Rechercher dans ce blog

Jumat, 03 Juni 2022

Limburg beslist over toekomst Maastricht Airport, sluiting is optie - NU.nl

De Provinciale Staten van Limburg beslissen vrijdag over de toekomst van Maastricht Aachen Airport. Er liggen vier voorstellen op tafel, variërend van sluiting van het vliegveld tot forse uitbreiding ervan. Voorafgaand aan de zitting van de Limburgse Staten houden voor- en tegenstanders van het noodlijdende vliegveld een demonstratie voor het provinciegebouw in Maastricht.

Voor sluiting van het vliegveld, vurig gewenst door veel omwonenden, lijkt geen meerderheid te zijn. Alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat de luchthaven, die in hun ogen geldverslindend, rumoerig en vervuilend is, dichtgaat.

De twee partijen, samen goed voor 6 van de 47 zetels, wijzen erop dat toeristen in toenemende mate wegblijven uit Zuid-Limburg vanwege de overlast van de vliegtuigen. Sluiting is bovendien goedkoper dan de drie andere scenario's, bleek uit eerder onderzoek.

Een meerderheid binnen de Staten koerst echter af op een vliegveld dat op termijn duurzaam moet zijn en meer rekening moet houden met de overlast voor de omgeving. Daarvoor moet de provincie wel meteen diep in de buidel tasten. Om het vliegveld langer open te kunnen houden, moet eerst op korte termijn de landingsbaan gerenoveerd worden voor 30 miljoen euro.

Overigens waarschuwt de provincie dat door het grote aantal aanmeldingen de vergaderzaal al vol zit. "Vanwege beperkte capaciteit is het voor bezoekers niet meer mogelijk de vergadering fysiek te volgen vanaf de publieke tribune in de Statenzaal", laat de provincie weten. Belangstellenden kunnen de vergadering ook volgen via een livestream.

Uit CBS-cijfers blijkt dat Maastricht Aachen Airport qua aantal reizigers de vierde luchthaven van Nederland is. In 2019 vlogen ongeveer 435.000 mensen via het Limburgse vliegveld. Daarmee ligt het fors achter Rotterdam The Hague Airport (2 miljoen reizigers), Eindhoven Airport (6,7 miljoen) en Schiphol (71,6 miljoen). Qua vracht is het nummer twee, na Schiphol.

Adblock test (Why?)


Limburg beslist over toekomst Maastricht Airport, sluiting is optie - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...