Rechercher dans ce blog

Jumat, 22 April 2022

Gasunie: stoppen met Russisch gas geen probleem voor gaslevering - Telegraaf.nl

"De leidingen liggen er, het maakt niet zoveel uit welk gas er doorheen gaat", geeft een woordvoerster van het gastransportbedrijf aan. Maar wanneer de gaskraan uit Rusland plots dichtgedraaid wordt, dan zou dat wel technische problemen kunnen geven. Als het daarentegen geleidelijk gebeurt speelt dat niet, en is er bovendien nog tijd om elders extra gas te regelen.

Het extra inzetten van vloeibaar gemaakt gas (lng) kan ook helpen. Dat kun je niet direct inzetten, maar Gasunie heeft een installatie waarbij buitenlands gas geschikt gemaakt kan worden voor gebruik in Nederland. Voor Russisch gas is die installatie ook nodig, want het Russische gas verschilt ook van het gas dat in Groningen uit de grond wordt gehaald.

Gasunie stelt dat aardgas de komende jaren hoe dan ook nog nodig is in Nederland. Duurzame alternatieven zoals groene waterstof zijn inmiddels in opkomst maar hebben nog wat tijd nodig om verder te groeien. De organisatie benadrukt onverminderd door te gaan met eerder gemaakte verduurzamingsplannen. Denk bijvoorbeeld aan de verdere ontwikkeling van transport van waterstof, groen gas, warmte en CO2.

"We doen dat allemaal in nauwe samenwerking met het kabinet", benadrukt de woordvoerster. Achter de schermen wordt volgens haar veel afgestemd. Maar ze moet bekennen dat het besluit van vrijdag ook voor Gasunie nieuw is. Het bedrijf hield er wel eerder al rekening mee dat het afstappen van Russisch gas tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

'Grote zorgen' bij Essent over snel afstappen van Russisch gas

Energieleverancier Essent maakt zich "grote zorgen" over het voornemen van het kabinet om al voor het einde van het jaar compleet onafhankelijk te zijn van Russisch gas. In een eerste reactie wijst de onderneming erop dat er nu nog geen plan klaar zou liggen. "En zonder plan is overgaan tot actie niet verstandig."

Essent zegt het liefst te zien dat het afstappen van gas uit Rusland door de Europese Unie wordt opgepakt. Nederland kan dan wel als voortrekker optreden. Dan zou het ook mogelijk zijn om andere partijen bij de keuze te betrekken om leveringszekerheid te garanderen.

Bij Essent wordt de inkoop van aardgas door het Duitse moederbedrijf E.ON geregeld, liet de onderneming vorige maand weten. Hoeveel gas van Essent precies uit Rusland afkomstig was, kon een woordvoerster toen daarom niet zeggen. E.ON had Essent wel verteld dat Russisch gas minder dan 10 procent uitmaakt van het gas dat is bestemd voor de Nederlandse dochteronderneming.

Adblock test (Why?)


Gasunie: stoppen met Russisch gas geen probleem voor gaslevering - Telegraaf.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...