Rechercher dans ce blog

Rabu, 31 Mei 2023

VVD weer grootste in zetelpeiling, BBB verliest 5 zetels: 'Te veel met boeren bezig, te weinig met asiel' - EenVandaag

De BoerBurgerBeweging verliest deze maand 5 zetels. De partij kreeg gisteren de meeste stemmen bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer, maar in de zetelpeiling voor de Tweede Kamer zijn ze de koppositie kwijt. De VVD en de PVV profiteren daarvan.

Dat blijkt uit de nieuwe zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos. De partij van Caroline van der Plas stond vorige maand nog op 30, maar nu haalt ze 25 zetels in de peiling.

Zelensky

Na de enorme verkiezingswinst van BBB bij de verkiezingen voor de Provinciale Statenverkiezingen, ging het de partij ook in de peiling voor de Tweede Kamer voor de wind. BBB won daar flink en stootte vorige maand zelfs de VVD van de troon.

Aan die opmars lijkt nu een einde te komen. Dat Van der Plas kritiek had op de komst van Zelensky naar de Tweede Kamer op 4 mei, valt bij sommige voormalige stemmers niet goed. Maar wat kiezers vooral wegdrijft, is het gevoel van onduidelijkheid over waar de partij voor staat en hoe die zich gaat bewijzen.

Bekijk ook

Onduidelijke koers

"Ik was eerst heel enthousiast en liet me een beetje meeslepen in het succesverhaal. Maar nu de wind wat is gaan liggen, wil ik eerst beter bekijken hoe BBB het gaat doen", verklaart iemand zijn keuze voor een andere partij.

Veel kiezers stemden bij de Provinciale Statenverkiezingen op BBB uit protest tegen het kabinet of vanwege de standpunten van de partij over stikstof en de toekomst van boeren in Nederland. Maar nu stikstof wat naar de achtergrond verdwijnt en er ook andere grote politieke onderwerpen in het nieuws zijn, realiseren sommige kiezers zich dat ze niet goed weten waar de partij voor staat.

Zorgen over asielinstroom

De nieuwe pensioenwet wordt daarbij genoemd, maar het zijn vooral zorgen over het aantal asielzoekers die kiezers naar andere partijen trekken.

"Over de asielinstroom is BBB niet duidelijk genoeg", zegt een deelnemer die een paar weken geleden nog op de partij van Van der Plas wilde stemmen. Een andere kiezer: "Ik wil stemmen op een partij die echt werk gaat maken van het indammen asielinstroom en die de problemen oplost."

Bekijk ook

VVD weer de grootste

Het zijn om die reden de PVV en de VVD die profiteren van het verlies. De fractie van die laatste partij toonde zich de afgelopen tijd kritisch over de asielplannen van het kabinet en hamerde op het verlagen van het aantal mensen dat naar Nederland komt.

Zij krijgen er elk 3 zetels bij. De PVV stijgt van 11 naar 14. De VVD staat nu op 29 zetels en is daarmee weer de grootste in de peiling.

Zo staan de partijen ervoor in de nieuwste zetelpeiling.

SP op 6 zetels

De VVD is de enige coalitiepartij die deze maand winst boekt. D66 en het CDA staan er nog altijd niet goed voor. Met 11 en 6 zetels hebben beide partijen in de peiling nog altijd minder dan de helft van de zetels die ze nu in de Tweede Kamer hebben.

Verder zijn er deze maand weinig verschuivingen. De SP verliest 2 zetels en staat nu op 6. Die partij moet op links de PvdA (9 zetels), de Partij voor de Dieren (10) en GroenLinks (13) voor zich laten.

info

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.019 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 26 tot en met 29 mei 2023. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2,5 procent bij de grootste partijen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.

Adblock test (Why?)


VVD weer grootste in zetelpeiling, BBB verliest 5 zetels: 'Te veel met boeren bezig, te weinig met asiel' - EenVandaag
Read More

Wat wil jij nog weten over het nieuwe pensioenstelsel? Stel hier je vragen - NU.nl

Gisteravond stemde de Eerste Kamer in met de hervorming van ons pensioenstelsel. Vanaf 2028 zien de pensioenen er heel anders uit. Zo wordt 1.500 miljard euro verdeeld over individuele potjes in plaats van via een fonds. Ook gaat je pensioen sneller omhoog of omlaag. Via ons reactieplatform NUjij zijn al veel vragen over dit nieuwe stelsel gesteld. Welke vragen heb jij nog? Stel ze hier.

Vanmiddag zit onze economieredacteur Thijs Rösken klaar om de meestgestelde vragen over het nieuwe pensioenstelsel te beantwoorden.

Adblock test (Why?)


Wat wil jij nog weten over het nieuwe pensioenstelsel? Stel hier je vragen - NU.nl
Read More

'Mensen met hoge inkomens kloppen vaker aan bij schuldhulpverleners' - NOS

NOS Nieuws

Schuldhulpverleners zagen het afgelopen jaar meer mensen met hoge inkomens, schrijft de branchevereniging voor schuldhulpverlening (NVVK) in zijn jaarverslag. Dat komt volgens de vereniging door de hoge inflatie en stijgende energiekosten.

"We zien voor het eerst een forse stijging van deze groep, die verwachting is helaas uitgekomen", zegt Marco Florijn, voorzitter van de NVVK. "Dat komt mede doordat de compensatiemaatregelen van de overheid vaak waren gericht op mensen met wat lagere inkomens en niet op de mensen die modaal of dubbel modaal verdienen."

Meer ondernemers in problemen

Ook vroegen kleine ondernemers en zzp'ers vaker om hulp. Het gaat wel om een relatief kleine groep: vorig jaar waren het ruim 3400 mensen, het jaar daarvoor meer dan 2100. Toch noemt de NVVK de stijging zorgelijk.

"Ondernemers hebben vaak nog schulden uit de coronaperiode die de Belastingdienst binnenkort gaat invorderen", zegt Florijn. "Als de deurwaarders weer gaan lopen, zal er bij hen veel financiële stress ontstaan. Dat betekent een verdere stijging van het aantal melders bij ons."

Bij een melding kijkt een schuldhulpverlener samen met de ondernemers of het bedrijf kan worden doorgezet. Dat is door de coronasteun extra lastig geworden. "Het is daardoor best moeilijk te ontrafelen wat er nu precies aan de hand is in de onderneming", zegt Florijn. "Het is voor ondernemers echt belangrijk om snel hulp te zoeken."

Minder lang afwachten

Er zijn ook lichtpunten: de gemiddelde schuld daalde van ruim 42.000 euro naar 40.000 euro. Volgens de NVVK betekent dat dat mensen minder lang wachten met het vragen om hulp, waardoor hun betalingsachterstanden niet zo hard oplopen.

"Ook positief is dat het aantal betalingsregelingen is gestegen", zegt Florijn. "Daardoor hoeven mensen niet meteen de sanering in, maar kunnen we ze met een betalingsregeling helpen."

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


'Mensen met hoge inkomens kloppen vaker aan bij schuldhulpverleners' - NOS
Read More

Selasa, 30 Mei 2023

Zes vragen en antwoorden over de pensioenwet - RTL Boulevard

De hamvraag: hoeveel krijg ik na mijn pensioen?

De meest gestelde vraag gaat over geld, maar we kunnen eigenlijk geen antwoord op die vraag geven. Als je nu inlogt op je pensioenoverzicht, zie je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat je straks inclusief AOW krijgt. Veel mensen denken dat dat een vast bedrag is, maar eigenlijk is het een verwacht bedrag. Het kan nog iets stijgen of dalen, afhankelijk van de vraag hoe het met de economie gaat. 

Hoe hoog straks elke uitkering in het nieuwe stelsel uitvalt, hangt -veel meer dan nu- af van toekomstige economische ontwikkelingen. "De hoogte van je pensioenpot beweegt meer", aldus Ronald Doornbos, pensioenexpert bij PwC. "Daardoor is het veel moeilijker te voorspellen wat je straks krijgt."

Toch hoef je niet te schrikken. Je hoeft niet direct op een houtje te bijten bij economische tegenslag. "Stel, de economie daalt met 10 procent. Dan korten fondsen niet direct 10 procent op je pensioen. Zo'n daling wordt gespreid over meerdere jaren, bovendien zijn er veelal nog steeds kleine buffers (reserves) om in slechte jaren bij te springen. Maar de dalingen en stijgingen zullen wel groter zijn dan nu.”

Per werknemer moet er nu berekend worden wat die straks ongeveer krijgt, afhankelijk van de ingelegde premie. Je krijgt een brief waar een bedrag in staat.

Ik ga binnen twee jaar met pensioen. Wat verandert er dan?

Waarschijnlijk nog niets. Pensioenfondsen hoeven pas uiterlijk 1 januari 2028 te zijn overgegaan op het nieuwe pensioenstelsel. Er is namelijk veel rekenwerk nodig om voor al die miljoenen werknemers te berekenen wat ze in principe krijgen.

"Het gros van de pensioenfondsen lijkt nu te streven naar een overgang per 1 januari 2026", geeft Doornbos aan.

Minder zekerheid, dat vind ik eng. Krijg ik straks minder?

We snappen dat het eng is. Maar volgens de kenners is de kans groot dat je met het nieuwe pensioenstelsel, in ieder geval als je jong of oud bent (de middengroep heeft mogelijk pech, zie kader), meer krijgt. Sterker nog: volgens een berekening van Aegon zou de uitkering van een gepensioneerde in het nieuwe systeem in twintig jaar tijd (2003 tot en met 2022) met ongeveer veertig procent zijn gestegen terwijl dat met het oude pensioenstelsel maar tien procent was.

Probleem voor 35 tot 60-jarigen

Zoals al gezegd: mensen die niet heel oud en niet heel jong zijn, dreigen de rekening te krijgen voor het nieuwe pensioenstelsel. Dat zit zo: in het oude stelsel was eigenlijk iedere ingelegde euro evenveel waard. Of je die nu inlegde op je twintigste (waarna er nog tientallen jaren mee belegd kon worden) of op je 65e. Dat was een voordeel voor ouderen, omdat zij eigenlijk gesubsidieerd werden door de jongeren. Jarenlang was dat helemaal geen probleem, omdat zij vroeger precies hetzelfde hadden gedaan voor de ouderen van toen.

Als we straks allemaal persoonlijke potjes hebben, is dat niet meer zo. Een euro die je dan inlegt als je jong bent, is als je met pensioen gaat straks veel meer waard, en levert je dus meer pensioen op. De inleg van ouderen levert juist minder pensioen op uiteindelijk, omdat er niet meer lang belegd kan worden met dat geld.

Voor mensen die grofweg tussen de 35 en 60 jaar oud zijn, pakt dat slecht uit omdat zij al inlegden toen ze nog jong waren, maar niet het voordeel hebben dat die vroeg ingelegde euro's tot meer pensioenuitkering leiden. En zij worden aan het eind van hun carrière niet meer door de jongere generaties gesubsidieerd. Zo dreigt er dus een pensioengat te ontstaan.

Ook Doornbos ziet het positief in. "De stijgingen kunnen flink zijn. Het nadeel; mensen onthouden het veel beter als ze minder krijgen. Stel, je zit op 125 procent van je huidige uitkering. Als je pensioen dan met vijf procent daalt, baal je, maar eigenlijk heb je nog altijd nog 20 procent meer dan wat je in het begin had."

Er komen twee type premieregelingen (maar jij mag niet kiezen welke, dat is aan je werkgever en de sociale partners). Bij de eerste gaat het om een solidaire premieovereenkomst. Bij de tweede gaat het om een flexibele premieregeling. Daarbij kun je aangeven dat je een vaste uitkering wil. Die zekerheid kost wel geld. Je zult genoegen moeten nemen met een lager pensioen maar dat pensioen is wel vast. Doornbos: "Maar ik verwacht dat onder druk bij de bonden de meeste werkgevers voor een solidaire premieovereenkomst gaan en daarbij kun je niet voor een vaste uitkering kiezen."

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Al het pensioengeld dat wordt uitgekeerd aan onze senioren komt nu nog uit één grote spaarpot waar werkenden geld inleggen en waar gepensioneerden geld uithalen. Die pensioenpot raakt leeg, omdat er steeds meer gepensioneerden zijn en minder werkenden. Straks is er niet langer één grote spaarpot maar krijgt iedereen een persoonlijke spaarpot.

"Alle pensioenregelingen worden premieregelingen. We bouwen geen pensioen meer op in een uitkering, maar stoppen premie in een persoonlijk potje", zegt Doornbos. Pensioenfondsen gaan leeftijdsafhankelijk beleggen. Des te jonger je bent, des te risicovoller, want bij een eventuele crash komt het later wel weer goed. Ben je ouder, dan wordt belegd in onder meer bedrijfsobligaties met een lager risico.

Mijn vader mocht nog op zijn 65e met pensioen. Keert dat terug?

Nee. Het nieuwe pensioenakkoord verandert niets aan de pensioenleeftijd. Sterker nog: momenteel is er een regeling waarbij mensen met een zwaar beroep eerder mogen stoppen met werken. Die regeling loopt in 2025 af en het is onduidelijk of die verlengd wordt. Tijdens het debat in de Eerste Kamer vroegen deze week enkele senatoren om die regeling permanent te maken, maar de minister wilde daar niets over toezeggen.

Wat gebeurt er met mijn nu al betaalde pensioenpremie, want straks legt iedereen voor zichzelf in?

Het opgebouwde kapitaal dat nu bij de pensioenfondsen staat wordt verdeeld over de individuele pensioenpotjes. Er wordt nog berekend hoeveel je precies hebt bijgedragen en dus krijgt. Als het straks in je potje zit, beweegt het daarna mee met de beleggingsresultaten van je pensioenfonds.

Ik wil een villa op Ibiza kopen. Kan ik mijn pensioen straks in één keer laten uitkeren?

Nee. Wel mag je tien procent in één keer opnemen. Het pensioen wat je daarna krijgt wordt dan wel lager. Maar volgens Doornbos moet je voorzichtig zijn als je 10 procent ineens wilt opnemen. "Het kan als je weinig verdient invloed hebben op bijvoorbeeld je zorgtoeslag of huurtoeslag. Je krijgt dat jaar namelijk meer geld binnen dus heb je misschien geen recht meer op die toeslagen. Ook kun je in een hogere belastingschaal vallen." Zijn advies: doe het alleen als je die toeslagen toch al niet kreeg of als je al in de hoogste belastingschaal valt.

Er is wel één goede reden om die 10 procent meteen op te strijken. Een beetje luguber: maar heb jij door een ziekte of doordat je iets te uitbundig hebt geleefd het idee dat je niet heel oud gaat worden? Strijk op dat geld, want ze kunnen het je niet meer afpakken. Het zou ook vervelend zijn als je op je 70e overlijdt en jouw opgebouwde pensioenpotje naar de buffer gaat.

Overigens kon je er nu ook al voor kiezen om de eerste jaren een hoger pensioen te hebben dan later. Die hoger-lager-regeling, die veel mensen gebruiken die vroeg met pensioen gaan maar nog geen AOW krijgen, blijft ook bestaan.

Adblock test (Why?)


Zes vragen en antwoorden over de pensioenwet - RTL Boulevard
Read More

Senin, 29 Mei 2023

Ondanks gemor zijn Democraten en Republikeinen akkoord over schuldenplafond - Trouw

Een akkoord over het wettelijke schuldenplafond kreeg de verwachte kritiek van de linkervleugel van de Democraten, boos over strengere regels voor steun aan armen, en van de rechtervleugel van de Republikeinen, ontevreden met de omvang van de afgesproken bezuinigingen.

De komende dagen moet blijken of iets minder teleurgestelde vertegenwoordigers van beide partijen samen meerderheden opleveren in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat. En of felle tegenstanders de behandeling niet zo weten te vertragen dat het akkoord pas als wet is aangenomen en door president Joe Biden is ondertekend na 5 juni.

Op die datum, zegt het ministerie van financiën, moet de overheid zoveel betalingen doen dat het zonder nieuwe staatsleningen uit te geven niet meer lukt. Met internationale economische onrust – of erger – tot gevolg.

Stijging staatsschuld

Volgens het akkoord mag de staatsschuld de komende twee jaar weer stijgen, met maximaal 3 biljoen dollar. Biden eiste in eerste instantie dat het Congres zo’n verhoging zonder mitsen en maren zou aannemen. De Democraten vonden dat de Republikeinen in feite – en niet voor het eerst - de wereldeconomie in gijzeling namen door voorwaarden te stellen. Ze konden dat doen doordat ze sinds de verkiezingen van november 2022 in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben.

Biden ontkende zondag dat hij politiek losgeld had betaald. Hij had, zei hij, gewoon alvast over de begroting onderhandeld. Maar ondertussen was duidelijk dat de Republikeinen het een en ander hadden binnengehaald.

Dat was wel veel minder dan ze hadden geëist. In plaats van zeer forse bezuinigingen op de overheidsuitgaven mogen die komend jaar niet omhoog en in 2025 maar met 1 procent – dat zijn wel echte bezuinigingen als je de inflatie meerekent. De defensie-uitgaven gaan met 3,5 procent omhoog, die hadden de Republikeinen juist veel meer willen verhogen.

Rechtser beleid

Behalve een zuiniger overheid wilden de Republikeinen ook een rechtser beleid afdwingen. Subsidies voor duurzame energie moesten eraan geloven. Een forse verhoging van het budget van de belastingdienst zou moeten worden teruggedraaid, om Amerikanen niet bloot te stellen aan vervelende controles, iets waarvoor de belastingdienst nu lang niet genoeg mensen heeft. Bidens plan om voor miljarden aan studieleningen kwijt te schelden zou ook van tafel moeten.

Maar op veel van die gebieden kregen de Republikeinen weinig gedaan. Wel gaat van de 80 miljard euro die de belastingdienst extra zou krijgen, ruim 20 miljard af. Dat zal, zeggen de Democraten, het begrotingstekort per saldo verhogen, omdat geld steken in extra controles dubbel en dwars wordt terugverdiend door extra belastinginkomsten. Het extra geïnde geld zou vooral, zeggen ze, bij de rijkere Amerikanen vandaan zijn gekomen.

Voor sommige arme Amerikanen wordt de overheid juist minder gul. De Republikeinen kregen gedaan dat meer ontvangers van aanvullende bijstand moeten werken of onderwijs volgen om daar recht op te hebben. Die eis gold al voor iedereen tot 49 jaar die geen kinderen heeft, dat wordt nu 54. Dat is voor veel Democraten een van de pijnlijkste uitkomsten, het betekent volgens hen in de praktijk vooral dat mensen de steun gaan mislopen door extra bureaucratie.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, vindt het resultaat helemaal niet mager. Hij ziet het als ‘een omslag’ in de Amerikaanse overheidsfinanciën. Er staat immers ook in dat het Congres het de komende twee jaar eens moet worden over begrotingen voor de ministeries. Als dat niet gebeurt – en met een Republikeins Huis en een Democratische Senaat is dat niet ondenkbaar – dan mag de overheid door op basis van de oude begroting, maar dan wel gekort met 1 procent.

‘Broodje poep’

In het Huis van Afgevaardigden zullen de twee fracties de komende dagen de precieze afspraken bestuderen en er dan vermoedelijk woensdag over stemmen.

Tenzij leden van de uiterste rechtervleugel van de Republikeinen daar een stokje voor steken. Drie van hen zitten namens de Republikeinen in een commissie die elke wet eerst moet goedkeuren voor hij in stemming komt. Voorzitter Kevin McCarthy zag zich begin dit jaar gedwongen hen die invloedrijke plek te geven omdat ze anders zijn verkiezing tot voorzitter zouden torpederen. Een van hen, Chip Roy uit Texas, noemde het akkoord zondag ‘een broodje poep’.

Adblock test (Why?)


Ondanks gemor zijn Democraten en Republikeinen akkoord over schuldenplafond - Trouw
Read More

Oud-werknemers waarschuwen voor omstreden huisarts: 'Alles draait om geld' - Omroep Brabant

Tientallen (oud-)werknemers van Co-Med, met onder meer zeven vestigingen in Brabant, zijn bezorgd over hoe Co-Med wordt gerund. Alles zou draaien om geld en daar zijn patiënten vaak de dupe van, melden werknemers tegen EenVandaag.

EenVandaag deed maandenlang onderzoek naar de omstreden zorgketen en sprak met tientallen (oud-)werknemers. Co-Med kwam de afgelopen tijd vaak in het nieuws omdat het bedrijf door het hele land huisartsenpraktijken overneemt. EenVandaag meldde eerder al dat een praktijk van Co-Med in Breda maandenlang nauwelijks bereikbaar was afgelopen zomer.

Momenteel zouden er ook overnames van huisartsenpraktijken op handen zijn in Waalwijk en Bergen op Zoom. Uit het businessplan dat in handen is van EenVandaag blijkt dat Co-Med 79.000 euro winst kan maken per huisartspraktijk, zeker 30 procent.

Grote onvrede
Ondertussen zouden de problemen zich opstapelen bij de praktijken van Co-Med. Volgens de werknemers die EenVandaag sprak is er soms dagenlang geen huisarts aanwezig in de praktijken. Ook zou er geen achtervang geregeld zijn voor patiënten als er dringend een dokter nodig is.

Vanwege dat gebrek aan huisartsen krijgen doktersassistenten naar eigen zeggen plots andere verantwoordelijkheden. Ze zeggen tegen EenVandaag dat ze soms dingen moeten doen waarvoor ze niet bevoegd zijn.

Bovendien zou Co-Med geen aantrekkelijke werkplek zijn vanwege de ongunstige voorwaarden. Medewerkers klagen ook dat ze soms maanden hebben moeten wachten op salaris. Sommige van hen wachten nog steeds.

Een van de oud-werknemers zegt te hopen dat de huisartsenketen 'snel omvalt'.

Speelt al langer
De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet momenteel onderzoek naar Co-Med en andere commerciële huisartsaanbieders.

Co-Med is al langere tijd omstreden. Zo werden na de overname van een praktijk in Breda de huisartsen vervangen door waarnemers, die slecht bereikbaar waren. Maandag ging een vestigiging in Reusel plotseling dicht, waardoor patiënten op de stoep stonden.

Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kwamen alleen dit jaar al 27 klachten over de Brabantse Co-Med vestigingen binnen. Er loopt een onderzoek naar de organisatie, onbekend is wanneer dat is afgerond.

LEES OOK:

Al tientallen klachten bij inspectie over omstreden huisartsenpraktijken

Patiënten staan radeloos aan de poort nu huisarts plots stopt: 'Schandalig'

Wat is Co-Med? ‘Geld verdienen zonder goede huisartsenzorg te leveren'

Adblock test (Why?)


Oud-werknemers waarschuwen voor omstreden huisarts: 'Alles draait om geld' - Omroep Brabant
Read More

Minggu, 28 Mei 2023

Minister Schreinemacher: Europese energietransitie niet mogelijk zonder China - NU.nl


De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China. Dat stelt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zondag. Europa probeert minder afhankelijk van het Aziatische land te worden. Maar ons land moet zich daarbij niet helemaal "ontkoppelen", stelt de bewindsvrouw.

"Ze doen er veel aan onderzoek en ontwikkeling. Het zou zonde zijn als we onze banden helemaal doorsnijden", zegt Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens de minister heeft ons land een sterke handelsrelatie met China. "We hebben elkaar nodig om onze economieën duurzamer te maken, en voor de groene transitie."

De G7, waar Nederland via de Europese Unie aan tafel zit, sprak onlangs af de risico's van de banden met China te verminderen. Dat willen de landen bijvoorbeeld doen door meer ruwe materialen uit andere landen te halen en zelf schone technologiesectoren te ontwikkelen.

Volgens Schreinemacher betekent "het verminderen van onze strategische afhankelijkheden" niet dat we de handelsbanden helemaal moeten doorsnijden. Dat geldt volgens haar in ieder geval "zolang we onze bronnen voor materialen en onze leveringsketens nog aan het spreiden zijn".

Krijg meldingen bij nieuws over China

Screening van investeringen in baanbrekende technologieën

Ook waarschuwt Schreinemacher ervoor om sommige investeringen in Chinese bedrijven vooraf te screenen. Het gaat dan om ondernemingen die bezig zijn met baanbrekende technologieën.

Dat is volgens de minister een "heel zwaar instrument" om de economische belangen van het Europa te beschermen. Nederland wil bij zo'n screening vooraf "exact weten wat het doel is en hoe dit uitgevoerd kan worden", zegt ze.

De Nederlandse economie is het afgelopen decennium steeds meer verbonden geraakt met die van China. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang zei deze week in een gesprek met zijn ambtgenoot Wopke Hoekstra nog dat China de economische relatie met Nederland verder wil verdiepen. Gang zei dat Nederland voor China de toegangspoort tot de EU is.

Adblock test (Why?)


Minister Schreinemacher: Europese energietransitie niet mogelijk zonder China - NU.nl
Read More

Eerste commerciële vlucht met in China geproduceerd passagiersvliegtuig - NOS

De C919 van Chinese makelij

NOS Nieuws

In China heeft het eerste passagiersvliegtuig van eigen bodem zijn vuurdoop gehad. Op de staatstelevisie werd getoond hoe het toestel, de C919, opsteeg vanuit Shanghai voor zijn eerste commerciële vlucht naar Peking.

Het vliegtuig is gebouwd door de Commerciële Luchtvaartmaatschappij van China (Comac). China wil de concurrentie aangaan met Airbus en Boeing, die de markt domineren. Vooral de Airbus A320 en de Boeing 737 worden nu gebruikt voor binnenlandse en middellange vluchten.

Het toestel, met 164 zitplaatsen, is wel voor een groot deel afhankelijk van westerse technologie, zoals motoren en elektronische systemen. De onderdelen komen vooral uit Europa en de VS. Er is zestien jaar aan de C919 gewerkt.

150 per jaar

De eerste vlucht, met zo'n 130 betalende passagiers aan boord, duurde bijna twee uur en ook de terugvlucht naar Shanghai staat voor vandaag gepland, meldt de krant de China Daily. Op de zijkant stond de tekst: "De eerste C919 ter wereld".

De Chinese luchtvaartmaatschappij China Eastern Airline heeft vijf C919's besteld bij Comac, dat van plan is er jaarlijks 150 te bouwen in de komende vijf jaar. Volgens het bedrijf zijn er al 1200 orders geplaatst, maar het zou in de meeste gevallen nog gaan om intentieverklaringen van binnenlandse afnemers.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Eerste commerciële vlucht met in China geproduceerd passagiersvliegtuig - NOS
Read More

Ineens 3000 extra asielzoekers in september: speciale status Oekraïners vervalt - RTL Boulevard

Om te voorkomen dat deze groep in een keer in de toch al overvolle asielzoekerscentra terechtkomt, gaat het verspreid over 12 weken gebeuren. Van half juli tot half oktober zullen per week 250 derdelanders overgebracht worden naar een asielzoekerscentrum. Het streven is om deze mensen op te vangen op een locatie in dezelfde provincie waar zij nu verblijven.

Overvolle asielopvang

Eigenlijk zou de speciale status van deze vluchtelingen al komen te vervallen per 4 maart. Toen bestond de groep nog uit ruim 4600 mensen. Inmiddels zijn er mensen teruggekeerd naar hun land van herkomst, of hebben een asielstatus gekregen, waardoor er nog zo'n 3000 derdelanders over zijn.

Maar gemeenten en het Veiligheidsberaad maakten daar toen bezwaar tegen omdat het problemen zou geven in de opvang. De overvolle asielzoekerscentra hadden geen plek voor zoveel mensen in een keer. En mensen zomaar op straat zetten was ook geen optie.

De staatssecretaris heeft toen besloten de beslissing uit te stellen tot 4 september, zodat er naar een betere oplossing gezocht kon worden. Dat is dus deze gefaseerde opvang geworden, verspreid over 12 weken.

Derdelanders

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben een speciale status. Zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïense vluchtelingen. Deze groep derdelanders bestaat uit mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne maar geen Oekraïense nationaliteit hebben. Zij komen bijvoorbeeld uit Marokko, India, Ghana, Nigeria, Algerije en Syrië.

De groep bestond eerst uit zo'n 4600 mensen. Een deel daarvan komt uit een onveilig land en heeft dus grote kans om in Nederland een asielstatus te krijgen. Dat is inmiddels bij een deel van hen ook al gebeurd.

Een groot deel van de 3000 mensen die dan nog overblijven komt uit veilige landen. Zij krijgen een brief met het verzoek om terug te keren naar hun land van herkomst. Doen ze dat niet vrijwillig, dan hebben ze recht op een asielprocedure in Nederland. De kans dat ze dan hier mogen blijven is niet groot.

Adblock test (Why?)


Ineens 3000 extra asielzoekers in september: speciale status Oekraïners vervalt - RTL Boulevard
Read More

Sabtu, 27 Mei 2023

Zelf je bakje meenemen naar de snackbar? Kwestie van wennen: 'Je betaalt ook voor de verpakking van je tv' - AD

[unable to retrieve full-text content]

Zelf je bakje meenemen naar de snackbar? Kwestie van wennen: 'Je betaalt ook voor de verpakking van je tv'  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Zelf je bakje meenemen naar de snackbar? Kwestie van wennen: 'Je betaalt ook voor de verpakking van je tv' - AD
Read More

Meeste Duitsers zijn sceptisch over digitale euro | Economie - NU.nl

Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren.

Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat de digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

Ook blijkt uit het onderzoek in opdracht van het Bundesverbandes deutscher Banken (BdB) dat minder dan een derde van de ondervraagden een idee heeft waar die digitale munt dan voor moet worden gebruikt.

De ECB is al enige tijd onderzoek aan het doen naar een eigen digitale euro, als tegenhanger voor cryptomunten als de bitcoin en ether. Die digitale euromunt moet een aanvulling worden op het bestaande betaalverkeer in de eurozone. De invoering zou op z'n vroegst in 2026 worden verwacht.

Maar volgens BdB hebben mensen veel vragen rond die digitale euro waar de ECB antwoord op moet geven. Plaatsvervangend directeur Henriette Peucker van BdB: "Ze hebben vragen als: hoe moet een digitale euro eruitzien? Welke voordelen brengt het met zich mee, maar ook welke risico's? De centrale bank moet eerst deze sleutelvragen beantwoorden, voordat het project de reguliere samenleving bereikt."

Volgens haar kan een digitale euro alleen een succes worden als die wordt geaccepteerd en daadwerkelijk wordt gebruikt door de Europese bevolking. "Zolang de voordelen en risico's onduidelijk zijn, blijft het project wankel, en zullen consumenten de betaalmogelijkheden blijven gebruiken die ze al kennen en vertrouwen."

Adblock test (Why?)


Meeste Duitsers zijn sceptisch over digitale euro | Economie - NU.nl
Read More

Overheid VS heeft zonder deal schuldenplafond pas op 5 juni geen geld meer - NU.nl


De Verenigde Staten zitten waarschijnlijk pas op 5 juni zonder geld als er geen politiek akkoord komt over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Met die inschatting is minister van Financiën Janet Yellen vrijdag gekomen. 5 juni is later dan eerder werd voorspeld.

Yellens boodschap geeft de Republikeinen en Democraten in het Congres iets meer tijd om een deal te bereiken. Eerder zei Yellen nog dat de overheid mogelijk rond 1 juni al niet meer genoeg geld zou hebben om alle rekeningen te betalen.

Een deal tussen de Democraten en Republikeinen over de noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond laat nog altijd op zich wachten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde wel tijdens het komende lange weekeinde door te zullen werken om een akkoord te bereiken.

Als het niet op tijd lukt om overeenstemming te bereiken, kan dat wereldwijd voor grote financiële onrust zorgen. Een groot deel van de Amerikaanse overheid komt dan mogelijk ook stil te liggen.

Yellen stelde vrijdag in een brief aan het Congres dat ze gekeken heeft naar de meest actuele financiële cijfers. Daaruit volgt dat haar ministerie in de eerste twee dagen van juni nog meer dan 130 miljard dollar aan geplande betalingen kan verrichten. Dat betreft onder meer sociale uitkeringen.

Verhoging schuldenplafond meestal routineklus

Voor de week van 5 juni staan er vervolgens nog betalingen voor een totaalbedrag van 92 miljard dollar in de planning. Volgens Yellen lukt het zonder een verhoging van het plafond niet om al dat geld op te hoesten.

Het land heeft dan namelijk het maximale bedrag geleend dat het Congres toestaat. Deze instelling zal dan de lat weer wat moet verhogen. Dat is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds moeilijker. Inmiddels lijkt er wel voortgang te zitten in het overleg tussen beide partijen. Maar volgens de laatste berichten over de onderhandelingen verschillen ze op enkele belangrijke punten nog steeds met elkaar van mening.

Adblock test (Why?)


Overheid VS heeft zonder deal schuldenplafond pas op 5 juni geen geld meer - NU.nl
Read More

Prins Constantijn nog eens drie jaar aan de slag als techgezant - Vorsten

Prins Constantijn blijft drie jaar langer gezant voor Techleap.nl, een speciaal programma dat het Nederlandse start-upklimaat moet verbeteren. De komende jaren zullen in het teken staan van de doorgroei van start-ups naar hun volgende fase, waarin ze ‘scale-ups’ worden genoemd. Slechts een op de vijf Nederlandse start-ups groeit door naar die fase.

Daarin doet Nederland het slecht vergeleken met landen als de Verenigde Staten en Duitsland, erkent minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) in een brief aan de Kamer. Hoewel Nederland het over het algemeen goed doet als start-upland en het klimaat voor jonge, innovatieve bedrijven de afgelopen jaren “substantieel is verbeterd”, zijn de problemen waar deze bedrijven tegenaan lopen al jarenlang dezelfde. Vooral het gebrek aan investeringen en een tekort aan passend talent vormen blokkades om door te groeien. Daarnaast wil Adriaansens de Nederlandse strategie richten op toegang tot kennis, internationale markten én de overheid.

De broer van koning Willem-Alexander ging in 2016 aan de slag als ambassadeur van StartupDelta, die voorloper van Techleap. Hij nam toen de taken over van Neelie Kroes, die in 2015 begon met vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland naar Nederland te halen. Constantijn werkte voor Kroes als kabinetschef toen zij eurocommissaris voor Digitale Agenda was.

Adblock test (Why?)


Prins Constantijn nog eens drie jaar aan de slag als techgezant - Vorsten
Read More

Jumat, 26 Mei 2023

Ministerraad stemt in met uitwerking dwangwet | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Ministerraad stemt in met uitwerking dwangwet | Binnenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  2. Na veel onvrede bij de VVD komt invulling 'spreidingswet' alsnog naar de Tweede Kamer  AD
  3. Spreidingswet leidt niet tot crisis binnen de coalitie, maar de dreiging blijft  Trouw
  4. 'Kritiek vanuit VVD op VVD-staatssecretaris Van der Burg is schandalig'  ThePostOnline
  5. Kabinet stemt toch in met Spreidingswet: 'Liever een minder mooie wet dan geen wet'  Volkskrant
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Ministerraad stemt in met uitwerking dwangwet | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand' - AutoWeek

[unable to retrieve full-text content]

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand'  AutoWeekHele verhaal bekijken via Google Nieuws
'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand' - AutoWeek
Read More

Gekrakeel over schulden in de VS: dat raakt ons ook - RTL Boulevard

31,4 biljoen dollar, oftewel ruim 29.000 miljard euro. Dat is het bedrag dat de Amerikaanse federale overheid nu nog in totaal mag lenen.

Dat maximumbedrag moet steeds worden aangepast, bijvoorbeeld in verband met de inflatie. Het plafond van 11,5 miljard dollar van 1917 zou nu immers maar een schijntje zijn.

Politieke spelletjes

Maar zo'n verhoging zorgt al jaren geregeld voor politiek gesteggel tussen Republikeinen en Democraten. 140 ceo's van grote Amerikaanse bedrijven hebben al gewaarschuwd voor hel en verdoemenis als het schuldenplafond niet wordt verhoogd.

Toch denken deskundigen dat de soep niet zo heet zal worden gegeten. Als politici er niet uitkomen, dan heeft de Amerikaanse overheid nog steeds geld, nuanceert RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Er blijft immers belastinggeld binnenkomen. "Alleen kunnen niet alle rekening meer betaald worden."

De overheid zal dan prioriteiten gaan stellen, vult Amerika-econoom Philip Marey van de Rabobank aan. Rente en aflossing op obligaties zullen als eerste betaald worden, zegt hij, en pas daarna de uitkeringen en salarissen voor ambtenaren.

Nadelen voor Nederland

Toch zal, als politici in de VS er niet uitkomen, dat ook voor ons in Nederland nadelig zijn, denkt Marey. Wanneer Amerikaanse ambtenaren een tijd geen salaris krijgen en uitkeringen niet worden betaald, dan kunnen consumenten in de VS immers minder kopen.

Ook zal het vertrouwen in de economie van andere Amerikanen, die nog wel betaald zullen krijgen, dalen, waardoor ook zij minder zullen gaan uitgeven, verwacht Marey. En dat alles betekent dat wij minder zullen kunnen exporteren naar de VS.

Lagere beurskoersen

En een lagere consumptie in de VS raakt ook de winsten van Amerikaanse bedrijven. Dat is slecht voor de aandelenkoersen, ook in onder meer Nederland. Beleggers kijken immers met een schuin oog naar de Amerikaanse beurs, nog altijd de grootste ter wereld.

Gedaalde beurskoersen drukken ook weer het vertrouwen onder consumenten en daarmee hun uitgaven, aldus Marey.

Problemen

Maar er is pas echt stront aan de knikker als ook obligatiehouders (mensen, bedrijven en overheden die geld hebben uitgeleend aan de VS) niet meer betaald krijgen, verwacht Schoenmaker. Dan zullen kredietbeoordelingsbureaus meteen hun rating voor Amerikaanse staatsobligaties verlagen.

Zo'n rating is een rapportcijfer dat aangeeft hoe kredietwaardig de Amerikaanse overheid is. Schoenmaker denkt dat staatsobligaties van de VS meteen het cijfer 'D' zullen krijgen, lager kan niet. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt nu al dat de VS de hoogste kredietrating, die ze nu nog hebben, kunnen verliezen.

Financiële systeem

Met een lagere rating komt het hele financiële systeem vast te zitten, vreest Schoenmaker. De Amerikaanse staatsschuld speelt namelijk een heel belangrijke rol op de financiële markten. Zo is de Amerikaanse dollar nog altijd de belangrijkste munt in de wereld en Amerikaanse staatsschuld wordt vaker dan welke staatsschuld dan ook gebruikt als onderpand bij financiële transacties.

Maar als staatsobligaties uit de VS vanwege de lagere rating niet meer worden geaccepteerd als onderpand, dan zul je contanten moeten gaan gebruiken, aldus Schoenmaker. "En om dat geld vrij te maken zullen beleggers dan ook andere beleggingen gaan verkopen, zoals aandelen of Nederlandse staatsobligaties."

'Fundament valt weg'

Probleem is ook dat Amerikaanse staatsobligaties als uitgangspunt ('benchmark' in jargon) worden genomen om het zogeheten risicovrije rendement te berekenen, vult Marey aan. Beleggers gingen er namelijk vanuit dat de Amerikaanse overheid altijd rente en aflossingen zal betalen.

Als ze meer risico nemen, bijvoorbeeld door geld niet uit te lenen aan de overheid in de VS, maar aan andere landen, of aan bedrijven, of als ze aandelen kopen, dan willen ze beloond worden voor dat extra risico dat ze lopen. Ze vragen dan een bepaalde rente of rendement bovenop de rente die ze krijgen op Amerikaanse staatsobligaties. Maar als het kan zijn dat je het geld dat je hebt uitgeleend niet terugkrijgt, dan vervalt die benchmark en dus het fundament onder de financiële markten, aldus Marey.

'Geen hogere, maar lagere rente'

Wat wel bijzonder is, aldus Schoenmaker, is dat een lager rapportcijfer voor Amerikaanse staatsleningen, de rente op die leningen niet zal laten stijgen (omdat beleggers misschien willen worden gecompenseerd voor het grotere risico op wanbetaling), maar zal doen dalen.

In tijden van onrust op de financiële markten daalt de rente altijd, legt Schoenmaker uit. Beleggers lopen dan immers vooruit op een renteverlaging door de centrale bank om het effect van die onrust op de economie te bestrijden.

En de Amerikaanse dollar en zelfs de VS zullen door beleggers als een veilige haven gezien blijven worden, zegt hij. De VS is namelijk nog steeds de grootste economie in de wereld.

In de eurozone, en vooral in Duitsland en Nederland, zal de rente overigens nóg meer omlaag kunnen, aldus Schoenmaker. Als wij wel gewoon aflossing en rente blijven betalen, dan kleeft er aan Europese obligaties immers minder risico. Maar daar staan weer nadelen tegenover, zoals de al genoemde lagere export, waardoor onze economische groei zal worden gedrukt, verwacht Marey.

'Toch voor iedereen nadelig'

Al met is het voor zo'n beetje iedereen nadelig als het schuldenplafond niet wordt verhoogd, concludeert Marey.

De VS hebben nu het privilege dat ze in hun eigen munt en tegen een lagere rente kunnen lenen dan andere landen. Dat ondergraven ze als ze het fundament onder het financiële systeem wegtrekken, denkt hij.

'Ze komen er uit'

"Niemand wil dit, dus ze zullen er uitkomen", verwacht Schoenmaker dan ook. Maar dat betekent volgens hem niet per se dat de situatie dan niet meer instabiel is, want wereldwijd zijn schulden de laatste jaren opgelopen.

Een schuldenplafond is er niet voor niets en met de komende vergrijzing wordt het steeds lastiger om rente en aflossing op te brengen, omdat degenen die het geld verdienen een steeds kleiner deel van de bevolking gaan uitmaken, zegt hij.

Politici moeten eigenlijk nog dit weekend een oplossing hebben, aldus Marey. De wet moet immers nog worden aangepast en worden aangenomen door zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. "Dus ze zijn al aan de late kant."

In deze video zie je wat wij kunnen gaan merken van de ruzie in de VS over geld:

Adblock test (Why?)


Gekrakeel over schulden in de VS: dat raakt ons ook - RTL Boulevard
Read More

Kamis, 25 Mei 2023

Amerikaans schuldenplafond wordt sowieso een probleem voor jou - BNR Nieuws

Over de aflevering

Het Amerikaanse schuldenplafond komt akelig dichtbij. Nog maar zeven dagen en dan wordt Amerika een wanbetaler. Beleggers worden steeds nerveuzer omdat er nog altijd geen akkoord is over de verhoging van dat plafond. Beurzen in zowel de VS als Europa staan onder druk. Wat betekent een Amerikaanse schuldencrisis voor je beleggingen? En wat als het wél tot een akkoord komt, hoe raakt dat beleggers dan? 

De toekomst van ASML, het risico van China voor onze economische veiligheid én de techoorlog tussen Amerika en China. De lijst met lastige onderwerpen is lang. En op al die punten botst ons land met de Chinezen. Reden voor minister Hoekstra om af te reizen naar China. Goed nieuws voor ASML-beleggers? 

Ook gaat het over luxe-merken. Die worden gedumpt op de beurs. Was de liefde van beleggers voor luxe van korte duur? En is luxe nu al weer uit de mode? 

Tot slot krijg je een vooruitblik op de beursdag van morgen.

Adblock test (Why?)


Amerikaans schuldenplafond wordt sowieso een probleem voor jou - BNR Nieuws
Read More

Bijna elke dag verdwijnt er een kind uit de asielopvang - AD

[unable to retrieve full-text content]

Bijna elke dag verdwijnt er een kind uit de asielopvang  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Bijna elke dag verdwijnt er een kind uit de asielopvang - AD
Read More

'Defensie broodnodig voor beveiligen leidingen op Noordzeebodem' - NOS

Netbeheerder TenneT legt zeekabels aan naar nieuwe windparken.

NOS Nieuws

VVD en CDA willen dat Defensie de eindverantwoordelijkheid krijgt voor het bewaken en beveiligen van kabels en leidingen op de Noordzeebodem. Het kabinet onderzoekt op het moment of dit kan, maar er is nog geen knoop over doorgehakt.

"De Noordzee is eigenlijk een snelweg van pijpleidingen, internetkabels en stroomkabels en dat wordt alleen maar meer, dat is hartstikke kwetsbaar", zegt CDA-Kamerlid Harmen Krul. Hij vindt dat een strategie van het kabinet te lang duurt, zeker nu de dreiging van vijandige landen toeneemt.

Krul: "Er zijn Russische schepen die op zee heel lang op een plek blijven hangen, boven een datakruispunt. En we weten niet wat ze aftappen." Er varen schepen en bootjes rond windmolenparken, zegt ook VVD-Kamerlid Peter Valstar. "Energiekabels bij windmolens kunnen worden doorgesneden, en dan komt er geen stroom meer aan land."

'Nederlanders moeten dit weten'

Daarom heeft Defensie dit ook bekendgemaakt, zegt minister van Defensie Kajsa Ollongren. "Nederlanders moeten dit weten. Rusland heeft belangstelling voor onze windmolenparken, en niet omdat ze die zelf willen bouwen."

Die vijandige acties worden 'seabed warfare' genoemd, ofwel oorlogsvoering op de zeebodem:

De MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) waarschuwt regelmatig voor de gevaren. Volgens de MIVD is Rusland bereid tot grootschalige en ontwrichtende sabotage op de Noordzeebodem. Het kabinet kondigde eerder aan de kustwacht vaker in te gaan schakelen, maar die heeft het heel druk. En concreet werden de maatregelen volgens critici nog niet.

VVD en CDA vinden het onverstandig dat er, zoals nu, zeven ministeries gaan over de Noordzee en de Noordzeebodem. Ook PVV en D66 roepen het kabinet op snel met een duidelijke taakverdeling en geld te komen.

Sinds jaar en dag

Het kabinet verdedigt de werkwijze die is gekozen. Coördinerend minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat er nu eenmaal veel ministeries en overheidsinstanties over de Noordzee gaan omdat er zo veel op zee gebeurt.

Hij belooft de Kamer dat de afspraken onderling duidelijk zijn en dat hij als minister alles in de gaten houdt. "We hebben daar al sinds jaar en dag grote belangen, dat is niet nieuw."

Defensieminister Ollongren is ondertussen bezig met het uitbreiden van de Noordzeetaken van Defensie in samenwerking met EU- en NAVO-bondgenoten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het delen van cruciale informatie met bedrijven die op zee infrastructuur aanleggen of beheren, of het ontwikkelen van onbemande systemen die de zeebodem afspeuren.

"We doen meer aan detectie, aan opsporing. Maar daar kan ik verder geen details over prijsgeven."

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


'Defensie broodnodig voor beveiligen leidingen op Noordzeebodem' - NOS
Read More

Coalitiepartijen VVD en CDA eisen betere beveiliging Noordzee - RTL Boulevard

Momenteel zijn verschillende ministeries verantwoordelijk voor het Noordzeegebied. Dat moet veranderen vinden de twee coalitiepartners. 

Een maand geleden werd bekend dat Rusland plannen zouden ontwikkelen om westerse gasleidingen, elektriciteits- en internetkabels op de zeebodem te saboteren. De Russen zouden cruciale infrastructuur van NAVO-landen op zee willen saboteren.

Betere beveiliging

Het ministerie van Defensie zou hoofdverantwoordelijk moeten worden voor de Noordzee, vinden VVD en CDA. Want dan kan Ollongren concreet aan de slag met het maken van plannen voor een betere beveiliging.

"De Noordzee is een soort snelweg van kabels, pijpleidingen en andere hele belangrijke infrastructuur. We doen veel te weinig om dat te beschermen", zegt  CDA-Kamerlid Krul. "Russische schepen liggen verdacht vaak stil boven knooppunten van datakabels. Die kunnen ze aftappen."

Ontploffingen

Daarom vraagt hij samen met zijn VVD-collega Valstar het kabinet om nu met een strategie voor een veiligere Noordzee te komen. "Daar vragen we al langer om en het is nog niet geregeld", zegt Valstar. "Vorig jaar is er een Russisch schip bij een windmolenpark weggehaald en we hebben de ontploffingen bij de Nord Stream gehad. Ik maak me daar ernstig zorgen over."

"Defensie moet niet alleen plannen maken", zegt Krul. "Het moet drones, patrouillevliegtuigen en misschien zelfs schepen inzetten. De Britten hebben er speciaal schepen voor aangeschaft."

Echt veilig

Dat vindt ook Valstar. "Ik denk dat het verstandig is dat we met de Noren, de Britten, de Denen om tafel gaan en gezamenlijk spullen kopen en bemannen."

Tegelijk erkent hij dat het nog wel even duurt voordat het echt veilig is op de Noordzee. "We moeten nooit de illusie hebben dat de Noordzee voor de volle 100 procent beveiligd is, maar we moeten nu constateren dat het te weinig beveiligd is."

Adblock test (Why?)


Coalitiepartijen VVD en CDA eisen betere beveiliging Noordzee - RTL Boulevard
Read More

Bedrijven investeren nog altijd 1.000 miljard dollar in fossiele projecten - NU.nl


Bedrijven investeren dit jaar wereldwijd voor zo'n 1.000 miljard dollar (ongeveer 930 miljard euro) in projecten voor fossiele energie. Vooral staatsbedrijven in het Midden-Oosten schroeven hun investeringen op. Dat berekende het internationaal energieagentschap IEA.

Wel is het bedrag minder dan de uitgaven aan hernieuwbare energie. Die komen dit jaar uit op ongeveer 1.700 miljard dollar.

Al geruime tijd trekken bedrijven wereldwijd meer geld uit voor schonere energie dan voor fossiele energie. Zo gaat veel geld naar onder meer zonneparken, elektrische auto's en kernenergie.

"Voor elke dollar die wordt geïnvesteerd in fossiele brandstoffen gaat er 1,7 dollar naar schone energie", zegt IEA-topman Fatih Birol. Vijf jaar geleden was die verhouding nog een-op-een. Onder meer zonne-energie heeft de wind mee. Het IEA verwacht dat de investeringen daarin dit jaar hoger uitkomen dan in olie.

Dat bedrijven steeds meer geld uittrekken voor schone energie komt onder meer doordat prijzen van olie en gas de laatste tijd sterk zijn gestegen. Daarbij speelt mee dat Rusland de gaskraan naar Europa grotendeels dichtdraaide. De beschikbaarheid van energie stond daardoor op het spel.

Ook de uitgebreide subsidies van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie deden een duit in het zakje.

Vraag naar kolen groter dan ooit

Toch komen er nog volop nieuwe projecten voor kolen, olie en gas bij. Zo zijn de investeringen in olie en gas dit jaar 15 procent hoger dan twee jaar geleden. Ook zijn ze hoger dan ze in 2030 zouden moeten zijn om klimaatdoelen te halen.

De investeringen in kolen zijn zelfs zes keer hoger dan zou moeten om de opwarming van de aarde te beperken. De vraag naar kolen was vorig jaar groter dan ooit, mede doordat Russisch gas amper beschikbaar was en steenkool werd gebruikt als vervanger.

Veel grote olie- en gasbedrijven boekten afgelopen jaar flinke winsten door de gestegen prijzen van fossiele energie. Dat geld ging vaak naar aandeelhouders, het inkopen van eigen aandelen en het terugbetalen van schulden. De winst ging minder naar nieuwe investeringen.

Adblock test (Why?)


Bedrijven investeren nog altijd 1.000 miljard dollar in fossiele projecten - NU.nl
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...