Basisschoolleerkrachten gaan er dit jaar gemiddeld 10 procent op vooruit. Daardoor verdienen ze evenveel als leraren op een middelbare school. Jarenlang was er een loonkloof tussen de beide functies, maar die verdwijnt dus in de nieuwe cao, kondigt de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag aan.
De afgelopen jaren waren er regelmatig protesten van leerkrachten in het basisonderwijs, die het kabinet opriepen om hun loon te verhogen naar dat van leraren in het middelbaar onderwijs. Die loonkloof is nu van de baan.
De vakbonden en onderwijskoepels kwamen tot een overeenkomst voor een cao die met terugwerkende kracht geldt tussen 1 januari en 31 mei van dit jaar. De onderhandelingen voor een reguliere cao voor dit jaar worden meteen opgestart.
Op Prinsjesdag in september vorig jaar was al duidelijk dat het kabinet het verschil in salaris wilde oplossen. Daar werd toen 500 miljoen euro voor uitgetrokken. Nu komt daar nog 900 miljoen euro bij, waardoor het totaalbedrag op bijna 1,5 miljard komt.
Precieze percentages zijn moeilijk te geven
Hoeveel iedereen er nu precies op vooruitgaat, is volgens de AOb moeilijk te zeggen, omdat dit per persoon verschilt. "De salarisschalen van het primair onderwijs zijn verdwenen, iedereen valt nu onder de schalen van het voortgezet onderwijs. En de treden, de stapjes waarin het salaris jaarlijks omhooggaat, zijn ook anders", legt AOb-bestuurder Thijs Roovers uit.
Het verschilt voor iedereen. "Niet iedereen gaat er maandelijks fors op vooruit", zegt Roovers. "Het hangt af van in welke salarisschaal je zit, op welke trede en welke functie je hebt."
De AOb ontwikkelde wel een tool waarmee elke leerkracht zijn nieuwe salaris kan berekenen. Die komt volgende week online.
Ook werkdruk wordt verminderd
Het kabinet trekt daarnaast 300 miljoen euro uit om de werkdruk in het middelbaar onderwijs aan te pakken. "Er is vaak veel aandacht voor basisschoolleerkrachten, maar in het voortgezet onderwijs is de werkdruk ook hoog", zegt minister Dennis Wiersma (Onderwijs).
Ten slotte wordt er volgend jaar 150 miljoen euro uitgetrokken om leerkrachten op scholen met kwetsbare leerlingen beter te betalen. Zo wil de minister het lerarentekort op die scholen oplossen.
Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad, spreekt over een belangrijk akkoord. "Vooral omdat het om structurele investeringen gaat. Maar geld lost niet alles op. Daarom ben ik ook blij dat we met elkaar een werkagenda hebben gemaakt, die leidend is bij de gesprekken die volgen op dit akkoord."
Daarin komt een aantal speerpunten van het voortgezet onderwijs nadrukkelijk aan bod. Daarbij gaat het onder meer om het aantrekkelijker maken van het beroep "door het realiseren van ontwikkeltijd voor docenten, het verder uitbouwen van het samen opleiden van leraren en het versterken van de positie van schoolleiders in het voortgezet onderwijs".
Gemiddeld 10 procent meer loon voor basisschoolleraar na akkoord - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar