Rechercher dans ce blog

Kamis, 08 September 2022

Lang en zwaar debat over asielbeleid kabinet: aanpak te slap of inhumaan? - RTL Boulevard

Sommige fracties vinden de voorstellen te hard en inhumaan, terwijl andere fracties ze veel te slap vinden en blijven aandringen op een asielstop. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) moeten zich verantwoorden over de problemen en beoogde oplossingen.

Volgens politiek commentator Frits Wester kan het een 'narrig' debat worden, zegt hij in deze video:

Dramatisch en onhoudbaar

De asielcrisis was er al ruim voor de zomer, maar is de afgelopen maanden in rap tempo verergerd. Vooral bij het aanmeldcentrum Ter Apel was de situatie dramatisch en onhoudbaar. Nachtenlang hebben honderden asielzoekers er buiten op het gras moeten slapen.

De hygiënische omstandigheden waren slecht en de veiligheid kwam in het geding. Artsen zonder Grenzen verleende medische hulp aan asielzoekers bij Ter Apel. Het was voor het eerst dat de organisatie dat in Nederland deed.

Doorstroming grootste probleem

Een van de grootste problemen is dat de doorstroming vanuit de asielzoekerscentra (azc’s) naar reguliere woonruimte al tijden stokt. Statushouders - voormalige asielzoekers die in Nederland mogen blijven - houden bij gebrek aan een woning zo'n 16.000 van de circa 40.000 plekken in azc's 'bezet'.

Van der Burg is al tijden op zoek naar nieuwe azc's, maar gemeenten zitten daar niet op te wachten. Ook noodopvangplekken kwamen moeizaam van de grond.

Overgaan tot dwang

Begin augustus besloten Van der Burg en De Jonge over te gaan tot dwang; de nood was zo hoog dat ze zeiden niet anders te kunnen. Tubbergen werd als eerste gemeente door de bewindslieden gepasseerd, door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven een azc in een hotel te realiseren.

De woede was groot, zowel in de gemeente zelf als in politiek Den Haag. Maar ook lokale VVD-afdelingen reageerden furieus omdat de lokale democratie buitenspel werd gezet.

Asieldeal

Na een uitzonderlijk lange ministerraad kwam het kabinet onlangs tot een vooraf met de coalitiepartijen afgestemd pakket aan maatregelen om de asielcrisis te bedwingen. Een van die afspraken is dat nareizigers veel langer moeten wachten op hereniging met hun familie. Ook wordt de zogeheten Turkijedeal opgeschort, waardoor Nederland tot eind 2023 minder asielzoekers vanuit Griekenland overneemt.

De afspraken leidden tot onrust, ook binnen de coalitiepartijen, hun achterbannen en de oppositie. Veel VVD'ers vinden de afspraken te zwak en willen een asielstop, net zoals enkele rechtse oppositiepartijen. De ChristenUnie en D66 vinden de maatregelen juist te hard en inhumaan. Het CDA zit er tussenin.

Adblock test (Why?)


Lang en zwaar debat over asielbeleid kabinet: aanpak te slap of inhumaan? - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...