Rechercher dans ce blog

Selasa, 23 Mei 2023

Rutte blijft toeslagenouders vragen om geduld, ondanks frustratie in Kamer - NU.nl


Premier Mark Rutte blijft de ouders die gedupeerd zijn door het toeslagenschandaal vragen om geduld. Hij zegt de frustratie over de moeizame compensatieregeling te delen, maar kan niet beloven dat het sneller gaat. "Dan draai ik mensen een rad voor de ogen."

Rutte wil het liefst vandaag alle toeslagenouders te helpen. "Daar is geen discussie over", zegt de premier dinsdagavond tijdens een debat over de afhandeling van het toeslagenschandaal.

Rutte waarschuwt al jaren dat de afhandeling van de dossiers niet sneller kan. "Als je met de beste bedoelingen versnelt, blijkt dat de boel toch onverhoopt vastloopt", zei hij dinsdag.

Daarbij stipte hij wel aan dat er in de ogen van het kabinet wel al een versnelling is doorgevoerd. Aanvankelijk zouden de dossiers van de gedupeerde ouders namelijk in 2027 zijn afgerond.

Het is inmiddels al tweeëneenhalf jaar geleden dat het vernietigende rapport Ongekend onrecht werd gepubliceerd. Het leed dat gedupeerden door toedoen van de Belastingdienst ondergingen, werd daarin zo pijnlijk duidelijk dat het kabinet aftrad.

'Ik weet niet meer wat ik moet vragen'

Sommige oppositiepartijen vinden dat er sindsdien te weinig is gebeurd. Daarin richtten SP, DENK, BBB, het partijloze Kamerlid Pieter Omtzigt, PvdA en GroenLinks hun pijlen vooral op Rutte.

"De belofte was dat de afhandeling binnen een jaar zou zijn afgerond", zei SP-Kamerlid Renske Leijten. "Het antwoord is nu twee tot drie jaar." Leijten vond de antwoorden van Rutte onverschillig.

Ook op de publieke tribune uitten bezoekers hun onvrede. "Wij willen herstel", werd er geroepen.

"Ik weet niet meer wat ik moet vragen", zei Omtzigt op een gegeven moment op moedeloze toon. Na elf debatten over het toeslagenschandaal vindt het Kamerlid dat hij maar geen antwoorden van het kabinet kreeg.

Net als Leijten en DENK-Kamerlid Stephan van Baarle, vindt Omtzigt niet dat Rutte de persoon is die de afhandeling van het toeslagenschandaal het beste kan afhandelen.

Daar dachten GroenLinks en PvdA anders over. Er zijn al drie bewindspersonen en een kabinet afgetreden vanwege het toeslagenschandaal. Nogmaals aan Rutte vragen om op te stappen heeft geen zin, vonden de linkse partijen.

Adblock test (Why?)


Rutte blijft toeslagenouders vragen om geduld, ondanks frustratie in Kamer - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...