Medewerkers van NS-werkplaatsen zijn jarenlang onvoldoende beschermd geweest tegen blootstelling aan de schadelijke stof chroom-6. Zij lopen daardoor een verhoogd risico op ernstige ziekten als kanker, longziekten en allergieën, concluderen onderzoekers van het RIVM dinsdag.
Het RIVM heeft ontdekt dat werknemers bij onderhoud of reparatie van treinen van 1970 tot 2020 in aanraking konden komen met chroom 6. Bij het schuren van de verf kan de schadelijke en kankerverwekkende stof vrijkomen, zodat werkplaatsmedewerkers dit inademen. Verf met chroom-6 erin wordt gebruikt om roestvorming tegen te gaan.
De NS heeft personeel onvoldoende voorgelicht en te weinig gedaan om de blootstelling te verminderen, zoals het installeren van afzuiginstallaties. Verder zag het spoorbedrijf er niet goed op toe of werknemers beschermingsmiddelen zoals stofmaskers droegen.
Hoeveel medewerkers in welke mate blootstelling hebben ervaren is volgens het RIVM lastig te zeggen. Tot 2014 werden vrijgekomen stoffen niet gemeten. De NS weet van die periode ook niet wie wanneer in welke werkplaats heeft gewerkt en daarbij mogelijk is blootgesteld aan chroom-6. Daarnaast is de extra kans op ziekte niet vast te stellen, zegt het RIVM.
Koolmees: Verontschuldigingen voor werkwijze
"De uitkomsten van het onderzoek liegen er niet om", zegt de nieuwe president-directeur van NS, Wouter Koolmees. Hij komt namens de NS met excuses voor medewerkers en oud-medewerkers voor "het leed, de onzekerheid en het verdriet" dat is veroorzaakt doordat er te weinig bescherming was voor personeel.
"Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop toen is gewerkt. Voor de collega's en oud-collega's die ziek zijn geworden of die zich er zorgen over maken, zijn de resultaten verdrietig. En voor de NS zijn ze uitermate pijnlijk", zegt Koolmees.
De NS maakte direct bekend een compensatieregeling te hebben opgesteld voor gedupeerden. "We hopen dat zij daar gebruik van maken", zegt Koolmees. Afhankelijk van het ziektebeeld en de duur van de blootstelling kunnen gedupeerden een tegemoetkoming aanvragen. Eventuele nabestaanden komen ook in aanmerking voor een nabestaandenuitkering.
De hoogte van de uitkering varieert van minimaal 4100 euro tot maximaal 42.000, blijkt uit een NS-document over de compensatieregeling.
NS: Nu wel voldoende bescherming tegen chroom-6
Mensen die nu in de NS-werkplaatsen werken, zijn wel voldoende beschermd tegen deze schadelijke stoffen, stelt het spoorbedrijf op basis van aanvullend onderzoek. Nu werkt de NS met aparte las- en schuurruimtes en extra afzuiging. Ook stelt het bedrijf meer beschermingsmiddelen ter beschikking.
In 2019 kregen (voormalig) NS-medewerkers van een werkplaats in Tilburg al een compensatie voor gelopen risico's na het werken met chroom-6. Ook bij het ministerie van Defensie bleken veel werknemers te zijn blootgesteld aan de zeer schadelijke stof. Zij krijgen ook een schadevergoeding.
NS beschermde personeel jarenlang niet genoeg tegen schadelijke stof chroom-6 - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar