Rechercher dans ce blog

Selasa, 28 Februari 2023

UWV sluit aanvraag voor Stap-subsidie weer, deze keer door technische storing - Volkskrant

Aanvraagpagina voor Stap-budget op de site van het UWV, dinsdagmiddag. Beeld
Aanvraagpagina voor Stap-budget op de site van het UWV, dinsdagmiddag.

Het zogenoemde Stap-budget van maximaal duizend euro per burger lijkt steeds meer op een relaas van twaalf am­bach­ten, der­tien on­ge­luk­ken. In januari bleef het aanvraagloket gesloten omdat cursusaanbieders misbruikmaakten van de subsidie. Zo lokten sommige bijscholingsaanbieders cursisten met cadeaus en snoepreisjes, en zaten er opleidingen in het aanbod met ‘een sterk hobbymatig karakter’, zoals minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) het verwoordde.

Nadat haar ministerie strengere voorwaarden aan de cursusaanbieders had gesteld, zou het loket dinsdagochtend om 10.00 uur weer opengaan. Al voor die tijd ontstond een technische storing, schrijft het UWV. Aanvankelijk dacht de organisatie dat de problemen binnen een uur verholpen zouden zijn, maar later kwam ze daarop terug. Wanneer de aanvraag opnieuw opengaat, is nog niet bekend.

Over de auteur
Pepijn de Lange is algemeen verslaggever van de Volkskrant.

Stormloop

Het Stap-budget werd in 2021 in het leven geroepen als vervanging van de belastingaftrek voor scholingskosten. Omdat burgers die kosten in het oude systeem zelf moesten voorschieten, profiteerden vooral mensen met een hoger inkomen van het fiscale voordeel. In het nieuwe systeem kan iedereen tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd de duizend euro van tevoren aanvragen.

Al bij de eerste aanvraagronde, een jaar geleden, had het Stap-budget een enorme aantrekkingskracht op Nederlandse burgers: in twee dagen tijd vroegen toen 35 duizend mensen het aan. Bij de tweede aanvraagronde, in mei, was na 10,5 uur al het beschikbare budget vergeven. In de rondes daarna duurde de stormloop soms maar 2,5 uur.

200 miljoen euro

Ook dinsdag was er volgens het UWV bij het digitale aanvraagloket sprake van ‘een grote drukte’. Of de storing een gevolg was van die drukte, vermeldt de organisatie niet.

Veel wachtenden zullen juist gehoopt hebben dit jaar hun slag te slaan. Vorig jaar deelde het UWV in totaal 160 miljoen euro uit aan ongeveer 214 duizend mensen. Waarschijnlijk visten enkele tienduizenden mensen achter het net. Dit jaar heeft de regering 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast is er 125 miljoen beschikbaar voor laagopgeleiden met maximaal een mbo-4-diploma.

Om creatief gebruik door cursusaanbieders bij deze aanvraagronde tegen te gaan, had minister Van Gennip begin deze maand het beleid aangescherpt. Lokkertjes om cursisten te trekken zijn in de ban gedaan. Daarnaast mag een opleider per scholing nog maar maximaal driehonderd budgetten per jaar incasseren. Dat komt neer op een omzet van 300 duizend euro per cursus. Bovendien kunnen opleiders die misbruik maken van de Stap-subsidie in het vervolg worden uitgesloten.

Adblock test (Why?)


UWV sluit aanvraag voor Stap-subsidie weer, deze keer door technische storing - Volkskrant
Read More

Belastingaangifte: zelf doen of je laten adviseren? In deze gevallen kan het je geld opleveren - Dagblad van het Noorden

Vanaf woensdag staat-ie weer klaar bij de Belastingdienst: de aangifte inkomstenbelasting. Tot 14 juli heb je de tijd hem in te sturen. Even controleren en opsturen lijkt een karweitje van niks. Kan het je ook geld opleveren als je een adviseur vraagt het voor je te doen?

Het lijkt alweer een ver verleden dat de jaarlijks aangifte geen pretje was. Een schoenendoos vol bonnetjes op tafel, tieren en steunen en maar hopen dat je geen fouten maakte.

Ingevulde aangifte staat klaar

Dat is nu wel anders. Als de Belastingdienst zijn belofte van ‘niet leuker, wel makkelijker’ ergens waarmaakte, is het bij de aangifte inkomstenbelasting. Sinds 2008 vult de dienst aangiftes vooraf in. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van gegevens van bijvoorbeeld banken, werkgevers en gemeenten. Je hoeft zelf niet heel veel meer te doen, behalve goed controleren en opsturen.

Toch is het niet onverstandig een avond goed te gaan zitten voor de aangifte. Zoek van tevoren uit welke documenten je nodig hebt, zoals je WOZ-waarde, de jaaropgave van je bank, je werkgever en hypotheek. Op de site van de Belastingdienst vind je een handig overzicht.

Dan kun je een heel eind komen. Maar de Belastingdienst is niet volledig onfeilbaar. Zo kan het gebeuren dat de vooraf ingevulde gegevens niet allemaal kloppen. Goed controleren is dus een must. Het kan veel schelen.

De Belastingdienst weet (gelukkig) niet alles

Dat sommige gegevens niet goed zijn ingevuld, komt ook doordat de Belastingdienst (gelukkig) niet alles van je weet. Er kunnen zaken in je leven veranderen. Misschien ben je getrouwd of heb je het vorige jaar een kind gekregen. Misschien heb je een kind dat een speciaal dieet moet volgen.

,,Als je de Belastingdienst kunt volgen, is het wel zo gemakkelijk de aangifte zelf te doen’’, zegt Cornelis Tirion van Tirion Hypotheken in Groningen. ,,Maar heb je te maken met zaken die de Belastingdienst niet weet, is het verstandig met een adviseur te praten.’’

Want dat speciale dieet valt onder zorgkosten en zorgkosten zijn aftrekbaar. Tirion: ,,Als je een beetje handig bent, kun je daar ook wel uitkomen. Maar het kan je geld opleveren als er iemand is die je proactief daarop wijst.’’

Wat kost een belastingaangifte laten doen?

Een belastingadviseur kan je helpen het maximale uit je belastingaangifte te halen en soms kan dat een leuke zakcent voor de vakantie opleveren. Wel is het goed je vooraf te vergewissen van de tarieven die de adviseur vraagt. Het invullen van een aangifte kost al gauw 75 euro. Dan is het dus wel fijn als de teruggaaf meer is dan dat.

En ga in zee met een goede adviseur. Zo deed de Consumentenbond in 2015 onderzoek . Vijftien mensen werd gevraagd zelf een aangifte in te vullen. Van hen vulden zeven de aangifte foutloos in, de rest maakte fouten. Daarna kregen dertig adviseurs (vijftien register belastingadviseurs en vijftien adviseurs zonder keurmerk) de kans de aangiftes in te vullen.

De adviseurs zonder keurmerk vulden de aangifte slechter in dan particulieren in het onderzoek. In de vijftien aangiftes van de register belastingadviseurs vond de Consumentenbond vijf keer een fout.

Wanneer is een adviseur handig?

Kortom, een Belastingadviseur kan weliswaar zijn kosten terugverdienen, zeker als je zoals Tirion zegt ‘onzeker bent over bepaalde zaken’. Maar ga niet klakkeloos met iedereen in zee. Als je het afgelopen jaar te maken hebt gehad met bijvoorbeeld een van de volgende situaties kan het helpen met een adviseur in gesprek te gaan:

  • je hebt zorgkosten
  • je hebt net een huis gekocht
  • je bent getrouwd of fiscaal partner geworden
  • je bent vader of moeder geworden
  • je bent gescheiden of je partner is overleden
  • je bent een bedrijf begonnen
  • je hebt een erfenis of grote schenking gekregen

Adblock test (Why?)


Belastingaangifte: zelf doen of je laten adviseren? In deze gevallen kan het je geld opleveren - Dagblad van het Noorden
Read More

Senin, 27 Februari 2023

'Truc' pechstudenten om schuld te beperken nu basisbeurs komt - NOS

NOS Nieuws

Zogeheten 'pechstudenten' die zijn begonnen met studeren onder het leenstelsel, kunnen gebruikmaken van een 'truc' om langer te profiteren van de basisbeurs die komend studiejaar naar alle waarschijnlijkheid weer wordt ingevoerd. Op sociale media en onder elkaar delen studenten deze handigheid, waarmee ze de schade van het leenstelsel enigszins kunnen beperken. Het gaat om studenten die kampen met studievertraging of langer over hun studie doen, omdat ze bijvoorbeeld extra vakken volgen.

Het werkt zo: studenten hebben straks recht op een basisbeurs voor de duur van hun studie. Bij een studie van vier jaar kun je dus vier jaar een basisbeurs krijgen. Ben je al aan het studeren en heb je per studiejaar 2023/2024 nog één jaar te gaan, dan heb je nog maar recht op één jaar basisbeurs.

Stel, je weet nu al dat je drie maanden langer over je studie gaat doen dan dat ene jaar. Dan heb je in principe die laatste drie maanden geen recht meer op de basisbeurs. Maar je kunt ook nu je studiefinanciering, inclusief ov-kaart en eventuele aanvullende beurs, drie maanden stopzetten. En door pas volgend studiejaar weer gebruik te maken van dat recht, krijg je in dat geval de basisbeurs één jaar plus die drie maanden.

De basisbeurs is een gift als je je studie binnen tien jaar afmaakt. Hij bedraagt 274,90 per maand voor uitwonende studenten en 110,30 voor thuiswonenden. Dus het financieel voordeel van een beurs straks, in plaats van een lening nu, kan flink oplopen.

Steun ouders of spaargeld

Op de DUO-site staat sinds afgelopen week een nieuwsbericht met uitleg hoe dit werkt. Het lijkt er wél op dat vooral de pechstudent met een financiële buffer of ouders die bijspringen van de truc profiteren. Want je moet dan wel een aantal maanden doorkomen zonder studiefinanciering.

Dit betekent dat ik zo'n 270 euro per maand winst maak, wat in totaal neerkomt op zo'n 1500 euro.

Daan Hermanns

Een van hen is de Groningse student International Business Daan Hermanns. Hij rekent op een voordeel van zo'n 1500 euro. Hij heeft zijn ov tijdelijk stopgezet en lenen deed hij al niet. "Voor het studiejaar 2024-2025 zou ik eigenlijk niets krijgen. Nu krijg ik nog 7 à 8 maanden basisbeurs extra."

Niet alle studenten met studievertraging kunnen van dit handigheidje profiteren. "Ik heb vrienden, die het niet kunnen doen omdat ze het financieel niet gaan redden. De financiële steun van je ouders heb je wel nodig", zegt Hermanns. "Ik kan wel voor de zomer zeggen: Hé pap en mam, kan ik voor de vakantie bij jullie een lening aanvragen?"

Dit is niet de enige truc waarmee studenten proberen hun financiële situatie te verbeteren. In januari was er al de "rentetruc", waarbij studenten een deel van hun studielening tegen de toen geldende relatief lage rente konden vastzetten. Ook hierbij moesten studenten hun lening en ov stopzetten, maar dit ging om slechts een maand.

Onduidelijkheid

Dit soort manieren om geld te 'verdienen' verspreiden zich vooral via studentenblogs, sociale media en mondeling. "Toen ik erachter kwam dat dit kon, heb ik het doorverteld aan huisgenoten en vrienden. Ik weet dat veel mensen inmiddels overwegen het ook te doen", zegt David Suurland, student Food Technology in Wageningen.

Emma Mouthaan geeft studenten op sociale media tips over financiën. "Er is heel veel onduidelijkheid en er is geen plek waar je makkelijk een overzicht kunt vinden van alle informatie. Studenten vragen hoe het nou zit met de basisbeurs en of het interessant is alles even stop te zetten."

Niet voor iedereen

DUO zegt niet te weten hoeveel studenten dit doen om voordeliger uit te zijn. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) zijn dit soort trucjes niet voor iedereen mogelijk. "Niet veel studenten kunnen een aantal maanden overbruggen zonder studiefinanciering. De meeste studenten zitten financieel al heel krap", zegt LSVB-voorzitter Joram van Velzen.

Dat ziet Emma Mouthaan ook. "Studenten die er financieel minder goed voorstaan kunnen er geen gebruik van maken, terwijl zij veel meer baat zouden hebben bij extra maanden basisbeurs." Ook voor studenten met een aanvullende beurs is het niet altijd voordelig, zegt DUO.

De schuld van de pechgeneratie

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


'Truc' pechstudenten om schuld te beperken nu basisbeurs komt - NOS
Read More

Miljardenwinst voor makers coronavaccin: 'Dankzij overheidsgeld' - RTL Boulevard

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo). "Bedrijven zijn schaamteloos voor de winst gegaan", zegt onderzoeker Esther de Haan van Somo.

Het Amerikaanse Pfizer maakte in 2021 en 2022 een winst van 35 miljard dollar op het vaccin tegen corona, en BioNtech uit Duitsland en het Britse Moderna verdienden er elk nog eens 20 miljard dollar aan.

Bij elkaar is dat 75 miljard dollar voor deze drie westerse vaccinproducenten. Somo bekeek onder meer de jaarverslagen van de bedrijven. Pfizer, BioNtech en Moderna waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Overheidsfinanciering

De producenten van vaccins maakten die hoge winsten, terwijl overheden en daarmee de belastingbetaler minstens 5,8 miljard dollar uitgaven ter financiering van onderzoek en ontwikkeling van vaccins. Die steun werd overigens gegeven aan de zeven producenten die aan vaccins werkten.

Ook gaven overheden minstens 86,5 miljard dollar uit aan zogeheten Advanced Purchase Agreements, waarbij zij vooraf de ontwikkeling en productie van de vaccins overnamen. De producenten liepen dus geen risico, aldus Somo.

Farmabedrijven die werkten aan een vaccin waarvan de ontwikkeling mislukte en die nooit een vaccin leverden, hoefden geen geld terug te geven, aldus de Haan.

Fors hogere prijzen

De garanties en subsidies weerhielden Pfizer/BioNtech en Moderna er niet van om de prijzen van hun coronavaccins fors te verhogen, zegt De Haan.

Pfizer en BioNtech maakten hun vaccin 56 procent duurder en Moderna gooide er zelfs 73 procent bovenop. En omdat er de komende jaren minder vaccins zullen worden verkocht, gaven beide bedrijven te kennen komend jaar hun prijzen te willen verviervoudigen. "Kennelijk om grote winsten te kunnen blijven boeken", aldus Somo.

Geen afspraken

In de contracten tussen de vaccinmakers en de overheid stonden geen afspraken om extreme winsten te voorkomen. 

Ook Johnson & Johnson en AstraZeneca maakten coronavaccins, maar zij zeiden daar geen winst op te willen maken. Op basis van wat we konden nagaan is dat ook niet gebeurd, aldus De Haan.

Overheden zouden bij een eventuele toekomstige pandemie hoge winsten boven een bepaald niveau moeten afromen, vinden de onderzoekers.

'Lage-inkomens verdrongen'

Ook zou er meer moeten worden gelet op een eerlijke verdeling tussen landen onderling. "Rijke landen hebben lage-inkomenslanden verdrongen door deals te sluiten met alle vaccinproducenten en meer vaccins op te eisen dan ze nodig hadden." Dat moet een volgende keer anders, aldus Somo.

RTL Z vroeg de farmabedrijven om een reactie, zij reageerden tot nu toe nog niet.

In deze video zie je dat mensen alsnog langdurige vermoeidheidsklachten kunnen overhouden aan een besmetting met omikron:

Adblock test (Why?)


Miljardenwinst voor makers coronavaccin: 'Dankzij overheidsgeld' - RTL Boulevard
Read More

Minggu, 26 Februari 2023

Heeft het zonder de saldereringsegeling nog nut om zonnepanelen te kopen? Energie-experts geven hun mening - Leeuwarder Courant

Nergens in Europa liggen zoveel zonnepanelen op woningen als in Nederland. Maar de aantrekkelijke salderingsregeling wordt hier de komende jaren afgebouwd. Heeft het zonder deze regeling nog nut om zonnepanelen te kopen? Energie-experts geven hun mening.

In de dikwijls ondoorzichtige energiesector blinkt de salderingsregeling al jaren uit in eenvoud. „De regeling is supersimpel: de stroom die je met je zonnepanelen teruglevert aan je energiebedrijf, mag je op jaarbasis wegstrepen tegen de elektriciteit die je weer afneemt, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt”, zegt directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com. Wie meer stroom teruglevert dan afneemt, krijgt daarvoor bovendien een vergoeding van de energieaanbieder.

Volle pond

Het mogen wegstrepen van in de zomer opgewekte stroom tegen in de winter afgenomen elektriciteit maakt het aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Maar als de Eerste Kamer er straks mee instemt, komt er een einde aan de salderingsregeling. De politiek wil de regeling namelijk vanaf 2025 in stappen gaan afbouwen. In 2031 kan er dan niet meer gesaldeerd worden. Huishoudens moeten dan het volle pond betalen voor stroom die zij van hun energiebedrijf afnemen, terwijl zij een lagere vergoeding ontvangen voor de teruggeleverde stroom van hun panelen.

Maar ook in die situatie blijft het interessant om zonnepanelen op je dak te leggen, vindt Woldring. „Traditioneel bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen zeven tot acht jaar. Door de hoge stroomprijzen is de terugverdientijd nu gedaald naar vier tot vijf jaar. Maar door de afbouw van de salderingsregeling zal de terugverdientijd naar verwachting weer richting zeven tot acht jaar gaan. Dan is het nog steeds een goede investering, want de meeste zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee.”

Elektrische auto

De directeur van Gaslicht.com raadt wel aan om de keus voor het aantal zonnepanelen af te stemmen op je huidige en verwachte toekomstige energieverbruik. „Verwacht je bijvoorbeeld een elektrische auto over twee jaar aan te schaffen, dan kun je beter nu alvast extra panelen laten plaatsen. Uitbreiden van een bestaande installatie is namelijk duurder dan in één keer installeren.”

Ook volgens Milieu Centraal blijft het financieel interessant om zonnepanelen te kopen, ook al wordt het voordeel kleiner. Wie nu panelen aanschaft, kan nog ruim anderhalf jaar volop profiteren van de salderingsregeling en daarna stapsgewijs minder tot 2031. „Het is dus hoe eerder, hoe beter om zonnepanelen te nemen”, stelt Mariken Stolk van Milieu Centraal.

Eigen stroom

Volgens Stolk wordt het voor bezitters van zonnepanelen straks ook aantrekkelijker om hun eigen opgewekte stroom te verbruiken. „Zet dan je wasmachine of vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Want stroom die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet te kopen.”

Woldring verwacht dat meer huiseigenaren een thuisbatterij gaan kopen. De beperkte opslagcapaciteit van zo’n batterij is wel een nadeel. „Het is nog niet mogelijk om in de zomer opgewekte stroom op een thuisbatterij op te slaan, en die in de winter te gebruiken.”

Verduurzamen loont ook

Huiseigenaren die geen plannen hebben om te verhuizen, kunnen overwegen hun woning te verduurzamen. „Energieprijzen liggen op dit moment een stuk lager dan een groot deel van vorig jaar, maar nog altijd een stuk hoger dan de afgelopen jaren”, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Voor de middellange termijn is de kans groot dat de energieprijzen aan de hoge kant blijven. Daarnaast zou een woning met een beter energielabel, kans maken op een hogere verkoopprijs.

Rendement

„Heb je spaargeld, dan levert een investering in verduurzaming op termijn een veel hoger rendement op dan de rente op een spaarrekening”, meent adviseur Noorlag. „Je rendement bestaat uit de besparing op je energierekening. De hoogte hangt af van het type woning en de verduurzamingsmaatregelen die je gaat nemen, maar ook van de energieprijsontwikkeling.” Dit jaar geldt nog het energieplafond, maar minister Kaag (Financiën) heeft al gezegd dat deze vanaf 31 december dit jaar ophoudt, behalve wellicht voor een beperkte groep huishoudens met een laag inkomen.

De investering leidt niet alleen tot een lagere energierekening, maar ook tot een hogere waarde en een beter verkoopbare woning, volgens Noorlag. Brainbay, een beheerder van vastgoeddata, berekende vorig jaar dat een woning met een C-label gemiddeld een 7,9% hogere prijs oplevert dan een vergelijkbare woning met een G-label. Noorlag: „Steeds meer woningkopers vinden het energielabel belangrijk.”

Tweede hypotheek

Wie onvoldoende spaargeld heeft, kan bij voldoende inkomen een tweede hypotheek nemen om zonnepanelen of een warmtepomp te financieren. Noorlag rekent het voor. Met een hypotheek van €25.000 kost dat bij een looptijd van dertig jaar €119 bruto per maand bij een annuïteitenhypotheek. Netto is dat het eerste jaar ongeveer €89 extra per maand. „Maar bedenk wel dat de netto maandlast elk jaar oploopt. Is je verwachte maandelijkse besparing op je energierekening groter, dan kun je ook overwegen om voor een kortere looptijd voor de hypotheek te kiezen.”

Adblock test (Why?)


Heeft het zonder de saldereringsegeling nog nut om zonnepanelen te kopen? Energie-experts geven hun mening - Leeuwarder Courant
Read More

Sabtu, 25 Februari 2023

KLM-medewerker (59) na 22 jaar dienstverband ontslagen vanwege meenemen iPad - AD

[unable to retrieve full-text content]

KLM-medewerker (59) na 22 jaar dienstverband ontslagen vanwege meenemen iPad  AD
KLM-medewerker (59) na 22 jaar dienstverband ontslagen vanwege meenemen iPad - AD
Read More

Heidi maakte geld over naar verkeerde: 'Ik had het nummer van belastingdienst ingetikt, dacht ik' - AD

[unable to retrieve full-text content]

Heidi maakte geld over naar verkeerde: 'Ik had het nummer van belastingdienst ingetikt, dacht ik'  AD
Heidi maakte geld over naar verkeerde: 'Ik had het nummer van belastingdienst ingetikt, dacht ik' - AD
Read More

'Beste café van Limburg' staat te koop en de belangstelling voor overname is groot: 'Zo'n zaak komt maar één keer voorbij' - De Limburger

[unable to retrieve full-text content]

'Beste café van Limburg' staat te koop en de belangstelling voor overname is groot: 'Zo'n zaak komt maar één keer voorbij'  De Limburger
'Beste café van Limburg' staat te koop en de belangstelling voor overname is groot: 'Zo'n zaak komt maar één keer voorbij' - De Limburger
Read More

Drukte verwacht op wegen richting wintersportgebieden | Buitenland - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Drukte verwacht op wegen richting wintersportgebieden | Buitenland  AD
  2. Vakantiegangers al vroeg in de file in Duitsland | Binnenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  3. Aansluiten in de file: drukte op de weg richting wintersportgebieden  Hart van Nederland
  4. Drukte op A12 richting Duitsland door voorjaarsvakantie, ook flinke avondspits verwacht  De Gelderlander
  5. Vakantiegangers al vroeg in de file in Duitsland  De Limburger
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Drukte verwacht op wegen richting wintersportgebieden | Buitenland - AD
Read More

Jumat, 24 Februari 2023

Conclusies enquêterapport gaswinning kwamen ook bij Rutte 'hard binnen' - NU.nl


De conclusies van de parlementaire enquêtecommissie over de gevolgen van de gaswinning in Groningen zijn "hard binnengekomen" bij premier Mark Rutte. Dat zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

De commissie presenteerde vrijdag in het Groningse Zeerijp het eindrapport. Daarin wordt een hard oordeel over Rutte geveld. Hij heeft in zijn rol als premier niet genoeg voor de Groningers gedaan en niet "het verschil gemaakt" voor de inwoners van het aardbevingsgebied.

Rutte wilde vrijdag niet ingaan op deze en andere conclusies, omdat het kabinet nog niet het hele rapport heeft kunnen lezen. "Dat is niet respectvol naar de Groningers toe. Ik realiseer me dat als mensen in Groningen deze persconferentie volgen, dit hol en nietszeggend klinkt. Maar ik vraag er toch begrip voor. Geef ons de kans om het hele rapport in samenhang te bekijken."

Wel zei de premier dat de conclusies bij hem hard zijn binnengekomen. Hij erkent dat er "veel werk aan de winkel is" en het vertrouwen niet snel hersteld zal zijn. "We moeten van ver komen", zei Rutte daarover.

Rutte was enige constante factor

Rutte is sinds de Groningse gaswinning na 2012 onder een vergrootglas kwam te liggen, de enige constante politieke factor. Het grootste deel van het onderzoek dat de enquêtecommissie heeft gedaan, focust zich ook op deze periode.

Tijdens zijn verhoor door de enquêtecommissie vorig jaar liet Rutte vooral blijken dat hij niet degene was die aan de knoppen zat. De premier vertelde dat hij niet snel de regie over dossiers neemt, maar zijn vakministers waar nodig bijstuurt. In het rapport stelt de commissie dat hij als premier juist wel het verschil had kunnen maken, maar dat dus niet gedaan heeft.

In 2019 bood Rutte excuses aan Groningen aan, maar sindsdien is er wezenlijk weinig veranderd. De commissie vraagt zich af of excuses wel waarde hebben als ze geen opvolging krijgen. Rutte wilde vrijdag niet zeggen of hij vindt dat hij nogmaals excuses moet aanbieden.

Ook wilde hij nog niets kwijt over het inlossen van de ereschuld die Nederland aan de provincie heeft, zoals de commissie stelt. Dat zijn volgens Rutte allemaal vraagstukken voor later.

Beeld uit video: Voorzitter over gaswinning: 'Belangen Groningers zijn genegeerd'1:00
Afspelen knop

Adblock test (Why?)


Conclusies enquêterapport gaswinning kwamen ook bij Rutte 'hard binnen' - NU.nl
Read More

Kamis, 23 Februari 2023

Gevluchte Oekraïners jaar na oorlog verdeeld over toekomst in Nederland - NOS

Oekraïners in Nederland tijdens een 'Mars van Dankbaarheid' in september

NOS Nieuws

  • Rolinde Hoorntje

    Redacteur Binnenland

  • Rolinde Hoorntje

    Redacteur Binnenland

Na de Russische inval in Oekraïne ontvluchtten ruim 8 miljoen Oekraïners hun land. Krap een jaar na het uitbreken van de oorlog staan er zo'n 90.000 geregistreerd in Nederlandse gemeenten. Zij zijn verdeeld over een toekomst in Nederland, blijkt uit een niet-representatieve rondgang van de NOS onder 247 mensen in samenwerking met Opora Foundation.

Ruim een derde van de ondervraagde Oekraïners wil terug naar hun eigen land. Een derde wil dat niet. Vaak zijn dit Oekraïners uit zwaar getroffen steden als Charkiv, of met kinderen die naar een Nederlandse basisschool gaan.

De overige Oekraïners in Nederland, ook een derde, weten het nog niet. Behalve zorgen over de veiligheid in Oekraïne spelen ook de mogelijkheden voor werk en een eigen woning in Nederland een rol in hun afweging. Ook blijkt de behoefte aan Nederlands en Engels taalonderwijs groot.

Op deze kaart is te zien welke gemeenten de meeste Oekraïense vluchtelingen opvangen per 1000 inwoners:

  • NOS

    Aantal Oekraïense vluchtelingen per Nederlandse gemeente
  • NOS

    De gemeenten met de meeste Oekraïense vluchtelingen per 1000 inwoners

Veel van de 247 Oekraïners die hebben gereageerd op de vragenlijst van de NOS zeggen dankbaar te zijn voor de hartelijke ontvangst in Nederland. "Nederlanders zijn uiterst vriendelijke en aardige mensen, klaar om te helpen met welke kwestie dan ook", zegt de 37-jarige Olena Boichyenko uit Odesa.

Wel heeft ze last van de Nederlandse bureaucreatie en wachtrijen voor de zorg en het onderwijs voor haar oudste zoon (9), die autisme en ADHD heeft. Hij kan geen speciaal onderwijs krijgen in Nederland.

Om die reden werkt de pianiste, die vroeger lesgaf op een conservatorium, niet. Toch wil ze blijven in Nederland. "Teruggaan is niet goed voor mijn kinderen. Na een oorlog zijn de mensen en het land beschadigd, het is veel moeilijker opgroeien in zo'n land."

Yara en Viktoria wonen nu in Nederland maar ze willen hier niet allebei blijven:

Oekraïners over toekomst in Nederland: 'Ik voel mij hier veilig en wil blijven'

De rondgang toont verder dat veel Oekraïners behoefte hebben aan een eigen woning. Zo slaapt de 6-jarige dochter van Irina Sureieva nog in bed bij haar ouders, omdat het gezin geen extra kamer heeft.

Sureieva werkt momenteel in een supermarkt en bij een bakkerij. Zij en haar man, beiden hoogopgeleid, verdienen niet genoeg voor een eigen woning.

Sureieva: "De meeste Oekraïners verdienen niet meer dan het minimumloon, omdat ze geen werkervaring hebben in Nederland. Het is dus niet mogelijk om zelf een particuliere woning te huren, want in de particuliere sector moet het inkomen drie tot vier keer hoger zijn dan de huur."

De meeste Oekraïense vluchtelingen in Nederland zijn werkzaam in de uitzendbranche en horeca. Velen werken onder hun niveau. Anna Synenko (38), die in Oekraïne farmaceut en onderzoeker was, werkt nu drie tot vier dagen per week voor een cateringbedrijf.

Ze zegt dat het "niet mogelijk" is om een baan in de geneeskunde te krijgen. Synenko wil dat het makkelijker wordt om haar diploma farmacie te laten erkennen in Nederland. "De regering zou speciale programma's voor Oekraïners moeten ontwikkelen", vindt ze.

"Ik heb vijftien jaar werkervaring in de farmaceutische industrie en nu mag ik bij een apotheek alleen laaggeschoold werk doen, tegen het minimumloon." Zij en haar dochter komen naar eigen zeggen net rond. Synenko: "Maar als ik een woning moet gaan huren, lukt dat niet."

Het grootste deel van de Oekraïners in Nederland werkt in deeltijd, blijkt uit eerdere cijfers van het CBS: 58 procent werkte in november minder dan 25 uur per week; 13 procent werkte voltijds.

"Ik wil weten waarom werkgevers ons niet de mogelijkheid bieden om 8 uur per dag te werken. Huur je in de toekomst een huis, dan is een salaris van 1200 euro per maand niet genoeg," zegt Alina Bohuslavska (54), die in Vlaardingen woont. De Oekraïense was HR-manager in een hotel in Charkiv. Ze maakt nu schoon bij families.

Meer geld voor taallessen

Bijna alle Oekraïners die reageerden op de enquête zeggen daarnaast betere toegang tot taalonderwijs nodig te hebben. Op dat vlak komt er hulp vanuit Den Haag. Gisteren maakte minister Van Gennip van Sociale Zaken bekend dat het kabinet 15 miljoen euro beschikbaar stelt voor taallessen aan Oekraïners.

Dat geld gaat naar de gemeenten. Van Gennip erkent dat veel Oekraïners tegen het taalprobleem aanlopen: "Ze spreken vaak wel een beetje Engels, maar geen Nederlands, en dat heb je voor een heleboel banen wel als basis nodig."

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Gevluchte Oekraïners jaar na oorlog verdeeld over toekomst in Nederland - NOS
Read More

Handel met Rusland loopt hard terug: vooral export van bloemen en planten - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Handel met Rusland loopt hard terug: vooral export van bloemen en planten  Telegraaf.nl
  2. Russische olie hebben we vervangen door import uit Saoedi-Arabië en Nigeria  NU.nl
  3. Nederlandse export naar Rusland met bijna 40 procent afgenomen  NOS
  4. Bijna 40 procent minder uitgevoerd naar Rusland in 2022  Transport Online
  5. Handel met Rusland kakt in door sancties | Economie  NU.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Handel met Rusland loopt hard terug: vooral export van bloemen en planten - Telegraaf.nl
Read More

Rabu, 22 Februari 2023

Coolblue verkocht veel minder laptops en tv's in 2022 - NU.nl


In 2022 was er veel minder vraag naar laptops en televisies, merkte ook webwinkel Coolblue. "Een zeer laag consumentenvertrouwen en een postcorona-effect zorgde voor minder verkopen", zegt Coolblue-bestuurder Pieter Zwart. Desondanks boekte de webwinkel een omzetrecord.

Volgens Zwart stellen consumenten grote aankopen even uit. "Een wasmachine heb je gewoon nodig, maar consumenten kunnen een televisie vaak later vervangen. In coronatijd verkochten we veel laptops voor het thuiswerken. Dan gaan mensen die niet in het jaar erna weer vervangen."

Zwart zegt dat er in de markt 20 procent minder laptops werden verkocht dan in 2021, maar Coolblue wel wat marktaandeel won. Hoeveel minder producten Coolblue verkocht, laat hij niet weten.

Coolblue boekte in 2022 een recordomzet van 2,35 miljard euro. Maar die groeide nog maar met 0,6 procent ten opzichte van 2021, na eerdere jaren van forse toename. Het bedrijfsresultaat nam flink af tot 43 miljoen euro (89 miljoen euro in 2021). Dat maakt me niet echt apetrots."

"Dat het resultaat boven de nul is gebleven in dit uitdagende jaar met hoge inflatie en stijgende kosten komt door groei in Duitsland (omzet van 174 miljoen, red.). En door een toegenomen verkoop van energiebesparende producten."

Zwart is ook positief over de prestaties van de energieleverancier die Coolblue enkele jaren geleden is gestart.

'Verkopen zullen verbeteren'

Voor 2023 ziet de Coolblue-oprichter betere tijden aanbreken, ondanks dat consumenten nog steeds aarzelen bij grote aankopen. "Ik denk dat de vraag naar onder meer laptops en televisies, toch twee van onze grootste productcategorieën, licht positief zal ontwikkelen. Dan zien wij dus ook weer een bescheiden verkoopgroei."

Nog wat zonniger ziet Zwart het in voor de energiegerelateerde verkopen. "We verkopen al veel slimme thermostaten en onlangs hebben we het 100.000ste zonnepaneel geïnstalleerd. Lange wachttijden zijn in de markt een uitdaging, maar wij proberen klanten niet te laten wachten op zonnepanelen."

Adblock test (Why?)


Coolblue verkocht veel minder laptops en tv's in 2022 - NU.nl
Read More

Veel meer mensen wisselen van baan door personeelskrapte - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

Veel meer mensen wisselen van baan door personeelskrapte  De GelderlanderHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Veel meer mensen wisselen van baan door personeelskrapte - De Gelderlander
Read More

Veel meer mensen wisselen van baan door personeelskrapte - AD

[unable to retrieve full-text content]

Veel meer mensen wisselen van baan door personeelskrapte  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Veel meer mensen wisselen van baan door personeelskrapte - AD
Read More

Heineken Rusland werkt door 'om nationalisatie te voorkomen' - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Heineken Rusland werkt door 'om nationalisatie te voorkomen'  Telegraaf.nl
  2. 'Heineken investeert nog steeds in Rusland'  NOS
  3. Heineken: We hebben wél gebroken met Rusland | Economie  AD
  4. Live: Heineken Rusland werkt door 'om nationalisatie te voorkomen'  Volkskrant
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Heineken Rusland werkt door 'om nationalisatie te voorkomen' - Telegraaf.nl
Read More

Selasa, 21 Februari 2023

Belastingheffing in gevaar door verouderde ict en vertraging nieuwe software - Volkskrant

Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Apeldoorn. Beeld ANP / Maarten Hartman
Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Apeldoorn.Beeld ANP / Maarten Hartman

Uit documenten die staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij maandag publiceerde, naar aanleiding van berichtgeving in NRC, blijkt dat er zo langzamerhand sprake is van een kritieke situatie. Het computersysteem dat de loonheffing van werknemers regelt (150 miljard euro belastinginkomsten per jaar) is geschreven in de verouderde programmeertaal Cool:Gen, die steeds minder belastingmedewerkers beheersen. Een groot deel van de mensen met deze cruciale kennis gaat de komende vier jaar met pensioen. De leverancier van het Cool:Gen-platform stopt per 2027 met de technische ondersteuning ervan.

Vanaf dat moment kan de Belastingdienst sowieso geen wijzigingen meer doorvoeren in de loonheffing. Erger is dat de dienst dan mogelijk ook geen storingen in het systeem meer kan verhelpen, wat de belastingheffing in gevaar brengt. Gezien het naderende vertrek van een groot aantal cruciale medewerkers en het feit dat leverancier Broadcom is gestopt met het doorontwikkelen van het systeem, valt niet uit te sluiten dat zich de komende jaren al problemen voordoen. In een interne memo uit juni 2021 spreekt de Belastingdienst van ‘hoge continuïteitsrisico’s’.

Vertraging door slecht management en noodsituaties

De Belastingdienst heeft het probleem natuurlijk zien aankomen en werkt sinds 2019 aan vervanging. In de oorspronkelijke planning was er voldoende tijd om Cool:Gen tijdig uit te faseren, maar in dat ontwikkelschema is de afgelopen jaren flinke vertraging opgetreden.

Deels is dat te wijten aan slecht management, concludeerde het Adviescollege ICT-toetsing vorig jaar. Softwareontwikkelaars kregen de opdracht alvast te beginnen, terwijl niet duidelijk was aan welke voorwaarden het nieuwe systeem moest voldoen. Ze hadden niet de beschikking over een testmodule. De kleinste beslissingen vereisten fiattering door hoge bestuurslagen. Dit alles heeft geleid tot een enorm productiviteitsverlies.

De tweede oorzaak voor de vertraging zijn noodsituaties die de onmiddellijke aandacht vragen van de Belastingdienst. Zo deed het kabinet onverwacht een beroep op de dienst voor het implementeren van coronasteunmaatregelen voor bedrijven, de reparatie van de vermogensrendementsheffing en het verlagen van de energiebelasting ter voorkoming van energiearmoede. Telkens moest de Belastingdienst alles uit zijn handen laten vallen om deze acute crises op te lossen. Het vervangen van de ict kwam daardoor vrijwel stil te liggen.

Geen ruimte meer voor tegenvallers

Het Adviescollege ICT-toetsing constateert in juli 2022 dat het ontwikkelprogramma zich na anderhalf jaar ‘in feite nog in de opstartfase bevindt’ en komt met een alarmerende conclusie. ‘Wij verwachten dan ook dat het programma niet in staat is Cool:Gen voor 2027 te vervangen.’ Het aantrekken van nieuwe ict’ers is moeilijk in deze krappe arbeidsmarkt en de specialisten die hen intern moeten opleiden zijn schaars.

Drie Belastingdienst-directeuren maakten de Tweede Kamer dinsdag duidelijk dat de planning voor het vervangen van Cool:Gen inmiddels zo extreem strak is dat er eigenlijk geen ruimte meer is voor tegenvallers. Wil het nieuwe loonheffingssysteem per 2027 operationeel zijn, dan mogen er de komende vier jaar dus geen Box 3-arresten, pandemieën of andere ‘rampen’ meer plaatsvinden. Hoe realistisch dat is, is een tweede.

Van Rij vraagt kabinet en parlement terughoudend te zijn met nieuwe beleidsplannen die een grote inzet van de Belastingdienst vragen. Zijn voorganger Menno Snel deed in 2019 hetzelfde verzoek in verband met de verouderde ict, toen met weinig resultaat.

Adblock test (Why?)


Belastingheffing in gevaar door verouderde ict en vertraging nieuwe software - Volkskrant
Read More

Warmtepomp blijkt elf keer vervuilender dan gedacht, dus duurzaam bouwen wordt lastiger - Trouw

De materialen waaruit een warmtepomp is samengesteld, zijn minder milieuvriendelijk dan tot dusver werd gedacht. Een belangrijke database voor de bouwsector bevatte jarenlang onjuiste informatie over warmtepompen. Nu blijkt dat ze elf keer vervuilender zijn dan verondersteld.

Dat kan grote gevolgen hebben voor de bouwsector. Architecten en projectontwikkelaars gebruiken gegevens uit de Nationale Milieu Database (NMD) om een milieuscore te berekenen voor hun nieuwbouwproject. De wet stelt eisen voor het duurzaam bouwen van woningen en kantoren. Daarop wordt getoetst bij een vergunningsaanvraag.

De afgelopen jaren is geen rekening gehouden met het koudemiddel en de elektronica in de warmtepomp. Bovendien was gerekend met een type warmtepomp dat niet meer representatief is voor de markt, laat stichting NMD weten.

Met de nieuwe gegevens kan het een stuk lastiger worden om een warmtepomp te gebruiken bij nieuwbouw, zeggen deskundigen. De warmtepomp neemt namelijk een veel grotere hap uit de toegestane milieubelasting. Hoeveel precies verschilt per project. Gaat het bijvoorbeeld om een klein appartement of een vrijstaand huis?

Tijdelijke oplossing

De bouwsector heeft al veel last van de stikstofregels. Om geen verdere vertraging op te lopen is er voor warmtepompen een tijdelijke oplossing bedacht. Projectontwikkelaars mogen vooralsnog met de oude cijfers blijven rekenen. Dankzij een ‘verrekenfactor’ ligt de milieuscore van de warmtepomp voorlopig op hetzelfde niveau als voorheen.

Deze maatregel is ingevoerd na overleg tussen het ministerie van binnenlandse zaken, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en Techniek Nederland, de installatiebranche. In het tweede kwartaal moet er een definitieve oplossing komen. De tijdelijke oplossing moet voorkomen dat bouwprojecten opeens geen vergunning meer krijgen omdat de milieubelasting te hoog uitvalt.

Maar Mantijn van Leeuwen van adviesbureau Nibe, dat zich bezighoudt met duurzaam bouwen, waarschuwt voor geitenpaadjes, voor makkelijke oplossingen. Hij oppert tegen vakblad Cobouw de mogelijkheid dat iemand een rechtszaak begint omdat de milieuscore van een gebouw niet klopt.

Extra zonnepanelen leggen helpt niet

De extra milieuschade van een warmtepomp is niet zomaar te compenseren door bijvoorbeeld extra zonnepanelen op het dak te leggen. Zonnepanelen hebben weer hun eigen score voor milieuschade door het gebruik van elektronica, glas en metalen.

De installatiebranche heeft kritiek op de milieuscore voor warmtepompen zoals NMD die hanteert. “Dankzij de warmtepomp verbruiken nieuwbouwwoningen helemaal geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot met de helft. Daarmee leveren warmtepompen een onmisbare bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. “Maar de milieudatabase kijkt alleen naar de milieubelasting van materialen en laat de energieprestatie volledig buiten beschouwing.”

Techniek Nederland wil dat er een alomvattende milieu- en energieprestatienorm komt voor de gehele technische levensduur van apparaten en materialen. “Op basis van zo’n norm is er volstrekt geen twijfel over de toepassing van warmtepompen.”

Recyclen

Terpstra noemt het belangrijk om de levensduur van warmtepompen te verhogen - nu ligt die op zo’n vijftien jaar - en om goed te recyclen. Innovaties kunnen helpen om de milieulast te verkleinen.

Er zijn al fabrikanten die hun warmtepompen voorzien van natuurlijke koudemiddelen, zegt Terpstra, en die hebben een veel lager broeikaseffect bij lekkage dan fluorhoudende gassen. Vóór 2026 zal dat gelden voor de gehele markt, voorspelt Techniek Nederland.

Lees ook:

Warmte voor je huis uit een gat in de grond van maar liefst 175 meter diep

Het is even wat moeite, maar dan heb je ook wat: warmte om je huis met een warmtepomp te verwarmen die minder stroom vergt dan de meer gebruikelijke warmtepompen. Je moet in je tuin wel een gat van 175 meter diep laten boren.

Adblock test (Why?)


Warmtepomp blijkt elf keer vervuilender dan gedacht, dus duurzaam bouwen wordt lastiger - Trouw
Read More

Afgetreden Philips-ceo Van Houten geeft bonus niet terug, integendeel - RTL Boulevard

Onder leiding van Van Houten kwam Philips in ongekend zwaar weer terecht. Het bedrijf wordt tot de dag van vandaag geplaagd door rechtszaken over ondeugdelijke slaapapneu-apparaten die het moest terugroepen. In 2022 werd een verlies van 1,6 miljard euro in de boeken gezet.

Onlangs maakte Philips bekend dat het wereldwijd 6.000 mensen gaat ontslaan, om weer financieel gezond te worden.

Aandeelhouders waren daarom zeer ontsteld over de voorgestelde bonussen voor de top van het bedrijf. De directie besloot daarop vrijwillig af te zien van de lucratieve bonussen, maar dat geldt niet voor Van Houten, meldt het bedrijf.

Cashen

Tot half oktober stond Van Houten aan het roer bij het bedrijf, en hij blijft tot 30 april van dit jaar aan als adviseur, met behoud van zijn ceo-salaris. Van Houten krijgt over het jaar 2022 nog een bonus van 265.000 euro in cash, daarnaast heeft hij ook nog recht op een deel van zijn langetermijnbonus over het jaar 2020 in de vorm van aandelen.

Dat komt bovenop zijn gewone jaarsalaris van ruim 1,3 miljoen euro. Voor de maanden die hij dit jaar nog in dienst is van Philips, ontvangt Van Houten nog eens 435.00 euro aan salaris, exclusief pensioenbijdrages en andere onkostenvergoedingen. En nog eens maximaal 436.000 euro aan bonussen.

Vertrekpremie

Als klap op de vuurpijl mag Van Houten nog een vertrekpremie bijschrijven ter waarde van een jaarsalaris: nogmaals 1,3 miljoen euro dus. Ook heeft de voormalig topman nog recht op een langetermijnbonus over 2022 in de vorm van aandelen. Op papier is dat pakket nog eens 2,9 miljoen euro waard, maar hoeveel Van Houten daarvan krijgt de komende jaren is afhankelijk van de prestaties van het bedrijf.

Philips was niet bereikbaar voor commentaar.

Adblock test (Why?)


Afgetreden Philips-ceo Van Houten geeft bonus niet terug, integendeel - RTL Boulevard
Read More

Ict-problemen bij de Belastingdienst maken kabinetsbeleid onuitvoerbaar - NRC

Ict-problemen Een deel van de coalitieplannen van Rutte IV blijkt onuitvoerbaar door ict-problemen bij de fiscus. Het duurt nog zeker drie jaar voordat de problemen zijn opgelost.

Datacenter in Apeldoorn van de Belastingdienst. De fiscus kampt met sterk verouderde ict.
Datacenter in Apeldoorn van de Belastingdienst. De fiscus kampt met sterk verouderde ict. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De top van het kabinet zag afgelopen zomer al dat ict-problemen bij de Belastingdienst een deel van de coalitieplannen niet uitvoerbaar maken. Verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) kreeg daarom van onder anderen premier Rutte het advies de fractievoorzitters in de Tweede Kamer te bellen. Het zou „behulpzaam” zijn „hen te informeren over bestaande beperkingen”.

Dat blijkt uit een nota die Van Rij maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld, als bijlage bij een Kamerbrief in reactie op onthullingen van NRC over de problemen bij de Belastingdienst. De politieke speelruimte om fiscaal beleid te voeren voor grote thema’s als de energietransitie of bevordering van gelijke kansen, blijkt ernstig beperkt.

Met name zes coalitieplannen op het gebied van de inkomstenbelasting bleken afgelopen zomer onuitvoerbaar. Voor onder meer de invoering van twee aparte belastingschijven in box 2 en afschaffing van de fiscale oudedagsreserve was „niet voldoende ruimte”, omdat de modernisering van verouderde ict-systemen alle aandacht en capaciteit opslokt.

‘Geen ruimte in het portfolio’

Ook voor de compensatie van mensen die geen bezwaar maakten tegen de heffing over hun vermogen in box 3 – een belasting die de Hoge Raad als onrechtmatig bestempelde – was op korte termijn „geen ruimte in het portfolio”. Invoering van een wet die leningen door ondernemers bij hun eigen bedrijf moet inperken, bleek eveneens problematisch.

De Belastingdienst kan bovendien pas op zijn vroegst in 2026 beginnen aan de voorbereidingen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers – ook een plan uit het coalitieakkoord. Wegens personeelskrapte moet eerst de invoering van een nieuwe rendementsheffing in box 3 zijn afgerond.

Een woordvoerder van Van Rij kon dinsdag nog niet zeggen of de gewenste telefoontjes met de fractievoorzitters hebben plaatsgevonden, en wat daaruit kwam.

Uit de brief van de staatssecretaris bleek maandag al dat de ict-problemen bij de Belastingdienst deze kabinetsperiode geen nieuwe beleidswijzigingen meer mogelijk maken. Eerst moeten de problemen met verouderde ict-systemen zijn opgelost, schreef de staatssecretaris, zodat „de continuïteit geborgd is en blijft”.

NRC schreef vorige week dat de jaarlijkse inning van zo’n 170 miljard euro binnen drie jaar in gevaar komt, doordat cruciale computersystemen na 2026 niet meer technisch worden ondersteund.

Tweehonderd projecten

Om de sterk verouderde ict aan te pakken, heeft het kabinet nu voor het eerst een meerjarenplan opgesteld. De komende vijf jaar voert de Belastingdienst meer dan tweehonderd vernieuwingsprojecten uit. Daaronder zijn de invoering van een nieuwe rendementsheffing in box 3, „uitfaseren” van systemen die op oude programmeertalen draaien, en digitalisering van sommige aangifteprocessen.

Uit het plan blijkt ook dat bepaalde langslepende projecten opnieuw vertraging hebben opgelopen. Zo moet de nieuwe box 3-heffing volgens het kabinet „vanaf 2026” ingevoerd zijn, maar zijn de hiervoor benodigde systemen mogelijk pas eind dat jaar klaar. De invoering werd eerder al met een jaar uitgesteld, wat de schatkist volgens interne stukken zeker 385 miljoen euro heeft gekost.

Vernieuwing van het ict-systeem voor de omzetbelasting duurt volgens de nieuwe planning tot eind 2027. Eerder was het de bedoeling dit systeem vóór 2026 te vervangen. Het kampt al zeker vijf jaar met „urgente continuïteitsrisico’s”, terwijl de Belastingdienst er jaarlijks 77 miljard euro mee ophaalt. Dat is 20 procent van de totale rijksinkomsten. Door de vertraging zijn de komende vijf jaar vrijwel geen wijzigingen in de btw-wetgeving mogelijk, zo staat in de stukken.

Ook voor een aantal andere ict-projecten heeft de Belastingdienst nog jaren de tijd nodig. Het project Begrijpelijke Brieven, dat eraan moet bijdragen dat „burgers of bedrijven minder snel onbewust fouten maken” en dus minder vaak de Belastingtelefoon bellen, duurt volgens planning tot eind 2026. Een ander project, dat ertoe moet leiden dat alle onderdelen van de dienst voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), moet eind 2027 klaar zijn. De voorzieningen die het verbieden van contante betalingen boven de 3.000 euro mogelijk moeten maken, zijn op zijn vroegst eind 2024 klaar.

Medewerkers vervangen

Het is wel de bedoeling dat in 2026 „het overgrote deel van het achterstallig onderhoud” is opgelost, schrijft Van Rij aan de Kamer. Maar of dat lukt is volgens hem afhankelijk van „veel factoren”, waaronder de beschikbaarheid van voldoende ict-personeel. Op de ict-afdeling moet volgens hem de komende jaren 30 procent van de medewerkers vervangen worden. Van Rij spreekt van „een substantiële wervingsinspanning in een structureel krappe arbeidsmarkt”.

De Tweede Kamer krijgt dinsdag in een briefing meer te horen over de ict-problemen bij de Belastingdienst.


Adblock test (Why?)


Ict-problemen bij de Belastingdienst maken kabinetsbeleid onuitvoerbaar - NRC
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...