De laatste kerncentrales in Duitsland zijn zaterdag om middernacht gesloten. Milieuactivisten kwamen door heel het land samen om dat te vieren. Het was niet overal feest, want tegenstanders protesteerden.
Bij de Brandenburger Tor in Berlijn en op verschillende andere plekken In Duitsland werden zaterdag festivals en feesten gehouden om de historische stap te vieren.
Milieuorganisatie Greenpeace sprak van een "goede dag" voor klimaatbescherming en een "enorm succes voor de antinucleaire beweging van de afgelopen veertig jaar".
Ook politieke partijen lieten zaterdag weten blij te zijn dat de centrales definitief sluiten. De leider van de Groenen, Ricarda Lang, stelde op Twitter dat de uitfasering van kernenergie de "laatste intrede in het tijdperk van hernieuwbare energie" betekent. "Kernenergie? En tot ziens", tweette de parlementaire fractie van de Duitse sociaaldemocraten (SPD).
De laatste drie kerncentrales in Duitsland sloten net voor middernacht de poorten. Het gaat om de Isar 2 in de deelstaat Beieren, Emsland in Nedersaksen en Neckarwestheim 2 in Baden-Württemberg.
Duitsland besloot in 2011 om te stoppen met kernenergie
De sluiting is het gevolg van een besluit uit 2011 om met kernenergie te stoppen. Het besluit is echter omstreden vanwege de huidige energiecrisis. Twee van de centrales zouden eind vorig jaar al worden gesloten.
Vanwege de Russische invasie in Oekraïne en de energiecrisis die daaruit voortvloeide, besloot de Duitse regering echter om deze sluitingen uit te stellen tot na de winter.
De liberale regeringspartij FDP is een van de tegenstanders van de sluiting. "Het is geen geheim dat we liever hadden gezien dat het een jaar later gebeurde", tweette de partij zaterdag. De FDP wilde ook dat de laatste drie kernreactoren na de sluiting operationeel bleven. In geval van nood zouden deze reactoren dan snel weer gebruikt kunnen worden.
Duitsers verdeeld over sluiting laatste kerncentrales: feest en protesten - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar