8 miljard euro, meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscale Zaken) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De compensatie volgt op een uitspraak van de Hoge Raad. Die besliste eind vorig jaar dat de manier waarop het Rijk vermogens belast niet deugt. Jarenlang ging de Belastingdienst uit van een fictief rendement, dat hoger was dan het werkelijke rendement dat veel spaarders en beleggers behaalden. Ze moesten daardoor meer belasting betalen.

De 60.000 belastingplichtigen maakten bezwaar tegen de belastingaanslag over de jaren 2017 tot en met 2020. De kwestie mondde uit in een rechtszaak, waarin de bezwaarmakers gelijk kregen van de Hoge Raad. Dat betekende dat het Rijk degenen die bezwaar maakten moest compenseren.

Van Rij maakte donderdag bekend dat de bezwaarmakers uiterlijk op 4 augustus de compensatie ontvangen. Daarbij gaat het met name om degenen bij wie het vermogen vooral bestaat uit spaargeld. Dit omdat de rente op spaargeld de afgelopen tijd zeer laag was, terwijl op beleggingen in bijvoorbeeld aandelen of woningen nog wel geld kon worden verdiend.

Hoeveel geld de 60.000 belastingbetalers terugkrijgen, verschilt per geval. Wel maakte Van Rij duidelijk dat bij het berekenen van de compensatie rekening wordt gehouden met de lage spaarrente. Ook belastingplichtigen bij wie de definitieve aanslagen nog niet waren vastgesteld, krijgen compensatie.

Naast de 60.000 die bezwaar hebben gemaakt, zijn er nog veel meer spaarders en beleggers die te veel belasting moesten betalen. Zij krijgen nog geen compensatie. Van Rij wil eerst een andere uitspraak van de Hoge Raad afwachten. Die uitspraak komt waarschijnlijk in het najaar.

Adblock test (Why?)


60.000 spaarders die te veel belasting betaalden krijgen geld terug - NU.nl
Read More

Twitter groeit harder, kijkt niet vooruit vanwege overname Elon Musk - NOS

Voor het eerst in bijna twee jaar heeft Twitter een kleine groeispurt in het aantal dagelijkse actieve gebruikers. Het afgelopen kwartaal logden er bijna 229 miljoen mensen in, een stijging van 14 miljoen in vergelijking met een kwartaal eerder. De laatste keer dat Twitter dusdanig groeide was aan het begin van de coronapandemie in 2020.

Mogelijk hebben de spanningen en de daaropvolgende oorlog in Oekraïne ervoor gezorgd dat meer mensen vaker het nieuws opzochten via Twitter. Het platform zelf zegt daar niks over. De omzet groeide ook, naar 1,2 miljard dollar, maar dat was wel minder dan verwacht.

Geen verwachtingen

Het zijn bijzondere kwartaalcijfers voor het bedrijf, want het is waarschijnlijk een van de laatste keren dat Twitter de cijfers levert als een beursgenoteerd bedrijf. Dat komt doordat Elon Musk voor 44 miljard dollar het bedrijf wil overnemen en dan van de beurs haalt. Twitter kan hierdoor geen verwachting geven over het komende kwartaal, iets wat normaal gesproken gebruikelijk is. Nu is er te veel onzekerheid.

Twitter blijft groeien, zij het lichtjes. De laatste keer dat er verlies werd geleden, is alweer twee jaar geleden. Daarmee staat er dus een gezond en relatief stabiel bedrijf, dat evengoed niet meedoet met de top van Silicon Valley. Dat is voor Musk, zo heeft hij zelf gezegd, ook niet belangrijk. Hij wil vooral dat Twitter de plek is waar de vrijheid van meningsuiting de ruimte krijgt. De economische kant interesseert hem, vooralsnog, niet.

Adblock test (Why?)


Twitter groeit harder, kijkt niet vooruit vanwege overname Elon Musk - NOS
Read More

Bedrijf achter Knorr en Dove wil prijzen verder verhogen door oorlog in Oekraïne - NOS

Unilever, het bedrijf achter bekende supermarktmerken als Andrélon, Cif en Calvé, verwacht de prijzen van zijn producten in de tweede helft van dit jaar verder te verhogen. Volgens het concern is dat nodig omdat grondstoffen snel in prijs stijgen, mede door de oorlog in Oekraïne.

Vanwege de duurdere grondstoffen lopen de kosten voor Unilever in de eerste helft van het jaar op met 2,1 miljard euro. In de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf nog meer kwijt te zijn, namelijk 2,7 miljard euro. Die kosten wil het bedrijf de komende maanden en jaren in de prijzen van de producten doorvoeren.

A-merken zoals die van Unilever hebben ongeveer een marktaandeel van rond de 20 procent in Nederlandse supermarkten. Eerder waarschuwde het bedrijf al dat de prijzen omhoog zouden gaan vanwege de hogere grondstofprijzen. Een half jaar geleden verwachtte het concern nog dat de prijsstijgingen aan het eind van 2022 zouden afvlakken.

Inflatie

Uit de laatste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen van eten en drinken snel oplopen. In maart was voeding 6,2 procent duurder dan een jaar geleden.

Unilever verhoogde zijn prijzen met meer dan 8 procent. De omzet ging met bijna 12 procent omhoog naar 13,8 miljard euro. Wat Unilever onderaan de streep overhoudt, maakt het bedrijf bij de halfjaarcijfers bekend.

Adblock test (Why?)


Bedrijf achter Knorr en Dove wil prijzen verder verhogen door oorlog in Oekraïne - NOS
Read More

Brussel wil meer migranten naar EU halen: 'Heel slecht plan' - Telegraaf.nl

Premium

Het beste van De Telegraaf

’In bijna alle lidstaten zijn personeelstekorten’

Brussel - Deskundigen zeggen dat Nederland de komst van nieuwkomers nog amper kan bolwerken, maar Brussel lanceerde woensdag plannen om juist meer migranten naar de Europese Unie te halen.

Adblock test (Why?)


Brussel wil meer migranten naar EU halen: 'Heel slecht plan' - Telegraaf.nl
Read More

Rabu, 27 April 2022

FNV-voorzitter waarschuwt voor meer acties: 'Tijd van praten is voorbij' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. FNV-voorzitter waarschuwt voor meer acties: 'Tijd van praten is voorbij'  AD.nl
  2. Voorzitter FNV: grote acties als koopkracht niet verbetert  RTL Boulevard
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

FNV-voorzitter waarschuwt voor meer acties: 'Tijd van praten is voorbij' - AD.nl
Read More

Kremlin voegt daad bij woord en sluit toevoer aardgas naar Polen en Bulgarije af - Volkskrant

Een compressorstation van de Yamal-gasleiding in Wloclawek in Polen. Door die pijplijn komt 15 procent van het Russische gas voor Europa. Beeld Getty
Een compressorstation van de Yamal-gasleiding in Wloclawek in Polen. Door die pijplijn komt 15 procent van het Russische gas voor Europa.Beeld Getty

Volgens de Bulgaarse minister van Energie heeft het land zich voorbereid op het dichtdraaien van de gaskraan en is er vooralsnog geen reden om de gasconsumptie te beperken.

Aanvankelijk was het onduidelijk waarom de gastoevoer stokte, maar aan het begin van de avond maakte het Poolse gasbedrijf PGNiG bekend dat de afsluiting het gevolg was van de weigering om Russisch aardgas af te rekenen in roebels. Vorige week vrijdag verliep het officieuze ultimatum dat Moskou aan Europese landen heeft gesteld om met roebels te betalen, in plaats van in euro’s en dollars.

PGNiG zegt dat Gazprom heeft laten weten officieel vanaf 8.00 uur woensdagochtend geen gas meer te leveren. De toevoer was dinsdagmiddag echter al gestopt, blijkt uit gegevens van de beheerder van het Europese gasnetwerk Entsog, al kwam er later weer wat gas binnen. Het Poolse gasbedrijf spreekt van contractbreuk door Gazprom en zegt met een schadeclaim te komen.

De Yamal-leiding is ook verbonden met Duitsland, dat nu mogelijk ook deels verstoken raakt van Russisch gas. Ongeveer 15 procent van het aardgas uit Rusland komt via deze verbinding naar Europa. Of het Kremlin ook de toevoer via andere verbindingen stillegt, was dinsdagavond nog niet duidelijk. Poetin dreigde eind maart alle ‘onvriendelijke landen’ in Europa droog te leggen als die niet overgaan op betalingen in de Russische munt. ‘Als die betalingen niet worden gedaan, zullen we dit als wanbetaling beschouwen, met alle consequenties van dien’, aldus de Russische president vorige maand.

Andere landen

Dinsdag leek het er nog niet op dat buiten Polen en Bulgarije ook andere Europese landen werden afgesloten; de aardgasverbinding door Oekraïne was nog wel operationeel. Ook was er nog aanvoer naar Duitsland via de Nord Stream 1-leiding door de Oostzee.

De Poolse regering kwam dinsdag voor crisisberaad bijeen. Het land weigert, net als andere Europese lidstaten, in te gaan op de eis van Poetin. Volgens Brussel zou betalen in roebels in strijd zijn met de sancties die Europa heeft opgelegd aan Rusland wegens de inval in Oekraïne.

Sinds het begin van de oorlog zijn Europese landen naarstig op zoek naar alternatieven voor Russisch gas en olie. EU-lidstaten kunnen eventueel zonder Russische olie, maar vervanging voor gas is niet meteen voorhanden, omdat ruim 30 procent van het gas uit Rusland komt. De Verenigde Staten hebben al aangeboden meer vloeibaar aardgas (lng) naar Europa te verschepen, maar dat is kostbaar en onvoldoende om aan de vraag te voldoen.

Momenteel worden Europese gasvoorraden gevuld om de volgende winter door te komen. Dit bijvullen kan in gevaar komen bij een Russische gasban, waardoor bij een strenge winter mogelijk tekorten ontstaan. Diverse landen hebben daarom noodscenario’s opgetuigd. Ook Nederland heeft zo’n noodplan op de plank liggen. Duitsland heeft eerder al maatregelen genomen om tot rantsoenering over te gaan.

Geen acute tekorten

De Poolse minister voor Energiezekerheid Pjotr Naimski verklaarde dinsdagavond dat het contract met Gazprom eind dit jaar toch al zou aflopen en dat het land voorbereidingen heeft getroffen om het zonder Russisch gas te stellen. De Poolse gasvoorraden zijn voor 75 procent gevuld, waardoor er naar verwachting geen acute tekorten zullen ontstaan. Het invallende voorjaar helpt ook mee, doordat woningen en kantoren nu minder gas nodig hebben voor verwarming.

Volgens de Bulgaarse minister van ­Energie heeft het land zich voorbereid op de ­actie van Rusland en is er vooralsnog geen reden om de gasconsumptie te beperken.

Nadat het nieuws over Polen bekend was geworden, steeg de Europese gasprijs aanvankelijk sterk, om tegen het sluiten van de handelsdag weer wat te temperen. Energieanalist Hans van Cleef van ABN Amro zei dinsdagavond een afwachtende houding aan te nemen. ‘We moeten even zien hoe dit uitpakt.’

Adblock test (Why?)


Kremlin voegt daad bij woord en sluit toevoer aardgas naar Polen en Bulgarije af - Volkskrant
Read More

Zapp vangt bot bij rechter: darkstore Fagelstraat moet dicht - AT5

Het is flitsbezorgbedrijf Zapp niet gelukt om de rechter te overtuigen dat het magazijnpunt in de Fagelstraat open moet blijven. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de locatie vanaf 28 april dicht moet.

Omwonenden hadden een groot aantal keer geklaagd over overlast door de darkstore. Het stadsdeel gaf daarna aan dat het magazijnpunt dicht moest, mede omdat het volgens het bestemmingsplan niet zou mogen. 

Afgewezen

Zapp was het daar niet mee eens en probeerde met een voorlopige voorziening ervoor te zorgen dat het magazijnpunt toch open mocht blijven. Maar de voorzieningenrechter heeft die voorziening dus afgewezen.

De rechter wijst er onder meer op dat het bedrijf december vorig jaar wist dat de gemeente handhavend wilde optreden. "Handhaving bij strijdig gebruik brengt verder met zich dat dit gebruik wordt beëindigd zodra dit strijdig gebruik is vastgesteld."

Tachtig klachten

Tijdens de zitting bleek dat er ongeveer tachtig klachten over de darkstore waren ingediend. Zapp zei nog dat de geluidsoverlast in de nacht beperkt wordt doordat de fietskoeriers in de darkstore wachten, maar volgens de rechter  is het ook dan 'aannemelijk dat het af- en aanrijden van fietskoeriers in een straat waar wordt gewoond voor geluidoverlast zorgt'. 

De gemeente is blij met de uitspraak. "Dit is voor de bewoners heel goed nieuws: de leefbaarheid van hun straat wordt beschermd", vindt wethouder Marieke van Doorninck. 

Adblock test (Why?)


Zapp vangt bot bij rechter: darkstore Fagelstraat moet dicht - AT5
Read More

Selasa, 26 April 2022

Slotcall: Felrood Wall Street trekt het Damrak mee naar beneden - Iex.nl

Nadat de AEX (-0,5%) gisteren een behoorlijke daling voor z’n kiezen kreeg, leek de hoofdindex er vandaag weer deels bovenop te komen door bijna een procent in de plus te staan. Maar het liep even anders. Toen de Amerikaanse koersschermen weer opgestart werden en direct rood kleurden, begonnen de koersen namelijk ook hier te dalen.

Vooral technologie is de boosdoener. Op moment van schrijven koerst de Nasdaq op een pijnlijke -3%. Het zijn overigens de grote jongens die de index naar beneden trekken: Amazon (-4,6%), Meta (-3,6%), maar vooral ook Tesla (-9,4%). "Een dure grap dat Twitter van Elon Musk", schrijft marktcommentator Arend Jan Kamp op Twitter. "Een procentje is ongeveer $10 miljard bij Tesla, dus reken maar uit."

Als we het dan toch over de Verenigde Staten hebben, wil ik direct even twee Amerikaanse macro’s belichten. Te beginnen met het consumentenvertrouwen in the States. Dit daalde licht van 107,6 naar 107,3. Dan nu de vraag naar duurzame goederen. Conform de verwachting steeg deze vraag met 0,8% in maart. Zonder transportmiddelen, waaronder auto’s, is de stijging zelfs 1,1%. De maand ervoor daalde het aantal orders van duurzame goederen juist nog met 1,7%.

Beursexit voor Twitter lijkt nabij

De kogel is door de kerk, want het bestuur van Twitter (-2,9%) gaat akkoord met het bod van Elon Musk. Toch ligt zijn bod van $54,20 nog altijd 5% bóven de huidige koers. Daar zijn volgens analist Niels Koerts drie redenen voor, waarvan ik er één zal weggeven: Een hoger bod is uitgesloten.

Musk was duidelijk toen hij zijn bod uitbracht en vertikt het om meer te betalen. Branchegenoot Meta mag van de autoriteiten vermoedelijk niet eens een bod doen, omdat we dan wellicht Standard Oil-achtige praktijken krijgen. Weet u wel, het bedrijf dat begin vorige eeuw groter en machtiger leek te worden dan de Verenigde Staten en dus gedwongen werd op te splitsen. Voor de andere twee redenen verwijs ik u naar Koerts zijn analyse van Twitter.

Musk wil dat op Twitter meer gezegd kan worden en het algoritme transparanter wordt. Nu zijn de meningen hierover verdeeld. Waar een Sander Schimmelpenninck met wat sarcasme laat merken geen fan te zijn van de overname, heeft oprichter oud-CEO van Twitter Jack Dorsey laten weten dat Musk de enige oplossing is voor het bedrijf. Gelukkig hebben wij een commentsectie waar u úw mening over deze overname kunt geven.  

Fastfoodsector onder de loep

Goedkoop zijn aandelen in de fastfoodsector niet, maar gezien het rendement op het geïnvesteerde kapitaal en de winstmarges, genereren ze wel veel waarde voor de aandeelhouder. Nieuwe kracht Patrick Beijersbergen werpt namelijk een blik op McDonald’s, Burger King en het kleinere Wendy’s om erachter te komen wat de beste belegging is in deze sector. Leesvoer voor de langetermijnbelegger.

De IEX Beleggersdag is terug!

Op 1 juli wordt weer de IEX Beleggersdag georganiseerd. Een groot evenement waar onder meer Ahold Delhaize-CEO Frans Muller en Prins Constantijn van Oranje komen spreken. Daarnaast zijn Willem Middelkoop en de CEO's van onder andere Ebusco en CM.com van de partij. Kortom: een bomvolle dag. Het mooiste is dat u er al bij kunt zijn vanaf €14,95. Tickets zijn hier te bestellen.

Rentes

De rentes dalen, zoals u kunt zien. De Nederlandse tienjaarsrente zakt met vier basispunten tot 1,08%. 

Brede markt

  • De AEX (-0,5%) presteerde vergelijkbaar met de Franse CAC 40 (-0,4%), maar minder slecht dat de Duitse DAX (-1,3%). 
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 30,3 punten.
  • Wall Street koerst flink in het rood: S&P 500 (-1,8%), Dow 30 (-1,4%) en de Nasdaq (-3%).
  • De euro daalt met 0,6% behoorlijk en noteert nu 1,066 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (+0,4%) en zilver (-0,1%) zijn het niet eens.
  • Olie: WTI (+1,8%) en Brent (+1,7%) stijgen beide.
  • Bitcoin (-1,7%) daalt. 

Het Damrak:

  • Randstad (-2,1%) heeft in het eerste kwartaal van 2022 opnieuw duidelijk beter gepresteerd dan voorzien en zag dat de volumeontwikkelingen in april erop duiden dat de positieve trend zich in het tweede kwartaal voortzet. De cijfers waren in eerste instantie goed ontvangen door beleggers, maar de koers keerde zich in de loop van de dag toch tegen het aandeel.
  • Adyen (-2,8%) heeft vandaag aangekondigd de betaalprocessen voor Amazon Japan te gaan verzorgen.
  • Vrijdag voorbeurs komt Besi (-3,5%) met cijfers. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News zeggen vertrouwen te hebben in de outlook van de chipper. De verwachting van Besi is een omzetgroei van 15% op kwartaalbasis in Q1.
  • ING heeft dinsdag het koersdoel voor Philips (-1,2%) verlaagd van €30 naar €25 bij handhaving van het houdadvies. Jefferies verlaagde zijn koersdoel van €32 naar €26 met eveneens een houdadvies.
  • Ordina (-0,5%) heeft een eerste kwartaal achter de rug waar we onze hoed voor mogen afzetten”, schrijft analist Niels Koerts in zijn analyse van Ordina. Toch zit het niet allemaal mee voor de ICT-dienstverlener zal voorlopig nog enorm zijn best moeten blijven doen om personeel te werven en binnen te houden.
  • Pharming (-0,8%), een lievelingetje onder forumleden, heeft van de Britse toezichthouder MHRA een goedkeuring ontvangen over een ingediend pediatrisch onderzoeksplan voor leniolisib voor de behandeling van de afweerstoornis APDS bij patiënten van 1 tot 18 jaar.

Adviezen

  • ASML: koopadvies met een koersdoel van €710 - Societe Generale
  • AkzoNobel: naar €111 van €104 en kopen - Goldman Sachs
  • Philips: naar €26 van €32 en houden - Jefferies
  • Philips: naar €25 van €30 en houden - ING

Agenda woensdag 27 april 2022

07:00 Credit Suisse - Cijfers eerste kwartaal (Zwi)

07:00 Deutsche Bank - Cijfers eerste kwartaal (Dld)

07:00 Worldline - Cijfers eerste kwartaal (Fra)

08:00 Consumentenvertrouwen - Mei (Dld)

09:00 ING - Ex-dividend

09:00 Wereldhave - Ex-dividend

13:00 Boeing - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Garmin - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 GlaxoSmithKline - Cijfers eerste kwartaal (VK)

13:00 Kraft Heinz - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Mastercard - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

15:00 Case Shiller huizenprijzen - Februari (VS)

16:00 Aanstaande woningverkopen - Maart (VS)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

18:00 Economische groei - Maart (Rus)

18:00 Unibail-Rodamco-Westfield - Cijfers eerste kwartaal

22:00 Core Laboratories - Cijfers eerste kwartaal

22:00 Meta Platforms (Facebook) - Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 Qualcomm - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Adblock test (Why?)


Slotcall: Felrood Wall Street trekt het Damrak mee naar beneden - Iex.nl
Read More

Gemeenten nemen maatregelen op Koningsdag: 'Eén blikje bier per persoon' - NU.nl

Verschillende gemeenten nemen tijdens Koningsdag maatregelen. Zo mogen feestvierders in Amsterdam niet meer dan één stuk alcohol bij zich hebben, om zo drankoverlast tegen te gaan.

"Een thuistap of sixpack geldt als meerdere stuks", licht de gemeente Amsterdam toe op haar website. "Winkels verkopen één blikje of flesje alcohol per persoon." De politie in de hoofdstad gaat streng controleren op varen onder invloed of ander gevaarlijk vaargedrag, schrijft Het Parool.

In Eindhoven geldt tijdens Koningsdag een glas- en blikverbod. Bij het station is een 'omschenkpunt', waar reizigers drankjes vanuit blik of glas in een plastic beker kunnen gieten, meldt Studio040.

Maastricht, waar koning Willem-Alexander op bezoek gaat, neemt voor zover bekend geen grote maatregelen tegen alcoholoverlast. Om het feest zo veilig mogelijk te laten verlopen, is er wel extra cameratoezicht en is een deel van de binnenstad aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, meldt RTV Maastricht. Daar mag vanaf dinsdag gedurende 24 uur preventief worden gefouilleerd.

Effectieve maatregelen worden weer ingezet

Utrecht zet in op crowdmanagement, zegt een gemeentewoordvoerder tegen De Utrechtse Internet Courant (DUIC). "Maatregelen die in het verleden effect hadden, worden ook deze editie weer ingezet." Daarbij moet volgens de nieuwswebsite gedacht worden aan het plaatsen van kleedjes aan één zijde in drukke straten.

Ook andere gemeenten laten aan NU.nl weten geen aanvullende maatregelen te nemen. "We bereiden ons net als voorgaande jaren voor op een gezellige dag, waarbij we continu de situaties blijven monitoren met ondernemers, beveiligers, handhaving en politie", zegt bijvoorbeeld een woordvoerder van de gemeente Breda.

Adblock test (Why?)


Gemeenten nemen maatregelen op Koningsdag: 'Eén blikje bier per persoon' - NU.nl
Read More

Plan voor weggeven houwitsers wekt onvrede binnen landmacht - Telegraaf.nl

Voorzitter Niels van Woensel van de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV) signaleert frustraties bij zijn achterban omdat de stuks geschut ook hard nodig zijn om de vuurkracht van ons leger snel te vergroten. Minister Ollongren heeft formeel nog geen besluit genomen over het plan, ze beschikt nog niet over het militaire advies waarin staat wat de gevolgen van de donatie zouden zijn. Dat is nog niet klaar, zo bevestigt een woordvoerder van het departement.

Duitse makelij

De landmacht heeft 24 inzetbare pantserhouwitsers van het type Panzerhaubsitze 2000 (PZH 2000); geavanceerde stuks geschut van Duitse makelij. Er staan er nog 29 in depot. Die zijn van een oudere, technisch minder hoogwaardige versie. De kanonnen – stuksprijs in 2002 ruim zeven miljoen euro – kwamen er direct na aflevering terecht omdat er geen geld, personeel en behoefte was om ze operationeel in te zetten.

Volgens Van Woensel is het de bedoeling met het extra geld voor Defensie dat er deze kabinetsperiode is snel extra PZH 2000’s klaar voor inzet te maken. Het zou gaan om twaalf stuks geschut die in 2023 operationeel zouden moeten zijn bij 13 en 43 Gemechaniseerde Brigade. De uitvoering van dat plan lijkt nu onder druk komen te staan.

Goed middel

„Ik begrijp dat Oekraïne moet worden gesteund, maar tegelijkertijd wordt er van ons verwacht dat we onze krijgsmacht op orde krijgen en deze pantserhouwitsers zijn daar een goed middel voor”, zegt de NOV-voorzitter.

Hij krijgt bijval van luitenant-generaal b.d. Ton van Loon. De artillerist beziet het beoogde weggeven van stuks geschut met gemengde emoties. „Aan de ene kant is het goed om Oekraïne te helpen. Zeker met een wapensysteem als dit, dat misschien wel het best beschikbare is”, zegt de oud-topmilitair. „Maar het is niet zo dat we als Nederland zelf erg ruim in onze spullen zitten. Als je dit wil doen, zou je er meteen een goed verhaal bij moeten hebben over hoe je de Nederlandse vuursteun gaat versterken. Kopen we dan nieuwe pantserhouwitsers terug, of een ander systeem?” De interne frustraties zitten ’m volgens bronnen binnen de landmacht niet alleen in het feit dat onze volgens NAVO te kleine artillerie ook nog wapens gaat kwijtraken. Defensie wil niet zeggen hoeveel, maar volgens ingewijden gaat het om een handvol.

Grote beurt

De pijn zit eveneens in het feit dat het per kanon een maand duurt om ze een grote beurt te geven. Vervolgens moeten ze worden ingeschoten.

Het personeel dat dit gaat doen, kan niet tegelijkertijd werken aan capaciteitsuitbreiding in eigen land. Daarnaast maken betrokkenen zich zorgen over het in Russische handen vallen van de geavanceerde pantserhouwitsers. „Als dat gebeurt, liggen ze een paar dagen later in stukken in Rusland en kunnen de Russen ze namaken”, aldus een betrokkene.

Vakbondsvoorman Van Woensel signaleert dat de minister nu vooral de oren naar Oekraïne lijkt te laten hangen. Hij roept haar op ook oog te houden voor het binnenlandse belang.

Belangenafweging

„Je mag verwachten dat Den Haag een bredere belangenafweging maakt. Zoals dat ook gebeurt in Duitsland. Daar is de bondskanselier terughoudend met het weggeven van zware wapens omdat ze net als ons land er weinig van hebben.”

Van Woensel vervolgt: „Bij zo’n afweging moet je ook betrekken dat dit wapens zijn waarvoor een training van maanden nodig is. Oekraïne vraagt nu alles te sturen wat er is, logisch vanuit hun perspectief, maar wat hebben ze in realiteit aan deze stukken? En hoe verstandig ben je als Nederland bezig geweest als zo’n artilleriestuk binnen een dag wordt uitgeschakeld?”

Adblock test (Why?)


Plan voor weggeven houwitsers wekt onvrede binnen landmacht - Telegraaf.nl
Read More

Senin, 25 April 2022

Mijlpaal voor iDEAL: vijf miljard betalingen in zeventien jaar - NU.nl

Banken en betaaldiensten hebben afgelopen maand de vijf miljardste betaling via iDEAL verwerkt. Daarvoor was volgens Currence, de organisatie achter de betaaldienst, zo'n zeventien jaar nodig. Vooral de afgelopen twee jaar groeit de dienst snel. Voor de laatste miljard iDEAL-betalingen was minder dan een jaar nodig.

De snelle opmars is onder meer te danken aan de coronapandemie, waardoor shoppen via het internet een vlucht heeft genomen. Tijdens de lockdowns zijn veel bedrijven en consumenten die eerder niet of nauwelijks via iDEAL afrekenden, gebruik gaan maken van de dienst.

Bovendien neemt het digitale betalingsverkeer toe doordat het sturen van mobiele betaalverzoeken, zoals een Tikkie, steeds populairder wordt. Volgens Currence zijn mobiele betaalverzoeken tussen particulieren nu goed voor een flink deel van alle iDEAL-betalingen.

Adblock test (Why?)


Mijlpaal voor iDEAL: vijf miljard betalingen in zeventien jaar - NU.nl
Read More

Megadeal aanstaande: Twitter en Elon Musk mogelijk vandaag al akkoord - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Megadeal aanstaande: Twitter en Elon Musk mogelijk vandaag al akkoord  AD.nl
  2. 'Twitter staat alsnog open voor overname door Elon Musk'  NOS
  3. 'Twitter accepteert overnamebod van Teslabaas Elon Musk' | Financieel  Telegraaf.nl
  4. Twitter en Elon Musk alsnog begonnen met onderhandelingen over overname  NU.nl
  5. 'Twitter start overnamegesprekken met Elon Musk' - update - IT Pro - Nieuws  Tweakers
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Megadeal aanstaande: Twitter en Elon Musk mogelijk vandaag al akkoord - AD.nl
Read More

Marktplaats Kopersbescherming kost 5 procent van aankoopbedrag voor kopers - Tweakers

Marktplaats introduceert Kopersbescherming, een alternatief voor de dienst Gelijk Oversteken. De nieuwe dienst moet meer zekerheid bieden voor kopers, maar is ook duurder. Kopers betalen veertig cent en vijf procent van het afgesproken aankoopbedrag. Voor verkopers is het gratis.

Kopersbescherming is vanaf maandag als test bij een deel van de gebruikers beschikbaar en moet over anderhalve week voor alle gebruikers beschikbaar zijn, meldt Marktplaats. Het gebruik van de dienst is optioneel en alleen kopers betalen er voor. De kosten zijn hoger dan bij Gelijk Oversteken, waar Marktplaats eerder deze maand mee stopte. Daarbij betaalden gebruikers twee procent van het afgesproken aankoopbedrag, bij Kopersbescherming is dat vijf procent.

Volgens Marktplaats biedt de nieuwe dienst meer zekerheid. De handelsplaats werkt samen met Online Payment Platform, dat als tussenrekening fungeert. Dit platform houdt de status van betaling en verzending bij en als kopers binnen zeven dagen na verzending melden dat het pakket niet is aangekomen, is beschadigd of dat de inhoud van het pakket anders is dan is afgesproken, wordt het geld vastgehouden en kan de koper het bedrag terugkrijgen. OPP bemiddelt daarvoor tussen koper en verkoper en is beslissingsbevoegd.

Gelijk Oversteken, dat Marktplaats in 2017 introduceerde en tot voor kort in gebruik was, bood alleen zekerheid over het verzenden van producten. Verkopers kregen hun geld ook als ze iets anders opstuurden dan het afgesproken product. Online Payment Platform waar Marktplaats nu mee samenwerkt, heeft ook al andere samenwerkingen met handelsplaatsen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Adblock test (Why?)


Marktplaats Kopersbescherming kost 5 procent van aankoopbedrag voor kopers - Tweakers
Read More

Tweehonderd asielzoekers in oud casino Utrecht gaan naar Kamp Zeist - NU.nl

Bijna tweehonderd vluchtelingen die Utrecht eind vorige maand heeft overgenomen van het asielzoekerscentrum in Ter Apel, kunnen vanaf donderdag in het voormalige militaire complex Kamp van Zeist terecht. De gemeente Utrecht had het voormalige pand van Holland Casino tijdelijk beschikbaar gesteld als noodopvang.

Het was sowieso de bedoeling dat de noodopvang in het oude casino nabij de Jaarbeurs maar voor vier weken zou zijn. Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat de vluchtelingen in afstemming met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naar Kamp Zeist worden gebracht. Uiterlijk donderdag moeten alle vluchtelingen op de nieuwe locatie zijn ondergebracht.

De druk op het asielzoekerscentrum in Ter Apel loopt op door onder andere het al langere gebrek aan reguliere opvangplekken. De Veiligheidsregio Groningen omschreef de situatie bij het aanmeldcentrum eind maart als zorgelijk. Asielzoekers kunnen niet doorstromen naar een van de 111 azc's. Die zitten vol, mede doordat zo'n dertienduizend statushouders op een woning wachten.

Sinds dinsdag mogen er niet meer dan tweeduizend asielzoekers verblijven in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Eerder deze week schoten diverse gemeenten, waaronder Amsterdam en Alkmaar, te hulp met tijdelijke opvangplekken.

Adblock test (Why?)


Tweehonderd asielzoekers in oud casino Utrecht gaan naar Kamp Zeist - NU.nl
Read More

Philips trekt opnieuw vele miljoenen uit voor problemen met apneu-apparaten - NOS

Wat is apneu?

Bij patiënten met apneu stokt de ademhaling zo'n tien tot vijftig keer per nacht voor een paar seconden. Dat kan ook vaker zijn, tot wel tientallen keren per uur. Dat betekent dat patiënten vaak wakker schrikken om adem te halen en dus onrustig slapen. Het leidt tot slaaptekort, mensen worden prikkelbaar, krijgen hoofdpijn en concentratieproblemen. Apneu verhoogt ook de kans op hart- en vaatziektes. Het is niet levensbedreigend.

Adblock test (Why?)


Philips trekt opnieuw vele miljoenen uit voor problemen met apneu-apparaten - NOS
Read More

Minggu, 24 April 2022

Mager rundergehakt? In sommige supers bevat het 10 procent vet: 'Hartstikke ongezond' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Mager rundergehakt? In sommige supers bevat het 10 procent vet: 'Hartstikke ongezond'  AD.nl
Mager rundergehakt? In sommige supers bevat het 10 procent vet: 'Hartstikke ongezond' - AD.nl
Read More

Milieudefensie stuurt waarschuwingsbrief naar Shell om CO2-uitstoot - NU.nl

Shell voert willens en wetens het vonnis van de rechter om de CO2-uitstoot te verminderen niet uit, zegt Milieudefensie. Daarom stuurt de milieuorganisatie de oliemaatschappij maandag een waarschuwingsbrief.

In mei vorig jaar oordeelde de rechter dat Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent verminderd moet hebben ten opzichte van 2019. Daar moest het bedrijf direct mee beginnen.

"Het oordeel van de rechter is duidelijk en noodzakelijk: Shell moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering", aldus campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie. "Het bestuur moet zich ervan bewust zijn dat het Shell moedwillig blootstelt aan potentiële schadeclaims die het bedrijf nooit zou kunnen betalen."

Shell besloot in hoger beroep te gaan. De oliemaatschappij zegt dat het niet effectief is om klimaatverandering aan te pakken door één bedrijf en zijn klanten de uitstoot te laten verminderen.

De Pater zegt het hoger beroep tegen Shell met vertrouwen tegemoet te zien. "De bewijzen dat Shell gevaarlijke klimaatverandering bevordert en daarmee mensenlevens bedreigt, stapelen zich sinds het vonnis vorig jaar alleen maar op", aldus de campagneleider. Nu is er nog een kans om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, benadrukt de milieuorganisatie in haar brief aan Shell. Ook de grootste aandeelhouders hebben de brief ontvangen.

Milieudefensie stelt in de brief dat Shell veel meer investeert in fossiele energie dan in duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Plannen om de uitstoot in alle delen van het bedrijf omlaag te brengen ontbreken. De milieuorganisatie roept het bestuur op om zich te houden aan de uitspraak van de rechter.

Shell is het niet eens met Milieudefensie. Het energieconcern stelt in een reactie dat het huidige beleid er wel degelijk voor zorgt dat het bedrijf tijdig voldoet aan de eisen van de rechter. "We nemen wereldwijd belangrijke maatregelen om de uitstoot terug te dringen en leidend te zijn in de energietransitie", aldus het bedrijf.

Adblock test (Why?)


Milieudefensie stuurt waarschuwingsbrief naar Shell om CO2-uitstoot - NU.nl
Read More

Banken vallen om door sancties tegen Rusland, en Europese banken merken dat - Trouw

Sancties werken alleen als je zelf ook bereid bent om pijn te lijden, zo ondervinden banken in Europa inmiddels. Het Westen heeft veel sancties opgelegd aan Russische banken en hun Europese dochters. Als die dochterbedrijven hier vervolgens omvallen, moeten andere Europese banken de compensatie van het verloren spaargeld betalen.

Zo ook bij de Amsterdam Trade Bank, die afgelopen vrijdag failliet werd verklaard. De Nederlandse instelling was voor iets minder dan de helft in handen van de Russische Alfa Bank.

Alle 23.000 particuliere klanten, van wie de meesten in Nederland wonen, kunnen tot een ton spaargeld terugkrijgen via het depositogarantiestelsel. Dat is een fonds dat andere banken zoals ING, Rabobank en ABN Amro met elkaar vullen.

Doorgaan had zo geen zin

Het faillissement van ATB volgde op sancties die het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op 24 maart en 6 april hadden ingesteld tegen ofwel ATB zelf, ofwel diens moederbedrijf Alfa Bank. Bedrijven en financiële instellingen hadden een maand om de sancties door te voeren, en die deadline komt nu in zicht.

De afgelopen tijd weigerden verschillende Nederlandse systeembanken al om betaalopdrachten van ATB door te voeren. Maar er zijn ook Amerikaanse softwarebedrijven die aangeven dat zij vanaf 6 mei hun licentieovereenkomsten met de bank zullen beëindigen. Doorgaan had op die manier geen zin.

ATB is niet de eerste Russische dochterbank die sinds de oorlog het onderspit delfde. Zo kon de Europese tak van Sberbank begin maart zijn financiële verplichtingen niet meer nakomen, nadat veel klanten hun geld van de rekening haalden uit onvrede over de oorlog. Ook de RCB Bank op Cyprus kwam om die reden in de problemen.

Duitse toezichthouder maakt zich zorgen

Volgens analisten van ING zullen Europese banken mogelijk extra kosten moeten maken voor het opnieuw vullen van hun nationale depositofonds. Dat voorzien zij bijvoorbeeld ook in Oostenrijk, na de compensatie van de bijna 800.000 Sberbank Europe-klanten.

Het is iets waar de Duitse toezichthouder BaFin zich ook zorgen om lijkt te maken. Vorige maand meldde persbureau Bloomberg dat de waakhond er bij de Europese tak van VTB Bank op aan zat te dringen om zoveel mogelijk bezittingen te verkopen.

Het ging totaal niet goed met de bank, zoveel was duidelijk, en door de verkoop van allerlei activa zou VTB tenminste nog wat cash op de balans overhouden. Mocht het dan tot een bankroet komen, dan hoeft er een minder groot beroep gedaan te worden op het Duitse depositogarantiestelsel.

Doorsijpelen naar de rest van de financiële sector

Dat potje ‘verzekeringsgeld’ wordt immers gevuld door andere Duitse banken. BaFin lijkt te willen voorkomen dat de financiële pijn van geraakte Russische dochterbanken uiteindelijk zal doorsijpelen naar banken die niet in handen zijn van Russen.

Een jaar geleden, in maart van 2021, moesten Duitse banken ook al bijschieten toen de Greensill Bank uit Bremen omviel. De miljardencompensatie kon betaald worden uit het depositogarantiefonds, maar daardoor moest dat fonds wel opnieuw en versneld worden bijgevuld. Volgens persbureau Bloomberg moeten Duitse banken voorlopig gezamenlijk 275 miljoen euro per jaar extra inbrengen om dat gat te vullen.

Elk kwartaal wat wegleggen

Met het compenseren van de ATB-klanten is minder geld gemoeid. Dat zal opgeteld zo’n 700 miljoen euro kosten, meldt De Nederlandsche Bank. Dat betekent waarschijnlijk dat andere banken hier niet direct extra hoeven bij te springen. Sinds de oprichting van het depositogarantiefonds in 2016 hebben zij elk kwartaal een premie ingelegd. Afgelopen november zat er 3 miljard euro in.

Klanten moeten nu aan DNB doorgeven op welke rekening bij een andere bank zij hun vergoeding willen ontvangen. De toezichthouder zegt het geld vervolgens binnen enkele werkdagen te kunnen overmaken.

Onderling nog behoorlijk verschillend

Waarschijnlijk komt er later dit jaar een herziening van de Europese richtlijn voor de nationale depositogarantiestelsels. Het doel van die herziening is om die stelsels meer gelijk te schakelen.

Nu bestaan tientallen verschillende fondsen in alle lidstaten, soms dus meerdere varianten in één land, die onderling behoorlijk kunnen verschillen. In welke mate banken het potje periodiek moet aanvullen bijvoorbeeld, of pas in actie hoeven te komen als een concurrent al failliet is verklaard.

Lees ook:

Oligarchen weten hun geld goed af te schermen, en doen dat al sinds de inlijving van de Krim

Het westen kan oligarchen wel willen aanpakken met sancties, maar die hebben hun vermogen vaak goed verstopt.

Adblock test (Why?)


Banken vallen om door sancties tegen Rusland, en Europese banken merken dat - Trouw
Read More

'Verdozing' neemt grote vlucht: meer en grotere distributiecentra in aantocht - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

'Verdozing' neemt grote vlucht: meer en grotere distributiecentra in aantocht  De Gelderlander
'Verdozing' neemt grote vlucht: meer en grotere distributiecentra in aantocht - De Gelderlander
Read More

De ondergang van Nilüfer Gündogan: 'In Lissabon stond ze laveloos op straat' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. De ondergang van Nilüfer Gündogan: 'In Lissabon stond ze laveloos op straat'  AD.nl
  2. Gebutst Volt heeft op lokaal niveau weinig last van affaire-Gündogan  Trouw
  3. Gündogan overwoog enkele uren voor schorsing zelf op te stappen door bedreigingen  AD.nl
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

De ondergang van Nilüfer Gündogan: 'In Lissabon stond ze laveloos op straat' - AD.nl
Read More

Sabtu, 23 April 2022

Banken vallen om door sancties tegen Rusland, en Europese banken merken dat - Trouw

Sancties werken alleen als je zelf ook bereid bent om pijn te lijden, zo ondervinden banken in Europa inmiddels. Het westen heeft veel sancties opgelegd aan Russische banken en hun Europese dochters. Als die dochterbedrijven hier vervolgens omvallen, moeten andere Europese banken de compensatie van het verloren spaargeld betalen.

Zo ook bij de Amsterdam Trade Bank, die afgelopen vrijdag failliet werd verklaard. De Nederlandse instelling was voor iets minder dan de helft in handen van de Russische Alfa Bank.

Alle 23 duizend particuliere klanten, waarvan de meeste in Nederland wonen, kunnen tot een ton spaargeld terugkrijgen via het depositogarantiestelsel. Dat is een fonds dat andere banken zoals ING, Rabobank en ABN Amro met elkaar vullen.

Doorgaan had zo geen zin

Het faillissement van ATB volgde op sancties die het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op 24 maart en 6 april hadden ingesteld tegen ofwel ATB zelf, ofwel diens moederbedrijf Alfa Bank. Bedrijven en financiële instellingen hadden een maand om de sancties door te voeren, en die deadline komt nu in zicht.

De afgelopen tijd weigerden verschillende Nederlandse systeembanken al om betaalopdrachten van ATB door te voeren. Maar er zijn ook Amerikaanse softwarebedrijven die aangeven dat zij vanaf 6 mei hun licentieovereenkomsten met de bank zullen beëindigen. Doorgaan had op die manier geen zin.

ATB is niet de eerste Russische dochterbank die sinds de oorlog het onderspit delfde. Zo kon de Europese tak van Sberbank begin maart zijn financiële verplichtingen niet meer nakomen, nadat veel klanten hun geld van de rekening haalden uit onvrede over de oorlog. Ook de RCB Bank op Cyprus kwam om die reden in de problemen.

Duitse toezichthouder maakt zich zorgen

Volgens analisten van ING zullen Europese banken mogelijk extra kosten moeten maken voor het opnieuw vullen van hun nationale depositofonds. Dat voorzien zij bijvoorbeeld ook in Oostenrijk, na de compensatie van de bijna 800.000 Sberbank Europe-klanten.

Het is iets waar de Duitse toezichthouder BaFin zich ook zorgen om lijkt te maken. Vorige maand meldde persbureau Bloomberg dat de waakhond er bij de Europese tak van VTB Bank op aan zat te dringen om zoveel mogelijk bezittingen te verkopen.

Het ging totaal niet goed met de bank, zoveel was duidelijk, en door de verkoop van allerlei activa zou VTB tenminste nog wat cash op de balans overhouden. Mocht het dan tot een bankroet komen, dan hoeft er een minder groot beroep gedaan te worden op het Duitse depositogarantiestelsel.

Doorsijpelen naar de rest van de financiële sector

Dat potje ‘verzekeringsgeld’ wordt immers gevuld door andere Duitse banken. BaFin lijkt te willen voorkomen dat de financiële pijn van geraakte Russische dochterbanken uiteindelijk zal doorsijpelen naar banken die niet in handen zijn van Russen.

Een jaar geleden, in maart van 2021, moesten Duitse banken ook al bijschieten toen de Greensill Bank uit Bremen omviel. De miljardencompensatie kon betaald worden uit het depositogarantiefonds, maar daardoor moest dat fonds wel opnieuw en versneld worden bijgevuld. Volgens persbureau Bloomberg moeten Duitse banken voorlopig gezamenlijk 275 miljoen euro per jaar extra inbrengen om dat gat te vullen.

Elk kwartaal wat wegleggen

Met het compenseren van de ATB-klanten is minder geld gemoeid. Dat zal opgeteld zo’n 700 miljoen euro kosten, meldt De Nederlandsche Bank. Dat betekent waarschijnlijk dat andere banken hier niet direct extra hoeven bij te springen. Sinds de oprichting van het depositogarantiefonds in 2016 hebben zij elk kwartaal een premie ingelegd. Afgelopen november zat er 3 miljard euro in.

Klanten moeten nu aan DNB doorgeven op welke rekening bij een andere bank zij hun vergoeding willen ontvangen. De toezichthouder zegt het geld vervolgens binnen enkele werkdagen te kunnen overmaken.

Onderling nog behoorlijk verschillend

Waarschijnlijk komt er later dit jaar een herziening van de Europese richtlijn voor de nationale depositogarantiestelsels. Het doel van die herziening is om die stelsels meer gelijk te schakelen.

Nu bestaan tientallen verschillende fondsen in alle lidstaten, soms dus meerdere varianten in één land, die onderling behoorlijk kunnen verschillen. In welke mate banken het potje periodiek moet aanvullen bijvoorbeeld, of pas in actie hoeven te komen als een concurrent al failliet is verklaard.

Lees ook:

Oligarchen weten hun geld goed af te schermen, en doen dat al sinds de inlijving van de Krim

Het westen kan oligarchen wel willen aanpakken met sancties, maar die hebben hun vermogen vaak goed verstopt.

Adblock test (Why?)


Banken vallen om door sancties tegen Rusland, en Europese banken merken dat - Trouw
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...