Rechercher dans ce blog

Sabtu, 28 Mei 2022

Ouderen weer aan de slag om krapte tegen te gaan: kijk naar IJsland en Japan - NOS

IJsland: 'Zit in de cultuur'

IJslanders zijn de werkpaarden van Europa en gaan ook na hun pensioenleeftijd van 67 jaar door. "Hard werken en tot op late leeftijd doorgaan zit in de cultuur", vertelt Róbert Farestveit, economisch analist bij de IJslandse Vakbond. "Bovendien zijn we gewend om overuren te maken." Na de Tweede Wereldoorlog veranderde IJsland in korte tijd van een arm land naar een land met hoge economische groei, waarbij de vraag naar arbeidskracht aanbleef.

Een deel van de IJslanders ziet doorwerken na pensioen als noodzakelijk. Farestveit: "Dit zijn vaak mensen die niet genoeg opzij hebben gelegd voor hun pensioen." Maar anderen beschouwen doorwerken na de pensioensleeftijd als persoonlijke ontwikkeling. Het harde werken gaat in IJsland gepaard met een goede levenskwaliteit: IJsland staat steevast hoog in de lijstjes als het gaat om levensverwachting, gezondheid en het geluksgevoel dat mensen ervaren.

IJslanders werken ook veel: gemiddeld 41 uur per week inclusief overuren. Tegelijkertijd wil de jongere generatie meer vrije tijd. Na een experiment werd er een kleine verandering doorgevoerd: de gemiddelde werkweek bij de overheid ging van 40 naar 39 uur. Voor IJslanders een grote stap, maar nog steeds een lange werkweek in Europees opzicht.

Door correspondent Rolien Creton

Adblock test (Why?)


Ouderen weer aan de slag om krapte tegen te gaan: kijk naar IJsland en Japan - NOS
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...