Rechercher dans ce blog

Sabtu, 11 Maret 2023

Nieuwe peiling: BBB op vijftien zetels, CDA op één - RTV Drenthe

Uit de peiling blijkt verder dat binnen Drenthe op het platteland vaker BBB wordt gestemd, dan in stedelijke gebieden. "Daarnaast stemmen vooral laag en middelbaar opgeleide mensen in Drenthe op de BBB. Jongeren onder de 40 jaar zijn relatief vaker aanhanger van de BBB (30 procent), maar ook van de PVV (15 procent)", aldus I&O Research.

I&O vroeg ook aan mensen die op de BBB gaan stemmen, waarom ze dat doen. Daar komen volgens die organisatie verschillende type antwoorden naar voren. Zo geven mensen aan "geen vertrouwen (meer) te hebben in de gevestigde politiek". Ook willen de BBB-stemmers "opkomen voor de boeren" en zijn ze "tegen het huidige stikstofbeleid". Ook spreekt BBB "de taal van het platteland".

PVV-stemmers zijn ook teleurgesteld in de gevestigde politiek, maar halen meestal niet de stikstofproblematiek aan. Volgens I&O is asielbeleid belangrijker. Mensen die op de PvdA stemmen (volgens de peiling zo'n 10 procent) doen dat uit traditie. Ook wordt de landelijke linkse samenwerking genoemd. VVD-stemmers zijn eveneens traditioneel.

De belangrijkste thema's in Drenthe zijn 'normen en waarden', 'natuur en milieu', 'woningmarkt', 'stikstof' en 'klimaat en energie'. "Dit wijkt niet sterk af van het
Nederlandse gemiddelde, maar de belangrijkste issues verschillen wel per achterban", stelt I&O. Voor BBB-stemmers is stikstof belangrijk, terwijl PvdA'ers meer focussen op de woningmarkt.

Gemiddeld genomen behaalt de BoerBurgerBeweging over heel Nederland zo'n 14 procent van de stemmen. De VVD volgt met 11 procent, GroenLinks scoort 10 procent, de PVV 9 en PvdA 8.

BBB is niet alleen in Drenthe volgens de peiling de grootste (30 procent). Ook in Overijssel (23 procent), Friesland (20 procent), Gelderland (20 procent) en Groningen (19 procent) lijkt de partij te winnen.

Adblock test (Why?)


Nieuwe peiling: BBB op vijftien zetels, CDA op één - RTV Drenthe
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...